ELENA UDREA i-a trimis o SCRISOARE presedintelui KLAUS IOHANNIS

Presedintele PMP ELENA UDREA i-a scris marti o scrisoare presedintelui KLAUS IOHANNIS. UDREA ii transmite in acest document propunerile PMP pentru rezolvarea problemei FRANCULUI ELVETIAN, propuneri pe care ea le-a explicat si in urma Consiliului National al PMP de luni.

Iata scrisoarea ELENEI UDREA in forma sa integrala:

Administratia Prezidentiala
Domnului Klaus Werner Iohannis,
Presedintele Romaniei.

Domnule Presedinte, evolutiile de pe pietele financiare din ultima perioada, mai ales valorizarea accentuata a francului elvetian in raport cu moneda nationala, au evidentiat, poate mai mult ca niciodata de la iesirea Romaniei din recesiune economica in anul 2011, fragilitatile sistemului bancar romanesc si pericolele sociale si economice pe care acestea le genereaza.

Conform datelor oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul lunii noiembrie 2014, existau restante la creditele bancare in valoare de 10,820 de miliarde de lei la imprumuturile in moneda nationala si de 15,998 miliarde de lei la imprumuturile la creditele acordate in valuta. In total, vorbim de aproape 6 miliarde de lei (peste 4% din Produsul Intern Brut) in credite pe care romanii, din varii motive, nu mai pot sa le achite. In total 178.187 din 825.921 de credite acordate aveau intarzieri la plata de peste 30 de zile. Adica 21,57% dintre imprumuturi se dovedesc a fi neperformante. Acestea sunt cele mai mari cifre din intreaga Uniune Europeana, in conditiile in care nivelul performantelor bancare este comparabil cu cel din tari africane in curs de dezvoltare.

Pe acest fond, devalorizarea monedei nationale nu va face decat sa creasca numarul imprumuturilor care nu mai sunt platite sau au intarzieri foarte mari la plata. Bomba sociala si economica sta sa explodeze, putand avea efecte catastrofale mult mai mari decat cele din perioada de criza economica internationala.

Va informez, domnule Presedinte, ca Partidul Miscarea Populara intentioneaza sa introduca un amendament la o lege deja existenta in Parlament prin care persoanele fizice sa poata sa-si converteasca imprumuturile din valuta in moneda nationala folosindu-se cursul de la momentul acordarii creditului plus/minus 20%, punand astfel in acord legislatia nationala cu directiva europeana 17 pe 2014 care reglementeaza tocmai aspectele legate de fluctuatiile cursurilor de schimb ale monedelor.

Aceasta propunere nu rezolva insa problema mare a creditelor bancare neperformante. Punerea sa in aplicare ar amana declicul previzibil al instalarii unei crize bancare in Romania, nu ar fi insa un paleativ absolut.

CITESTE SI: UDREA: Ar fi PENIBIL sa asteptam ca TRAIAN BASESCU sa salveze PMP 

Domnule Presedinte,

Pentru ca beneficiati de un nivel al increderii populare extrem de ridicat si pentru ca am observat apetenta dumneavoastra pentru decizii politice consensuale, Partidul Miscarea Populara va solicita sa initiati o noua serie de consultari cu partidele politice (parlamentare sau neparlamentare, dar care au fost validate prin vot de romani) pentru a genera un acord actional fata de aceasta problema.

Rolul statului este acela de a reglementa in asa fel incat sa genereze stabilitate si prosperitate pentru cetateni. Aceasta situatie a creditelor neperformante poate genera un colaps al sistemului bancar, dar si ruinarea vietii a sute de mii, daca nu milioane de romani care au luat imprumuturi sau au girat pentru acestea. In plus, fara creditare, Romania ar putea ajunge din nou in recesiune si statul ar trebui sa intervina (asa cum s-a intamplat in 2009, prin imprumutul de la FMI) pentru a salva bancile.

CITESTE SI: UDREA : Si PONTA si BLAGA au fost mentionati in dosarul MICROSOFT, insa numai numele meu este amintit

De aceea, aceasta propunere pe care v-o adresam, domnule Presedinte, este cat se poate de importanta si urgenta. Nu este un demers politic cu caracter electoral sau populist. Este rezultatul unei analize serioase si profunde a fenomenului si a posibilelor sale efecte nocive pentru societate, in ansamblul ei, si pentru economia nationala. Neglijarea acestei problematici ar face din dumneavoastra partas la un posibil esec economic de mari proportii. De aceea, noi, reprezentantii Partidului Miscarea Populara, speram, domnule Iohannis, ca veti gasi intelepciunea de a da curs propunerii noastre si de a raspunde astfel asteptarilor romanilor care v-au votat pentru a le rezolva problemele sau pentru a genera suficienta tractiune la nivelul clasei politice in acest sens.

Va multumim pentru intelegere si suntem convinsi ca intelegeti pericolul urias in care se afla Romania si ca veti actiona corect.

Elena Udrea,

Presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Sursa foto: realitatea.net