ELENA UDREA, sub CONTROL JUDICIAR

ELENA UDREA se va prezenta, joi, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP) pe pagina sa personala de Facebook.

UPDATE 17.00: ELENA UDREA a fost pusa sub CONTROL JUDICIAR, potrivit postului B1 TV.

UPDATE 16.53: Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de ELENA UDREA, pentru savarsirea infractiunilor de SPALARE DE BANI si FALS IN DECLARATII DE AVERE, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere”, se spune in comunicat.

Potrivit comunicatului, pe 28 octombrie 2014 s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventiva a lui DORIN COCOS, (fostul sot al ELENEI UDREA), pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani.

In sarcina lui DORIN COCOS s-a retinut ca, in anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu Gheorghe Stefan si fostul ministru SANDU GABRIEL, a pretins de la doua persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru GHEORGHE STEFAN, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate — MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009.

DORIN COCOS a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 euro.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la DORIN COCOS.

La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani.

Contrar dispozitiilor legale, in declaratiile de avere depuse de ELENA UDREA in anul 2010 nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la DORIN COCOS, desi Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 — 2013, Elena Udrea a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse — imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/ 2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca DORIN COCOS a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.

De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare — cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 — 2014, din care rezulta Elena Udrea cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia lui Dorin Cocos de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

UPDATE 15.53: ELENA UDREA a declarat la iesirea din sediul DNA ca nu poate comenta prea multe despre ceea ce a discutat cu procurorii. “Eu nu pot comenta prea multe in legatura cu acest caz. Am refuzat sa fac vreo declaratie si am solicitat sa imi fie pus la dispozitie dosarul pentru a ma pune la curent cu acuzatiile care mi se aduc si cam atat. In legatura cu dosarul MICROSOFT ar fi bine sa vorbiti cu fostul meu sot sau cu avocatii lui. Nu puteam sa declar bunurile altei persoane. Nu l-am vazut pe ADRIEAN VIDEANU”, a declarat UDREA.

UPDATE 14.00: Intrebat de ce a fost nevoie ca ELENA UDREA sa fie adusa cu mandat la DNA, VASILE BLAGA a declarat: “Nu ma intrebati pe mine, sa intrebati procurorii care a executat mandatul.”

“Am fost extrem de clar nu o data si am spus ca niciodata PDL nu a fost implicat in scandalul acesta. Nici eu niciodata nu am primit vreun ban de la Sandu si niciodata in istoria PDL nu a fost conditionata o numire in functie de plati catre partid. Orice om daca a avut un aport la campanie, foarte simplu se poate verifica daca a facut-o legal. Fiecare raspunde cu pielea lui daca a facut sponsorizari ilegale. Nu partidul greseste, un om poate gresi!”, a mai declarat BLAGA.

CITESTE SI: MARTURIE INCENDIARA in DOSARUL MICROSOFT: INDICII despre un ASASINAT

UPDATE 12.30: ALINA BICA a fost adusa cu duba la sediul DNA unde ar putea urma o confruntare, fata in fata, cu ELENA UDREA, in dosarul RETROCEDARILOR de la ANRP. detalii AICI.

UPDATE 12.17: LAURA CODRUTA KOVESI, procurorul sef al DNA, a declarat ca ELENA UDREA ar fi anchetata intr-un dosar mai vechi.

UPDATE 12.15: ELENA UDREA a declarat o AVERE mai mare in raport cu veniturile, informeaza surse citate de postul B1 Tv. In perioada 2009-2013, ELENA UDREA a achizitionat mai multe proprietati a acaror valoare depasea cu mult totalul veniturilor pe care presedintele PMP le-a aratat in declaratia de avere.

UPDATE 12.14: Avocatul LUCIAN BOLCAS a avut o reactie ciudata la aflarea vestii: “Pe ELENA UDREA sa o ajute Dumnezeu daca mai poate!”, a declarat acesta la postul Romania Tv.

UPDATE 12.00: ELENA UDREA pusa sub invinuire in DOSARUL MICROSOFT. Ea este acuzata de FALS, UZ de FALS si SPALARE de BANI.

UPDATE 11.30: Presedintele PMP ELENA UDREA a ajuns la sediul DNA. UDREA a fost adusa la DNA de un ofiter judiciar in baza unui mandat de aducere. “Probabil ca voi fi audiata in DOSARUL MICROSOFT”, a declarat UDREA jurnalistilor prezenti.

CITESTE SI: Marturie INCENDIARA in DOSARUL MICROSOFT: GABRIEL SANDU a turnat toata conducerea PDL

“In aceasta dimineata, am fost invitata in persoana (a se citi “cu mandat”) de procurori la DNA pentru a oferi lamuriri. Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel avand in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii si sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca asa voi si proceda”, a scris ELENA UDREA in postarea pe reteaua de socializare amintita.

Sursa foto: jurnalul.ro