ICCJ si CAB isi paseaza reciproc dosarul ELENEI UDREA si al IOANEI BASESCU

Elena Udrea si Ioana Basescu s-au prezentat, miercuri dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, informeaza Agerpres. 

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, ca nu are competenta materiala de a judeca dosarul in care Elena Udrea si Ioana Basescu sunt acuzate in legatura cu finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, cauza fiind retrimisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Agerpres. 

‘Admite exceptia invocata din oficiu de judecatorul de camera preliminara. Constata necompetenta materiala a judecatorului de camera preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti. Constata intrerupt cursul justitiei si in baza art. 40 alin. 4 Cod de procedura penala sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea solutionarii cazului intervenit’.

Initial, in mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care a decis insa pe 6 iulie ca nu are competenta sa judece cauza dupa calitatea persoanei. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti, care, la randul ei, a decis, miercuri, ca nu are competenta, iar Instanta suprema trebuie sa dea o solutie in acest caz.

STIRE INITIALA

Un judecator de camera preliminara va lua in discutie cererile si exceptiile ridicate de avocati, dar si legalitatea masurilor preventive dispuse in dosar. Elena Udrea si Ioana Basescu au evitat sa stea de vorba cu jurnalistii. 

Marti, un magistrat de la instanta suprema a revocat controlul judiciar fata de Ioana Basescu, masura mentinuta in cazul Elenei Udrea. Pe de alta parte, judecatorul a admis cererile facute de Elena Udrea si Ioana Basescu de a parasi teritoriul Romaniei, in perioada 20 iulie – 10 august, din motive medicale, pentru a merge in Grecia, respectiv Germania. 

Pe 24 mai, DNA a dispus trimiterea in judecata a Elenei Udrea, Ioanei Basescu si a jurnalistului Dan Andronic, in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009. 

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, implicata direct in campania lui Traian Basescu, candidat la alegerile prezidentiale din 2009, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de instigare la luare de mita (2 fapte) si spalare a banilor (5 fapte), potrivit DNA. 

Ioana Basescu, notar public, fiica fostului presedinte Traian Basescu, va fi judecata pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. 

In dosar, au mai fost deferiti justitiei Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltarii, acuzat de luare de mita; Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, acuzat de luare de mita; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.