MAI cere INCHIDEREA scolii din TANCABESTI unde mai multi COPII au fost INTOXICATI

Mai multi copii de la Scoala Generala Tancabesti, judetul Ilfov, au fost intoxicati miercuri dimineata cu vapori de clor, la fata locului ajungand echipaje ale ISU si SMURD. Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat pentru postul de televiziune B1 Tv ca niciunul dintre copii nu se afla in stare critica.

UPDATE 16.42: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat inchiderea scolii din Tancabesti, conform unui comunicat de presa al institutiei.

Potrivit sursei citate, ca urmare a situatiei inregistrate miercuri dimineata la Scoala generala nr. 1 din localitatea Tancabesti, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, GABRIEL OPREA, a solicitat structurilor competente toate datele privind circumstantele producerii evenimentului.

“Conform informatiilor analizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, sesizarea a fost primita la ora 08.54 de catre ISU Bucuresti-Ilfov. Interventia la fata locului s-a asigurat in prima etapa cu trei echipaje SMURD, ulterior fiind trimise alte trei ambulante de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, o autospeciala pentru transport victime multiple si un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne.

Primele echipaje ajunse au luat masuri de evacuare, aerisire a incintei si acordare a asistentei medicale pentru 21 de elevi, din clasele a VI-a si a VIII-a, si un adult. Ca urmare a faptului ca in interiorul unitatii de invatamant se simtea un puternic miros de clor, s-a conturat ipoteza ca starea de rau a copiilor a fost cauzata de intoxicarea cu clor”, se spune in comunicat.

Dupa primele verificari medicale efectuate la fata locului, 17 copii au fost transportati cu ambulantele la spitalele Grigore Alexandrescu, Floreasca si Elias pentru continuarea investigatiilor. Membrii familiilor a patru copii au refuzat transportul la spital, starea de sanatate a acestora fiind buna, potrivit sursei citate.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca analizele medicale efectuate la spitalele Grigore Alexandrescu si Floreasca au reliefat ca elevii prezentau o concentratie in sange a monoxidului de carbon peste nivelul admis, ceea ce a condus la concluzia ca starea de lesin a acestora a fost cauzata de intoxicarea cu monoxid de carbon.

In paralel, la unitatea scolara s-au deplasat echipe din cadrul ISU, GAZ SUD, dar si reprezentanti ai Politiei si ai Directiei de Sanatate Publica pentru a identifica sursa scurgerilor de monoxid de carbon. Masuratorile efectuate, in conditiile in care toate usile si ferestrele scolii au fost inchise, au semnalat o crestere a valorilor monoxidului de carbon in unele incaperi ale scolii, inclusiv in clasele in care a avut loc incidentul.

Verificarile au stabilit ca in incinta scolii respective sunt amplasate doua centrale termice, care reprezinta posibila cauza a scurgerii de monoxid de carbon.

“Pana la finalizarea verificarilor tehnice si remedierea situatiei, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat factorilor responsabili inchiderea respectivei unitati de invatamant. In vederea evitarii aparitiei unor situatii similare, Ministerul Afacerilor Interne recomanda tuturor unitatilor de invatamant, care folosesc acelasi tip de surse de incalzire, efectuarea de verificari amanuntite a centralelor si instalatiilor termice.

Vicepremierul Gabriel Oprea va inainta raportul complet privind circumstantele producerii evenimentului de astazi (miercuri – n.r.) prim-ministrului Victor Ponta”, se mai spune in text.

UPDATE:  Mai multi copii de la scoala generala din Tancabesti care ar fi fost intoxicati cu vapori de clor au fost transportati de urgenta miercuri la spitale din Bucuresti, au anuntat pentru AGERPRES oficiali ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti.

Un copil a fost transportat la Spitalul Floreasca cu elicopterul, alti trei cu ambulantele SMURD la Spitalul Elias, noua la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar alti doi au fost dusi tot la Spitalul Elias cu serviciul de ambulanta.

Copiii care au ajuns la Elias sunt evaluati in prezent, a declarat pentru AGERPRES directorul medical al spitalului, Dana Safta. Purtatorul de cuvant al SMURD, medicul Bogdan Oprita, a precizat pentru AGERPRES ca toti copiii sunt stabili, nu prezinta probleme deosebite.

Pana in momentul de fata au fost transportati 12 copii si vor mai fi adusi cativa copii si un adult la spitalele Grigore Alexandrescu, Elias si Floreasca.

STIRE INITIALA

“Au fost trimise mai multe echipaje in urma unui apel. Unor copii de la o scoala din Ilfov li s-a facut rau. Au fost trimise si elicopterul SMURD cu medic si o masina de terapie intensiva. Este vorba de 21 de copii, niciunul nu este intr-o stare critica. Cel mai probabil au fost expusi unor vapori de clor dupa ce s-a spalat cu o cantitate mai mare de clor la scoala. Aceasta este informatia pe care o avem acum. Aceasta informatie se poate schimba pe parcursul interventiei. Sunt acolo mai multe echipaje de la ISU, de la SMURD, care evalueaza situatia si vor lua decizia daca o parte din copii vor trebui dusi la spital”, a precizat Arafat.

Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Adrian Marin, a afirmat pentru AGERPRES ca toti elevii au fost evacuati dupa ce copiii au acuzat stari de lesin.

El a adaugat ca la fata locului s-au deplasat un elicopter, o autospeciala si trei masini SMURD, presupunandu-se ca sunt mai multe victime.

Pana in prezent nu sunt informatii ca vreun copil a fost transportat la spital.

Sursa foto: jurnalul.ro