ELEVII de liceu pot experimenta VIATA DE STUDENT

Peste 1.000 de ELEVI de clasa a XI-a din toata tara pot experimenta VIATA DE STUDENT in Romania prin intermediul programului „Universitati de Vara pentru Elevi”, lansat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) alaturi de Consiliul National al Elevilor (CNE).

Proiectul isi propune sa vina in ajutorul ELEVILOR indecisi in privinta facultatii pe care vor sa si-o aleaga sau a celor care vor sa vada daca facultatea la care se gandesc sa mearga li se potriveste sau nu. Absolventii clasei a XI-a pot incerca VIATA DE STUDENT aplicand la una din cele 14 universitati din zece centre universitare implicate in proiect, initiativa reprezentand cel mai amplu si complex proiect de acest gen din Romania, potrivit organizatorilor.

Timp de 14 zile, ELEVII vor avea ocazia sa mearga la cursuri si seminarii, vor da examene, vor participa la traininguri, vor avea ocazia sa dezbata probleme importante pentru educatie si cel mai important: VOR TRAI STUDENTESTE. Pentru a se inscrie la proiect, elevii trebuie sa acceseze website-ul www.universitatipentruelevi.ro, unde vor gasi toate informatiile necesare despre proiect.

Citeste si: ANOSR: Serviciile de consiliere si orientare in cariera din universitati sunt lipsite de eficienta

Atat reprezentantii studentilor, cat si cei ai elevilor sunt de parere ca necesitatea si importanta proiectului este data de faptul ca serviciile de consiliere si orientare din mediul preuniversitar si cel universitar nu reusesc sa ofere in prezent un ajutor real ELEVILOR din ani terminali care nu stiu spre ce facultate sa isi indrepte atentia dupa finalizarea studiilor.

„In prezent, Romania are o rata de abandon universitar de 40 la suta, ceea ce inseamna ca aproape jumatate din STUDENTII care se inscriu in anul I de studii renunta la facultate pe parcurs. Cele mai des intalnite motive care ii determina pe acestia sa renunte sunt legate de faptul ca si-au ales gresit facultatea sau se lovesc de probleme financiare cauzate de faptul ca nu au putut estima costurile reale ale vietii de student. In plus, multi studenti nu stiu de la inceput ca se pot implica in organizatii studentesti, ce drepturi au si cum si le pot apara sau ce oportunitati le ofera orasul gazda. Toate acestea sunt probleme la care ne dorim sa raspundem prin acest proiect, de altfel singurul care reuseste sa ofere o imagine «nemarketizata» a realitatii din universitatile romanesti”, a declarat Mihai Dragos, presedintele ANOSR.

Citeste si: ANOSR: Statutul Studentului nu se aplica in toate universitatile, la doi ani de la aprobarea sa

Universitatile in care ANOSR implementeaza proiectul sunt: Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea  Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Maritima din Constanta, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunarea de Jos din Galati, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava si Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Proiectul este sustinut de Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei Nationale.

Sursa foto: stirileprotv.ro