Elmar Brok ii raspunde lui Victor Ponta: Reprosul sau se va intoarce impotriva sa

Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, i-a raspuns lui Victor Ponta, dupa ce acesta l-a numit “iresponsabil si demagog”.

Premierul l-a atacat public luni pe europarlamentarul german, dupa ce acesta ar fi facut comentarii dure la adresa imigrantilor romani si bulgari. “Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populisti, cum e domnul Brok, care au intervenit deseori si in Romania si erau foarte bine mediatizati de presa basista, ca niste extraordinari europarlamentari. Dar, cu aceasta ocazie, am aflat ce gandesc despre romani: ca trebuie sa ne amprenteze, ca trebuie sa fim toti eventual tinuti in spatele unor garduri electrificate.

Astia sunt prietenii lui Macovei. Ce va mira? De fapt, si gandesc la fel. O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna”, a sunat atacul primului ministru.

Brok a tinut sa precizeze ca mesajul sau a fost prost inteles, mentionand ca majoritatea romanilor si bulgarilor sunt bineveniti in orice stat UE, dar cei putini care incalca regulile trebuie determinati sa le respecte, conform Mediafax.

“Libertatea de miscare a cetatenilor UE este un drept fundamental care nu trebuie restrictionat. Am luptat intotdeauna pentru acest drept fundamental, inclusiv pentru romani si bulgari. Pentru mai mult de 15 ani am luptat pentru ca Romania si Bulgaria sa fie membre depline ale UE, un fapt bine stiut.

Din acest motiv am lucrat pentru libertate deplina de miscare pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014 si continui sa fac asta. Dar aceasta liberate de miscare trebuie implementata conform regulilor UE, in particular cu articolul 7 al directivei privind liberatea de miscare si de a locui”, a spus Brok, intr-un comunicat.

Cat despre atacul lui Ponta: “Daca domnul Ponta, a carui relatie cu domnia legii este bine cunoscuta, ma acuza acum in legatura cu apelul meu ca regulile UE sa fie respectate, reprosul sau se va intoarce impotriva sa. El nu ar trebui sa trateze astfel un prieten vechi al Romaniei decat daca urmareste scopuri populiste si motivate intern”, a declarat Brok.