Elvetienii REFUZA cel mai ridicat SALARIU MINIM pe economie din lume

Elvetienii au REFUZAT duminica, prin referendum, introducerea unui SALARIU MINIM pe economie de aproximativ 3.300 de euro, cel mai ridicat salariu minim din lume, conform estimarilor publicate de institutul elvetian GFS.bern, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Doar aproximativ 23 la suta dintre elvetieni s-au declarat de acord cu un SALARIU MINIM de 22 de franci elvetieni pe ora (18 euro), adica aproximativ 4.000 de franci elvetieni salariu brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore de munca pe saptamana, timp de patru saptamani, conform analizei realizate de GFS.bern, analiza cu o marja de eroare de ±3 la suta.

Sindicatele si partidele de stanga din Elvetia sustin ca este nevoie de un SALARIU MINIM de cel putin 4.000 de euro in conditiile costului ridicat al vietii in aceasta tara. Un studiu publicat la sfarsitul lunii aprilie de Banca Mondiala indica, de asemenea, ca Elvetia si Norvegia sunt tarile cu cel mai ridicat cost al vietii.

Jumatate dintre salariati in Elvetia castiga lunar peste 6.118 franci elvetieni (5.100 euro), potrivit unei anchete publicate de Oficiul Federal al Statisticii, cu trei saptamani inaintea acestui referendum pentru un salariu brut minim de 4.000 franci elvetieni (CHF) lunar.

Citeste si: Elvetia renunta la SECRETUL BANCAR

In acelasi referendum, elvetienii sunt chestionati cu privire la oportunitatea achizitionarii a 22 de noi avioane de lupta Gripen, de productie suedeza. La Geneva, conform estimarilor, achizitionarea de avioane este respinsa cu 67,5 la suta, iar la Basel cu 67,42 la suta. De asemenea, primele estimari de la Zurich indica de asemenea un refuz majoritar — 52 la suta — conform GFS.bern.

Citeste si: INS: Cu cat a crescut salariul mediu net in februarie

In ceea ce priveste inasprirea legii impotriva pedofiliei, elvetienii s-au pronuntat favorabil in proportie de 63 la suta, cu o marja de eroare de ± la suta, conform GFS.bern. Potrivit noii propuneri legislative, orice persoana care a fost condamnata pentru abuzarea sexuala a unui minor va fi privata pe viata de dreptul de a munci sau de a desfasura o activitate voluntara in apropierea copiilor.

Sursa foto: rt.com