Emanoil Bocaneanu, fost prefect de Galati, retinut dupa ce a distrus documente care dovedeau ca obtinut ilegal fonduri

Fostul prefect de Galati, Emanoil Bocaneanu, a fost retinut luni, pentru 24 de ore de procurorii DNA, dupa ce anchetatorii au stabilit ca a sustras si a distrus mai multe documente care atestau faptul FCM Dunarea Galati a obtinut, in mod ilegal, finantare de la bugetul de stat. Fostul prefect este suspectat de procurori de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si de sustragere sau distrugere de inscrisuri.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de presedintele Fotbal Club Municipal Dunarea Galati, Auras Brasoveanu, pentru savârsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale si tentativa la inselaciune, acesta fiind cercetat in stare de libertate

Conform ordonantei de retinere a DNA, in martie 2012, Brasoveanu, in calitate de presedinte al FCM Dunarea Galati, a depus la dosarul privind sustinerea financiara a clubului sportiv de catre Primaria Municipiului Galati, o copie color a unei adrese emise de Administratia Finantelor Publice a judetului Galati, pe care a contrafacut-o prin radierea alineatelor in care erau mentionate datoriile clubului sportiv catre bugetul de stat.

Citeste si: DNA cere inchisoare cu executare pentru fostul sef al Parchetului Sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie

Procurorii spun ca el a facut acest lucru pentru a obtine, in mod ilegal, finantarea, intrucât exista o interdictie la acordarea finantarilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figureaza cu datorii la bugetul de stat.

“Aceste fapte au facut initial obiectul unui dosar penal aflat in instrumentare la organele de cercetare penala din cadrul IPJ Galati – Serviciul de Investigare a Fraudelor. in acest context, desi cunostea aceasta imprejurare, inculpatul Bocaneanu Emanoil – Catalin, in calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotarârii Consiliului Local numarul 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finantare a FCM Dunarea Galati”, potrivit DNA.

Ulterior, in 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de fostul prefect al judetului Galati, prin intermediul unui functionar al institutiei pe care o conducea, de la IPJ Galati si, la aceeasi data, a semnat o adresa catre Primaria Municipiului Galati, prin care aceasta institutie era instiintata de acordarea avizului de legalitate.

Radu Ispas, administratorul public al judetului Brasov, retinut de DNA

“Astfel, inculpatul Bocaneanu Emanoil – Catalin a determinat varsarea, in conturile FCM Dunarea Galati, a sumei totale de 970.000 lei in perioada august – noiembrie 2012. Pentru a sterge urmele faptelor, acelasi inculpat a sustras din evidentele Institutiei Prefectului Judetului Galati adresa emisa de institutie catre IPJ Galati – Serviciul de Investigare a Fraudelor si adresa de raspuns emisa de IPJ Galati catre Institutia Prefectului Judetului Galati, precum si procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunarea Galati la Primaria municipiului Galati. pentru aprobarea cererii de finantare a clubului sportiv”, conform DNA.

Fostul prefect urmeaza sa fie prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, marti, in fata judecatorilor de la Tribunalul Galati.

Intr-un alt dosar, fostul prefect al judetului Galati a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in 31 ianuarie, fiind acuzat de noua infractiuni, printre care trafic de influenta, santaj, delapidare si abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Catalin Bocaneanu l-a amenintat si a facut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati (martor denuntator), pentru a-l determina sa accepte angajarea in institutie a lui Carmen Cotan, o prietena a sotiei lui Bocaneanu.

Bocaneanu mai este acuzat ca, in perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derularii concursului pentru ocuparea functiei de inspector sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, fiind membru al comisiei, “s-a implicat activ in sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta sa fie declarat câstigator la concursul desfasurat in luna august 2013”. Totodata, Bocaneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita “sa nu-si valorifice corect cunostintele in vederea ocuparii functiei pentru care candida”.

“Anterior, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin, fiind deja prefect al judetului Galati, primise in repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare si bauturi, in valoare de aproximativ 1.569 lei”, au mai aratat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in aceeasi perioada, Emanoil Catalin Bocaneanu a facut demersuri astfel incât sa se asigure ca firma lui Laurentiu Budur, care avea un contract cu Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati, va primi contravaloarea contractului, in conditiile in care nu Prefectura Judetului Galati gestiona fondurile acestei unitati, ci Consiliul Judetean Galati.

“In schimbul demersurilor facute, Bocaneanu Emanoil Catalin a pretins firmei respective montarea unor produse (cada pentru dus, baterie dus), bunuri despre care a solicitat sa nu apara pe devizul de lucrari, si a pretins si o suma de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma sa-i primeasca dupa virarea contravalorii contractului in contul firmei executante”, au mai aratat procurororii.

O alta fapta de care este acuzat Bocaneanu, este aceea ca, in calitate de prefect, ar fi determinat angajati din Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati sa-i prelungeasca suspendarea din activitate unei angajate a unitatii, primind in schimb sume de bani, in mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia, in perioada 2012 – 2013.

Fostul prefect al judetului Galati mai este acuzat ca, in cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topala, ar fi intervenit, in doua situatii, la ofiteri ai Politiei Rutiere Galati, astfel incât subordonatul sau sa fie sanctionat doar cu avertisment pentru depasirea limitei de viteza, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv sa i se inlature sanctiunea de suspendare a permisului de conducere.

In luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, Bocaneanu a intervenit pe lânga un ofiter superior din cadrul IPJ Galati, pentru ca acesta, la rândul sau, sa determine angajati din cadrul Politiei sa achieseze la apararile formulate de un petent in instanta, sanctionat contraventional cu amenda si cu suspendarea permisului de conducere, au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Fostul prefect este acuzat si ca, in perioada octombrie – noiembrie 2013, “dând curs unui interes propriu si folosindu-se de functie”, i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galati sa-i puna la dispozitie mai multe materiale promotionale despre orasul Galati. Bocaneanu a intocmit in acest sens chiar o adresa din partea Prefecturii judetului Galati, pentru ca directorul muzeului sa poata justifica lipsa materialelor solicitate, “necesare, in realitate, pentru interesul familiei sale”.

In aceeasi perioada, sustin procurorii, Bocaneanu ar fi impus martorei denuntatoare sa achizitioneze DIN BANII Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati un set de manuale de drept necesare pregatirii sotiei sale pentru sustinerea examenul de admitere in magistratura.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, când a indeplinit functia de director executiv la Directia Judeteana de Evidenta Persoanei Galati, Bocaneanu ar fi determinat o persoana sa-i monteze, pe calculatoarele personale de la domiciliu, doua licente de programe antivirus, in valoare de 200 de lei, care fusesera achizitionate de catre institutia pe care o conducerea.

“in aceeasi perioada, acesta a comandat si a impus achitarea, DIN BANII institutiei, a mai multor lucrari cu caracter juridic, in special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grila pentru licenta – drept procesual penal, teste grila pentru examen – drept procesual civil, teste grila pentru concursuri si examene, un pachet curs engleza, lucrari care, la inventarul efectuat dupa demararea cercetarilor nu au mai fost gasite. Se observa ca aceste lucrari nu se justifica a fi cumparate din fonduri publice, institutia Directiei Judetene de Evidenta Persoanei Galati nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat la astfel de lucrari, pentru pregatirea profesionala”, au mai scris procurorii in rechizitoriu.

De asemenea, Bocaneanu mai este acuzat si ca, in perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, dupa ce a fost numit prefect al judetului Galati, a folosit “excesiv si abuziv” patru cartele SIM, impreuna cu trei aparate telefonice si un modem de internet apartinând Directiei Judetene de Evidenta a Persoanei Galati, desi plecase de la aceasta institutie. Mai mult, a pus si la dispozitia altor persoane, intre care si Bogdan Topala, astfel de servicii, sustin anchetatorii.

“La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane sa intocmeasca, in fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând ca aparatul are o mica problema la ecran, ca il va repara si il va folosi pentru el. Persoana respectiva nu a dat curs solicitarii ilegale a inculpatului”, au precizat procurorii.

In rechizitoriu s-a mai retinut ca Bocaneanu, in calitate de prefect, cu ocazia completarii declaratiei de avere pe anul 2013, nu a evidentiat vânzarea a doua apartamente, unul detinut impreuna cu sotia sa si celalalt detinut in cote parti de sotia sa, impreuna cu mama acesteia, dupa dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a imprumutat o persoana cu 50.000 de euro, “fara a reiesi concret provenienta acestei sume”, potrivit DNA.

Acest dosar este judecat de magistratii Tribunalului Galati.