EMIL CONSTANTINESCU: Intelectualii pot nu numai sa tina discursuri, ci sa si schimbe istoria

Intelectualii pot schimba istoria, a sustinut, miercuri, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, in cadrul dezbaterii “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenta anticomunista la integrarea euroatlantica”.

“Sunt anumite momente in istorie cand intelectualii pot nu numai sa tina discursuri, dar pot, prin exemplul lor personal si printr-un proiect inteligent, sa anime milioane de oameni sa schimbe istoria”, a spus Constantinescu.

Dezbaterea, gazduita de Ateneul Roman, s-a desfasurat sub forma unui dialog intre prof. Emil Constantinescu si prof. Vytautas Landsbergis, la eveniment luand parte personalitati din mediul academic romanesc si ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Bucuresti.

Constantinescu a vorbit despre familia politicienilor “intelectuali”, protagonisti ai revolutiilor din anii ’90, precum Vaclav Havel, Arpad Goncz, sau Tadeus Mazowieski. “Ei au reusit sa dea forta solidaritatii muncitoresti”, a spus fostul presedinte al Romaniei.

In opinia lui Emil Constantinescu, exista o diferenta semnificativa intre schimbarile democratice din Lituania din anii ’90 si persistenta in functii de conducere ale statului roman din aceeasi perioada. Aceasta ar consta in faptul ca proiectul politic construit in fostele tari comuniste a fost posibil in Romania abia dupa 1989, din cauza faptului ca structurile KGB procedau la arestarea intelectualilor dupa ce intreprindeau ceva impotriva puterii comuniste, in timp ce, in Romania, Securitatea sanctiona orice incercare de impotrivire.

Potrivit lui Vytautas Landsbergis, comunismul a fost “una dintre cele mai periculoase forme de religie a violentei, fortei si falsului”, “o abordare terorista, a acestei credinte fanatice, care poate fi impusa prin faptul ca eu am o armata si pot sa-i abuzez pe toti rapindu-le libertatea”. El a opinat ca in prezent acesta poate fi numit “fascism” sau “socialism”, un regim bazat pe puterea fortei, condus de un dictator, fapt regasit in Rusia actuala, unde “conducatorul face legile”. “Comunismul a fost o simpla faza a acestui proces rau”, a spus fostul sef de stat lituanian.

Oaspetele lituanian a fost de parere ca muzica, “o faptura umana, un mesaj”, are puterea de a dobori un regim totalitar. “si muzicianul si politicianul pornesc de la acelasi gen de comunicare (…) E vorba de o comuniune a sufletelor”, a spus Landsbergis.

El s-a referit astfel la celebrul “Lant baltic”, o demonstratie politica pasnica care a avut loc la 23 august 1989. Atunci aproximativ doua milioane de oameni care cantau si-au dat mainile formand un lant uman lung de peste 600 km de-a lungul celor trei tari baltice — RSS Estona, RSS Letona si RSS Lituaniana, republici ale Uniunii Sovietice. “Aceasta este puterea muzicii! (…) Acei oameni s-au simtit artisti. Arta a fost arma noastra principala”, a mentionat profesorul Landsbergis.

Intrebat de Constantinescu despre similitudinea destinului istoric al Lituaniei si Basarabiei, Vytautas Landsbergis a sustinut ca ambele state au fost victime ale “pactului criminal” Ribbentrop-Molotov. El a fost de parere ca “Rusia, Kremlinul, Moscova poate folosi, la fel ca si in cazul Transmistriei, puterea pentru a impiedica apropierea de Uniunea Europeana a Moldovei de astazi, (…) s-o imparta, s-o divida, sa ia parti din ea si sa lase ce vor ei sa se alature Romaniei”.

In alta ordine de idei, oaspetele lituanian a mentionat ca are cunostinta de personalitatea lui George Enescu, dar a marturisit ca nu a aprofundat creatia marelui compozitor roman.

El si-a exprimat speranta ca Uniunea Europeana isi va depasi problemele actuale cu care se confrunta, precum cele din Grecia sau Ucraina, si a sustinut ca trebuie sa fie deschisa “creativitatii” in primirea de noi membri.

Potrivit traditiei, conferinta a inclus un moment muzical, de aceasta data prof. Vytautas Landsbergis fiind acela care a interpretat, la pian, o piesa a unui compozitor lituanian.

A fost prezent ambasadorul Lituaniei la Bucuresti, Arvydas Pocius, care a facut o prezentare a inaltului oaspete lituanian.

Miercuri dimineata, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti i-a conferit profesorului Landsbergis titlul de Doctor Honoris Causa, urmand ca joi, oaspetelui lituanian sa-i fie oferita de catre principesa Margareta, in numele regelui Mihai, Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei in cadrul unei ceremonii organizate la Castelul Peles.

Vizita in Romania a dr. Vytautas Landsbergis, primul presedinte democrat al Lituaniei, profesor la Conservatorul de Muzica din Vilnius, este organizata de Fundatia Romana pentru Democratie, in colaborare cu Casa Regala a Romaniei si Filarmonica “George Enescu”