Emil Constantinescu: Rusia a redevenit o putere revizionista, care isi continua agenda de secol XIX cu metode de secol XXI

Fostul presedintele Emil Constantinescu a declarat, miercuri, la conferinta “Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare”, ca Rusia a redevenit o putere revizionista care isi continua agenda de secol XIX cu tactici si metode de secol XXI.

El a citat, astfel, dintr-o scrisoare adresata, in 2009, presedintelui SUA, Barack Obama, semnata, printre altii, de el si de fostii presedinti ai Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei si Bulgariei.

“Rusia a redevenit o putere revizionista care isi continua agenda de secol XIX cu tactici si metode de secol XXI. La nivel nivel global, Rusia a devenit, din multe puncte de vedere, o putere status quo, iar la nivel regional si in raport cu natiunile noastre actioneaza din cel mai mult ca o forta revizionista. Foloseste atat mijloace fatise cat si absconse, de la blocari energetice si investitii motivate politic, pana la mituire si manipulare a presei pentru a-si realiza interesele si a se confrunta cu confruntarea trans-atlantica a centrului si estului Europei”, a citat fostul sef al statului din scrisoare. Emil Constantinesacu a precizat, in interventia sa, ca acest pasaj este “destul de actual astazi”. 

Citeste si: Emil Constantinescu a fost implicat intr-un accident rutier. Afla detalii

“Noi, fostii presedinti, putem sa spunem si lucruri incomode pe care politicienii in functie, incorsetati de limbajul politically correct, nu le pot spune”, a aratat Constantinescu.

Pe de alta parte, fostul presedintele a tinut sa precizeze ca NATO nu este o organizatie infailibila. “NATO nu este infailibila, NATO nu este o organizatie care nu poate gresi, liderii NATO la fel, tocmai aici sta forta NATO, in ceea ce unii percep a fi slabiciunea ei – contradictiile interioare -, pentru ca aceasta arata natura democratica a acestui organism”, a aratat Constantinescu.

El a subliniat ca, in prezent, in conditiile recentelor evenimente din Crimeea, exista unitate in randul cetatenilor privind apartenenta la NATO, unitate care nu exista la inceputul procesului de aderare.

“Nu a existat o unanimitate, o solidaritate extraordinara in jurul ideii NATO. E bine ca acum vedem lucrurile asa. Nu a fost chiar asa. Imi amintesc ca, in 1992, toti consilierii mei ma sfatuiau sa nu abordez aceasta problema in campania prezidentiala”, a declarat acesta.

“In momentul in care, in numele Romaniei, am hotarat sa acordam dreptul de survol avioanelor NATO in conflictul din Iugoslavia, peste 65 la suta, in sondajele de opinie, erau impotriva actiunii NATO”, adaugat Emil Constantinescu.