Emilia Comisel, 101 ani de la nastere! Doamna folclorului romanesc, comemorata la Faget. FOTO. EXCLUSIV

Omagiu pentru o mare doamna a folclorului romanesc! Emilia Comisel, etnomuzicologul care si-a dedicat viata folclorului romanesc, a fost omagiata vineri, la Faget (judetul Timis), cu prilejul implinirii a 101 ani de la nastere.

Cercetator, etnomuzicolog si profesor universitar, Emilia Comisel s-a nascut in data de 28 februarie 1913, in Ploiesti, fiind considerata o personalitate emblematica a etnomuzicologiei romanesti din cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea si a invatamantului muzical universitar din Romania. A parasit aceasta lume la varsta de 97 de ani, in 18 aprilie 2010.

Evenimentul desfasurat astazi la Faget a fost organizat de Asociatia Cultural Artistica “Fagetiana”, condusa de Ioan Oltean, cel care a colaborat mai multi ani cu Emilia Comisel.

Manifestarea a debutat dimineata cu o slujba de pomenire la biserica centrala din Faget, locul unde Emilia Comisel a desfasurat o ampla activitate de cercetare, si a continuat la Casa de Cultura, cu un parastas in sala in care obisnuia sa sustina conferinte si alte manifestari de profil.

La evenimentul organizat in memoria Emiliei Comisel au participat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism Maria Grapini, prof. dr. in folclor Ioan Caliman, interpretul si realizatorul tv Mircea Cartisorean, precum si reprezentanti ai Primariei Faget si conducerile unor institutii de invatamant din Faget.

Atat ministrul Grapini, cat si cei prezenti, au evocat personalitatea Emiliei Comisel, cea care a cules de-a lungul carierei peste 9.000 de cantece folclorice si a publicat numeroase articole si carti prin care a facut cunoscuta valoarea folclorului muzical romanesc, in tara si in peste hotare. 

Mircea Cartisorean a declarat, pentru Mondo News, ca Asociatia Cultural Artistica “Fagetiana” va trimite un memoriu catre Primaria Faget si la Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis prin care va solicita ca, incepand din acest an, festivalul “La curtile dorului”, initiat impreuna cu Ioan Caliman si Ioan Oltean, sa poarte si numele Emiliei Comisel. Interpretul Mircea Cartisorean ne-a declarat ca cererea sa este menita a reda festivalului amploarea de altadata, cand era o adevarata rampa de lansare pentru tinerii interpreti de muzica populara.

La manifestarea organizata in semn de omagiu pentru Emilia Comisel au mai participat protopopul de Faget Bujor Pacurar, preotul Jurj Ioan si o serie de oameni de cultura care au cunoscut-o pe parcursul vietii. Manifestarea a fost moderata de presedintele asociatiei “Fagetiana”, Ioan Oltean.

De precizat ca Emilia Comisel este cetatean de onoare al orasului Faget.

(Multumim interpretului de muzica populara, Mircea Cartisorean, pentru informatiile furnizate).

Dupa ce a terminat scoala primara si Liceul de Fete „Despina Doamna“ din Ploiesti, Emilia Comisel a intrat cu brio la Academia de Muzica din Bucuresti. Inca din timpul studiilor muzicale universitare, la recomandarea lui Constantin Brailoiu, fondatorul etnomuzicologiei romanesti, Emilia Comisel a inceput cercetarea in domeniul folclorului.

Emilia Comisel a lucrat, de-a lungul carierei, in cadrul Institutului de Folclor din Bucuresti si Institutul de Studii Sud Est Europene. Ulterior, si-a dedicat aproape 70 de ani de viata studierii, cercetarii si punerii in valoare a bogatelor traditii ale creatiei muzicale populare din principalele zone etnofolclorice ale Romaniei, dar si din teritoriile locuite de romanii din afara granitelor tarii – Albania, Bulgaria, Canada, Iugoslavia. in total, a cules 9.000 de noua mii de cantece folclorice si a efectuat peste 5.000 de inregistrari care sunt pastrate la Institutul de Folclor, Academia Romana si in colectii personale.

Rezultatele acestei vaste activitati stiintifice au fost prezentate in numeroase studii, articole, conferinte, comunicari stiintifice, publicate in prestigioase reviste de specialitate din tara si din strainatate, dar si in emisiuni radio si tv. in 1996 a inceput si publicarea biografia lui Constantin Brailoiu, al carei discipol a fost, o lucrare in opt volume, ultima aparuta in 2010.