EMILIAN EVA, procurorul care a instrumentat DOSARUL ICA: NIMENI nu a facut vreo PRESIUNE asupra mea

Procurorul iesean EMILIAN EVA, cel care a instrumentat dosarul care i-a adus vineri condamnarea lui DAN VOICULESCU, a negat acuzatiile conform carora ar fi fost influentat in vreun fel in anchetarea acestuia.

“Ca regula profesionala, mi-am impus sa nu comentez hotararile pe care instantele de judecata le iau la rechizitoriile pe care le intocmesc, indiferent daca acestea sunt in acord cu concluziile mele sau sunt diferite. De aceea nu am sa fac aprecieri pe aceasta tema. Totusi, vreau sa fac cateva precizari care nu privesc sentinta, ci anumite comentarii facute la adresa mea de catre persoane implicate in dosar sau de altii care s-au pronuntat pe marginea acestuia si au avut acces la media. Mai intai vreau sa spun clar ca NIMENI nu a facut vreo PRESIUNE asupra mea sa iau vreo masura sau alta in cursul desfasurarii anchetei. NIMENI nu a venit sa-mi dea vreo sugestie sau sa-mi sugereze ceva”, a spus Eva, citat de ziaruldeiasi.ro.

Citeste si: Topul CONDAMNARILOR demnitarilor din ultimii 25 de ani

Acesta a mai mentionat ca ideea ca ar fi primit indicatii de la altii, din DNA sau din mediul politic, este “total neadevarata”. “S-a speculat si ca am incercat sa influentez expertul DNA la calcularea prejudiciului, ceea ce este, de asemenea, neadevarat. Expertii DNA fac parte dintr-un serviciu aparte, au propriile reguli si metode de lucru. Sunt tehnicieni care lucreaza dupa rigorile propriilor meserii. Apoi trebuie sa spun ca toate audierile s-au facut in prezenta avocatilor celor invinuiti, uneori fiind nevoit sa solicit sala de consiliu, pentru ca erau foarte multi si nu incapeam toti in birou”, a mai declarat EMILIAN EVA.

Acesta a mai aratat ca, din punctul sau de vedere, toate procedurile derulate in instrumentarea dosarului in care DAN VOICULESCU a fost acuzat de spalare de bani au fost in conformitate cu legea. De asemenea, fostul procuror DNA a precizat ca toate deciziile luate in acest dosar au fost doar ale lui, “pe baza probelor pe care le-am avut si a concluziilor care reieseau din acestea”.

Totodata, EMILIA EVA a declarat pentru Digi24 ca ancheta pe care a facut-o a fost corecta, ca niciodata nu a influentat martori si ca nu a avut niciun beneficiu ulterior trimiterii rechizitoriului in instanta.

“Cred ca s-a facut dreptate intr-un anumit fel. N-am influentat pe absolut nimeni, oamenii au declarat ce au stiut si dupa ce au depus juramantul, procedural, au semnat declaratiile. Dupa sase ani se trezesc unii si spun ca am facut presiuni, dar vad ca instanta mi-a confirmat acum acuzatiile pe care le-am adus inculpatilor” a spus EMILIAN EVA.

Citeste si: Cine sunt judecatorii care l-au CONDAMNAT pe Voiculescu

“Eu sunt izolat, nu am functii, nu am urmarit functii, nu poate sa spuna nimeni despre mine ca am urmarit nu stiu ce. Eu sunt un simplu procuror la Parchetul de pe langa Tribunal, probabil oricine ar fi fost in locul meu ar fi facut la fel, in baza probelor care s-au administrat. S-a dat, intr-adevar, o solutie de neincepere a urmaririi penale, de care eu, la momentul cand am inceput cercetarile, nu am avut cunostinta. Eu am solicitat, procedural, infirmarea solutiei respective, pe motiv de nelegalitate, ea a fost infirmata de catre conducerea Parchetului General de la data de atunci”, a mai declarat EMILIAN EVA.

EMILIAN EVA a parasit DNA Iasi la inceputul acestui an, urmare a unei cereri personale, el activand in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.

Sursa foto: pesurse.ro