Live text: Epidemie coronavirus. Directorul OMS: Coronavirusul, de 10 ori mai letal decât virusul responsabil de gripa porcină! Ce se mai întâmplă la nivel global

Epidemie coronavirus. Mondo News vă prezintă, în format live text, cele mai importante știri, din zona externă, referitoare la epidemia de coronavirus.

Update 233: Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripa de tip A(H1N1) apărută la sfârşitul lunii martie 2009 în Mexic, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lansând un apel la o ieşire “lentă” din izolare, potrivit AFP, relatează Agerpres. “Datele colectate în mai multe ţări ne oferă o imagine mai clară a acestui virus, a comportamentului său, a modului de a-l opri. Ştim că COVID-19 se răspândeşte rapid şi ştim că este mortal: de 10 ori mai mult decât virusul responsabil de pandemia de gripă din 2009”, a declarat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva.

În acelaşi timp, realizarea unui vaccin “sigur şi eficient” este necesară pentru a opri complet transmiterea COVID-19, care a făcut până în prezent aproximativ 115.000 de morţi pe plan mondial, a declarat şeful OMS. “Era globalizării înseamnă că riscul reintroducerii şi recrudescenţei COVID-19 va persista. În cele din urmă, dezvoltarea şi distribuirea unui vaccin sigur şi eficient vor fi necesare pentru a opri complet transmiterea” coronavirusului, a subliniat el.

Update 232: Ministrul Sănătății brazilian a îndemnat guvernul să vorbească în aceeași voce unificată în lupta cu pandemia COVID-19, reproșându-i președintelui Jair Bolsonaro minimalizarea amenințării înainte de ceea ce se anunță a fi cele mai două grele luni ale pandemiei în Brazilia, relatează Reuters.

Într-un interviu televizat difuzat duminică la o oră târzie, ministrul Sănătății din Brazilia, Henrique Mandetta i-a criticat de asemenea pe oameni pentru că se adună în public, fără a se referi direct la Bolsonaro, care a ieșit la plimbare pe străzi în cursul week-end-ului, atrăgând mulțimi și salutându-se cu susținătorii.

„Sper că putem vorbi într-un singur mesaj unificat, deoarece altfel brazilienii vor ajunge să se îndoiască. Ei nu știu dacă să îl asculte pe ministrul Sănătății, pe președinte, pe cine ar trebui să asculte”, a afirmat Mandetta. În pofida faptului că acesta a evitat ceea ce mulți au considerat că va fi o remaniere inevitabilă săptămâna trecută, Mandetta rămâne în conflict cu președintele brazilian datorită abordării asupra pandemiei, Jair Bolsonaro fiind un critic al măsurilor de izolare și sugerând recent că a trecut ce a fost mai rău. Numărul de decese a crescut în Brazilia cu 99 duminică, ajungând la un total de 1.223 de persoane în timp ce numărul de cazuri de infectare confirmate cu COVID-19 a urcat la 22.169, potrivit ultimelor cifre făcute publice de autorități.

Update 231: Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a lăudat, luni, eforturile țării de a preveni răspândirea epidemiei coronavirus, dar a avertizat că nu există loc pentru automulțumire înaintea Paștelui ortodox, când de regulă sute de mii de greci își vizitează familiile, anunță Reuters. Grecia a acționat rapid în implementarea măsurilor de distanțare socială după primul caz de COVID-19 confirmat pe teritoriul țării la sfârșitul lunii februarie, impunând măsuri de izolare și carantină doar câteva zile mai târziu, măsuri care sunt respectate cu puțin excepții, potrivit oficialităților elene. „Am arătat ce avem mai bun în nou iar asta ne umple cu mândrie și ne înarmează cu curajul de a continua să luptăm”, a declarat Kyriakos Mitsotakis într-o declarație televizată, adăugând că „războiul nu a fost câștigat încă”.

Grecia a raportat 30 de noi cazuri COVID-19 luni, bilanțul total al infecțiilor ajungând la 2.145 iar cel al deceselor la 90. Cu o săptămână înainte de Paștele ortodox, premierul conservator i-a îndemnat pe greci să rămână în case și să nu fie tentați să meargă la biserică întrucât orice delăsare din respectarea restricțiilor impuse de autorități poate cu ușurință să inverseze succesul înregistrat în prevenirea răspândirii pandemiei în țară.

Update 230: Azilurile de bătrâni din Canada, în care au avut loc aproape jumătate din numărul total de decese provocate de COVID-19 în țară, vor continua să înregistreze decese, chiar dacă numărul de noi infecții scade, potrivit autorităților responsabile de sănătatea publică, relatează Reuters.

Numărul de persoane care au murit în Canada a crescut cu aproape 9% luni, 734 de noi decese fiind înregistrate față de ziua anterioară. Rata e în scădere față de majorarea de 11% anunțată sâmbătă și de recordul de aproape 32% înregistrat în urmă cu o săptămână. Numărul total al celor diagnosticați pozitiv a ajuns la 24.804, o creștere de doar 5% comparativ cu ziua anterioară. În urmă cu o săptămână a fost înregistrată peste noapte un salt de aproape 15% a numărului de noi cazuri.

În pofida scăderii ratei de răspândire a COVID-19, morțile în azilurile de bătrâni „vor continua să crească”, au avertizat autoritățile. Rezidenții acestora și ai unităților de îngrijire pe termen lung sunt în mod special vulnerabili problemelor respiratorii provocate de noul coronavirus. Premierul Justin Trudeau a făcut publice în week-end noi instrucțiuni pentru personalul responsabil de îngrijirea persoanelor vârstnice și vizitatorii azilurilor de bătrâni, printre acestea numărându-se monitorizarea angajaților și purtarea obligatorie a măștilor.

Update 229: Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că starea de carantină va fi relungită în Franța până în 11 mai, în cadrul unui discurs televizat dedicat crizei coronavirusului, scrie AFP. “Izolarea cea mai strictă trebuie să continue până luni, 11 mai”, a spus Emmanuel Macron. “Luni, 11 mai, nu va fi posibil decât dacă vom continua să acționăm civic, responsabil, să respectăm regulile iar propagarea virusului să continue să încetinească”, a adăugat el.

Creșele și școlile se vor redeschide progresiv începând cu această dată, dar restaurantele, cinematografele și sălile de spectacole vor rămâne închise, a precizat el. Macron a recunoscut, pe de altă parte, că Franța, ca și alte țări europene, a fost evident prost pregătită pentru a face față unei astfel de pandemii.

Update 228: Franța se apropie de 15.000 de decese înregistrate de la începutul pandemiei de coronavirus cu un număr total de 14.967 de morți, inclusiv 574 de decese în ultimele 24 de ore, a declarat luni Direcția Generală a Sănătății, potrivit AFP. Au fost încă 335 de decese raportate într-o zi din spitale și 239 de decese suplimentare din instituții pentru persoanele în vârstă și alte servicii de sănătate și servicii sociale. „Bilanțul internărilor la terapie intensivă” este pentru „a cincea zi consecutiv negativ”, notează DGS.

Update 227: Grupul majoritar din Parlamentul argentinian pregătește un proiect de lege care vizează instituirea unui impozit excepțional pentru marile averi ale țării, cu scopul de a finanța programele de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, scrie AFP. Impozitul se va aplica pentru “circa 200 de persoane și 200 de companii”, a declarat, la postul de radio Con Vos, deputatul Hugo Yasky din grupul care reunește parlamentarii peroniști de centru stânga și aliații lor. “Sperăm să recuperăm 2,5 miliarde de dolari”, a spus Hugo Yasky, în condițiile în care profunda criză economică, care afectează țara de aproape doi ani, a redus drastic veniturile fiscale. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru “materiale medicale, hrană pentru cei mai vulnerabili”, a afirmat într-un comunicat deputatul Carlos Heller, președintele Comisiei pentru buget.

Parlamentarii au însă o dilemă: cum se vor reuni, în condițiile în care măsuri obligatorii de carantină sunt impuse celor 44 de milioane de argentinieni din 20 martie și urmează a fi prelungite cel puțin până în 26 aprilie. Președintele de centru-stânga Alberto Fernandez se opune prezenței deputaților în incinta Parlamentului, pentru a respecta aceste măsuri. “Dacă nu ne vom putea reuni în ședință, va trebui să vedem cum putem face asta de la distanță”, a spus un alt deputat al majorității, Dario Martinez.

Potrivit celor mai recente cifre oficiale, Argentina a înregistrat 2.208 cazuri de Covid-19 dintre care 95 mortale. Șeful statului a lansat un program fără precedent de investiții publice de circa 550 miliarde de pesos (8 miliarde dolari). Circa 11 milioane cei mai săraci argentinieni vor primi un ajutor de urgență de 10.000 pesos (150 dolari) și peste 220.000 de companii au cerut sprijin financiar pentru a evita falimentul, potrivit guvernului. Argentina are o datorie publică de peste 311 miliarde dolari (peste 90% din PIB) și a anunțat recent amânarea unor scadențe.

Update 226: Numărul deceselor din cauza Covid-19 înregistrate în ultimele 24 de ore în Italia a fost de 566, un bilanț zilnic în creștere față de ziua precedentă (431). În același timp, bilanțul cazurilor noi confirmate a mai încetinit, cu 3.153 de noi infectări anunțate luni, față de 4.092 cu o zi în urmă, informează Reuters. De altfel, numărul cazurilor noi de Covid-19 este cel mai redus din 7 aprilie încoace. Potrivit datelor difuzate luni de Agenția italiană pentru Protecţie Civilă, bilanțul total al deceselor înregistrate în peninsulă de la declanșarea contagiunii pe 21 februarie a ajuns acum la 20.465 – al doilea cel mai ridicat din lume după Statele Unite. De asemenea, numărul cazurilor confirmate de Covid-19 în Italia a urcat la un total de 159.516, al treilea cel mai ridicat din lume, după Statele Unite și Spania.

Update 225: Statul New York a trecut luni de 10 mii de decese, dar guvernatorul Andrew Cuomo a declarat luni ca „ce a fost mai grav” în criza de coronavirus din statul New York a trecut, potrivit AFP. Acesta spune că noile cifre arată o ușoară scădere a celor spitalizați. „Ce a fost mai rău s-a terminat, iar dacă continuăm să fim inteligenți” și să urmăm măsurile de izolare, ne vom reveni. „Dacă facem ceva stupid însă, veți vedea că cifrele vor crește de mâine”, a subliniat Cuomo.

Update 224: Președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut luni penuria echipamentelor de protecție pentru personalul medical și a spus că Rusia nu a atins încă apogeul epidemiei de coronavirus, potrivit AFP. “Specialiștii (medicali) și colegii lor trebuie să primească bonusurile prevăzute pentru condițiile lor specifice de muncă și trebuie să fie echipate cu mijloace de protecție individuală”, a declarat Vladimir Putine, în cadrul unei întâlniri prin videoconferință, transcris pe site-ul Kremlinului .

“Știu că (aceste mijloace) nu sunt întotdeauna suficiente. Deci, desigur, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a acoperi aceste deficiențe”, a continuat el, fără a oferi nicio indicație asupra întinderii deficiențelor. Opoziția, condusă de principalul oponent politic al Kremlinului, Alexei Navalny, a înmulțit în ultimele zile postările de pe rețelele de socializare care denunță echipamentele proaste ale personalului medical. Conform celui mai recent raport oficial, Rusia are 18.328 de cazuri de contaminare și 148 de decese, cu o creștere de 2.558 de cazuri în ultimele 24 de ore, un record de la apariția noului coronavirus în țară.

Update 223: Bilanțul deceselor provocate de pandemia COVID-19 în Regatul Unit a ajuns luni la 11.329 potrivit ultimelor cifre făcute publice de autoritățile britanice, în timp ce premierul Boris Johnson, aflat în recuperare după externarea din spital, se confruntă cu tot mai multe întrebări privind maniera în care a gestionat criza și impactul pe care aceasta îl va avea asupra economiei britanice, relatează Reuters.

Ministrul de Finanțe Rishi Sunak le-a spus colegilor că Produsul Intern Brut al Regatului Unit s-ar putea contracta cu până la 30% în acest trimestru datorită măsurilor impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului și impactului pe care acestea le-au avut asupra activității economice, susținând că sunt puține speranțe ca restricțiile să poată fi ridicate în curând. Bilanțul deceselor în Marea Britanie este al cincilea din lume ca număr de victime confirmate iar un consilier guvernamental pe probleme de sănătate pulică a declarat că țara riscă să devină cea mai afectată din Europa.

Update 222: Germania se pregătește să ridice progresiv restricțiile legate de epidemia de coronavirus, profitând de o situație mai puțin dramatică față de alte țări europene, printre care o mortalitate net mai mică, scrie AFP. În foarte așteptatele recomandări publicate luni, Academia națională de științe Leopoldina a pledat pentru o revenire “etapizată” la normal dacă cifrele privind noile contaminări “se stabilizează la un nivel redus” și dacă “măsurile de igienă sunt menținute”. Ori, exact pe baza concluziilor acestei instituții cancelarul Angela Merkel urmează să decidă, miercuri, împreună cu cei 16 lideri ai landurilor, ce se întâmplă cu măsurile de izolare impuse la jumătatea lui martie și în vigoare până în 19 aprilie.

Încă de duminică, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a lăsat să se întrevadă o relaxare a măsurilor coercitive, mai mult sau mai puțin stricte de la land la land, și care afectează cei peste 80 de milioane de germani și afectează dur cea mai mare economie europeană. După Paști, “va fi vorba de a vedea cum revenim etapizat” la o viață mai normală, a spus el, fără a preciza însă care vor fi sectoarele privilegiate în prima etapă. Academia Leopoldina, care își bazează concluziile pe avizul a numeroși experți în științe “dure” dar și în științe sociale, recomandă redeschiderea “cât mai curând posibil” a instituțiilor școlare închise în majoritate din 16 martie, începând cu școlile primare și liceele. Examenele școlare ar urma să se mențină în măsura posibilului. Creșele, în schimb, vor rămâne în majoritate închise. Magazinele, restaurantele și administrațiile își vor putea și ele redeschide porțile cu condiția ca “gesturile barieră”, în special spălarea regulată a mâinilor și respectarea distanțării sociale să fie respectate strict. Președintele Academiei Leopoldina, Gerald Haug, a avertizat însă că această relaxare nu poate avea loc decât dacă este însoțită de purtarea obligatorie a măștii de protecție în transporturile în comun. “Fiecare cetățean va trebui în viitor să aibă asupra lui acest tip de protecție a gurii și a nasului de fiecare dată când regulile de distanțare socială nu pot fi respectate”, a afirmat el, pentru Der Spiegel.

“Trebuie cu orice preț să evităm un al doilea val de infecții”, a subliniat acesta, în condițiile în care Germania avea luni 123.016 cazuri confirmate de Covid-19, dar cu o scădere notabilă a noilor cazuri înregistrate zilnic. Acest raport, care preconizează de asemenea reluarea “puțin câte puțin” a manifestărilor culturale și sportive, vine în momentul în care crește presiunea pentru o relaxare progresivă a măsurilor coercitive, într-o țară puternic atașată de libertățile publice și unde economia suferă mult. Influentul lider al landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a făcut presiuni asupra cancelarului Merkel și a cerut “o perspectivă de normalizare” pentru ieșirea din restricțiile drastice. Landul său cu 18 milioane de locuitori, cel mai populat din Germania, este și unul dintre cele mai afectate de pandemie.

“Avem nevoie de o foaie de parcurs care să ne arate calea săre o revenire la normal”, responsabilă, a adăugat acest aliat al Angelei Merkel și candidat le șefia Uniunii Creștin Democrate (CDU), într-o intervenție televizată. Președintele în exercițiu al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a evocat și ea posibilitatea unor “primi pași” spre o ieșire din carantină după week-end-ul pascal. Cele mai recente cifre publicat de institutul Robert-Koch par și ele să confirme o ușoară îmbunătățire a situației. Covid-19 a provocat 2.799 de decese în țară – un nivel mult mai redus decât Italia, Spania sau Franța – iar ritmul de creștere zilnică a numărului de cazuri a încetinit pentru a atinge 2.537, luni. Un alte semn încurajator, numărul persoanelor vindecate de noul coronavirus îl depășește pe cel al bolnavilor. Dar ministrul Sănătății a avertizat: ca și în restul lumii, noul coronavirus își va face simțite efectele încă mult timp.”Virusul va rămâne, va trebui să trăim cu el pe termen lung”, a subliniat Jens Spahn.

Update 221: O noua ordonanță semnată de guvernatorul Luca Zaia pregătește regiunea Veneto pentru „faza 2”și elimină o serie de restricții cum ar fi limita de 200 de metri de casă pentru activități fizice sau de petrecere a timpului liber cu familia în aer liber, potrivit La Stampa. Se păstrează obligativitatea utilizarii a măștii, mănuși sau gel de igienizare pentru a ieși din casă. Guvernatorul a ținut să precizeze însă: „Nu trebuie să mergeți la 4 sau 5 kilometri distanță, cer cetățenilor să folosească bunul simț și să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane”. “Mâine dimineață, de asemenea, știm că va fi mai multă lume afară ca urmare a acestui decret, așa că am scris această ordonanță, gândindu-ne la o blocare redusă, o blocare blândă care, totuși, trebuie să îi păstreze în siguranță pe cei care se deplasează cu misiuni importante”, mai spune acesta.

Update 220: Mii de musulmani pakistanezi ignoră ordinele guvernului privind interzicerea adunărilor religioase mai mari de patru persoane, provocând îngrijorări legate de o explozie a numărului de infecții pe măsură ce se apropie debutul Ramadanului, luna sfântă în islam, la sfârșitul lunii aprilie, relatează Reuters, citat de Yahoo News. Sabir Durrani spune că se roagă aproape în fiecare zi într-o moschee din orașul Multan din centrul Pakistanului. Acesta susține că adesea din mulțimea de bărbați care participă la rugăciune niciunul nu poartă mscă de protecție.

Durrani, în vârstă de 52 de ani, este unul din miile de musulmani devotați care ignoră ordinul guvernului pakistanez emis luna trecută prin care adunările religioase de peste patru persoane sunt interzise pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Până în prezent, COVID-19 a infectat peste 5.300 de oameni și ucis 93 în a doua cea mai populată țară musulmană din lume. „Liderul nostru de rugăciuni ne-a zis că virusul nu poate să ne infecteze în același fel în care îi afectează pe vestici”, le-a relatat Durrani reporterilor Reuters, adăugând că „ne-a spus că ne spălăm pe mâini și pe față de cinci ori pe zi înainte să ne spunem rugăciunile în timp ce infidelii nu o fac, așa că nu trebuie să ne îngrijorăm. Dumnezeu este cu noi”.

Update 219: China a impus noi restricții asupra publicării articolelor de cercetare academică în ceea ce privește originile noului coronavirus, conform unei directive a guvernului de la Beijing și unor notificări online publicate de două universități chineze, relatează CNN. Aceste notificări au fost, ulterior, șterse de pe internet. Sub noua politică a guvernului chinez, toate lucrările academice pe tema COVID-19 vor fi trecute printr-un filtru adițional al guvernului înainte de a fi publicate. Studiile asupra originilor virusului vor fi verificate și mai amănunțit și trebuie aprobate de oficiali ai Partidului Comunist Chinez înainte de a fi publicate.

Un expert din Hong Kong, care a colaborat cu cercetători din China pentru a publica o analiză clinică a COVID-19, spune că astfel de restricții nu existau în februarie. Noile verificări și restricții vin ca parte a unui efort mai mare a guvernului chinez de a „controla narațiunea” în ceea ce privește apariția virusului care a ucis deja peste 100.000 de oameni la nivel mondial și a îmbolnăvit aproape 2 milioane. Încă de la finalul lunii ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat o serie de studii referitoare la noul coronavirus în mai multe jurnale medicale internaționale de prestigiu. Descoperirie lor, de exemplu, când a avut loc prima transmisie a virusului de la om la om, au ridicat întrebări cu privire la informațiile date de guvernul chinez la începutul declanșării epidemiei și au aprins controverse pe rețelele sociale. Acum, autoritățile chineze, criticate dur la începutul crizei de proprii cetățeni, încearcă să obstrucționeze cercetarea, fapt despre care cercetătorii spun că ar putea avea un impact negativ serios asupra eforturilor de a opri pandemia.

Update 218: Pandemia cu noul coronavirus a provocat o adevărată isterie la nivel mondial, a adus puternice declinuri financiare și economice, dar a provocat și panică în rândul majorității populației de pe Terra. Pe fondul acestei panici, mai multe farmacii din Madrid au fost vandalizate și jefuite de hoți, informează Mediafax. Conform presei spaniole şi a Poliţiei Naţionale de la Madrid, 19 farmacii au fost jefuite de hoţi înarmaţi, care au ameninţat cu moartea angajaţii punctelor farmaceutice. De asemenea, în mai puţin de o săptămână, 11 farmacii au fost jefuite. Astfel, poliţiştii au deschis o anchetă, care a început după depistarea mai multor jafuri cu violenţă şi intimidare în farmaciile din Comunitatea Madrid. Sediul Superior al Poliţiei din Madrid a lansat un dispozitiv specific şi a găsit un modus operandi similar, ceea ce i-a determinat să identifice şi să aresteze trei persoane, cu vârste de 34, 44 şi 45 de ani.

Update 217: Protecţia facială va deveni obişnuinţă în urma epidemiei de coronavirus, anticipează un înalt reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat luni de Press Association, scrie Agerpres. „O anumită formă de protecţie facială sunt sigur că va deveni obişnuinţă, cel puţin pentru a oferi oamenilor o asigurare. Dar, aş spune să nu vă imaginaţi că puteţi face orice doriţi când purtaţi o mască”, a declarat dr. David Nabarro, trimis special al OMS în materie de COVID-19. Dr. Nabarro a adăugat că stilul de viaţă al oamenilor ar trebui să se schimbe, “pentru că acest virus nu va dispărea şi nu ştim dacă persoanele care au avut virusul rămân imune după aceea şi nu îl vor contracta din nou. Şi nu ştim când vom avea un vaccin”.

“Ceea ce spunem noi este să ne apărăm societăţile. Da, va trebui să purtăm măşti. Da, va trebui să existe mai multă distanţare fizică. Da, trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili. Dar, cel mai important, trebuie să învăţăm cu toţii cum să întrerupem transmisia”, a precizat reprezentantul OMS. “Este o revoluţie. Aşa cum s-a întâmplat când s-a descoperit că apa murdară purta holeră în 1850. Sau, probabil, ca acum 25 de ani, când am aflat cu toţii despre HIV/SIDA şi asocierea sa cu sexul. Ne-am schimbat şi ne-am adaptat şi am învăţat să trăim cu aceste noi realităţi. La fel trebuie să trăim cu noua realitate a vieţii cu COVID”, a mai spus Nabarro.

Update 216: Zece turişti străini care făceau o plimbare într-un oraş din nordul Indiei, încălcând restricţiile de circulaţie impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus, au fost obligaţi să scrie că îşi cer scuze…de 500 de ori, a informat luni poliţia locală, scrie Agerpres.Neobişnuita pedeapsă a fost dată în contextul în care India a impus o perioadă de izolare de 21 de zile la nivel naţional, care a intrat în vigoare pe 25 martie, locuitorilor fiindu-le permisă părăsirea caselor doar pentru a-şi procura bunuri esenţiale şi medicamente.

Turiştii, din Statele Unite, Australia, Mexic şi Israel, au fost prinşi în timp ce făceau o plimbare pe malul râului Gange, în oraşul Rishikesh, în weekend. În înregistrările difuzate de mai multe posturi de ştiri se poate vedea cum un poliştist pe nume Vinod Kumar Sharma le aplică turiştilor această pedeapsă neobişnuită. “Fiecare dintre ei a fost pus să scrie ‘nu am respectat regulile de izolare, îmi pare foarte rău’ de 500 de ori”, a precizat Sharma prin telefon.

“Sunt oaspeţi în ţara noastră, dar încalcă regulile în mod repetat plimbându-se”, a precizat el, adăugând că la Rishikesh, un oraş sfânt, extrem de popular în rândul celor care practică yoga, se află în prezent circa 600 de turişti.

Poliţia indiană a recurs la modalităţi neobişnuite de a-i trata pe cei care încalcă măsurile de de izolare, care au mers de la a-i speria cu căşti în forma noului coronavirus, a-i obliga să facă genuflexiuni la a-i ameninţa cu izolarea într-o cameră în care sunt difuzate pe bandă rulantă cântece de la Bollywood. India, care urmează să extindă perioada de izolare până la 30 aprilie, a înregistrat până în prezent 9.152 de cazuri de COVID-19, dintre care 308 soldate cu decese.

Update 215: Părinții lui Jenny McGee, una dintre asistentele de la terapie intensivă care l-a îngrijit pe premierul britanic Boris Johnson, spun că sunt mândri de profesionalismul fiicei lor, potrivit BBC. Johnson a povestit, după ce a ieșit din ATI, că două asistente – Jenny din Noua Zeelandă și Luis din Portugalia – au stat lângă el timp de 48 de ore, în cea mai critică perioadă prin care a trecut.

„Nu le pot mulţumi suficient. Le datorez viaţa”, a spus Johnson despre medicii care au avut grijă de el. Mike și Caroline McGee vorbesc acum cu mândrie despre fiica lor. „Știam că Johnson e la spitalul St Thomas și că a fost dus la terapie intensivă. Fiica noastră este un bun profesionist, așa că nu punem întrebări, iar ea nu dă detalii despre ce se întâmplă în spital. Ne-a spus despre asta abia după ce el a ieșit de la terapie intensivă. Ne-a spus că i s-a părut ireal și că nu va uita niciodată că l-a îngrijit pe Boris”, a povestit Caroline McGee.

„Suntem foarte mândri, evident, dar nu contează cine e pacientul pe care îl îngrijește, asta e meseria ei. Mi se pare incredibil că ea – și orice altă asistentă – poate face asta timp de 12 ore, să stea să urmărească starea unui pacient și să jongleze cu toate lucrurile cu care îi ține pe pacienți în viață, e de-a dreptul uimitor”, a spus ea. „De-a lungul anilor, ne-a spus că munca ei e să îngrijească oameni în stare gravă și asta face pe toată durata celor 12 ore. Așa că atunci când am auzit că Boris Johnson a fost dus la terapie intensivă, era clar că la un moment dat Jenny se va întâlni cu el și îi va acorda aceeași îngrijie pe care o dă tuturor pacienților. Suntem foarte mândri de ea”, a spus și Mike McGee, tatăl asistentei.

Update 214: Papa Francisc a avertizat luni cu privire la riscul crescut de violență în familie pentru femeile care sunt închise acasă din cauza măsurilor de izolare împotriva coronavirusului. „Astăzi aș dori să vă reamintesc tot ceea ce fac multe femei, inclusiv în această perioadă de criză în sănătate, pentru a avea grijă de altele: femei medici, asistente, forțe de ordine, angajații magazinelor de primă necesitate și atât de multe mame și surori care se găsesc închise cu toată familia lor, cu copiii, bătrânii sau cu persoanele cu dizabilități”, a declarat Papa, potrivit AFP. „Uneori riscă să fie supuse violenței, din cauza unei conviețuiri a cărei povară este prea mare”, a avertizat el. „Să ne rugăm pentru ele”, a adăugat el.

Update 213: Bilanțul zilnic al deceselor cauzate de pandemia de coronavirus în Spania a scăzut luni la 517, în condițiile în care țara revine prudent la muncă, potrivit datelor Ministerului Sănătății, citate de AFP. Până în prezent, numărul deceselor legate de noul coronavirus se ridică la 17.489, în a doua cea mai îndoliată țară din Europa după Italia. Dar contagiunea încetinește, cu 3.477 noi cazuri detectate în ultimele 24 de ore, cea mai redusă cifră din 20 martie. Guvernul a distribuit luni măști de protecție în transportul în comun pentru a evita o relansare a pandemiei, în condițiile în care țara revine încet la muncă, după două săptămâni de “hibernare”.

Update 212: 108 cazuri de noi de coronavirus au fost raportate duminică în China, în creștere față de zilele anterioare. Este cel mai mare număr raportat în ultimele șase săptămâni, potrivit Mediafax. 98 dintre cazurile noi sunt cetățeni care vin din afara țării, a anunțat Comisia Națională de Sănătate.

Orașele chineze de la granița cu Rusia au anunțat că vor întări controalele la frontieră. Unele dintre ele au decis chiar să dubleze perioada de carantină la 28 de zile pentru cei care vin din afara țării. Numărul total de cazuri raportate de China este de 82.160, cu 3.341 de decese.

Update 211: Fostul rabin israelian Eliahu Bakshi-Doron a murit duminică în urma unei infecții cu noul coronavirus. 79 de ani, a fost rabinul sefard al Israelului între 1993 și 2003.

Update 210: Peste 700 de cadavre au fost strânse din locuințele din Guayaquil, capitala economică a Ecuadorului, unde serviciile sanitare și cele de pompe funebre au fost copleșite de pandemia Covid-19. Nu a fost specificată cauza morții.

Update 209: Creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus în Australia se menţine sub 2%, iar graficul respectiv se aplatizează, a anunţat luni ministrul sănătăţii, Greg Hunt.

Update 208: Rusia raportat luni un număr record de cazuri noi, 2.558, totalul ajungând la 18.328. Alte 18 victime au murit din cauza Covid-19 (148 în total)

Update 207: Statele Unite au înregistrat duminică seară 1.514 noi decese în 24 de ore, un număr în scădere pentru a doua zi consecutiv, potrivit bilanţului cotidian prezentat de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP, citată de Agerpres. Această universitate americană de medicină a înregistrat 1.920 de noi morţi sâmbătă şi 2.108 vineri. Statele Unite sunt pe departe cea mai afectată ţară de COVID-19, cu cel puţin 22.020 de decese şi 555.000 cazuri confirmate. Situaţia este deosebit de gravă în statul New York, epicentrul pandemiei cu peste 9.000 de morţi, dintre care aproape 7.000 în oraşul New York.

“Nu vedem o scădere importantă, este doar o stabilizare”, a nuanţat duminică guvernatorul statului, Andrew Cuomo. SUA se află în aşteptare din cauza restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea pandemiei. “Este o ciumă cum ţara noastră nu a văzut niciodată, dar câştigăm bătălia, câştigăm războiul”, a afirmat pe Twitter preşedintele Donald Trump într-un mesaj video de Paşte.

Update 206: Agenţia pentru Boli Infecţioase din Danemarca susține că numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 30-80 de ori mai mare decât cifra de 5.000. Estimarea potrivit căreia 400.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus se bazează pe o analiză asupra donatorilor de sânge inclusă într-un raport publicat de Autoritatea daneză pentru Sănătate, relatează ediţia daneză a publicaţiei The Local.

“Gradul de contagiere este foarte ridicat în societatea daneză şi există o cifră neagră uriaşă. În studiile asupra donatorilor de sânge, se poate vedea un număr de 70 de ori mai mare de persoane care au fost infectate decât în statistici”, declară Kåre Mølbak, şeful Secţiei de prevenire a bolilor infecţioase din cadrul Autorităţii pentru Sănătate, pentru ziarul Berlingske și citat de agenția Mediafax.

Un studiu pe un eşantion de 1.000 de donaţii de sânge din perioada 1-3 aprilie arată că 3,5% au fost infectaţi cu virusul, ceea ce ar indica faptul că 65.000 de oameni probabil erau deja infectaţi până pe 26 martie. Estimările se bazează şi pe studii elaborate în Germania şi Islanda. Oficial Danemarca are 6.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi 260 decese înregistrate. Premierul Danemarcei Mette Frederiksen a anunţat recent că pregăteşte ridicarea măsurilor de carantină. Restricţiile vor începe să fie ridicate de săptămâna viitoare cu redeschiderea şcoliilor începând de miercuri. Restaurantele, barurile şi cluburile rămân deocamdată închise.

Update 205: Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 19.899 de morţi în Italia, cu 431 de decese produse în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 156.000. Este cel mai mic număr de moți raportat într-o singură zi, din ultimele trei săptămâni (19 martie).

Serviciul italian de Protecţie Civilă a anunţat duminică seară că bilanţul epidemic este de 19.899 de morţi, iar numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus raportate până acum a ajuns la 156.363.

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.984 de noi cazuri confirmate şi 431 de decese (faţă de 619 în intervalul precedent), conform Serviciului italian de Protecţie Civilă. Numărul total al persoanelor vindecate a ajuns la 34.211. În prezent, în Italia sunt 102.253 de persoane care au coronavirus. Cele mai multe cazuri de infectare s-au înregistrat în regiunea Lombardia, 59.052, şi 10.621 decese. În regiunea Emilia Romagna sunt 20.098 de cazuri şi 2.564 de decese, iar în Piemonte sunt 16.660 de cazuri şi 1.729 de decese. În Veneto s-au înregistrat 14.077 de cazuri de coronavirus şi 856 de decese.

Update 204: Oficiali chinezi au încercat să influențeze responsabili guvernamentali germani, cu speranța de a obține comentarii pozitive legate de gestionarea epidemiei de coronavirus de către Beijing, scrie duminică ziarul german Die Welt, preluat de AFP. Înalți funcționari și angajați ai ministerelor germane au fost astfel invitați “să se exprime în termeni pozitivi asupra gestionării coronavirusului”, subliniază ziarul, care invocă un document confidențial al ministerului german al Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să respingă aceste abordări, adaugă ziarul. Ministerul a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații. În schimb, serviciul de informații interne a mărturisit pentru Die Welt că “oficiali chinezi duc o politică sporită de informare și de propagandă în legătură cu coronavirusul”. Beijingul încearcă să pună sub semnul întrebării faptul că noul coronavirus a apărut în China și evidențiază sprijinul pe care l-a oferit statelor occidentale în lupta împotriva pandemiei, “cu scopul de a prezenta Republica populară drept un partener demn de încredere”, a arătat Biroul german pentru protecția Constituției. Statele Unite și președintele Donald Trump au atacat în mai multe rânduri China în cadrul pandemiei, vorbind de “virusul din Wuhan” sau de “coronavirusul chinez” și au acuzat Beijingul că a mințit în ceea ce privește numărul de morți. De asemenea, SUA acuză Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că are o abordare în favoarea Chinei.

Update 203: Numărul deceselor din cauza coronavirusului a trecut de 10.000 în Marea Britanie, după raportarea a 737 de morți în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Ministerul Sănătății. În total, 10.612 persoane au murit în spital de la începutul pandemiei. Numărul total al persoanelor contaminate este de 84.270.

Update 202: Preşedintele francez Emmanuel Macron se gândește la prelungirea măsurilor de izolare din ţară până cel puţin după 10 mai, susțin surse din anturajul său citate de AFP. Informația apare în contexul în care Macron urmează să se adreseze francezilor luni seară. Preşedinţia a refuzat să comenteze informaţia.

Franţa este în izolare din 16 martie şi nu se prevede o revenire la normal în viitorul apropiat, de pildă este exclusă redeschiderea magazinelor şi a şcolilor, au indicat sursele citate de AFP, citate de Agerpres. Conform ultimului bilanţ oficial anunțat în urmă cu o zi, 13.832 de oameni au murit infectaţi cu noul coronavirus, o creştere de 635 în 24 de ore.

Update 201: Una dintre cele mai afectate tări de epidemia de coronavirus, Spania iese din blocajul total și permite unor companii să-și reia activitatea începând de luni. „E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială”, a spus premierul Pedro Sanchez, într-o conferință de presă care a urmat unei întâlniri cu liderii regionali, unii dintre ei reproșându-i că relaxarea restricțiilor va avea consecințe grave de sănătate.

Sanchez a precizat că măsurile generale impuse până acum rămân în vigoare, fiind permisă deplasarea la cumpărături și la locul de muncă. Este vorba de sectoarele neesențiale care își vor relua treptat activitatea, pentru angajați autoritățile garantând măștile de protecție pe care trebuie să le poarte și care vor fi distribuite de forțele de ordine.

Sanchez a precizat că această ieșire din hibernare economică va fi atent monitorizată, deciziile viitoare urmând a fi luate în baza recomandărilor unui comitet științific. Reluarea activității în sectoare cum ar fi industria sau construcțiile nu înseamnă o reducere a urgenței sanitare, a insistat Sanchez. „Vreau să fiu foarte clar: nici măcar nu intrăm într-o a doua fază. Descaladarea va începe cel mai devreme în două săptămâni și va fi progresivă și prudentă”, a spus el potrivit El Pais. „Cel mai important lucru pentru mine este sănătatea publică a cetățenilor. Acesta este singurul meu obiectiv: să salvez vieți”, a spus el, făcând apel la opoziție să se alăture efortului de reconstrucție a țării. „E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială”, a precizat Sanchez.

Update 200: 696 cetăţeni români din străinătate au fost confirmaţi până duminică cu noul coronavirus, iar de la începutul epidemiei şi până în prezent 44 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au decedat, a informat Grupul de Comunicare Strategică. „În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 696 de cetățeni români sunt în continuare confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus)”, se arată în comunicat.

Situația în funcție de țări este următoarea: 420 în Italia, 196 în Spania, 20 în Franța, 9 în Germania, 39 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 2 în Austria, 2 în Belgia și câte unul în Argentina, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei și până duminică la ora 13:00, 44 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat: 13 în Italia, 10 în Franța, 11 în Marea Britanie, 6 în Spania, 2 în Germania, unul în Belgia și unul în Suedia. Cetățenii români confirmați cu noul coronavirus în Tunisia și Indonezia au fost declarați vindecați.

Update 199: Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat duminică Ungaria cu procedura de infringement în cazul în care restricţiile adoptate de guvernul de la Budapesta pentru combaterea coronavirusului sunt excesive şi a amintit că orice măsură trebuie să fie temporară, relatează EFE, citat de Agerpres. Măsurile care se adoptă trebuie să fie „proporţionale, limitate în timp şi controlate democratic”, a insistat Von der Leyen, într-un interviu pentru ediţia duminicală a cotidianului german Bild. „Sunt dispusă să acţionez, în cazul în care aceste restricţii depăşesc limitele permise”, a spus preşedinta Comisiei Europene, care s-a referit la măsurile impuse la finalul lui martie de premierul ungar Viktor Orban, care îi oferă atribuţii extraordinare pentru o perioadă nelimitată cu scopul de a combate pandemia. Practic, puterile extraordinare aprobate de Parlamentul ungar, controlat de partidul lui Orban, îi permit acestuia să guverneze prin decrete pe termen nelimitat.

Comisia Europeană observă modul de aplicare a măsurilor „în toate statele” membre, însă urmăreşte cu deosebită atenţie cazul Ungariei „din cauza experienţelor critice” avute deja în trecut, a apreciat Von der Leyen.

Update 198: Spania a anunțat încă 619 decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanțul total al victimelor ajungând astfel la 16.972, transmite Reuters. Este o creștere ușoară față de 510 decese raportate sâmbătă, cea mai scăzută rată înregistrată din 22 martie. În același timp, numărul total al îmbolnăvirilor a crescut și el de la 161.852 la 166.019 în condițiile în care Spania are o populație de 47 de milioane de locuitori care rămân în continuare în carantină, deși unii angajați din domenii considerate neesențiale au primit permisiunea de a se întoarce la muncă.

Update 197: Autorităţile sanitare italiene vor distribui săptămâna viitoare 2,5 milioane de teste în ţară, a anunţat comisarul extraordinar pentru coronavirus al guvernului italian, Domenico Arcuri, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres.

Deocamdată, ceva mai mult de un milion de teste au fost făcute de la începutul epidemiei în Italia, unde aproape 20.000 de oameni au murit şi circa 100.000 au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Unul dintre elementele-cheie pentru a stăvili extinderea bolii este de a reuşi identificarea persoanelor infectate, asimptomatice sau cu simptome uşoare.

Update 196: Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a anunţat că restricţiile cu privire la carantina vor începe să fie ridicate de săptămâna viitoare. Danezii vor redeschide şcolile de miercuri, dar mai ţin închise restaurantele, barurile şi cluburile. „O perioadă se va simţi că mergem pe sârmă”, a spus premierul ţării, potrivit Mediafax.

Danemarca, ţară cu un bilanţ apropiat de cel al României, cu aproape 6.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi 260 decese înregistrate, se pregăteşte pentru ridicarea măsurilor de carantină. Începând cu ziua de miercuri, 15 aprilie, elevii şi studenţii din Danemarca se vor întoarce la cursuri. Restaurantele mai rămân închise. Premierul ţării, Mette Frederiksen, a anunţat că interdicţia asupra unor grupuri mai mari de 10 persoane rămâne în vigoare, cu excepţii precum şcolile şi universităţile.

„O să fie ca şi cum vom merge pe sârmă sau pe o sfoară foarte subţire. Dar dacă suntem atenţi şi responsabili, vom trece peste”, le-a transmis Mette Frederiksen conaţionalilor săi. „Nu vom mai merge în aglomeraţie în autobuz sau în metrou ca înainte”, a mai spus ea. Măsurile restrictive în Danemarca au fost asemănătoare cu cele din România. Danezii au închis şcolile, restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de fitness şi au blocat accesul în ţară tuturor cetăţenilor străini. Austria va deschide şi ea micile magazine, iar mall-urile au fost anunţate pentru redeschidere la data de 1 mai.

Update 195: Spitalele din Moscova, principalul focar al epidemiei din Rusia, sunt copleșite de un ”aflux uriaș de pacienți”, relatează Reuters și Guardian, autoritățile raportând un număr în creștere de infecții. Bilanțul total este de apropae 14.000 de îmbolnăviri și 106 decese. “Situația atât în Moscova, cât și în St Petersburg, dar mai ales în capitală, este destul de tensionată din cauza faptului că numărul de bolnavi este în creștere”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, într-un interviu pentru televiziunea de stat. “Este un aflux uriaș de pacienți. Spitalele din Moscova lucrează la capacitate maximă, eroic, în ritm de urgențe”, a mai spus el.

Centrul național care gestionează criza coronavirusului a precizat că spitalele au luat toate măsurile posibile pentru a se asigura că internările se fac rapid, astfel încât ambulanțele să nu fie nevoite să aștepte cu orele în momentul în care vin cu pacienții. Duminică, autoritățile au raportat 2.186 cazuri noi, față de 1.667 câte erau înregistrate în ziua precedentă, scrie Reuters. Până acum, Rusia a raportat 13.584 cazuri de infecții și 106 decese.

Update 194: Premierul britanic Boris Johnson le-a mulţumit medicilor de la spitalul St. Thomas din Londra pentru că au avut grijă de el în timp ce se recuperează de COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus, transmite duminică Agerpres. „Nu le pot mulţumi suficient. Le datorez viaţa”, a afirmat Johnson, într-o scurtă declaraţie de presă dată publicităţii sâmbătă seara.

Politicianul conservator, în vârstă de 55 de ani, care a fost spitalizat sâmbăta trecută cu febră mare, a petrecut trei zile la secţia de terapie intensivă a spitalului St. Thomas după ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. Joi a fost mutat din nou într-un salon. Deocamdată nu este clar când va putea premierul britanic să revină la lucru. Potrivit agenţiei britanice Press Association, Johnson are o tabletă pe care urmăreşte filme precum “Stăpânul inelelor” şi joacă sudoku. El a primit mii de felicitări cu urări de însănătoşire de la cetăţeni britanici, iar logodnica sa Carrie Symonds îi trimite zilnic scrisori.

Update 193: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat Belarusul că epidemia COVID-19 se confruntă cu o „creştere rapidă” a numărului de cazuri pe teritoriul său, semn al eşecului abordării flexibile de combatere a răspândirea virusului de către autorităţi, informează Agerpres. Există „dovezi ale creşterii rapide a numărului de cazuri” în Belarus, a declarat Patrick O’Connor din partea biroului european al OMS, aflat într-o misiune în Belarus, o ţară cu 9.5 milioane de locuitori, unul din puţinele state europene unde nu au fost impuse măsuri de izolare a populaţiei.

„Numărul cazurilor se dublează aproape la fiecare două sau trei zile, ceea ce indică începutul transmiterii în comunitate”, a afirmat oficialul OMS în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Minsk, avertizând că situaţia „impune noi măsuri”. Sâmbătă, autorităţile sanitare din Belarus au anunţat că s-au înregistrat 23 de decese şi 2.226 de cazuri de contaminare, dintre care 301 în rândul infirmierilor. OMS recomandă aşadar „măsuri de izolare”, precum şi amânarea adunărilor publice şi a evenimentelor sportive. Belarusul s-a remarcat prin menţinerea desfăşurării meciurilor de fotbal, iar preşedintele ţării, Alexander Lukaşenko, şi-a anunţat intenţia de a pune pe primul plan economia, afirmând că ţara nu îşi permite să intre în carantină.

Update 192: Statele Unite au depăşit Italia, având cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus din lume, potrivit celor mai recente date transmis de Johns Hopkins University. Peste 20.000 de oameni din SUA au murit, iar alte peste 533.000 de persoane sunt infectate. Statele Unite au înregistrat sâmbătă seara un total de 1.920 de noi decese în ultimele 24 de ore din cauza îmbolnăvirii cu noul coronavirus, ceea ce reprezintă o uşoară scădere comparativ cu zilele anterioare, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

În cursul zilei anterioare, COVID-19 a făcut 2.108 de morţi în SUA, unde epidemia a provocat până acum, în total, 20.580 de decese, cel mai dur bilanţ înregistrat pe glob. A doua cea mai afectată țară este Italia, cu 19.468 de decese, potrivit cifrelor furnizate de worldometers.info. SUA au devenit cea mai afectată țară și la numărul de cazuri de infectare: 533.088, față de cele 167.027 de cazuri câte a raportat Spania. Aproape 2,7 milioane de teste au fost efectuate în Statele Unite.

Update 191: China a raportat 99 de noi îmbolnăvire, 97 privind cetăţeni reveniţi din străinătate şi doar două fiind persoane infectate local, informează duminică Reuters, citată de Agerpres. Comparativ, cu o zi înainte se înregistraseră 46 de noi cazuri, conform informaţiilor furnizate duminică de Comisia naţională pentru sănătate. Shanghai, centrul comercial al Chinei, contribuie cu mai mult de jumătate din cazurile importate. Metropola a raportat 52 de noi cazuri pe 11 aprilie, fiind vorba de cetăţeni chinezi care au venit din străinătate.

Dintre noile cazuri înregistrate în Shanghai, 51 au fost pasageri ai unei curse sosite din Rusia pe 10 aprilie. Al 52-lea caz este cel al unei chinezoaice revenite dintr-o călătorie în Canada. Provincia Heilongjiang din nord-est ţării a raportat 21 de noi cazuri importate pe 11 aprilie, toate implicând cetăţeni chinezi reveniţi din Rusia. Conform sursei citate, 63 de cazuri asimptomatice de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost raportate pe 11 aprilie, în creştere faţă de cele 34 de cazuri înregistrare în ziua anterioară. Bilanţul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în China continentală este de 82.052, iar cel al decesele de 3.339.

Update 190: Autoritățile bulgare au decis că, începând de sâmbătă, cetățenii trebuie să aibă acoperite nasul şi gura cu o mască sanitară atunci când ies din casă. Măsura are ca scop limitarea răspândirii noului coronavirus, mai ales pe perioada sărbătorilor pascale. Guvernul de la Sofia doreşte ca purtarea măştii sanitare în locurile publice să fie generalizată până la 26 aprilie, transmite AFP, citat de agenția Agerpres.

În Bulgaria, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, bisericile vor rămâne deschise în această perioadă, chiar dacă autoritățile au cerut populaţiei să rămână în case. La sfârșitul lunii martie, Guvernul bulgar a anulat un prim decret ce prevedea amenzi dure pentru nerespectarea obligativităţii purtării măştii sanitare, în condiţiile în care acest produs era dificil de achiziţionat. Bulgaria este una dintre primele ţări din Europa care au impus restricţii asupra circulaţiei persoanelor, pentru a reduce riscul propagării noului coronavirus. Guvernul bulgar a luat această măsură pe 13 martie.

Update 189: Persoanele în vârstă ar putea să fie nevoite să stea în izolare până la finalul anului pentru a se proteja de coronavirus, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Guardian. Ea a mai afirmat că speră ca laboratoarele europene să dezvolte un vaccin spre sfârșitul anului.

“În absența unui vaccin, trebuie să limităm pe cât posibil contactul cu persoanele în vârstă”, a declarat președintele Comisiei Europene, pentru cotidianul Bild. “Știu că este dificil și că izolarea este o povară, însă vorbim despre o chestiune de viață și de moarte, trebuie să rămânem disciplinați și să avem răbdare”, a mai spus ea. “Copiii și tinerii se vor bucura de o libertate de mișcare mai devreme față de persoanele mai în vârstă și față de cei cu condiții medicale pre-existente”, a adăugat von der Leyen. Ursula von der Leyen a mai afirmat că speră ca laboratoarele europene să dezvolte un vaccin spre sfârșitul anului. Pentru a se asigura că oamenii vor fi vaccinați repede, autoritățile sunt deja în discuții cu producătorii pentru a stimula producția la scară largă, a mai precizat oficialul european. ​

Update 188: Numărul total de îmbolnăviri cu Covind-19 este, la această oră, de 1.777.666, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins, SUA continuând să fie cea mai afectată țară, cu un nefericit record al deceselor de peste 20.000 și un total de peste jumătate de milion de infecții.

Update 187: Numărul de infecții confirmate în Germania a crescut cu 2.821 de cazuri noi, anunțate duminică de Institutul Robert Koch citat de Reuters. Astfel, bilanțul din această țară se ridică la 120.479 de pacienți infectați cu Covid-19. Numărul cazurilor noi este însă semnificativ mai mic față de sâmbătă, când au fost depistate 4.133 de infecții. În același timp, autoritățile au mai anunțat duminică 129 de decese, bilanțul victimelor ajungând la 2.673.

Update 186: ​Statele Unite au depășit sâmbătă Italia, devenind țara cu cele mai multe decese înregistrate din cauza coronavirusului, raportând peste 19.600 de victime, potrivit Reuters.

Statele Unite au înregistrat până în prezent cele mai mari pierderi din timpul pandemiei, cu aproximativ 2.000 de decese raportate zilnic, în ultimele patru zile la rând. Cele mai multe au fost înregistrate în New York. Experții în sănătate publică au avertizat că cifra de decese din SUA ar putea crește la peste 200.000 în timpul verii, dacă restricțiile impuse până acum vor fi ridicate după 30 de zile.

Update 185: Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunţat, sâmbătă, că şcolile publice vor rămâne închise pentru restul anului şcolar, din cauza pandemiei de coronavirus. În Statele Unite, metropola americană este de departe cel mai dur afectată de răspândirea coronavirusului. În întreg statul New York s-au înregistrat peste 172.000 de cazuri de îmbolnăvire și 8.627 de decese. Numărul cazurilor de coronavirus depistate pe întreg teritoriul Statelor Unite a depăşit jumătate de milion, înregistrându-se peste 18.700 de decese, potrivit celui mai recent bilanţ. „Este dureros că trebuie să vă spun că nu putem redeschide şcolile pentru restul anului şcolar, dar vă pot spune că procedăm corect”, a declarat Bill de Blasio.

Școlile publice în New York au fost închise din data de 16 martie și atunci se preconiza să fie redeschise la 20 aprilie, dar evoluția epidemiei a dat peste cap aceste planuri. Elevii din New York studiază însă de la distanţă, lecţiile desfășurându-se online. Elevii care au solicitat aparatură digitală, dar care încă nu au primit-o, o vor primi până la sfârșitul lunii, au dat asigurări oficialii metropolei americane. Peste 240.000 de solicitări în acest sens au primit autoritățile. Potrivit CNN, primarul de Blasio i-a încurajat pe oameni să considere că luna septembrie va însemna începutul unei noi ere. Copiii sunt traumatizați în această perioadă și cel mai bine ar fi să nu-i aducem la școală până atunci, a spus edilul. El a mai spus că a luat decizia după ce s-a sfătuit cu dr. Anthony Fauci, cea mai avizată autoritate medicală în materie de boli infecțioase. În septembrie se vor organiza lecții de recuperare la școală, iar pentru elevii care aveau de susținut examene va fi anunțat noul plan săptămâna viitoare.

Update 184: 917 persoane au murit în spital în ultimele 24 de ore în Marea Britanie din cauza coronavirusului, bilanțul deceselor apropiindu-se de 10.000, potrivit datelor oficiale citate de presa britanică. Astfel, numărul morților este de 9.875. De asemenea, au fost confirmate alte 5.234 de cazuri noi de îmbolnăvire, ridicând numărul acestora la 78.991, relatează BBC. Precedenta raportare, de vineri, consemna 980 de decese.

Update 183: După o ușoară scădere, numărul deceselor raportate în Italia din cauza coronavirusului revine pe creștere. Sâmbătă, autoritățile au anunțat 619 morți, cu 49 mai mulți decât la raportarea precedentă, notează La Stampa.

Numărul total al morților, de la începutul epidemiei, este de 19.468. Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus raportate până acum a ajuns la 152.271. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 4.694 de noi cazuri confirmate (în creştere) şi 619 decese (faţă de 570 în intervalul precedent), conform Serviciului italian de Protecţie Civilă, citat de cotidianul La Stampa şi de agenţia de presă Adnkronos. Numărul total al persoanelor vindecate a ajuns la 32.534.

În prezent, în Italia sunt 100.269 de persoane care au coronavirus. Cele mai multe cazuri de infectare s-au înregistrat în regiunea Lombardia, 57.592, şi 10.511 decese. În regiunea Emilia Romagna sunt 19.635 de cazuri şi 2.481 de decese, iar în Piemonte sunt 16.008 cazuri şi 1.633 de decese. În Veneto s-au înregistrat 13.768 de cazuri de coronavirus şi 831 de decese.

Update 182: Trei tulpini diferite ale coronavirusului care provoacă COVID-19 s-au răspândit în lume, spune un genetician. Tulpina originală din Wuhan este cea care a îmbolnăvit 500.000 oameni în Statele Unite. În schimb, în Europa s-au răspândit mai mult celelalte două tulpini. Dr. Peter Forster, alături de experţi în genetică, epidemiologie şi virusologie, au identificat trei tulpini ale coronavirusului care provoacă COVID-19. Ei explică faptul că acestea s-au răspândit diferit la nivel global. Deşi China a fost prima ţară afectată de coronavirus, ea s-a confruntat mai mult cu tipul B al virusului. Tipul B reprezintă mutaţia tipului A. Potrivit experţilor de la Universitatea din Cambridge, care au folosit ulterior identificării tulpinilor virusului un algoritm matematic pentru a studia răspândirea, în Europa au ajuns tipurile B şi C.

Dr. Peter Forster a urmărit traseul diferitelor tulpini de coronavirus şi a notat concluziile într-un raport numit “Analiza rețelei filogenetice a genomului SARS-CoV-2”. „Sunt mult prea multe mutaţii rapide pentru a urmări arborele genealogic al COVID-19. Am folosit un algoritm matematic pentru a vizualiza în cel mai plauzibil mod aceşti arbori”, a spus el, potrivit Mediafax.

Caracterizarea celor trei tulpini ale coronavirusului

Tipul A

-Cel mai apropiat de virusul identificat la lilieci şi pangolini

-Considerat a fi rădăcina celor trei tulpini existente

-Apărut în Wuhan, comun în America şi Australia

Tipul B

-Variaţia tipului A

-Răspândit în China

-A suferit două mutaţii faţă de tipul A

-Mutaţiile survin lent în China, dar rapid în afara ei

Tipul C

-Variaţie a tipului B

-O mutaţie faţă de tipul “părinte”

-Răspândit în Europa şi Singapore.

Update 181: Premierul britanic Boris Johnson a făcut „progrese foarte bune” în ceea ce privește recuperarea sa după infectarea cu coronavirus, se arată într-un comunicat al biroului său. Boris Johnson a fost mutat joi de la terapie intensivă, după trei zile, iar Downing Street a precizat că premierul a putut vineri să meargă, deși se află într-o primă fază a recuperării.

„Prim-ministrul continuă să aibă progrese foarte bune”, a subliniat un purtător de cuvânt. El a fost internat de urgență în spital, pe 5 aprilie, la zece zile după ce a fost depistat cu coronavirus, iar a doua zi a fost mutat la terapie intensivă. Johnson a rămas la conducerea guvernului, dar ministrul de externe a preluat o parte dintre atribuții.

Update 180: Spania a înregistrat 510 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, cifra cea mai scăzută din 23 martie, ceea ce confirmă curba descendentă din ultimele zile, a informat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Spania, citat de EFE și Agerpres. Numărul total al deceselor din cauza coronavirusului în Spania a ajuns sâmbătă la 16.353, faţă de 15.843 cu o zi în urmă. Ritmul noilor îmbolnăviri a înregistrat o creştere zilnică de 3,07% (faţă de ritmul de 3% înregistrat vineri), de 4.830 de cazuri în 24 de ore, şi un număr total de 161.852 de cazuri pozitive de COVID-19. În plus, alţi 3.441 s-au vindecat, ceea ce ridică numărul total al pacienţilor vindecaţi la 59.109 şi reprezintă 36,7% din toate cazurile înregistrate.

Update 179: China a raportat sâmbătă o creștere a numărului de noi cazuri de infecții, în condițiile în care autoritățile încearcă să prevină un al doilea val al epidemiei de coronavirus, scrie Reuters. Comisia Națională de Sănătate a anunțat că au fost depistate 46 de noi cazuri, dintre acestea 42 fiind cazuri de persoane care au călătorit în afara țării. În același timp, au fost înregistrate încă 34 de cazuri asimptomatice, mai puțin decât ziua precedentă, când erau raportate 47 de astfel de cazuri.

Update 178: Coreea de Sud intenționează să utilizeze brățări electronice pentru a depista oamenii care nu respectă carantina, în condițiile în care, până acum, aceștia erau monitorizați prin intermediul telefoanelor. Autoritățile au constatat însă că mulți își lăsau acasă telefoanele mobile și părăseau locuința. 57.000 de persoane au fost plasate în izolare. Cei care nu respectă regulile riscă un an de închisoare sau amendă de 8.200 de dolari, potrivit Guardian.

Update 177: SUA au trecut de 500.000 de cazuri de infecții cu coronavirus și au devenit prima ţară de pe glob care a depăşit pragul de 2.000 de decese într-o singură zi, cu 2.108 de morți în 24 de ore, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins. Astfel, până la această oră, potrivit sursei citate, la nivel mondial, sunt 1.698.626 de cazuri de infecții, 102.764 de decese, în timp ce 376.734 de oameni s-au vindecat.

Update 176: Statele Unite au devenit prima ţară de pe glob care a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de noul coronavirus într-o singură zi, cu 2.108 de decese în 24 de ore, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, vineri, la ora locală 20:30, informează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres. Numărul total al deceselor înregistrate în SUA a ajuns la 18.586, apropiindu-se de Italia (18.849), ţară care are o populaţie de cinci ori mai mică.

Totodată, SUA se apropie de jumătate de milion de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, doar în ultimele 24 de ore înregistrându-se 35.000 de noi cazuri. Epicentrul epidemiei se află în statul New York, unde noul coronavirus a făcut peste 7.800 de morţi şi peste 160.000 de îmbolnăviri. Pe teritoriul SUA se află peste un sfert din numărul total de cazuri declarate oficial în lume. Vicepreşedintele american Mike Pence a anunţat vineri că s-au efectuat “peste 2.1 milioane de teste”.

Update 175: Băncile comerciale bulgare vor permite ca persoanele fizice şi juridice, care s-au împrumutat şi sunt afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), să amâne cu şase luni plata ratelor la creditele ipotecare, de consum şi ale companiilor, transmite Reuters. Moratoriul privind plăţile creditelor bancare va fi în vigoare până la finalul anului, a anunţat vineri Banca Centrală a Bulgariei, după ce a aprobat setul de reglementări.

Debitorii vor putea negocia cu băncile amânarea plăţilor dobânzilor şi a principalului sau doar a principalului. De asemenea, băncile vor permite amânarea creditelor reînnoibile automat (revolving). Rata dobânzii nu se modifică, dar va fi plătită numai la finalul moratoriului, conform setului de reglementări, potrivit Agerpres.

Update 174: Masca de protecţie trebuie să devină „noul standard social” şi de purtarea ei în public trebuie condiţionată relaxarea actualelor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, consideră Academia Leopoldina, o instituţie de referinţă în Germania, consemnează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres. „Numai cu o protecţie sanitară suficientă se poate reveni la viaţa normală. Masca trebuie să devină ultima modă”, a declarat pentru săptămânalul Der Spiegel un membru al acestei academii, insistând că generalizarea acoperirii gurii şi nasului în spaţiul public este o necesitate în contextul pandemiei de COVID-19.

Problema cea mai importantă rămâne însă disponibilitatea acestui accesoriu pentru populaţie, cererea foarte mare pe plan mondial făcând măştile sanitare dificil de procurat. Cancelarul Angela Merkel a avut o discuţie telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping, în urma căreia, potrivit Suddeutsche Zeitung, s-a ajuns la un acord prin care o companie chineză va furniza Germaniei 40 de milioane de măşti săptămânal.

Update 173: Prezentat drept model de luptă împotriva pandemiei, Singapore a anunțat vineri aproape 200 de noi cazuri de infecții cu coronavirus, inclusiv un deces, și se confruntă acum cu un al doilea val fulgerător de contaminare, scrie AFP. Orașul-stat figura printre primele de pe planetă care au detectat cazuri de contaminare după descoperirea virusului în China, dar a reușit să controleze propagarea grație unei strategii de control foarte strictă și urmărirea contactelor cu persoanele infectate.

Dar luna aprilie a marcat un vârf de contaminări locale, obligând guvernul să impună măsuri severe pe care nu le adoptase până acum, printre care închiderea majorității locurilor de muncă. Un deces și 197 de noi cazuri au fost anunțate vineri de autoritățile sanitare, ceea ce duce bilanțul total în Singapore la 2.108 infecții, printre care 7 mortale. Cifra, deși redusă în raport cu alte țări, sună ca un avertisment: statele nu ar trebui să lase garda jos, chiar și atunci când cred că au depășit vârful epidemiei, pentru a evita o situație similară.

Numeroase țări asiatice care au prezentat bilanțuri relativ scăzute în primele etape ale pandemiei se regăsesc acum în fața unui al doilea val, în condițiile în care cetățenii lor, exilați în prima perioadă, revin din străinătate și reinfectează din nou local populația. Imensele complexe rezidențiale care găzduiesc muncitori sud-asiatici au devenit adevărate focare de infecție în Singapore, cu peste 500 de noi cazuri apărute în mai multe locații. Autoritățile au ordonat carantina pentru zeci de mii de muncitori și a mutat o mare parte din ei spre alte cartiere, pentru a evita o propagare și mai mare.

Update 172: Coronavirusul a ucis în total 13.197 de persoane în Franța de la debutul epidemiei, cu 987 de morți raportați numai în ultimele 24 de ore, printre care și un copil, a anunțat vineri seară directorul general al Sănătății, Jerome Salomon, citat de AFP.

Dintre decesele raportate în ultima zi, 554 s-au înregistrat în spitale, iar 433 în cămine de bătrâni sau centre medico-sociale. Printre acestea figurează și un copil sub 10 ani, care era internat la terapie intensivă în regiunea Paris. „Dar cauzele decesului par multiple, chiar dacă a fost diagnosticată și o infecţie cu Covid-19”, a spus Jerome Salomon în actualizarea sa zilnică. În Franţa, cea mai tânără victimă decedată înregistrată până acum a fost o adolescentă de 16 ani.

Update 171: Peste 100.000 de persoane din întreaga lume au murit din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui bilanţ difuzat vineri seara de Universitatea Johns Hopkins, relatează Agerpres citând DPA. Peste 1,6 milioane de cazuri au fost confirmate, deşi numărul de infecţii este probabil mai mare, parţial din cauza deficitului de teste. În mod similar, numărul morţilor de Covid-19, boala cauzată de virus, ar putea fi mai mare.

Italia are aproape 19.000 de decese, urmată de SUA unde peste 18.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, Spania – cu aproape 16.000 de victime şi Franţa – cu peste 13.000. În Marea Britanie s-au înregistrat 9.000 de morţi.

În SUA, care are cel mai mare număr de cazuri confirmate din lume, peste 473.000, statul New York rămâne cea mai afectată regiune, cu 7.844 de decese.

Un bilanţ centralizat de Reuters indică de asemenea atingerea pragului de 100.000 de decese şi peste 1,6 milioane de cazuri de infectare la nivel global.

Cifrele de vineri – 100.000 de decese din 1,6 milioane de cazuri – ar sugera o rată de deces de 6,25%, dar mulţi experţi consideră că rata reală este mai mică, având în vedere că multe cazuri uşoare şi asimptomatice nu sunt incluse în totalul cazurilor de îmbolnăvire.

Update 170: Istanbul, Ankara și alte orașe majore din Turcia vor intra în carantină pentru două zile de la miezul nopții pentru a combate răspândirea coronavirusului a anunțat ministrul de Interne turc vineri, în timp ce bilanțul deceselor din țară a crescut la peste 1000, relatează Reuters.

Măsura, care vizează 31 de provincii, reprezintă o escaladare a restricțiilor existente sub care persoanele mai tinere de 20 de ani și vârstnicii trebuie să rămână în case. Ankara a sistat toate zborurile internaționale, restricționat circulația în interiorul țării, închis școlile, barurile și cafenelele și suspendat rugăciunile publice.

Însă oamenii trebuie să meargă în continuare la muncă pentru a susține activitatea economică în domeniile neafectate de restricțiile impuse.Ministrul a declarat că noua măsură va rămâne în vigoare până duminică la miezul nopții.

Numărul de cazuri COVID-19 în Turcia a crescut cu 4.747 și 98 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore, potrivit unei declarații a ministrului Sănătății, Fahrettin Koca. Acesta i-a îndemnat pe oameni să reziste tentației de a ieși din case în week-end chiar dacă vremea se încălzește.

Update 169: Guvernul Italiei a anunţat, vineri seară, prelungirea restricţiilor antiepidemice până pe 3 mai, informează cotidianul La Repubblica. “Prelungim măsurile restrictive până pe 3 mai, o decizie dificilă dar necesară, pentru care îmi asum toată responsabilitatea politică”, a declarat vineri seară premierul Giuseppe Conte.

“Nu putem irosi eforturile făcute până acum, dacă cedăm acum riscăm să o luăm de la capăt”, a subliniat premierul Italiei. Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 18.849 de morţi în Italia, cu 570 de decese produse în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum este de 147.577, potrivit Mediafax.

Update 168: Statul New York are acum mai multe cazuri confirmate de infecție cu COVID-19 decât orice țară cu excepția Statelor Unite, potrivit ultimelor cifre făcute publice de autorități, relatează BBC. Numărul de cazuri a ajuns în statul american la 159.937, bilanț care îl plasează înaintea Spaniei (153.000 cazuri) și Italiei (143.000 cazuri).

China, unde virusul a apărut pentru prima oară la sfârșitul anului trecut, a raportat 82.000 de cazuri. Statele Unite a raportat la nivel național 462.000 de cazuri, mai bine de o treime din ele fiind înregistrate în statul New York. Deși la capitolul infecții a depășit orice țară din lume, numărul deceselor înregistrate (7 000) rămâne mai scăzut decât cel al Spaniei (15.500) și Italiei (18.000).

Imagini cu sicrie îngropate într-o groapă comună au fost surprinse în oraș, pe măsură ce numărul deceselor cauzate de COVID-19 continuă să crească iar autoritățile se zbat țină piept pandemiei.

Update 167: Ministrul german de externe, Heiko Maas, a criticat Statele Unite pentru reacţia prea lentă la epidemia de coronavirus, într-un interviu pentru revista Der Spiegel difuzat vineri către presă, înainte de publicare. Reuters arată că declaraţiile şefului diplomaţiei de la Berlin sunt încă un indiciu privind tensiunile între aliaţi, potrivit Agerpres. China a luat „măsuri foarte autoritare, în timp ce SUA au minimalizat virusul multă vreme”, a spus Maas, adăugând că „acestea sunt două extreme, dintre care niciuna nu poate fi un model pentru Europa”.

Germania este una din ţările care au acuzat săptămâna trecută Statele Unite de tactici „din Vestul Sălbatic”, cum ar fi supralicitarea sau blocarea livrărilor de produse medicale către cumpărători care încheiaseră deja contracte, reaminteşte Reuters. Maas a declarat pentru Der Spiegel că speră ca Washingtonul să îşi reconsidere relaţiile internaţionale în contextul crizei provocare de coronavirus.

„Să vedem în ce măsură acţiunile guvernului american vor genera în SUA discuţii despre funcţionarea reală a modelului ‘America First’ (America în primul rând)”, a spus ministrul. El a atras atenţia că politicile comerciale agresive au afectat probabil capacitatea Statelor Unite de a achiziţiona echipamente de protecţie. Reuters nu a reuşit să obţină imediat o reacţie din partea ambasadei americane la Berlin.

Update 166: Medicul Mabud Chowdhury, care a avertizat despre lipsa de echipamente de protecție din spitalele britanice și i-a scris un mesaj premierului Boris Johnson, a murit după ce a fost infectat cu coronavirus, informează The Guardian.

Abdul Mabud Chowhury, urolog la spitalul Homerton din Hackney (estul Londrei), a murit după ce a fost internat 15 zile la spitalul Queens din Romford. Luna trecută, Chowhury i-a scris premierului Boris Johnson un mesaj pe Facebook în care spunea că este nevoie urgentă de echipamente de protecție pentru medicii din prima linie și cerea ca testarea angajaților din sistemul de sănătate să fie accelerată. “Dragă domnule prim-ministru Boris Johnson, vă rog să asigurați de urgență echipamente de protecție pentru fiecare angajat al sistemului de sănătate”, a scris urologul. Chowhury i-a mai spus premierului că angajații sistemului sanitar “sunt în contact direct cu pacienții” și “au dreptul ca și ceilalți oameni să trăiască într-o lume lipsită de boli alături de familie și copii”.

Philip Glanville, primarul din Hackney, a spus că Chowhury este un erou care a murit slujind orașul. Mabud Chowdhury, născut în Bangladesh, avea 53 de ani și nu suferea de alte afecțiuni.

Update 165: Internările provocate de noul coronavirus sunt în creștere puternică la Moscova și capacitatea serviciilor de sănătate din capitala Rusiei își atinge “limitele”, au avertizat vineri autoritățile, citate de AFP. Numărul de cazuri zilnice a doborât un nou record vineri în Rusia, cu 1.786 de noi bolnavi infectați, pentru un total de 11.917 și 94 de morți. Dintre acestea, 7.822 de cazuri au fost înregistrate în Moscova.

“În ultimele zile, numărul de internări în Moscova dar și pacienții afectați de forma gravă a bolii au crescut. Numărul pacienților care suferă de pneumonie asociată coronavirusului s-a dublat aproape în raport cu săptămâna trecută, de la 2.600 la 5.500 cazuri”, a spus Anastasia Rakova, adjuncta primarului capitalei.

“Gradul de încărcătură a serviciilor de sănătate a crescut brusc. Acum, spitalele noastre și serviciile de ambulanță își ating limitele”, a adăugat ea, citată într-un comunicat al centrului operațional de luptă împotriva Covid-19 din Moscova.

Într-un interviu pentru agenția de presă Ria Novosti, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a precizat că Rusia nu a atins încă vârful epidemiei. “Nu suntem încă la vârf, ci undeva la baza vârfului, nici măcar la mijloc”, a declarat el. “Ca pronostic, singurul lucru pe care îl voi spune este că avem o provocare serioasă în fața noastră”, a adăugat el. Capitala rusă, cu 12 milioane de locuitori, a ordonat măsuri de izolare a populației care vor dura cel puțin până în 30 aprilie, pentru a încerca să stopeze avansul pandemiei de coronavirus. Imensa majoritate a regiunilor au urmat acest exemplu.

Update 164: Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 605 noi decese, cel mai scăzut număr raportat după data de 24 martie, potrivit Ministerului Sănătăţii. Numărul noilor contagieri este 4.576, cu 3% mai mult decât în ziua precedentă, dar care reprezintă cea mai mică creştere procentuală de la debutul crizei sanitare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres, bilanţul total al victimelor se ridică la 15.843, iar cel al persoanelor infectate la 157.022, dintre care 55.668 s-au vindecat. Consiliul de miniştri s-a reunit vineri în sesiune extraordinară, după ce, cu câteva ore înainte, Congresul a aprobat prelungirea stării de urgenţă până la 26 aprilie. Şeful executivului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a anunţat înainte de reuniune că va cere o extindere a stării de urgenţă până la 11 mai.

Update 163: 50 de membri ai echipajului portavionului francez Charles de Gaulle au fost testați pozitiv la noul coronavirus, a anunțat vineri ministerul forțelor armate, care a precizat că trei marinari au fost evacuați “preventiv”.

“Rezultatele la 66 de teste realizate au concluzionat prezența a 50 de cazuri de Covid-19 la bordul Charles de Gaulle”, a precizat ministerul, la 24 de ore după anunțarea de cazuri suspecte. “Nu a fost constatată la ora actuală nicio agravare a stării de sănătate a marinarilor de la bord”, a adăugat ministerul. Sursa contaminării navei nu este cunoscută încă. La bordul portavionului se află o echipă formată din circa 20 de cadre medicale (doctori, infirmieri, chirurgi). De asemenea, există o sală de internare cu 20 de paturi, ventilatoare, un scanner “precum și un spațiu de carantinare de circa o sută de locuri”.

Update 162: Potrivit unor informații, aproximativ 150 de membri ai familiei regale din Arabia Saudită ar fi infectați cu coronavirus. Se pare că acest fapt a fost un element cheie în decizia saudiților de încetare a focului în Yemen, potrivit Newsweek, care citează The New York Times.

Potrivit The New York Times, 150 de membri ai familiei regale extinse au contractat virusul. Publicația a citat o persoană apropiată familiei care a oferit informațiile. Newsweek a contactat guvernul saudit și ambasada sa la Washington pentru comentarii. Arabia Saudită a anunțat primul său caz de coronavirus în urmă cu șase săptămâni. Acum sunt 2.932 de cazuri confirmate în regat și 41 de morți, dar și 631 vindecări, potrivit Universității Johns Hopkins.

Printre cei infectați, potrivit The New York Times, se află prințul Faisal bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud, guvernator al capitalei Riyadh. Prințul, nepot al regelui Salman, este la terapie intensivă, potrivit medicilor de la Spitalul King Faisal , instituție de elită, în care sunt îngrijiți membrii familiei regale. Într-o notă internă a spitalului se spune că au fost pregătite 500 de paturi pentru membrii familiei regale și pentru apropiați.

Regele Salman, în vârstă de 84 de ani, s-a autoizolat într-un palat din apropierea orașului Jeddah. Prințul Mohammed bin Salman (FOTO), 34 de ani, moștenitorul regal și cel care ar deține, de fapt, puterea, este izolat împreună cu miniștrii pe o altă proprietate de pe coasta Mării Roșii. Ministrul Sănătății, Tawfiq al-Rabiah, a avertizat că lupta împotriva coronavirusului abia începe, prognozând „un minim de 10.000 de cazuri și maximum 200.000” în săptămânile următoare. Arabia Saudită a suspendat zborurile către și din țară, iar în marile orașe au fost aplicate restricții privind deplasările.

Update 161: Până pe 9 aprilie, Suedia avea peste 9.000 de cazuri confirmate de coronavirus și 793 de morți. Majoritatea statelor europene au introdus măsuri dure de izolare și sancțiuni drastice pentru cei care nu le respectă, totul pentru a evita răspândirea epidemiei de coronavirus. Nu și Suedia, informează CNN. În această țară restaurantele și barurile sunt deschise, la fel și locurile de joacă și școlile, iar guvernul se bazează pe responsabilitatea cetățenilor pentru ține numărul infecțiilor sub control.

Este o abordare controversată, criticată de președintele SUA, Donald Trump. “Suedia a făcut asta, imunitatea de grup. Suedia are mari probleme acum”, a spus Trump marți. Guvernul suedez este convins că abordarea sa va funcționa. Ministrul de Externe Ann Linde a declarat miercuri pentru un post de televiziune că președintele Trump “greșește” când spune că Suedia urmează teoria “imunității de grup” – atunci când permite îmbolnăvirea cetățenilor și îi protejează pe cei vulnerabili, populația dobândind astfel imunitate contra virusului. Potrivit lui Linde, strategia Suediei este următoarea: “Fără izolare și ne bazăm foarte mult pe responsabilitatea fiecărui cetățean”.

Anders Tegnell, Epidemiolog de stat al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, respinge criticile lui Trump. “Cred că Suedia se descurcă foarte bine”, a spus Tegnell pentru Expressen, publicație afiliată CNN. “Produce rezultate bune așa cum a făcut mereu. Până acum sistemul de sănătate suedez se descurcă fantastic cu pandemia.

Măsurile luate de Suedia țin de încurajări și recomandări, nu obligații. La două zile după ce Spania a impus starea de izolare la nivel național, pe 14 martie, Suedia le-a recomandat cetățenilor să se spele pe mâini și să stea acasă daca se simt bolnavi. Pe 24 martie a introdus noi reguli pentru a evita aglomerația în restaurante, însă acestea au rămas deschise. Școlile sunt deschise, iar adunările de până în 50 de persoane sunt permise.

Elisabeth Liden, o jurnalistă din Stockholm, a declarat pentru CNN că orașul este mai liber acum. “Metroul are doar câțiva călători în fiecare vagon, iar înainte era aglomerat. Am senzația că marea majoritate a oamenilor iau recomandările de distanțare socială în serios”. Suedia s-a concentrat pe protejarea cetățenilor bătrâni. Oamenii peste 70 de ani au fost sfătuiți să rămână în case și să limiteze contactul social.

Organizația Mondială a Sănătății privește cu scepticism abordarea Suediei. Subliniind o nouă creștere a numărului de cazuri, OMS a anunțat că este “obligatoriu” ca Suedia “să crească măsurile pentru a controla răspândirea virusului, să pregătească și să crească capacitatea sistemului de sănătate, să asigure distanțarea fizică și să explice populației de ce ia aceste măsuri”.

Raportul dintre cei numărul de cazuri și numărul victimelor este mai mare în Suedia decât alte țări din Europa care au luat măsuri mai dure. Un studiu realizat de Imperial College London estimează că 3,1% din populația Suediei este infectată, față de 0,41% în Norvegia și 2,5% în Marea Britanie. Până pe 8 aprilie, coronavirusul a provocat în Suedia 67 de morți la milionul de locuitori, potrivit autorităților. Spre deosebire, în Norvegia sunt 19 morți la milionul de locuitori, iar în Finlanda 7.

Update 160: Statele Unite au înregistrat în 24 de ore 1.783 de morţi legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului afişat la ora locală 20.30 de Universitatea Johns Hopkins. Acest bilanţ zilnic, inferior celui de miercuri (+1.973 de morţi), ridică la 16.478 numărul total al deceselor înregistrate în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară din lume din cauza pandemiei după Italia.

Timp de două zile consecutive, marţi şi miercuri, SUA au înregistrat circa 2.000 de morţi în 24 de ore, cele mai grave bilanţuri cotidiene la nivel mondial de la declanşarea pandemiei, relatează Agerpres. Pe de altă parte, Statele Unite numără pe teritoriul lor mai mult de un sfert din cazurile oficial declarate în lume, cu peste 46.000 de cazuri în total, potrivit datelor prezentate de Johns Hopkins, actualizate continuu.

În Statele Unite se înregistrează de la mijlocul săptămânii precedente mai mult de 1.000 de noi decese zilnic, în pofida măsurilor de izolare care au fost introduse treptat în diverse state. Statul New York constituie de departe principalul focar al pandemiei americane, cu peste 7.000 de morţi. El a înregistrat o nouă creştere record în cursul ultimelor 24 de ore (+799), dar numărul noilor spitalizări nu a fost niciodată atât de scăzut, a afirmat joi guvernatorul Andrew Cuomo.

Update 159: Alte 115 cazuri de infectare cu Covid-19 au fost confirmate joi în Republica Moldova, au anunţat joi autorităţile, fiind testate 534 de persoane. Bilanţul persoanelor infectate cu Covid-19 a ajuns la 1289, transmite Mediafax citând portatul Unimedia.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, din 115 cazuri confirmate 3 sunt de import – Federaţia Rusă, Germania, Italia. 112 cazuri sunt cu transmitere locală: Chişinău-40, Făleşti-14, Ştefan-Vodă-12, stânga Nistrului-10, Orhei-6, Glodeni-5, Comrat-4, Cahul, Criuleni-câte trei cazuri, Căuşeni, Rezina, Soroca,Străşeni-câte 2 cazuri, Briceni, Cimişlia, Floreşti, Leova, Taraclia, Teleneşti, Ungheni-câte un caz. Miercuri, au fost procesate cele mai multe teste, de până acum, şi anume 629. Rezultate pozitive au primit 118 oameni.

Update 158: Pandemia cu noul coronavirus va avea “cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune” din 1929, a avertizat joi directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Gheorghieva, transmit AFP şi Reuters. Responsabila FMI a subliniat, fără a da cifre, că în acest an “creşterea mondială va deveni puternic negativă”, în condiţiile în care “acum abia trei luni ne aşteptam la o creştere a veniturilor pe cap de locuitor pentru 160 dintre statele membre”. “Astăzi prevedem că peste 170 de ţări vor experimenta o contracţie a veniturilor pe locuitor”, a spus Georgieva într-un discurs susţinut înaintea reuniunii de primăvară a instituţiei, care va avea loc săptămâna viitoare prin videoconferinţă.

Ţările se confruntă cu “o extraordinară incertitudine în ce priveşte profunzimea şi durata acestei crize”, a remarcat directoarea FMI în discurs, scrie agerpres.ro. FMI anticipează, în cel mai bun scenariu, o “recuperare parţială” în 2021, cu condiţia ca pandemia să se estompeze în al doilea semestru al anului în curs, iar măsurile de izolare să poată fi ridicate astfel încât să se permită redeschiderea magazinelor, restaurantelor, relansarea turismului şi a consumului. Din contră, 2021 s-ar putea dovedi “mai prost” ca 2020, dacă pandemia continuă.

Update 157: Coronavirusul se poate “reactiva” la persoane care au fost vindecate, susţine Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC) din Coreea de Sud, informează Bloomberg potrivit news.ro. 51 de pacienţi care s-au vindecat în Coreea de Sud au fost testaţi pozitiv din nou, anunţă Centrul. Însă, mai degrabă decât să fie infectaţi din nou, virusul e posibil să se fi reactivat la aceşti pacienţi, având în vedere că ei au fost testaţi pozitiv la scurt timp după ce au ieşit din carantină, a declarat Jeong Eun-kyeong, directorul general al CDC.

“Deşi ne gândim la reactivare ca o posibilă cauză, este necesar un studiu pentru a înţelege. Au fost multe cazuri când un pacient în timpul tratamentului a fost negativ, iar a doua zi pozitiv”, a spus Jeong. Un pacient este considerat vindecat după ce două teste făcute în interval de 24 de ore sunt negative. Miercuri, în Coreea de Sud erau 10.384 de cazuri de infectare, 6,776 de persoane fiind externate din spital.

Update 156: Noul coronavirus ar putea ucide între 11.000 şi 22.000 de persoane în Canada până la sfârşitul pandemiei, potrivit celor mai probabile două scenarii publicate joi de autorităţile sanitare canadiene, transmite AFP, citată de Agerpres. De asemenea, Ottawa estimează între 934.000 şi circa 1,9 milioane de cazuri de COVID-19 până la sfârşitul crizei, dacă măsurile stricte sunt menţinute în lunile următoare, potrivit estimărilor divulgate pentru prima dată la nivel federal.

Joi, la finalul dimineţii, bilanţul epidemiei de coronavirus din Canada ajunsese la circa 20.000 de cazuri de infectare şi 476 de decese, potrivit cifrelor oficiale publicate de diferitele provincii. Până pe 16 aprilie, numărul deceselor provocate de COVID-19 este aşteptat ajungă la între 500 şi 700, a declarat şefa serviciului de sănătate publică din Canada, Theresa Tam, în timpul unui briefing de presă.

În prezent, numărul cazurilor se dublează la fiecare trei – cinci zile, au precizat autorităţile, refuzând însă să estimeze când epidemia va atinge apogeul la nivel federal. Autorităţile din Quebec, provincia cea mai afectată de pandemie, cu peste jumătate dintre cazurile din ţară, a estimat că apogeul ar putea fi atins la mijlocul lunii aprilie. De câteva zile, premierul Justin Trudeau s-a aflat sub presiunea de a da publicităţii estimări la nivel naţional, aşa cum au făcut deja cele patru provincii cele mai afectate de pandemie (Quebec, Ontario, Alberta şi Columbia Britanică), în care au fost înregistrate 94% din cazurile din toată ţara.

Update 155: Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi seară, privind un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania au ajuns joi seară la un acord asupra unui plan de sprijinire de 500 de miliarde de euro propus pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronaviruslui în zona euro, potrivit mai multor surse diplomatice.

Cele cinci ţări au ajuns la o înţelege în special asupra condiţiilor de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European (MSE), Olanda renunţând aparent la impunerea unor criterii economice specifice. “Reuniunea s-a încheiat în aplauzele miniştrilor”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului. Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a salutat un “acord excelent” incluzând “500 de miliarde de euro disponibili imediat” şi “un viitor fond de relansare”.

Update 154: Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a ieșit de la terapie intensivă, joi, după ce a început să se simtă considerabil mai bine, relatează CNN. El va fi monitorizat cu atenție în continuare, conform unui comunicat emis de Downing Street Nr. 10, joi. Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, infectat cu coronavirus în urmă cu 12 zile, a fost mutat într-o secție de terapie intensivă, luni, după ce situația sa s-a înrăutățit. Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost internat la spitalul St Thomas din Londra duminică seara, acuzând febră şi tuse persistente, iar luni a fost transferat la terapie intensivă, unde a primit oxigen, dar nu a fost conectat la un aparat de ventilaţie.

Update 153: Numărul deceselor din cauza epidemiei de coronavirus a crescut brusc joi în Italia, cu 610 morți în ultimele 24 de ore (față de 542 miercuri), iar numărul cazurilor noi de infectare a urcat de asemenea cu 4.204 (față de 3.836 cu o zi în urmă), informează Reuters.

Bilanțul zilnic al cazurilor noi confirmate cu Covid-19 este cel mai ridicat din 5 aprilie încoace, o dezamăgire pentru această țară aflată în carantină din 9 martie și nerăbdătoare să vadă semne clare că epidemia e în scădere, notează Reuters. Bilanțul total al deceselor înregistrate în peninsulă de la declanșarea contagiunii pe 21 februarie a ajuns acum la 18.279 – cel mai ridicat din lume, potrivit datelor difuzate de Agenția italiană pentru Protecţie Civilă.

Update 152: Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 881 noi decese în rândul pacienților bolnavi de Covid-19, bilanțul total al morților ajungând acum la 7.978, a anunțat joi ministrul britanic de externe Dominic Raab, citat de AFP. În total, 65.077 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în Regatul Unit, una dintre cele mai dur lovite țări din Europa, a precizat Dominic Raab într-o conferință de presă, făcând din nou apel la britanici să respecte restricţiile de izolare, restricții care ar urma să fie prelungite dincolo de termenul de trei săptămâni prevăzut inițial.

Update 151: Statele Unite au depășit joi pragul de 15.000 de morți din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit datelor furnizate de universitatea americană Johns Hopkins și citate de AFP. Epidemia a ucis cel puțin 15.774 în SUA, unde există acum 363.851 de cazuri oficial confirmate. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite raportase anterior 32.449 noi cazuri de infectare cu coronavirusul COVID-19 și un bilanț total la 427.4760 persoane diagnosticate pozitiv în SUA, potrivit Reuters.

CDC a anunțat de asemenea că numărul de decese a crescut cu 1.942, ducând totalul la 14.696 de la izbucnirea epidemiei pe teritoriul american. Noile cifre au fost raportate la ora 20:00 GMT fiind comparate cu aceeași oră a zilei anterioare. Numărătoarea CDC nu reflectă în mod necesar totalitatea cazurilor raportate la nivel local de către statele americane.

Update 150: Coronavirusul a ucis în total 12.210 persoane în Franța de la debutul epidemiei, în martie, dintre care 8.044 au murit în spital, iar 4.166 în căminele de bătrâni, a informat joi directorul general al Sănătății, Jerome Salomon, citat de AFP. Pentru prima dată de la declanșarea epidemiei, numărul pacienților internați la terapie intensivă (cazurile cele mai grave) a înregistrat o scădere în ultimele 24 de ore, fiind joi la 7.066, cu 82 mai puțini decât ziua precedentă, a precizat Jerome Salomon.

Update 149: În Rusia s-au raportat joi 1.459 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, cel mai mare bilanţ zilnic de la începutul epidemiei de Covid-19, iar numărul total de cazuri a depăşit astfel 10.000, informează Agerpres citând Reuters. S-au confirmat încă 13 decese, iar numărul morţilor a ajuns la 76, a anunţat centrul naţional pentru combaterea coronavirusului.

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin avertizase că săptămânile următoare ar putea fi hotărâtoare pentru combaterea virusului. În mai multe regiuni din Rusia, printre care Moscova – cea mai afectată – se aplică de mai mult de o săptămână restricţii de circulaţie. Autorităţile au cerut oamenilor să stea acasă şi să nu iasă din locuinţe decât pentru deplasări indispensabile, cum ar fi cele pentru cumpărarea de alimente sau pentru asistenţă medicală de urgenţă.

În fazele timpurii ale epidemiei, în Rusia s-au înregistrat mult mai puţine cazuri de contaminare cu coronavirus decât în unele ţări occidentale, însă ritmul de răspândire a început să crească brusc luna aceasta, iar epidemia s-a extins mult în afara capitalei.

Update 148: Ungaria a depistat peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirus într-un cămin pentru vârstnici din Budapesta, a anunţat joi medicul-şef Cecilia Muller, într-un briefing de presă online, transmite Agerpres citând Reuters. Căminul, administrat de consiliul municipal din Budapesta, are o capacitate de 544 de locuri, conform informaţiilor publicate pe site-ul său.

Ungaria a prelungit carantina la nivel național pe termen nedefinit pentru a încetini răspândirea coronavirusului, a anunțat prim-ministrul Viktor Orban pe pagina sa de Facebook joi, cerându-le cetățenilor să respecte ordinul în pofida sărbătoririi Paștelui duminica aceasta, relatează Reuters.

Update 147: În Belarus, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 420 de noi cazuri de Covid-19, au raportat autoritățile locale, specificând că în ultima zi numărul acestora a crescut de la 1.066 la 1.486. Oficial, virusul a cauzat 16 decese în această țară, relatează Euronews, citat de Rador.

Update 146: Austria și Danemarca și-au prezentat recent planurile de ieșire din izolare. Aceste prime exemple arată că revenirea la o viață normală nu este pentru viitorul apropiat, scrie Mediafax.

În Franţa iesirea din izolare „nu este pentru mâine”, a spus premierul francez Edouard Philippe la Adunarea de marţi. În alte ţări europene, precum Austria şi Danemarca, orizontul este mai aproape. Aceste două ţări, care sunt mai puţin afectate de epidemie decât Franţa, au anunţat recent planuri detaliate de ieşire din izolare. Aceste exemple arată că ieşirea din izolare va fi treptată şi lungă, relatează Le Journal du Dimanche.

Italia, una dintre primele ţări afectate în Europa de epidemie, se gândeşte, de asemenea, să iasă din criză. Primul ministru italian Giuseppe Conte trebuie să anunţe înainte de luni dacă decide să extindă sau nu izolarea. De asemenea, ar putea specifica strategia sa. Cu toate acestea, filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că, în ciuda „semnelor pozitive” observate în unele ţări din regiune, e prea devreme pentru a reduce măsurile pentru a opri răspândirea bolii

Planul de ieșire din izolare al Danemarcei:

• Redeschiderea creşelor, gradinitelor şi şcolilor primare începând cu 15 aprilie.

• Redeschiderea şcolilor secundare şi liceale pe 10 mai. Examenul naţional la sfârşitul scolii secundare nu va avea loc şi este înlocuit cu o evaluare continuă.

• Adunările mari sunt interzise până în august.

• Barurile, restaurantele, saloanele de coafura şi masaj, centrele comerciale şi cluburile de noapte rămân închise.

• Închiderea frontierelor e prelungită.

• Călătoria în străinătate nu este recomandată.

• Evaluarea epidemiei Covid-19 din 8 aprilie în Danemarca: 5 551 de cazuri şi 203 decese pentru o populaţie de 5,6 milioane de locuitori.

Planul de ieșire din izolare al Austriei:

• Redeschiderea magazinelor mici pe 14 aprilie.

• La începutul lunii mai va fi rândul tuturor celorlalte magazine.

• Restaurantele urmează să se redeschidă la mijlocul lunii mai. Ajustări vor fi necesare pentru a respecta distanţele de precauţie.

• Şcolile rămân închise până la jumătatea lunii mai.

• Învăţământul superior va continua cursurile online până la sfârşitul anului universitar.

• Austriecii vor trebui să continue să-şi limiteze călătoriile la cele esenţiale până la sfârşitul lunii aprilie.

• Evenimentele culturale şi sportive, precum şi orice altă adunare publică nu vor fi autorizate înainte de iulie, cel mai devreme.

• Purtarea unei măşti este generalizat. De luni este obligatoriu în supermarketuri. Va fi în curând si în transportul public, cu o amendă de 50 de euro pentru cei care încalcă regula.

• Călătoria internaţională continuă să fie îngreunată. “Atâta timp cât nu există un vaccin sau un medicament eficient, această boală ne va însoţi şi nu va exista libertatea de a călători aşa cum o ştim”, a spus cancelarul Sebastian Kurz.

• Evaluarea epidemiei Covid-19 din 8 aprilie în Austria: 12.721 de cazuri şi 243 de decese pentru o populaţie de 8,9 milioane de locuitori.

Update 145: În SUA, aproximativ unul din zece angajați, reprezentând 16,8 milioane de oameni, și-au pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezintă cele mai multe locuri de muncă pierdute în cea mai scurtă perioadă, din 1948 încoace, potrivit Associated Press. În acest context, 6,6 milioane de americani au căutat, săptămâna trecută, să obțină beneficii de șomaj. Mai mult de 20 de milioane de americani și-ar putea pierde serviciul luna aceasta.

Este posibil ca epidemia de coronavirus să fi anulat aproape o treime din producția economiei SUA în actualul trimestru. 48 de state au închis afacerile care nu sunt esențiale în funcționarea societății. Restaurante, hoteluri, magazine universale și mici întreprinderi au disponibilizat milioane de oameni, din cauza dificultăților la plata facturilor.

În ultimele trei săptămâni, 16,8 milioane de americani au aplicat pentru ajutorul de șomaj. Numărul mare de cereri a copleșit oficiile de șomaj din țară. Mai mult decât atât, estimările arată că numărul de locuri de muncă ar putea scădea în continuare. Este posibil ca rata șomajului în SUA să ajungă la 15% pe luna aprilie.

Afacerile care nu se bazează pe comerțul cu alimente și bunuri de bază a scăzut cu 97% în ultima săptămână a lunii martie, în comparație cu anul precedent, potrivit Morgan Stanley. Numărul de pasageri ai companiilor aeriene, înregistrați de Administrația pentru Siguranța în Transporturi, a scăzut cu 95% față de perioada similară din 2019. Totodată, veniturile industriei hoteliere s-au redus cu 80%, mai transmite AP.

Stagnarea economică provocată de închiderea afacerilor, pentru a stopa virusul, este fără precedent în istorie. Din această cauză, economiștii se chinuie să analizeze durata și gravitatea posibilelor daune. “Pur și simplu ne aruncăm manualele”, a afirmat Beth Ann Bovino, economist-șef la agenția de rating S&P Global.

Modelul de buget Penn Wharton, creat la școala de business a Universității Pennsylvania, estimează că economia SUA se va contracta la o rată uluitoare, de 30% pe an, în trimestrul aprilie-iunie. Aceasta ținând cont și de măsura de ajutor financiar în valoare de 2.200 de miliarde de dolari, cel mai mare pachet de susținere economică la nivel național acordat până acum. Deprecierea economică trimestrială ar urma să fie cea mai mare de la al Doilea Război Mondial până în prezent.

Update 144: O sută de medici au murit în Italia de la începutul epidemiei de coronavirus, care a ucis aproximativ 18.000 de oameni în țară, a anunțat joi federația profesională a medicior, informează AFP. “Avem numărul medicilor care au murit din cauza Covid-19, acesta este 100, poate chiar 101 în acest moment din păcate”, a indicat la jumătatea zilei serviciul de presă al Federației Naționale a medicilor.

Site-ul acestei federații este marcat cu o panglică neagră ca semn de doliu și dă numele tuturor medicilor decedați, unii dintre ei fiind pensionari care au fost chemați înapoi pentru a ajuta când serviciile de sănătate au fost copleșite de numărul mare de pacienți. „Nu mai putem permite medicilor noștri, angajaților noștri să fie trimiși să lupte cu mâinile goale cu virusul”, a scris pe site-ul amintit Filippo Anelli, președintele FNOMCEO. „Este o luptă inegală care ne doare, care rănește cetățenii, care rănește țara”, a concluzionat Anelli.

Update 143: Poliția din Manchester a avertizat oamenii să nu încalce regulile de carantină de Paștele catolic, ce va avea loc în acest weekend, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a spart 660 de petreceri.

„Fiecare dintre noi trebuie să ia în serios acest lucru”, a spus Ian Hopkins, șeful poliției din zona metropolitană Manchester, a treia ca mărime din Marea Britanie, potrivit BBC. De sâmbătă până marți au fost raportate 1.132 de încălcări ale restricțiilor, potrivit poliției. Printre acestea au fost 494 de petreceri date în casă – unele cu DJ și artificii- și 166 de petreceri organizate în stradă. A fost chiar un caz în care poliția a fost nevoită să spargă de mai multe ori aceeași petrecere.

De asemenea, polițiștii au intervenit în cazul a 122 de grupuri care făceau sport, 173 de adunări în parcuri și 112 cazuri de comportament antisocial. Numărul încălcărilor restricțiilor de circulație în regiune a crescut considerabil, spun oficialii din Manchester. Pe de altă parte, au scăzut apelurile legate de afaceri care nu respectă restricțiile. „Înțelegem dorința oamenilor de a petrece timp cu familia și prietenii în perioada de Paște, dar este vital să respectăm recomandările guvernului. Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru combaterea coronavirusului este să rămânem acasă pentru a salva vieți”, a spus șeful Poliției.

Update 142: Un studiu publicat miercuri de revista de ştiinţă The Lancet avertizează că relaxarea prematură a izolării populaţiei şi a altor măsuri pentru a frâna pandemia de coronavirus ar putea declanşa un al doilea val de COVID-19, relatează EFE. Cercetători ai Universităţii din Hong Kong şi-au bazat concluziile pe datele de răspândire a noului coronavirus în China continentală.

Aceste date arată că măsurile drastice de control adoptate de China par să fi frânat primul val de pandemie în regiunile din afara provinciei Hubei, epicentrul coronavirusului. Chiar şi aşa “este necesară supravegherea transmiterii bolii COVID-19 pentru a ne proteja de un al doilea val de infecţii”, notează studiul citat de Agerpres.

Potrivit studiului, în regiunile din afara Hubei, epicentrul pandemiei, rata de reproducere a coronavirusului a scăzut substanţial după izolarea decretată la 23 ianuarie şi s-a menţinut sub limita unei noi infectări pentru fiecare individ bolnav. Modelul matematic cu care au lucrat cercetătorii arată totuşi că relaxarea prea devreme a măsurilor ar duce din nou la depăşirea acestui prag şi ar provoca o nouă accelerare a contagierilor. “Deşi aceste măsuri de control par să fi redus numărul infecţiilor la niveluri foarte scăzute, fără imunitatea grupurilor împotriva COVID-19, cazurile ar putea creşte din nou atunci când companiile, industriile şi şcolile îşi vor relua gradual activitatea”, notează într-un comunicat Joseph T Wu, de la Universitatea din Hong Kong.

Deşi politicile de control, precum distanţarea socială şi schimbările se vor menţine o perioadă de timp, cea mai bună strategie pare să fie căutarea în mod activ a unui echilibru între reactivarea activităţilor economice şi menţinerea unui indice scăzut de reproducere a virusului. Acest “echilibru” al măsurilor ar trebui menţinut, “până când un vaccin eficient va fi disponibil în mod general”, a subliniat Joseph T Wu.

Update 141: Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat asupra riscului izbucnirii unui al doilea val de infecţii în această ţară, în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să se extindă la nivel global, informează CNN, care citează agenţia de stat chineză Xinhua. Într-o întâlnire a conducerii centrale a Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a declarat că, în condiţiile afectării tot mai grave a economiei globale, apar tot mai multe elemente de „instabilitate şi nesiguranţă”.

„Ne confruntăm cu noi probleme şi provocări, din punct de vedere al reluării activităţilor şi dezvoltării sociale şi economice”, a declarat preşedintele chinez. Acesta a solicitat autorităţilor să monitorizeze cu atenţie noile cazuri de infectări care ar putea proveni din afara Chinei, pentru a preveni reizbucnirea epidemiei în această ţară.

În prezent, epidemia de coronavirus din China pare să fie ţinută sub control, informează CNN, cu un număr mic de infecţii şi decese raportate în ultimele săptămâni. Oraşul chinez Wuhan, focarul pandemiei de Covid-19, a început să revină treptat la normal în noaptea de marţi spre miercuri, odată cu ridicarea restricţiilor de circulaţie impuse pe 23 ianuarie, ca parte a celor aproape 11 săptămâni de carantină.

Update 140: În Statele Unite, nu sunt copleşite doar spitalele din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, ci şi băncile de alimente, din cauza crizei economice provocate de epidemie. „Coronavirusul este peste tot în America, la fel şi foamea”, scrie The New York Times.

În imaginile filmate cu o dronă se văd sute de maşini care stau la o coadă care se întinde pe mai mulţi kilometri pentru a ajunge la o bancă de alimente de lângă Pittsburgh, Pennsylvania. Sunt mulţi cei care apelează pentru prima dată la ajutorul oferit de aceste bănci de alimente, după ce şi-au pierdut slujbele. Cererea creşte într-un ritm extraordinar, iar băncile de alimente nu au nici suficiente donaţii, nici voluntari pentru a face faţă. În ultimele două săptămâni ale lunii martie, 10 milioane de persoane s-au înscris pentru ajutorul de șomaj – sunt cifre istorice, iar analiștii estimează că încă 5 milioane au completat formularele săptămâna trecută.

Update 139: Pandemia de coronavirus va crește și mai mult populația săracă, cu peste jumătate de miliard de oameni din întreaga lume, estimează Organizația Națiunilor Unite într-un raport citat de BBC. ONU a analizat costurile umane și financiare ale pandemiei de coronavirus, iar concluziile sunt sumbre. Va fi pentru prima oară în ultimele trei decenii când nivelul sărăciei va crește la nivel global.

Raportul a fost prezentat înaintea unei serii de întâlniri a Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și miniștrilor de finanțe din țările care fac parte din G20, de săptămâna viitoare. Studiul a fost scris de către experți ai King’s College London și Universității Naționale Australiene. „Criza economică are potențial să fie chiar mai severă decât criza sanitară”, a spus profesorul australian Christopher Hoy.

Raportul, care estimează că între 400 și 600 de milioane de oameni se vor situa sub pragul sărăciei, va pune în pericol ținta ONU de eradicare a sărăciei până în 2030. „Constatările noastre sugerează importanța extinderii măsurilor sociale în țările în curs de dezvoltare cât mai curând posibil și, la nivel mai larg, acordată o atenție mult mai mare a impactului COVID-19 în aceste țări”, a adăugat profesorul britanic Andy Sumner.

Potrivit raportului, la finalul pandemiei de coronavirus, peste jumătate dintre cei 7,8 miliarde de pământeni ar putea trăi în sărăcie. Aproximativ 40% dintre „noii săraci” se vor afla în Estul Asiei și Pacific, iar aproximativ o treime în Africa Subsahariană, respectiv sudul Asiei. La începutul acestei săptămâni, peste 100 de organizații internaționale au cerut ștergerea datoriilor din acest an pentru țările aflate în curs de dezvoltare, care ar duce la o reducere a poverii financiare de circa 25 de miliarde de dolari.

Update 138: Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat că fiul său cel mare a fost spitalizat după ce a contractat noul coronavirus, relatează agenţiile de presă MIA şi TASS, citate de Agerpres. „Fiul meu cel mare este infectat cu noul coronavirus, iar starea sa clinică este de aşa natură încât a fost internat la spitalul de boli infecţioase”, a spus Vucic într-o postare pe Instagram.

El nu a dat alte detalii. Danilo Vucic, în vârstă de 22 de ani, este cel mai mare dintre cei trei copii ai preşedintelui sârb. Aleksandr Vucic mai are o fată şi un fiu din a doua căsătorie. În Serbia, potrivit ultimelor date, miercuri erau 2.447 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar numărul deceselor a crescut la 61.

Update 137: Spania va începe în curând să reducă treptat măsurile adoptate în starea de urgență pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, a anunțat premierul Pedro Sanchez. Totodată, premierul spaniol a cerut Parlamentului să aprobe cererea sa de a extinde starea de urgență până în 26 aprilie, informează CNN. Autoritățile spaniole au anunțat astăzi 683 de morți în ultimele 24 de ore, ducând bilanțul total al victimelor la peste 15.000 de victime.

“Am atins vârful și acum începe procesul de scădere” a spus Sanchez joi în fața unui Legislativ aproape inexistent, deoarece majoritatea parlamentarilor lucrează de acasă. Totuși, Sanchez a avertizat că întoarcerea la o viață normal se va face “treptat”, în funcție de severitatea actualei crizei de sănătate. “Escaladarea situației a fost dificilă, va fel va fi și coborârea”, a spus Sanchez. “Ne confruntăm cu cea mai mare amenințare pentru planeta noastră de la gripa din 1918”, a adăugat premierul spaniol, explicând că întoarcerea la normal nu se va întâmpla doar în funcție de faze. “Ultimul lucru pe care ni-l putem permite este un pas înapoi, pentru că acest lucru ar însemna mai mult decât regres”, ar fi “o reîntoarcere” a virusului.

Șeful guvernului spaniol a mai spus că “Europa nu își permite să ignore virusul” și a cerut premierilor să se unească și să solicite un răspuns unificat la criză. “Uniunea Europeană este în pericol dacă nu există solidaritate în privința virusului”. Spania este a doua cea mai afectată țară de coronavirus din lume, având peste 150.000 de cazuri confirmate și peste 15.000 de morți.

Update 136: Un bebeluş în vârstă de doar patru zile care a fost diagnosticat cu COVID-19 a murit în localitatea Natal, capitala statului Rio Grande do Norte din Brazilia, au informat miercuri surse oficiale citate de EFE, preluată de Agerpres. Secretariatul pentru sănătate din Rio Grande do Norte a confirmat EFE că bebeluşul, născut prematur vinerea trecută şi care prezenta insuficienţă respiratorie, a decedat marţi iar mama sa a fost plasată în izolare.

Cazul se află în prezent “în investigaţie” pentru că, deşi rezultatul testelor realizate asupra nou-născutului a ieşit pozitiv pentru COVID-19, “încă nu se ştie dacă contagierea s-a realizat după naştere”, a declarat pentru EFE adjunctul secretarului regional al sănătăţii, Petronio Spinelli. “Trebuie să aprofundăm investigaţia privind contagierea cu părinţii bebeluşului”, a spus responsabilul sanitar.

Autorităţile medicale din Natal au informat ca mama copilului a fost internată la Maternitatea municipală joi, cu o zi înainte de naştere, prezentând complicaţii respiratorii şi având un istoric medical de diabet, hipertensiune şi obezitate preexistente. Luni, tot în regiunea de nord-est a Braziliei, a fost raportat decesul în oraşul Iguatú unui alt bebeluş de trei luni testat pozitiv cu coronavirus şi care s-a născut cu sindromul Bartter. Minorul a decedat în urma complicaţiilor de bronşită şi pneumonie.

Înainte de moartea celor doi bebeluşi, cea mai tânără victimă din Brazilia infectată cu COVID-19 era un adolescent de 15 ani din regiunea metropolitană Recife şi care, potrivit autorităţilor medicale, avea probleme neurologice preexistente. Ministerul Sănătăţii a confirmat 800 de decese şi 15.927 de cazuri în această ţară cu o populaţie de 46 milioane de locuitori, cu o concentrare a contagierilor în statul Sao Paulo, cel mai bogat şi mai populat stat, unde au fost raportate 428 decese şi 6.708 cazuri.

Update 135: Coreea de Sud a raportat 39 de cazuri noi (după 47 marți și 53 miercuri), cel mai redus număr de după 20 februarie, un nou semn de încetinire a epidemiei în țară. Numărul total de infecții este de 10.423, dintre care 6.973 s-au vindecat. Bilanțul deceselor din Coreea de Sud este de 204.

Update 134: Bilanțul deceselor din Germania a crescut joi cu 246 (2.107 în total), iar cel al cazurilor cu 4.974 (108.202), potrivit Institutului Robert Koch. Este a treia zi de consecutivă în care este raportat un avans al numărului de infecții.

Update 133: Două milioane de măşti cumpărate de Finlanda din China cu scopul de a proteja în faţa noului coronavirus nu sunt potrivite pentru utilizarea în spital, a făcut cunoscut miercuri guvernul de la Helsinki, notează AFP, citată de Agerpres. Marți, ministrul sănătăţii, Aino-Kaisa Pekonen, a publicat pe Twitter o fotografie de la sosirea pe aeroportul din Helsinki a primului transport din cele două milioane de măşti chirurgicale şi 230.000 de măşti de protecţie de tip N95 venind din China, precizând că materialele vor fi “verificate şi testate” înainte de folosire.

Miercuri însă, responsabili finlandezi au descoperit că măştile nu respectă normele de protecţie împotriva coronavirusului cerute pentru a fi folosite în spital. “Este oarecum dezamăgitor”, a declarat secretarul permanent al Ministerului Sănătăţii, Kirsi Varhila, într-o conferinţă de presă. Măştile vor putea fi, totuşi, folosite, de asistenţii sociali care efectuează vizite la domiciliu, a subliniat ea. Şi alte ţări europene au avut aceeaşi surpriză neplăcută cu materialele venite din China, pentru că piaţa chineză este “foarte haotică” din cauza cererii uriaşe de măşti, a subliniat Tomi Lounema, responsabil cu materialul logistic pentru lupta împotriva pandemiei.

Update 132: Statele Unite ale Americii au înregistrat pentru a doua zi consecutiv aproape 2.000 de morţi legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului prezentat miercuri la ora locală 20.30 de Universitatea Johns Hopkins, notează AFP, citată de Agerpres.

Acest nou record (+1973 morţi), uşor mai mare decât cel din ajun (+1939), ridică la 14.695 numărul total al deceselor înregistrate. Prima putere mondială a depăşit Spania (14.555 morţi), dar este mai puţin îndoliată decât Italia.

Update 131: Guvernul conservator al Australiei va subvenționa salariile a 6 milioane de angajați pentru cel puțin următoarele șase luni după ce legiuitorii au aprobat cel mai mare pachet de stimulare financiară pentru a atenua lovitura dată economiei de pandemia COVID-19, anunță Reuters. Citând amenințarea unei recesiuni prelungite, executivul premierului Scott Morrison a schițat spre sfârșitul lunii trecute un plan de plată a salariilor angajaților oricărei companii care se confruntă cu o scădere a veniturilor de cel puțin 30%.

Pachetul de subvenții a salariilor, despre care se estimează că va costa 130 de miliarde de dolari australieni, este în centrul planului de ajutorare a economiei asumat de către guvern, care ar urma să coste până în 320 de miliarde de dolari australieni.

Update 130: Statele Unite ale Americii, în prezent țara cu cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus, a depășit pragul de 400.000 de cazuri. În ultimele zile, țara s-a confruntat cu o creștere zilnică a numărului de cazuri de aproximativ 30.000.  Numărul deceselor este și în creștere, el depășind, luni, cifra de 10.000. Statele Unite se află pe locul trei în lume în ceea ce priveşte numărul deceselor provocate de COVID-19, după Italia cu 17.127 de decese şi Spania cu 14.555 de decese. Experţi medicali de la Casa Albă au prognozat că între 100.000 şi 240.000 de americani ar putea fi ucişi de pandemie, chiar dacă sunt respectate ordinele de a rămâne acasă. SUA a înregistrat, miercuri, și cel mai mare număr de decedați într-o perioadă de 24 de ore – 1939. Cel mai afectat stat rămâne, în continuare, New York, care numără peste 140.000 de cazuri, urmat de New Jersey, cu un număr considerabil mai mic de cazuri confirmate, 44.416.

Update 129: Papa Francisc a spus că pandemia de coronavirus este unul dintre răspunsurile naturii la acțiunile oamenilor care au ignorat actuala criză climatică. Într-un interviu publicat miercuri de The Tablet, citat de CNN, Suveranul Pontif a declarat că răspândirea virusul a oferit „oportunitatea” de a încetini producția și consumul, fiind o perioadă bună pentru a înțelege mai bine natura. „Nu am răspuns la catastrofele care au avut loc. Cine mai vorbește acum despre incendiile din Australia sau cine își mai amintește că acum câteva luni un vapor traversa Polul Nord pentru că ghețarii s-au topit cu toții? Cine vorbește acum despre inundații?”, a spus Papa.

„Nu știu dacă pandemia este răzbunarea naturii, dar este cu siguranță răspunsul ei”, a adăugat el. Pandemia a schimbat radical modul în care funcționează Vaticanul. Papa va celebra duminica patimilor într-o biserică goală.  În vârstă de 83 de ani, Papa Francisc a fost de două ori testat negativ pentru noul coronavirus, după ce a prezentat unele simptome care s-au dovedit a fi o bronșită.  Acesta a mai declarat în interviu că se reface și că în această perioadă se roagă și mai mult.

Update 128: Porturile italiene nu pot fi considerate sigure din cauza epidemiei de COVID-19 şi nu vor permite navelor care au salvat migranţi să acosteze, relatează AFP, citată de Agerpres. Decizia a fost luată marţi seara târziu, după ce o navă operată de organizaţia neguvernamentală germană Sea-Eye a salvat 150 de persoane în largul coastelor Libiei şi s-a îndreptat spre Italia. „Pe întreaga durată a stării sanitare de urgenţă la nivel naţional pe fondul propagării COVID-19, porturile italiene nu pot garanta condiţiile necesare pentru ca ele să fie catalogate şi definite ca locuri sigure”, a decretat guvernul de la Roma. Situaţia de urgenţă naţională urmează să expire în Italia la 13 aprilie, dar termenul ar putea fi prelungit.

Update 127: Parlamentarii bulgari au votat ieri donarea propriilor salarii pentru lupta împotriva coronavirusului, începând cu data pe 1 aprilie și până când se va încheia starea de urgență, anunță Novinite.com. Propunerea a venit de la partidul de centru-dreapta GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), aflat la putere, și a fost susținută de 170 de parlamentari și toate grupurile parlamentare.

Astfel, salariul net al tuturor senatorilor și deputaților, dar și cel al membrilor guvernului, va fi transferat într-un cont al Ministerului Sănătății, banii urmând să fie folosiți pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Partidul Socialist și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, ambele aflate în opoziție, au insistat ca măsura să se aplice și membrilor cabinetelor politice. Totodată, Patrioții Uniți (partenerul minoritar din coaliția de guvernare) a cerut președintelui și vicepreședintelui să își doneze salariile.

Update 126: Cei mai bogați ruși își cumpără aparate de ventilație care sunt necesare pacienților de coronavirus internați în stare gravă la terapie intensivă, potrivit unui medic pneumolog citat de Sky News. De asemenea, el pune la îndoială declarația guvernului Rusiei care spune că are la dispoziție 40.000 de astfel de ventilatoare. Medicul pneumolog Vasiliy Shtabnitskiy a declarat că există multă informație “distorsionată și părtinitoare” în sistemul medical din Rusia.

Acesta a avertizat că cifra de 40.000, mai mare decât cele aproximativ 9.000 de ventilatoare pe care Marea Britanie susține că le are, ar putea fi o “supra sau subestimare”. Medicul Shtabnitskiy, care lucrează în Moscova, spune că știe de locuitorii înstăriți din capitala Rusiei care cumpără și stochează ventilatoare.

“Da, cunosc astfel de exemple. Înțeleg că oamenilor le este teamă, dar trebuie să le reamintesc că au nevoie de oxigen și aer sub presiune, un pat special, monitorizare, pompe de infuzie, aparate de aspirație, catetere, soluții de infuzie și medicamente vasoactive – în esență un laborator la marginea patului”, a afirmat pneumologul, pentru Sky News. Aparatele au nevoie de cel puțin doi sau trei doctori pentru terapie intensivă, asistente și alt personal medical, ceea ce face “imposibil să creezi o unitate de terapie intensivă într-un dormitor sau în birou”, a avertizat medicul.

Update 125: Bilanțul zilnic al deceselor provocate de coronavirus în Spania a crescut miercuri pentru a doua zi consecutiv, în condițiile în care în ultimele 24 de ore au murit alte 757 de persoane, dar ritmul de creștere a încetinit ușor, a informat ministerul sănătății, preluat de Reuters. Numărul total al victimelor cu Covid-19 a ajuns astfel, miercuri, la 14.555. Avansul zilnic al bilanțului a fost de 5,5%, față de 5,7% marți, când au fost anunțate 743 de decese. Bilanțul total al cazurilor de Sars-Cov-2 confirmate a urcat de la 140.510 la 146.690.

Update 124: În Serbia, persoanele infectate cu noul coronavirus vor fi transferate la spital şi nu vor mai putea să se izoleze la domiciliu, a declarat marţi Predrag Kon, principalul epidemiolog al ţării, scrie Aerpres, citând dpa.

Pacienţii ale căror simptome sunt severe vor fi trataţi în spitale, în timp ce aceia cu simptome uşoare sau fără simptome vor fi trimişi la unul dintre marile centre de tratament temporare înfiinţate pentru a face faţă epidemiei. ”Nu vor fi decât câteva excepţii: femei însărcinate, femei cu nou-născuţi, oameni aflaţi în dializă şi cei cu afecţiuni cronice care au nevoie de tratament”, a afirmat Predrag Kon, în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

Până marţi după-amiază, au fost trataţi 104 pacienţi în spitalul temporar înfiinţat în cea mai mare zonă expoziţională din Târgul de la Belgrad şi care este dotat acum cu peste 3.000 de paturi. Alţi 64, respectiv 38 de pacienţi sunt trataţi în centre similare din oraşele Nis şi Novi Sad. În Serbia, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut cu 247 în ultimele 24 de ore, ajungând la 2.447. COVID-19, boala cauzată de coronavirus, a ucis încă trei persoane în aceeaşi perioadă, crescând la 61 numărul deceselor.

Update 123: Rinat Maksyutov, șeful Centrului de Virologie și Biotehnologie Vector, i-a transmis marți președintelui Vladimir Putin că laboratorul său este pregătit să înceapă testarea pe oameni a unor vaccinuri împotriva coronavirusului în luna iunie din acest an, potrivit AFP, citată de MSN Europe. Vector a efectuat cercetări secrete asupra armelor biologice în epoca sovietică și stochează viruși care variază de la Ebola până la variolă, scrie AFP. Rusia a raportat marți 7.497 de cazuri de coronavirus și 58 de decese, dar se crede că numărul real de infecții este mult mai mare.

Șeful Centrului de Virologie și Biotehnologie Vector a propus ca în prima fază de studii clinice, începând din 29 iunie, să fie testate 3 vaccinuri pe 180 de voluntari. Rinat Maksyutov a făcut aceste declarații în timpul unei videoconferințe care a avut loc marți între Putin și șefii centrelor de cercetare de top din Rusia, scrie AFP. “Au fost deja formate grupuri de voluntari. Am primit deja peste 300 de cereri.”, a spus Rinat Maksyutov. În prezent, au fost efectuate teste pe șoareci, iepuri și alte animale pentru a stabili care dintre vaccinuri ar fi cel mai promițător, până la 30 aprilie, a mai spus acesta.

Update 122: Președintele Donald Trump a spus marți că nu a văzut nicio informare a consilierului Peter Navarro prin care avertiza cu privire la riscurile coronavirusului, relatează Reuters. Întrebat dacă mai are încredere în Navarro, Trump a spus ”Desigur. Peter este un tip inteligent, un băiat bun”.

Navarro a trimis o informare la sfârșitul lui ianuarie avertizând că noul coronavirus ar putea crea o pandemie și a îndemnat Statele Unite să interzică călătoriile în China, a scris New Times. O a doua informare, scrisă la sfârșitul lui februarie, și trimisă președintelui, spunea că noul virus poate ucide până la două milioane de americani.

Update 121: Focarul pandemiei COVID-19, oraşul chinez Wuhan, a început să revină treptat la normal în noaptea de marţi spre miercuri (16:00 GMT marţi), odată cu ridicarea restricţiilor de circulaţie impuse pe 23 ianuarie, ca parte a celor aproape 11 săptămâni de carantină, informează EFE şi AFP, citate de Agerpres. Sute de oameni care au fost blocaţi în oraş s-au îndreptat imediat spre gări, conform constatărilor corespondenţilor AFP. “Am fost închis timp de 77 de zile!”, s-a bucurat un călător, nerăbdător să se întoarcă la Changsha, localitate situată la 350 km de Wuhan.

Sute de vehicule treceau la punctele de plată a taxei la ieşirea din oraş, unde până de curând erau instalate puncte de control ale poliţiei, conform imaginilor difuzate în direct la televiziunea de stat, scrie EFE. Unele vehicule stăteau deja la coadă de câteva ore pentru a putea a ieşi din Wuhan imediat după ridicarea interdicţiei. Ziarul oficial Global Times scrie că mulţi dintre cei care părăsesc oraşul nu sunt rezidenţi, ci persoane care nu au mai putut pleca ca urmare a restricţionării circulaţiei.

Update 120: Marea Britanie va fi cea mai afectată europeană, cu 40% dintre decesele de pe continent, potrivit unor estimări făcute de proeminenți analiști de date specializați pe domeniul sănătății (Guardian).

Update 119: Turcia are cea mai mare rată de creștere a infecțiilor din lume. Numărul de cazurilor crește cu peste 3.000 de zi, ajungând la un total de 30.217 de la confirmarea primului caz, acum 4 săptămâni.

Update 118: Germania: Numărul de infecții a crescut cu 4.003 în ultimele 24 de ore, până la 103.228, potrivit Institutului robert Koch. Este a doua zi de creștere, după 4 zile de scăderi. Bilanțul deceselor a urcat cu 254, până la 1.861.

Update 117: Produsul intern brut brut (PIB) al Franței a căzut cu circa 6% în primul trimestru din 2020, pe fondul epidemiei de Covid-19 care a condus la stoparea unei mari părți a economiei, iar țara a intrat în recesiune, potrivit estimării publicate miercuri de Banca Franței, scrie AFP. Este vorba de cea mai proastă evoluție trimestrială a economiei franceze din1945. PIB-ul căzuse deja cu 0,1% în trimestrul IV, potrivit celor mai recente date ale institutului de statistică Insee, ceea ce înseamnă că, tehnic, Franța a intrat în recesiune.

Activitatea a fost mai scăzută cu o treime (-32%) față de media normală în primele 15 zile din martie, arată evaluarea Băncii Franței, pe baza unei anchete realizate pe 8.500 de companii. “Trebuie să mergem în trimestrul II din 1968, marcat de evenimentele din luna mai, pentru a găsi o cădere trimestrială a activității de acest ordin de mărime”, dar cifra era mai mică; atunci, PIB-ul căzuse cu 5,3%.

Pe baza estimărilor Insee, banca centrală franceză estimează că fiecare 15 zile de carantină antrenează un recul de 1,5% din PIB în cifre anualizate. Instituția avertizează însă că această cifră nu trebuie extrapolată abuziv, în condițiile în care măsurile de carantină ar putea evolua pe măsura prelungirii crizei. Cele mai afectate sectoare sunt construcțiile, comerțul, transporturile, industria hotelieră și restaurantele.

Update 116: ​Firmele din Franţa au solicitat plasarea în şomaj parţial a 5,8 milioane de angajaţi, situaţie care ar putea genera costuri de 19,7 miliarde de euro, afirmă ministrul francez al Muncii, Muriel Penicaud, potrivit Mediafax.

“Suntem singura ţară care atinge acest nivel de şomaj parţial”, a declarat Muriel Pénicaud în cursul unei audieri organizate de Senatul Franţei. Până în prezent, 544.000 de companii au solicitat şomaj parţial, pentru un număr total de “5,8 milioane de salariaţi”, a precizat ministrul Muncii. “În privinţa costurilor, dacă toate companiile care au cerut şomaj parţial pentru un total de 5,8 milioane de salariaţi vor menţine măsurile trei luni, cosurile vor fi de 19,7 miliarde de euro”, a subliniat Muriel Pénicaud, conform cotidianului Le Figaro.

Administraţia Emmanuel Macron a instituit restricţii dure pentru contracararea epidemiei de coronavirus, dar măsurile afectează grav situaţia economică. Restricţiile de circulaţie vor mai dura, a afirmat marţi premierul Franţei, Édouard Philippe, subliniind că măsurile antiepidemice “nu vor fi suspendate mâine”.

Update 115: Pandemia cu noul coronavirus a ucis 80.142 de persoane la nivel global de la apariția sa în luna decembrie în China, potrivit unui bilanț stabilit de AFP, pe baza datelor oficiale, marți la ora 19.00 GMT. Peste 1.397.180 de cazuri de infecții au fost raportate oficial în 192 de țări și teritorii de la debutul pandemiei. Dintre aceștia, cel puțin 257.100 sunt considerați vindecați. Țările cu cele mai multe decese în 24 de ore sunt Statele Unite, Italia, Spania și Franța, fiecare având peste 10.000 de morți.

Update 114: Mai multe localități din Franța, țară care a depășit marți pragul de 10.000 de decese provocate de coronavirus și nu pare să fi atins vârful epidemiei, au înăsprit măsurile pentru stoparea pandemiei iar o localitate a prevăzut chiar amenzi pentru persoanele care scuipă pe stradă sau strănută fără să-și acopere fața, scrie AFP.

Perioada de carantină din Franța, deja prelungită o dată, ar urma să se încheie în 15 aprilie. Dar o nouă prelungire pare acum probabilă. În Paris, activitatea sportivă în exterior va fi interzisă între orele 10,00 și 19,00. Nisa (sud-est) a introdus obligativitatea purtatului măștilor de protecție, ca și la Sceaux, în periferia pariziană. Iar la Marcq-en-Baroeul (nord) este interzis de acum scuipatul de drumurile publice sau strănutul fără acoperirea feței. Nerespectarea regulilor este pasibilă de o amendă de 68 de euro.

Update 113: Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore 786 noi decese, cu un total care urcă la peste 6.000 de morți, scrie AFP. Este vorba de un nou trist record. În total, 6.159 de pacienți au murit în spitale după ce au fost testați pozitiv la Covid-19. 213.181 persoane au fost testate pentru Covid-19 iar 55.242 teste s-au dovedit pozitive.

Update 112: Statul New York a înregistrat marți cel mai mare număr de decese în 24 de ore, respectiv 731, cu peste 130 de mai multe morți comparativ cu o zi înainte, a anunțat guvernatorul Cuomo, relatează Reuters. Bilanțul total a ajuns la 5.489, față de 4.758, bilanțul de luni. 656 de persoane au fost spitalizate în total pe 6 aprilie.

Update 111: Între 50.000 şi 97.000 de oameni ar fi încetat din viaţă din cauza COVID-19 în China, spun estimările independente citate de cotidianul francez Liberation. Jurnaliştii din Hexagon vorbesc despre faptul că autorităţile chineze, reprezentante ale unui regim autoritar, ar fi ascuns realitatea, potrivit Mediafax. RFI notează că Organizaţia Chinese Human Rights Defenders s-a documentat în privinţa a 900 de cazuri de arestări, intimidări şi acte de cenzură destinate să ascundă amploarea epidemiei, în timp ce Liberacion afirmă că “preşedintele Xi Jinping a reuşit chiar să convingă Organizaţia Mondială a Sănătăţii să amâne cu câteva săptămâni declararea epidemiei”.

Liberation notează că în timpul unor festivităţi care au avut loc la Wuhan pe 18 ianuarie, morga din oraş primea deja primele victime, dar şi că “China vrea să joace un rol de salvator al planetei”. În China nu s-a înregistrat niciun nou deces pentru prima oară de când sunt date publicităţii statistici privind numărul bolnavilor care au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în luna ianuarie, conform informaţiilor furnizate marţi de autorităţile sanitare, transmite Reuters. De la primul deces înregistrat pe 11 ianuarie, 3.331 de chinezi şi-au pierdut viaţa în urmă îmbolnăvirii cu COVID-19.

Update 110: Laboratoarele germane au prelucrat săptămâna trecută 332.414 teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19, cu 5,9% mai multe faţă de săptămâna anterioară, a anunţat un grup comercial implicat în această activitate, adăugând că există o capacitate de testare suplimentară disponibilă pentru situaţia în care decidenţii politici vor solicita intensificarea activităţii de diagnosticare, relatează marţi agenţia Reuters, citat de Agerpres.

Asociaţia ALM din care fac parte laboratoarele certificate din Germania a mai precizat că în prezent nu ar fi probleme dacă s-ar pune în practică politica de testare la nivel naţional, aşa cum a fost ea definită de Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase. În condiţii ideale, adică dispunând de materiale şi produse chimice suficiente pentru activitatea de testare, în Germania ar putea fi efectuate, teoretic, circa 100.000 de teste de coronavirus zilnic, menţionează acest grup comercial. „Nu am primit o cerere pentru mai multe teste, în cadrul actualei politici de testare”, a precizat un membru al conducerii ALM, Evangelos Kotsopoulos, adăugând însă că nu este clar cât va putea fi susţinută aprovizionarea cu kituri de testare şi reactivi dacă laboratoarele germane vor fi împinse până la limita potenţialului lor.

Germania avea confirmate până marţi 104.199 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, din care 1.842 de decese, conform worldometers.info.

Update 109: Peste de 100 de persoane contaminate cu noul tip de coronavirus au murit în ultimele 24 de ore în Suedia, potrivit celui mai recent bilanţ publicat marţi de Agenţia de Sănătate Publică a acestei ţări, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cu o populaţie de circa 10,3 milioane de oameni, Suedia a înregistrat până în prezent 7.693 de cazuri de contaminare şi 591 de decese în total, mortalitate mult mai crescută decât în ţările nordice cu care se învecinează. Totuși, dintre cele 114 de noi decese recenzate marţi, o parte provin din cifre revizuite pentru ultimele două zile. În regatul scandinav izolarea populaţiei nu este de actualitate, aşa cum se întâmplă în numeroase ţări europene pentru a limita propagarea epidemiei COVID-19. Printre măsurile cele mai stricte adoptate de executivul de la Stockholm figurează interzicerea adunărilor de peste 50 de persoane. Guvernul suedez, criticat pentru modul în care a gestionat până acum criza cauzată de noul coronavirus, a prezentat luni un proiect de lege vizând consolidarea temporară a puterilor sale pentru a lupta împotriva pandemiei, ceea ce a atras criticile opoziţiei.

Update 108: Rata șomajului în Norvegia a ajuns la 15,4% marți, a anunțat Agenția pentru Muncă a Norvegiei, un record, în timp ce economia este la pământ în cadrul eforturilor de a opri răspândirea pandemiei cu Covid-19, relatează Reuters. Guvernul norvegian a anunțat luna trecută închiderea mai multor instituții publice și private, inclusiv a școlilor, trimițând economia în picaj și aducând multe disponibilizări. ”Șomajul este cel mai mare în sectoarele de transport și turism, cu 26,9% a forței de muncă înregistrată în șomaj”, a spus Agenția.

Deși dispariția multor joburi este temporară, economiștii au avertizat că multe firme vor avea probleme să își revină. Guvernul va anunța marți dacă va modifica restricțiile, care sunt acum valabile până pe 13 aprilie.

Update 107: Yaakov Litzman, ministrul Sănătății din Israel, a fost testat pozitiv pentru Covid-19, după ce luna trecută a spus că noul virus este o ”pedeapsă” pentru homosexualitate, relatează MSN. Potrivit The Times of Israel, Litzman, 71 de ani, a fost acuzat că a încălcat propriile recomandări de distanțare socială pentru a continua să meargă la rugăciuni.

De asemenea, ministrul, care conduce partidul ultraortodox Iudaismul Unit al Torei, ar fi fost văzut rugându-se acasă cu un alt membru hasidic Gur la trei zile după ce ceremoniile religioase în spații închise au fost interzise. Acum el și soția s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Ministerul a negat acuzațiile potrivit cărora ministrul a încălcat regulile de distanțare socială. Luna trecută, vorbind de originea bolii Covid-19, ministrul Sănătății a spus că ”este o pedeapsă divină împotriva homosexualității”. El a votat în 2016 împotriva legalizării parteneriatelor civile pentru persoanele de același sex.

Update 106: Numărul total al deceselor în Franța a depășit, marți, pragul de 10.000 de morți, ajungând la 10.328, de la 8.911, câte au fost raportate luni, relatează Reuters și AFP. Franța devine astfel a patra țară care depășește acest prag, după Italia, Spania și Statele Unite. Numărul total reprezintă cazurile din spitale, dar și din azilurile de bătrâni care până acum câteva zile nu erau raportate.

607 noi decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în spitale, fiind cel mai mare bilanț zilnic de la începutul pandemiei, potrivit directorului general al Sănătății. De la începutul lui martie, 7.091 de decese au fost înregistrate în spitale și 3237 în azilurile de bătrâni.

Update 105: În Italia numărul deceselor provocate de epidemia Covid-19 a crescut cu 604 marți, un bilanț zilnic mai mic decât cel de ieri, de 636, în timp ce numărul cazurilor noi înregistrate este cel mai mic de pe 13 martie, relatează Reuters.

Bilanțul total al deceselor în țara cea mai afectată de la debutul pandemiei a ajuns la 17.127, potrivit Agenției de Protecție Civilă. Numărul total al cazurilor confirmate a crescut marți cu 3.039 la 135.586, înregistrându-se un declin pentru a doua zi consecutivă, dând naștere speranțelor că boala este în retragere datorită măsurii de carantinare la nivel național, introdusă pe 9 martie. Luni, numărul cazurilor a crescut cu 3.599.

Update 104: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu are o recomandare generală pentru ţări şi regiuni privind relaxarea măsurilor luate pentru încetinirea propagării coronavirusului, dar le cere să nu le ridice prea devreme, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, citat de Reuters, potrivit Agerpres. „Unul dintre cele mai importante lucruri este de a nu renunţa prea devreme la aplicarea măsurilor pentru a nu avea o recidivă”, a declarat Lindmeier, într-o conferinţă de presă virtuală.

„Este ca şi cum ai fi tu însuţi bolnav, dacă te dai jos din pat prea devreme şi începi să alergi prea devreme, rişti ca boala să recidiveze şi să ai complicaţii”, a adăugat el.

Austria și Germania au anunțat relaxarea restricțiilor pentru a reporni economia. Austria va începe să relaxeze treptat restricțiile de circulație începând cu 14 aprilie, a anunțat luni cancelarul Sebastian Kurz. Și Germania anunță măsuri similare din a doua jumătate a lunii aprilie. Ministerul german de Interne face planuri pentru relaxarea restricțiilor de circulație începând cu 19 aprilie. Cetățenii vor trebui însă să poarte măști, iar adunările publice vor fi limitate.

Update 103: Numărul total al deceselor, la nivel mondial, a trecut de 75.000, potrivit centralizării Universității John Hopkins. Potrivit sursei citate, până la această oră, au fost raportate, la nivel global, 1.359.398, în timp ce 75.945 de oameni și-au pierdut viața, iar 289.109 s-au vindecat.

Italia rămâne cea mai afectată țară cu un bilanț negru de 16.523 de vicitime până acum. Urmează Spania, cu 13.798 și SUA cu un total de 10.993 (3.485 doar în statul New York). Institutul de cercetare Johns Hopkins din Maryland, SUA, a centralizat date și statistici încă de la primul caz de Covid-19 anunțat de oficialii comuniști din China, acum 97 de zile, pe 31 decembrie.

Update 102: Lothar Wieler, șeful Institutului de Sănătate Publică Robert Koch din Germania, a avertizat marți că este prea devreme pentru relaxarea măsurilor de carantină. Precizarea vine după ce ieri, ministerul german de interne elaborase un plan de ieșire treptată din carantină. Wieler a mai spus că este de așteptat ca numărul deceselor să continue să crească pe măsură ce tot mai mulți oameni în vârstă sunt infectați cu noul coronavirus, relatează Guardian și Reuters.

În context, el a arătat că epidemia a afectat în special populația tânără, la debutul ei. În Germania, vârsta medie a celor infectați este în continuare mai mică decât în celelalte state, respectiv de 49 de ani. Germania a anunțat marți aproape 4.000 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, după patru zile de acalmie. Bilanțul oficial se apropie de 100.000, potrivit datelor oficiale raportate de Institutul de Sănătate Publică Robert Koch.

Update 101: Spania a anunțat, marți, 5.478 de noi cazuri de infecții și 743 de decese, scrie Reuters, citând ministerul sănătății. Astfel, numărul total al cazurilor de îmbolnăviri urcă la 140.510 de la 135.032 câte erau luni. Bilanțul deceselor ajunge la 13.798 față de 13.055.

Update 100: Premierul nipon, Shinzo Abe, a declarat, oficial, starea de urgență pentru Tokyo și șase prefecturi pentru a combate epidemia de coronavirus, transmite Reuters. Decizia este valabilă pentru o lună. 44% din populația Japoniei este vizată de măsura anunțată de premier. Guvernul nipon a pregătit un pachet de 990 de miliarde de dolari pentru atenuarea impactului pandemiei asupra economiei, a treia din lume.

Update 99: Guvernul britanic a refuzat să comenteze marți cine este responsabil pentru codurile nucleare ale Regatului Unit în absența premierului Boris Johnson care este internat la terapie intensivă din cauza complicațiilor infecției cu coronavirus, relatează Reuters. Întrebat de BBC dacă ministrul de externe Dominic Raab, care îi ține locul premierului, a primit aceste coduri, șefu cancelariei, Michael Gove, a spus: “Există protocoale bine puse la punct care sunt în vigoare”. “Pur și simplu, nu pot comenta chestiuni de securitate națională”, a mai declarat Gove. Regatul Unit este, oficial, una dintre cele cinci puteri nucleare ale lumii.

Premierul britanic nu a fost trecut pe ventilație mecanică, deși are dificultăți de respirație și a primit oxigen. În cazul în care starea sa se va schimba, guvernul va face o declarație oficială, a anunțat Michael Gove, potrivit Reuters. “Nu este pe ventilație mecanică, nu. (…) Premierul a primit asistență pe bază de oxigen și, evident, este sub strictă supraveghere medicală”, a declarat Gove, la un post de radio.

Update 98: Ministrul sănătății din Noua Zeelandă, David Clark, a admis că este ”un idiot” după ce a fost surprins încălcând măsurile de carantină pentru a merge la plajă cu familia, scrie BBC News. Demintarul și-a înaintat demisia, însă va rămâne în funcție.

Update 97: Australia a raportat marți noul bilanț: 5.844 de cazuri de infecții și 44 de decese, potriviti Guardian. Mai puțin de 100 de cazuri sunt la terapie intensivă și mai puțin de 40 sunt pe ventilație mecanică.

Update 96: Germania a confirmat o creștere cu 3.834 de cazuri a bilanțului îmbolnăvirilor, care ajunge astfel la 99.225, o creștere care vine după patru zile consecutive de scădere a numărului de infecții, transmite Reuters, citând Robert Koch Institute.

Numărul deceselor raportate în ultimele 24 de ore este de 173, bilanțul total al victimelor fiind de 1.607. Luni erau raportate 3.677 de noi cazuri de infecții și 92 de decese.

Update 95: Rusia a raportat, pentru prima oară, o creștere a bilanțului îmbolnăvirilor cu peste 1.000 de cazuri în 24 de ore. Astfel, încă 1.154 de cazuri de infecții au fost înregistrate marți, bilanțul oficial ajungând la 7.497, transmite Reuters. Alte 11 decese au fost anunțate în ultimele 24 de ore. În total, potrivit datelor oficiale, 58 de oameni și-au pierdut viața în Rusia.

Update 94: În plină pandemie COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că planeta duce lipsă de aproape 6 milioane de profesionişti în domeniul asistenţei medicale, transmite AFP. Într-un raport privind situaţia ofertei de asistenţă medicală pe plan mondial, agenţia ONU, campania internaţională Nursing Now şi Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) evidenţiază rolul crucial al asistenţilor medicali profesionişti care reprezintă mai mult de jumătate din personalul medical. “Asistentele sunt coloana vertebrală a sistemelor de sănătate”, se arată într-un comunicat al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Astăzi multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19”, a amintit oficialul OMS. Conform acestui raport, puţin sub 28 de milioane de asistenţi medicali profesionişti îşi practică meseria în întreaga lume. Între 2014 şi 2018, numărul acestora a crescut cu 4.7 milioane, dar “rămâne un deficit de 5.9 milioane de asistenţi medicali”, penuria cea mai importantă înregistrându-se în cele mai sărace ţări din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi America de Sud. Cele trei organizaţii cheamă statele să identifice cele mai urgente nevoi şi să acorde prioritate investiţiilor în formare, ocuparea forţei de muncă şi orientare profesională.

Update 93: În China nu s-a înregistrat niciun nou deces pentru prima oară de când sunt date publicităţii statistici privind numărul bolnavilor care au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în luna ianuarie, conform informaţiilor furnizate marţi de autorităţile sanitare, transmite AFP, citată de Agerpres.

De la primul deces anunțat de oficiali pe 11 ianuarie, 3.331 de chinezi şi-au pierdut viaţa în urmă îmbolnăvirii cu COVID-19. China continentală a raportat marţi o scădere a numărului de cazuri importate de îmbolnăvire cu noul coronavirus, după adoptarea măsurilor de închidere a frontierelor pentru aproape toţi cetăţenii străini şi de creştere a vigilenţei în cazurile de infectare a persoanelor care nu manifestă simptome, dar care pot transmite virusul, potrivit Reuters.

Numărul total al infectărilor importate a ajuns la 983. Până luni, 1.033 de pacienţi asimptomatici se aflau sub observaţie medicală. Zborurile internaţionale au fost reduse la aproximativ 3.000 pe zi, de la zecile de mii care aveau loc înaintea lunii aprilie. Tot din aprilie, s-a început testarea tuturor călătorilor zborurilor internaţionale. Numărul cazurilor confirmate oficial luni în China continentală a ajuns la 81.740. Un total de 32 de noi cazuri confirmate s-au înregistrat luni, în scădere cu şapte faţă de duminică, conform datelor furnizate de Comisia naţională de sănătate. Măsurile de izolare instituite în Wuhan pe 23 ianuarie urmează să fie ridicate miercuri, persoanele cu o stare de sănătate bună urmând să fie, în principiu, autorizate să părăsească metropola de 11 milioane de locuitori.

Update 92: Liderul suprem al Iranului, ţara cu cele mai multe victime din Orientul Mijlociu, aiatolahul Ali Khamenei, dă acces autorităţilor la un buget de 1 miliard de euro din fondul suveran al ţării pentru a investi în măsuri de combatere a pandemeiei coronavirus, scrie Reuters. Iată care erau luni cifrele victimelor COVID-19 în Iran.

Iranul este cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu de noul coronavirus, cu circa 3.739 de decese şi 60.500 de persoane infectate, potrivit datelor transmise luni de autorităţi.

Update 91: Două noi spitale vor fi construite de urgenţă la Istanbul pentru a face faţă epidemiei de coronavirus care se extinde rapid în ţară, a anunţat luni preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, scrie Agerpres, citând AFP. ”Le vom finaliza rapid, în mai puţin de 45 de zile, şi le vom pune la dispoziţia populaţiei”, a declarat Erdogan la Istanbul, în cursul unei alocuţiuni televizate.

Aceste spitale vor avea fiecare o capacitate de 1.000 de paturi. Un spital va fi construit pe malul european şi un altul pe malul asiatic al metropolei cu 16 milioane de locuitori. Pandemia de SARS-CoV-2 avansează rapid în Turcia, ţară care a înregistrat 30.217 cazuri, dintre care 649 soldate cu decese, potrivit unui bilanţ oficial publicat luni.

Update 90: Clădirile Parlamentului European de la Strasbourg vor găzdui un centru de depistare şi un centru de consultanţă COVID-19, a anunţat luni secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, scrie Agerpres, citând AFP. “Am făcut posibil împreună cu preşedintele David Sassoli ca Parlamentul European să transforme clădirile de la Strasbourg, pe perioada crizei, într-un centru de depistare şi consultanţă COVID-19”, a declarat secretarul de stat francez într-un interviu acordat cotidianului regional Dernieres Nouvelles d’Alsace.

Update 89: În orașul New York, care își consolidează statutul de centru al pandemiei cu coronavirus din Statele Unite, începe să se ridice un semn de întrebare cu privire la soarta morților, care sunt în fiecare zi mai mulți. A fost formulată chiar și posibilitatea ”înmormântărilor temporare” în parc, pentru a elibera firmele de pompe funebre, relatează AFP.

Imaginile din ultimele zile au frapat oamenii: corpuri acoperite cu cearșafuri, transportate pe tărgi de către angajați în combinezoane spre camionete frigorifice sunt acum omniprezente în metropola în care luni erau aproape 3.500 de decese provocate de coronavirus. Aceste camionete frigorifice permit ”depozitarea” corpurilor care se înmulțesc prea repede pentru capacitatea firmelor de pompe funebre de a le recupera din spital.

Update 88: Guvernul nipon a pregătit un pachet de 990 de miliarde de dolari pentru atenuarea impactului pandemiei asupra economiei, a treia din lume, scrie Reuters. Inițiativa vine în contextul în care premierul Shinzo Abe va decreta marți seara, oficial, intrarea în starea de urgență, pentru o lună.. Decizia vizează Tokyo și alte șase prefecturi și a fost anunțată, neoficial, încă de ieri de presa locală.

Update 87: Statele membre ale Uniunii Europene par aproape de un acord asupra primelor măsuri economice comune în fața pandemiei de coronavirus, fără a răspunde însă la ambițiile unor țări precum Italia, Spania sau Franța, scrie AFP. Dacă miniștrii europeni ai Finanțelor își vor da avizul în videoconferința de marți, acest prim răspuns european se va axa pe trei direcții:

Credite din fondul european de salvare al zonei euro
Un fond de susținere pentru companii
Susținerea parțială a șomajului tehnic

Ideea unui “fond de relansare” capabil să emită obligațiuni comune ale statelor membre, așa cum a propus Franța, continuă, în schimb, si divizeze cele 27 de state membre. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, consideră însă indispensabil ca această “opțiune” să fie “menționată” în concluziile reuniunii de marți.

Ideea sa: un fond temporar de mai multe sute de miliarde de euro (“3% din PIB-ul european”) pentru finanțarea serviciilor publice esențiale (sănătate), filierele amenințate (transport, turism…) și noile tehnologii.

Franța, împreună cu Italia, Spania și alte țări din zona euro au cerut crearea unui “instrument” care să permită țărilor care au adoptat moneda unică să contracteze împrumuturi mutualizate, sub forma “coronabondurilor”. Dar Germania și Olanda au respins ferm acest dispozitiv la summitul european din 26 martie.

Aceste țări, alături de altele din nordul Europei, cu datorii considerate mai sigure, refuză o astfel de mutualizare, invocând o punere la comun cu datoriile unor țări foarte îndatorate precum Italia sau Spania. Propunerile miniștrilor de Finanțe vor fi supuse aprobării șefilor de stat și de guvern din UE.

Premiera în această propunere o constituie folosirea unei părți din cele 410 de miliarde de euro din Mecanismul European de Stabilitate (MES), creat în 2012 în timpul crizei datoriilor din zona euro. MES prevede acordarea de credite unui stat aflat în dificultate care merg până la 2% din PIB-ul său, în schimbul unor cotragaranții limitate. “Nu putem spune în acest moment unei țări afectate de o criză atât de teribilă: +OK, acum trebuie să vă supuneți unui program de supraveghere+ (…) Este evident, din punct de vedere politic, insuportabil”, a afirmat luni comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Banca Europeană pentru Investiții (BEI), instituția financiară a statelor membre, ar urma să contribuie prin crearea unui fond de garantare paneuropean, a cărui sumă este încă subiect al dezbaterilor. Miniștrii vor urma, în fine, să valideze planul Comisiei Europene de crearea a unui instrument pentru garantarea până la 100 de miliarde de euro pentru planurile naționale de șomaj tehnic.

Update 86: Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie. În SUA, o persoană a murit după ce şi-a administrat după ureche doze de hidroxiclorochină. Mai multor medici de la spitalele din Moscova li s-a cerut să testeze pe ei tratamentul cu hidroxiclorochină, medicament anti-malarie despre care cercetătorii spun că ar putea avea efecte şi asupra coronavirusului, scrie BBC Rusia. Potrivit sursei citate, care a publicat ştirea vineri, doctorilor li s-a cerut să testeze un medicament cu hidroxiclorochină, pe care mai multe state l-au autorizat de urgenţă, fără foarte multe teste. „Există varianta refuzului pentru unii, dar şefii de departamente au creat o obligativitate pentru angajaţi”, scrie BBC Rusia, citând surse dintr-un spital de boli infecţioase.

Pe de altă parte, site-ul oficial al organizaţiei care efectuează studiul notează că participarea este “exclusiv voluntară” şi notează 10 spitale ca fiind participante, inclusiv pe cel al carui director a fost diagnosticat săptămâna trecută cu COVID-19.Potrivit Moscow Times, care citează de asemenea BBC Rusia, participanţilor le va fi administrată o doză de 200 miligrame de hidroxiclorochină de două ori pe zi, timp de două săptămâni, iar ulterior o dată pe zi timp de trei luni. Departamentul de sănătate din Moscova a autorizat săptămâna trecută cumpărarea unei cantităţi de hidroxiclorochină în valoare de 33.200 dolari americani.

Update 85: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat luni că o carantină la nivel național va începe marți și se va încheia vineri pentru încerca să oprească răspândirea noului coronavirus în timpul sărbătorii evreiești, Pesah, relatează Reuters. Într-un discurs televizat, acesta a spus că restricțiile de călătorie vor fi întărite marți și că israelienilor li se va interzice părăsirea locuințelor miercuri seară, când familiile călătoresc pentru a lua mesele Seder.

Update 84: Premierul britanic Boris Johnson a fost dus, luni, la terapie intensivă, după ce starea sa s-a înrăutățit, relatează Reuters. Johnson a fost internat în spital duminică seară și a fost supus mai multor teste din cauza unor simptome persistente de COVID-19 pentru mai bine de 10 zile. Starea sa s-a înrăutățit după ce purtătorul său de cuvânt a spus că Boris Johnson a petrecut o noapte ”confortabilă” în spital și este într-o stare bună, continuând să conducă guvernul, deși va rămâne în spital sub observație.

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a devenit pe 27 martie primul lider al unei mari puteri care a anunţat că este pozitiv la coronavirus. El a intrat în izolare într-un apartament al reşedinţei oficiale din Downing Street, iar vineri a anunţat că are în continuare febră. Biroul său a subliniat că spitalizarea nu a fost una de urgenţă şi că Boris Johnson rămâne la conducerea guvernului. Ministrul de externe Dominic Raab va fi cel care va conduce şedinţa de urgenţă de luni a executivului cu privire la situaţia epidemiei, a indicat o sursă.

Update 83: Spania a depăşit luni Italia la numărul de cazuri de contaminare cu coronavirus confirmate, arată datele Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) consultate de dpa, relatează Agerpres.

Totalul de infectări a ajuns în Spania la 130.759, cu aproximativ 1800 mai multe decât în Italia. Schimbarea în statisticile epidemiei de COVID-19 a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute: Spania a trecut pe primul loc în Europa şi pe al doilea în lume, după Statele Unite.

Italia rămâne însă ţara cu cele mai multe decese provocate de coronavirus pe plan mondial: 15.889; dintre ţările europene, urmează Spania cu 13.055, Franţa cu 8078 şi Regatul Unit cu 4934, conform ECDC. Deşi este pe locul al treilea în Europa ca număr de infecţii confirmate, Germania are un bilanţ mai puţin grav al deceselor – 1434. Universitatea americană Johns Hopkins estimează că numărul de infectări în Germania a depăşit 100.000.

În Spania are însă loc şi o evoluţie încurajatoare: numărul de cazuri noi continuă să scadă, a informat luni ministerul sănătăţii de la Madrid. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat sub 4300 de infectări, cel mai mic total zilnic din 22 martie; ca urmare, datele naţionale au ajuns la un total general de aproximativ 135.000 de cazuri de la începutul epidemiei. Bilanţul de luni, de 637 de morţi, este cel mai redus din 24 martie.

Consolidarea rezultatelor relativ mai bune se constată ‘practic în toate regiunile’ din Spania, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Urgenţe Sanitare (CCAES), Maria Jose Sierra. Rata de creştere a numărului de infectări este acum în jur de 3%, în scădere de la 5% cu o zi în urmă, a precizat ea. Este cea mai redusă rată de la începutul crizei în Spania, când se înregistrau creşteri zilnice de până la 22%.

Ca urmare, a scăzut presiunea asupra spitalelor şi a unităţilor de terapie intensivă, a arătat Sierra. În ultimele 24 de ore au fost externaţi 2300 de pacienţi vindecaţi; totalul cazurilor încheiate prin recuperarea bolnavilor a ajuns la peste 40.000. Spania rămâne totuşi una din ţările cele mai afectate de epidemie. Sâmbătă, premierul Pedro Sanchez a decis prelungirea stării de urgenţă, inclusiv a restricţiilor de circulaţie, până în 26 aprilie. Parlamentul urmează să voteze măsura joi.

În Europa, primele cazuri de contaminare cu coronavirus au fost raportate în Franţa şi Germania, la sfârşitul lui ianuarie, reaminteşte dpa. După o lună, numărul de bolnavi a început să crească rapid în Italia, iar de la jumătatea lui martie, o accelerare similară a epidemiei a început şi în Spania.

Update 82: Criza generată de pandemia de coronavirus constituie o provocare de proporţii istorice pentru Europa, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pledând pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene, scrie Mediafax. Actuala criză reprezintă o provocare istorică pentru Uniunea Europeană, care trebuie să iasă mai puternică din această încercare şi să aprofundeze integrarea, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

“Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare încercare de când a fost fondată”, sunt afectate toate statele membre, a declarat Angela Merkel, conform publicaţiei Bild. “Este în interesul tuturor ca Europa să iasă puternică din această încercare. Germania va fi într-o situaţie bună dacă Europa va fi într-o situaţie bună”, a adăugat Angela Merkel, subliniind că reacţia la această criză trebuie să fie aprofundarea integrării europene, construirea unei Europe mai puternice, o “Europă care să funcţioneze bine”. “Partea dificilă a acestei crize este că sistemul medical a fost depăşit de situaţie, astfel că este necesar un program de relansare, de reconstrucţie”, a continuat cancelarul Germaniei, pledând, în contextul scăderilor economice severe, pentru planuri de stimulare economică la nivel naţional şi european.

Update 81: Numărul total al deceselor înregistrate în Franța, în spitale și azilurile de bătrâni, ajunge, luni, la 8.911, de la 8.078 duminică, după ce alte 833 de decese au fost confirmate în 24 de ore, relatează Reuters și AFP. Astfel, bilanțul deceselor în aziluri crește la 2.417 de la 2.189 duminică, iar în spitale la 6.494 de la 5.889 duminică.

Update 80: Bilanțul deceselor în Italia a crescut din nou luni, cu 636 de noi decese în 24 de ore, după două zile la rând în care numărul morților a scăzut, a anunțat Protecția Civilă, relatează AFP. Țara a început să spere la o îmbunătățire a situației, după ce a înregistrat scăderi semnificative sâmbătă și duminică, comparativ cu ziua de vineri, când au fost 766 de decese. Numărul deceselor din cauza coronavirusului înregistrate oficial duminică în Italia a fost de 525, cel mai scăzut bilanț zilnic de mai bine de două săptămâni.

Italia, țara cel mai grav lovită de epidemia cu Covid-19, are un total de 16.523 de decese. Numărul total al cazurilor confirmate în Italia a urcat luni de la 128.948 la 132.547.

Update 79: Numărul deceselor din cauza coronavirusului în Statele Unite a depășit pragul de 10.000, luni, potrivit unui bilanț Reuters. SUA este a treia țară în lume la numărul deceselor, depășită doar de Italia cu 15.887 și Spania cu 13.055. Experții medicali ai Casei Albe preconizează că între 100.000 și 240.000 de americani ar putea fi omorâți de pandemie.

Update 78: Bilanțul deceselor provocate de pandemia cu coronavirus în Regatul Unit a depășit 5.000 de morți, cu 439 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanț oficial publicat luni, relatează AFP. Bilanțul deceselor este acum de 5.373, după ce numărul deceselor a scăzut pentru a doua zi consecutiv, iar 51.608 persoane au fost identificate oficial ca fiind contaminate.

Update 77: Premierul indian Narendra Modi, preşedintele Ram Nath Kovind şi alţi reponsabili politici de rang înalt vor avea salariile reduse cu 30% în acest an, pe fondul epidemiei de COVID-19 şi al consecinţelor asupra economiei, transmite luni Reuters, citând un ministru de la New Delhi, scrie Agerpres.

Modi le-a impus indienilor restricţii de deplasare pentru o perioadă de trei săptămâni pentru a se limita răspândirea coronavirusului. Măsura a lăsat însă fără un loc de muncă milioane de oameni şi mulţi indieni din categoriile cele mai vulnerabile ale societăţii au mari dificultăţi în a-şi asigura hrană şi un adăpost. În acest context, guvernul federal a aprobat un decret prin care premierul Modi, împreună cu preşedintele Ram Nath Kovind, guvernatori de state şi membri ai parlamentului vor avea salariile reduse, ca parte a responsabilităţii lor sociale, a declarat ministrul informaţiilor, Prakash Javadekar, pentru presă. India, unde primul caz de coronavirus a fost confirmat la 30 ianuarie, a efectuat până acum doar 90.000 de teste. Dintre cele 4.067 de persoane confirmate cu COVID-19, 107 au decedat.

Update 76: Austria va începe să relaxeze treptat restricțiile de circulație începând cu 14 aprilie, a anunțat luni cancelarul Sebastian Kurz, scrie Mediafax. Magazinele mici se vor redeschide pe 14 aprilie, urmate de restul unităților comerciale pe 1 mai. Restaurantele se vor redeschide la jumătatea lunii mai. adunările publice vor rămâne în continuare interzise, până la sfârșitul lunii iunie. Totuși, cancelarul Sebastian Kurz îi îndeamnă pe austrieci „să mențină cea mai mare disciplină”.

Update 75: Guvernul spaniol lucrează la implementarea unui venit universal de bază, în cadrul măsurilor pentru combaterea impactului economic al pandemiei de coronavirus, potrivit declarațiilor ministrului Economiei, Nadia Calvino, citate de Bloomberg.

Proiectul, care este coordonat de ministrul pentru securitate socială Jose Luis Escriva, urmărește crearea unui venit de bază “cât mai curând posibil,” a precizat Calvino, care este și vicepremier în guvernul socialistului Pedro Sanchez, într-un interviu acordat duminică seara pentru La Sexta.

Acest venit se va „concentra mult pe familii, cu diferențierea circumstanțelor”. Iar intenția guvernului este ca acest instrument “să rămână pentru totdeauna, să devină un instrument structural, un instrument permanent,” a adăugat ea. Ministrul nu a avansat o dată la care acest instrument ar putea fi implementat, precizând doar că este vorba de „actuala legislatură”.

Update 74: Germania intenționează să pună capăt carantinei totale la 19 aprilie, urmând ca decizia să fie însoțită de menținerea unui set de măsuri, inclusiv obligația de a purta măști sanitare, de a limita adunările publice și de a depista rapid cazurile de infecție, ceea ce ar permite revenirea la ritmul normal al vieții, relatează Reuters.

Propunerile se regăsesc într-un draft al ministerului de interne, document care a fost consultat de Reuters. Potrivit documentului, aceste reguli ar fi în măsură să limiteze riscurile ca o persoană să transmită infecția, astfel încât viața să poată reveni la normal. Pentru ca acest lucru să fie posibil, va fi nevoie de implementarea unor mecanisme care să poată depista peste 80% dintre indivizii cu care intră în contact o persoană infectată, în mai puțin de 24 de ore de la diagnosticarea acesteia. În schimb, școlile vor putea fi redeschise, în baza deciziilor la nivel regional, iar controalele stricte de la frontiere vor putea fi relaxate.

Update 73: Cosmin Dumitru Rohnean, care locuiește în orașul spaniol Onda, din regiunea Valencia, a cumpărat 500 de paturi, pe care le-a donat spitalelor din zonă, relatează El Periodico Mediterraneo. Inițial, Rohnean a donat 15 paturi spitalului din La Plana și alte 15 spitalului din Castello.

Miercurea trecută, 11 camioane ale armatei au luat celelalte paturi, pe care românul la ținea într-un depozit. „Dacă e nevoie, suntem aici ca să ajutăm”, a spus el, după ce a ajutat la încărcarea camioanelor. Paturile vor fi puse la dispoziția Departamentului pentru Sănătate din Valencia. „Unele paturi erau făcute special pentru spitale, altele nu, erau paturi normale, dar autoritățile au spus că au nevoie de ele, cu atât mai mult acum, când fac spitale de campanie, așa că nu am ezitat niciun moment”, a spus românul stabilit în Spania.

Update 72: Leo Varadkar, premierul Republicii Irlanda și medic de profesie, va reveni o zi pe săptămână în spital ca să lucreze pe perioada pandemiei de coronavirus.

Premierul Republicii Irlanda va lucra în sistemul medical pe perioada pandemiei de coronavirus. De asemenea, partenerul său este cardiolog. „Mulţi dintre prietenii şi membrii familiei primului ministru lucrează în sistemul medical, inclusiv partenerul său de viaţă, care este cardiolog”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de Mediafax. Parinţii lui Leo Varadkar au lucrat şi ei în sistemul medical. Tatăl indian a fost doctor, iar mama irlandeză asistentă. 5.000 cazuri de COVID-19 are Irlanda şi 158 decese înregistrate până acum.

Update 71: Guvernul Bangladeshului a început să distribuie ajutoare și alimente zecilor de mii de lucrătoare sexuale din țară, în timp ce bordelurile din întreaga țară s-au închis în urma pandemiei de coronavirus, scrie The Guardian. Pentru a încerca să oprească răspândirea Covid-19, autoritățile au ordonat închiderea celui mai mare bordel din țară până pe 5 aprilie. Peste 100.000 de femei și copiii lor sunt afectați de această decizie.

„Nu câștigăm mult aici”, a declarat o femeie de 26 de ani care a lucrat într-un bordel din Goalanda de mai bine de șapte ani. „Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu se vor îndrepta? Ieri a trebuit să cumpăr mâncare, dar toți banii mei sunt pe card și toate bancomatele sunt blocate. Am reușit să împrumut o sumă de la un prieten, altfel aș fi avut probleme mari”. „Există aproximativ 1.800 de lucrători sexuali în bordelurile aflate sub jurisdicția noastră. Vom oferi 30 kg de orez și câte 20 de lire sterline pentru fiecare dintre aceste femei ”, a declarat Rubayet Hayat, un oficial local.

„Zona unde funcționează bordelul este foarte murdară. Camerele sunt extrem de mici. Proprietarii caselor au construit camerele în mod strategic pentru a avea mai mult profit”, a declarat Zulfekar Ali, un medic din cadrul spitalului Gonoshasthaya Kendra. „În aceeași încăpere minusculă, lucrătoarele sexuale trăiesc, muncesc și adesea gătesc. Multe au toalete comune”. Ali a mai adăugat că multe femei care lucrează în bordeluri sunt adesea reticente în accesarea serviciilor de asistență medicală, deoarece se tem de stigmatizare. Prostituția este legală în Bangladesh, iar guvernul estimează că aproximativ 100.000 de femei lucrează ca lucrătoare sexuale. Potrivit unui studiu, doar 10% dintre femeile care au ajuns aici, lucrează voluntar.

Update 70: Rusia a anunțat luni un număr record de noi cazuri de infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore, respectiv 954, bilanțul total din această țară urcând astfel la 6.343, transmite Reuters, citând autoritățile ruse. Moscova rămâne epicentrul epidemiei cu 591 de noi cazuri. În total, în întreaga țară, au murit 47 de oameni, potrivit datelor oficiale ale autorităților.

Update 69: Guvernul Spaniei spera să poată să ridice carantina în duminica Paștelui, dar amploarea epidemiei a schimbat datele problemei. Așa că executivul a prelungit izolarea obligatorie cu încă două săptămâni.

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 674 de noi decese, cel mai mic număr din ultima săptămână, după precedentul bilanț care a fost de 809. De asemenea, au fost înregistrate 6.023 de noi îmbolnăviri, cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni. Se confirmă astfel că epidemia se apropie de vârf, deoarece noile decese și cazurile confirmate sunt în scădere pentru a treia zi la rând. Totuși, mai durează până când țara va reveni la normal. Guvernul a decis să prelungească până pe 25 aprilie carantina generală. Totuși, ridicarea restricțiilor impuse economiei ar urma să înceapă după sărbătoarea Învierii Domnului.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: “Ca urmare a sfaturilor primite de la experții și de la oamenii de știință de pe lângă guvern, la următoarea ședință voi cere parlamentului să autorizeze extinderea pentru a doua oară a stării de urgență de la 12 aprilie la 25 aprilie”. Pedro Sanchez a făcut din nou apel la solidaritate europeană pentru combaterea epidemiei și a efectelor sale. Pedro Sanchez, premierul Spaniei: “Europa, născută din lecțiile învățate după cel de-Al Doilea Război Mondial, trebuie să învețe o lecție și după această pandemie, prima pandemie care face toată lumea să sufere și care lovește continentul nostru deosebit de greu. Europa nu poate să cedeze acum.”

În spitalele spaniole greu încercate de pandemie, externarea unui pacient de la terapie intensivă este tratată ca o victorie. În Oviedo, un tânăr de 34 de ani, care a stat două săptămâni sub grijă constantă, a fost aplaudat de medici și asistente. La fel s-a întâmplat și la Huesca, în cazul unei bătrâne de 101 ani, care a trecut cu bine de COVID-19. Aproape 7.000 de oameni din Spania sunt încă în stare critică din cauza COVID-19. Țara este este în carantină din 14 martie.

Update 68: Peste 1.200 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore în Statele Unite, potrivit bilanțului publicat duminică noaptea de către Universitatea Johns Hopkins, informează AFP și Reuters.

SUA a înregistrat 337.072 de cazuri de infecție și are confirmate 9.633 de decese. Președintele Donald Trump a avertizat duminică că americanii ar trebui să se aștepte la un număr „teribil” de decese, maximul epidemiei nefiind atins.

Statul New York rămâne cel mai afectat înregistrand duminică circa 600 de noi decese, totalul victimelor urcînd la 4.159. De asemenea, numărul cazurilor de infectare a depășit 122.000, adică peste o treime din totalul cazurilor confirmate pe întreg teritoriul SUA.

Update 67: Starea de urgență din Japonia ar urma să fie valabilă pentru o perioadă de șase luni, transmite Reuters. În Japonia, peste 3.500 de oameni au fost depistați pozitiv și 85 au murit, potrivit presei locale. Premierul japonez Shinzo Abe va declara stare de urgență începând de marți în încercarea de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus, potrivit presei locale citate de Reuters. Până acum, au fost raportate 1.000 de cazuri de infecții doar în Tokyo.

Este de așteptat ca premierul Abe să anunțe planurile sale privind starea de urgență luni, scriu unele ziare japoneze, în timp ce altele vorbesc de ziua de miercuri.

Update 66: În Germania, conform celor mai recente date ale Institutului Robert Koch, numărul noilor infecţii a înregistrat o scădere pentru a patra zi consecutivă. Astfel, au fost înregistrate 3.677 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore, bilanțul ajungând la 95.391. Duminică erau raportate 5.936 de cazuri noi de infecții. Bilanțul deceselor a ajuns 1.434, transmite Reuters.

Update 65: China a raportat încă 39 de cazuri de infecții, față de 30 cât anunțase în ziua precedentă. Autoritățile vorbesc și despre o creștere a numărului de cazuri asimptomatice. Potrivit Comisiei naționale de sănătate, citată de Reuters, au fost identificate 78 de astfel de noi cazuri, față de 47.

Update 64: O femeie din nordul Italiei, care va împlini vârsta de 104 ani în luna august, a învins maladia infecţioasă COVID-19, cauzată de noul tip de coronavirus, a anunţat cotidianul italian La Repubblica, citat duminică de DPA, scrie Agerpres.

Ada Zanusso s-a îmbolnăvit la începutul lunii martie în Residenza Maria Grazia, un azil pentru bătrâni din nord-vestul provinciei Biella, situat la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri vest de oraşul Milano. Alţi 21 de rezidenţi din acelaşi azil au murit din cauza COVID-19, relatează La Repubblica. “Cineva de acolo, de sus, a uitat de mine”, a declarat Ada Zanusso, citată de acelaşi cotidian italian. Potrivit unuia dintre cei patru fii ai ei, Giampiero, care a ţinut legătura cu mama lui prin intermediul apelurilor video, Ada Zanusso “citeşte în continuare fără să poarte ochelari, este curioasă şi vrea întotdeauna să ştie ce facem”.

“Acum s-a recuperat bine şi medicii sunt de părere că ea este cea mai vârstnică persoană din lume care s-a vindecat de COVID-19”, a adăugat fiul ei, citat de tabloidul britanic The Sun. Ada a supravieţuit şi pandemiei de gripă spaniolă din perioada 1918 – 1920.

Alte două femei care au împlinit de curând vârsta de 103 ani s-au vindecat de COVID-19: Zhang Guangfen, din oraşul chinez Wuhan, şi o iraniancă a cărei identitate nu a fost dezvăluită, au adăugat jurnaliştii de la The Sun.

Update 63: După ce președintele SUA Donald Trump i-a avertizat pe americani că urmează cele mai dureroase săptămâni ale panedemiei, a venit rândul guvernanților britanici să îi pună în gardă pe cetățeni cu privire la evoluția epidemiei în perioada următoare. ”Marea Britanie se îndreaptă spre cele mai dificile săptămâni ale epidemiei”, a declarat luni secretarul pentru locuințe și administrație locală Robert Jenrick, citat de Reuters.

Premierul Boris Johnson este în continuare în spital, după ce a fost diagnosticat cu infecția Covid-19 în urmă cu mai bine de 10 zile. El a fost transportat la spital duminică seara, însă continuă să conducă guvernul.

Update 62: Gigantul american, Apple a anunțat că va produce măşti destinate personalului spitalicesc, care să acopere în întregime faţa. Directorul-general al companiei Tim Cook a anunțat pe Twitter că Apple va putea produce 1 milion de măşti pe săptămână. Tom Cook susține că aceste tipuri de măşti vor fi fabricate din plastic transparent şi care vor acoperi întreaga faţă. Măștile au fost concepute de către “proiectanţi de produse, echipe de inginerie şi ambalare şi de către furnizori” ai grupului, potrivit Agerpres care citează AFP.

Compania americană a început deja producția, din week-end va face un milion de măști pe săptămână care vor fi destinate în prima etapă în SUA. Apple se alătură astfel marilor companii care şi-au modificat liniile de producţie pentru a produce măşti, combinezoane de protecție sau viziere: Prada, HM, Renault și Lamborghini.

Update 61: Continuă cursa pentru un găsirea tratamentului pentru Covid-19. Oamenii de ştiinţă nu exclud nicio posibilitate şi se îndreaptă acum către sângele unui vierme marin, Arenicola marina. Francezii încep un studiu clinic pentru a vedea efectele sângelui viermelui de nisip, cunoscut şi ca râmă de mare, asupra organismului uman, informează Mediafax. Cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra hemoglobinei acestui vierme.

Hemoglobina este substanţa care transportă oxigenul în corp, iar în cazul râmei de mare duce în sânge cu 40% mai mult oxigen decât hemoglobina umană. Acest respirator molecular, cu numele de cod Monaco, este o speranţă pentru a uşura povara secţiilor de terpaie intensivă. Într-o primă fază a studiului clinic, o substanţă obţinută din hemoglobina viermelui marin va fi injectată la zece pacienţi cu dificultăţi de respiraţie, pentru a vedea în primul rând dacă nu le face rău şi apoi dacă le îmbunătăţeşte respiraţia.

Molecula are o dimensiune de 250 de ori mai mică decât o globulă roşie şi ar putea ajunge în locuri cu circulaţie redusă, pentru a evita moartea prin asfixie a pacienţilor cu Covid-19. Ea este deja folosită pentru oxigenarea grefelor de rinichi. Compania care o produce are o fermă de viermi marini şi spune că are disponibile 5000 de doze de tratament şi că poate produce rapid alte 15.000.

Update 60: Regina Elisabeta a II-a a transmis duminică un mesaj mobilizator pentru britanici, dar și pentru ceilalți locuitori din Commonwealth, care se confruntă cu pandemia de COVID-19. Regina a lăudat “disciplina, hotărârea și grija pentru ceilalți a britanicilor” în aceste momente dificile.

Monarhul de 93 de ani a mulțumit cadrelor medicale și tuturor angajaților din sistemul de sănătate, care sunt în prima linie a acestei lupte cu noul coronavirus. “Mă adresez vouă într-un moment despre care știu că e din ce în ce mai dificil. O perioadă de mari perturbări pentru țara noastră, care au adus durere unora, probleme financiare pentru mulți și schimbări uriașe în viața de zi cu zi. Le mulțumesc tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar, celor care îndeplinesc rolul esențial în viața de zi cu zi, și care continuă să își îndeplinească îndatoririle în afara case în sprijinul nostru, al tuturor. Sunt sigură că națiunea se alătură azi pentru a vă da asigurări vouă, din prima linie, că sunteți apreciați oră de oră pentru lucrul extraordinar pe care îl faceți.

Mulțumesc și celor care rămân acasă și îi protejează pe cei vulnerabili și îi scutesc pe alții de durerea resimțită când pierzi pe cineva drag. Dacă vom fi uniți și vom da dovadă de tărie caracter vom depăși această perioadă. Sper că în anii următori toți vor avea capacitatea să se mândrească cu felul în care au gestionat această provocare și cei care vor veni după noi vor spune că această generație de britanici a fost la fel de puternică ca oricare alta din istorie.

Disciplină, determinare și bun simț sunt atributele care caracterizează această țară. Suntem mândri de oamenii pe care îi avem. Ne vom aminti de aceste momente în care Marea Britanie se unește pentru a-i aplauda pe cei care lucrează în sistemul medical. Peste tot în lume am văzut povești emoționante despre oameni care s-au solidarizat pentru a-i ajuta pe alții, pentru a distribui pachete cu mâncare și medicamente, care-și verifică vecinii și și-au transformat afacerile pentru a veni în sprijinul comun. Deși știu că autoizolare poate fi dificilă oamenii descoperă că pot lua o pauză de la ritmul haotic și de a lua o pauză să mediteze.

Îmi amintesc de primul meu discurs în 1940, copil fiind, de la Palatul Windsor transmiteam un mesaj copiilor evacuați din casele lor pentru propria lor siguranță. Azi, mulți simt această durere a separării de cei dragi. Deși avem de înfruntat și alte provocări, de data asta e diferit. Toată lumea este unită de un scop comun. Sper să folosim avantajele științei și împreună vom reuși. Vreau să vă spun că vremurile bune se vor întoarce, vom avea posibilitatea să ne reîntâlnim prietenii, să ne vizităm familiile. Vreau să vă mulțumesc și să vă urez tot binele din lume”, a transmis Regina Elisabeta a II-a.

Mesajul a fost înregistrat, iar echipa de filmare a trebuit să se îmbrace din cap până în picioare în echipament de protecție. Regina Elisabeta a II-a transmite extrem de rar asemenea mesaje extraordinare și doar în momente de mare neliniște națională, semn că această criză nu este deloc una obișnuită.

Update 59: Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus în Turcia a crescut cu 73 în 24 de ore, ajungând la un total de 574, a anunţat duminică, într-o postare pe Twitter, ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Numărul de noi cazuri de infectare confirmate a crescut cu 3.135, astfel că totalul este de 27.069.El a adăugat că în ultimele 24 de ore au fost realizate 20.065 de teste pentru boala COVID-19. Numărul total de test a ajuns la 181.400, potrivit ministrului.

Update 58: Dacă la începutul crizei provocate de pandemia de coronavirus, guvernul britanic nu era atât de îngrijorat și a ezitat să impună restricții dure populației, acest lucru s-a schimbat în momentul în care a crescut numărul de cazuri și decese. Boris Johnson a trecut de la mesajele precum „spălați-vă pe mâini” la avertizări de tipul „stați în casă, altfel poliția vă va obliga”. Însuși premierul britanic s-a infectat de coronavirus, după ce tot el se lăudase că nu renunță la a le strânge mâna celor cu care se întâlnește.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Problema coronavirusului este prioritatea guvernului. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a preveni răspândirea coronavirusului este să ne spălăm pe mâini. Eu continui să dau mâna. Am fost la spital noaptea trecută unde cred că erau câțiva pacienți cu coronavirus și am dat mâna cu toți, cred că vă place să aflați asta. Voi continua să dau mâna. Este cea mai gravă criză în sănătatea publică din ultima generație. Unii oameni o compară cu o răceală de sezon. Nu e corect. În lipsa imunizării, această boală este mai periculoasă. Se va răspândi rapid. Trebuie să vă spun, să spun publicului britanic că mai multe familii, mult mai multe familii îi vor pierde pe cei dragi înainte să le fi venit timpul.

Vreau să repet pentru toată lumea. Toți trebuie să respecte sfatul de a se proteja pe ei și pe familiile lor, și de asemenea, mult mai important să protejeze publicul larg. Așa că stați acasă pentru 7 zile dacă credeți că aveți simptome, țineți minte cele două simptome cheie, febra mare și tuse continuă. Toată familia să stea acasă pentru 14 zile dacă unul dintre membrii familiei crede că are simptome. Evitați toate adunările inutile, pub-urile, cluburile, barurile, restaurantele, teatrele și altele. Lucrați de acasă dacă puteți. Spălați-vă pe mâini. Mi-aș dori ca oamenii să poată merge în parcuri, în spații deschise pentru a se distra. Este crucial pentru sănătatea fizică și psihică. Vă rog să respectați măsurile și să nu credeți că aerul curat vă aduce automat imunitate. Trebuie să stați la doi metri depărtare unii de ceilalți, trebuie să respectați distanțarea socială.

Din această seara trebuie să le dau britanicilor un ordin foarte simplu, trebuie să stați acasă. Dacă nu respectați regulile, poliția va avea puterea să vă oblige, inclusiv prin amenzi și dispersarea adunărilor publice. În prezent, nu există opțiuni ușoare. Ne așteaptă greutăți și adevărul este că multe vieți vor fi, din păcate, pierdute.”

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus în Marea Britanie a crescut cu 621, ajungând până sâmbătă, la ora 16.00 GMT, la un total de 4.934, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii de la Londra, potrivit Reuters. Până duminică la ora 08.00, au fost testate un număr total de 195.524 de persoane, iar dintre acestea, 47.806 au fost confirmate cu noul coronavirus, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Marea Britanie nu va renunţa la restricţiile de izolare mai devreme de sfârşitul lunii mai, a declarat sâmbătă un consilier guvernamental, potrivit căruia ritmul de răspândire al pandemiei de coronavirus trebuie mai întâi să se încetinească şi să fie introdusă o politică intensivă de testare.

Update 57: Numărul deceselor din cauza coronavirusului înregistrate oficial în ultimele 24 de ore în Italia a fost de 525, cel mai scăzut bilanț zilnic de mai bine de două săptămâni, a anunțat duminică Agenția italiană pentru Protecţie Civilă, citată de AFP.

Bilanțul indică o scădere cu circa un sfert a numărului de decese față de cel anunțat în urmă cu o zi (erau 681 sâmbătă). Din 19 martie, când au fost raportați 427 de morți, nu s-a mai înregistrat un bilanț mai mic ca cel de azi. Aproape 16.000 de oameni au murit de Covid-19 în Italia, țara cea mai îndoliată din lume, conform cifrelor oficiale.

Update 56: Numărul externărilor persoanelor afectate de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Belgia a depăşit pentru prima oară numărul spitalizărilor de la declanşarea pandemiei în această ţară, informează duminică institutul belgian al sănătăţii Sciensano, potrivit Agerpres. În total, numărul internărilor în spitale al pacienţilor cu COVID-19 a fost de 499, în timp ce numărul celor externaţi a fost de 504.

În prezent, mai sunt 5.735 paturi ocupate de pacienţii afectaţi de noul coronavirus în centrele medicale belgiene, dintre care 1.261 sunt internaţi la terapie intensivă. Un alt indicator pozitiv, potrivit Sciensano, este faptul că în ultimele 24 de ore numărul celor internaţi la terapie intensivă a crescut cu doar 16 persoane. În ce priveşte decesele, în 24 de ore au fost raportate 164, cifrând numărul total al morţilor la 1.447. În ce priveşte noile cazuri, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.260 noi contagieri, ridicând numărul total la 19.961 de îmbolnăviri.

Între timp, guvernul belgian analizează posibilitatea de a acorda o primă, de între 1.000 şi 1.450 de euro, personalului medical pentru eforturile extraordinare depuse în actuala criză. Unele partide care susţin coaliţia guvernamentală au cerut ca prima să fie acordată şi personalului obligat să rămână la locul de muncă şi aflat în contact direct cu publicul, precum poliţiştii sau angajaţii de la casierie.

Update 55: Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a prezentat scuze sâmbătă pentru situaţia din oraşul Guayaquil, epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară şi unde înregistrări video au arătat cadavre pe străzi, relatează Agerpres.

“În această săptămână am suferit o deteriorare accentuată a imaginii noastre internaţionale, am văzut imagini care nu ar fi trebuit să existe niciodată” şi “vă prezint scuze pentru asta”, a spus vicepreşedintele într-o declaraţie radio-televizată.

La mijlocul acestei săptămâni, soldaţi şi poliţişti au venit să ridice 150 de cadavre aflate în case din Guayaquil, cel mai populat oraş din Ecuador, situat pe coasta Pacificului şi cel mai afectat de boală. Cadavrele au fost puse în containere frigorifice uriaşe, relatează Reuters. Aceste forţe au intervenit din cauza haosului din oraş cauzat de coronavirus, care a încetinit preluarea corpurilor persoanelor care au murit acasă din cauza acestei boli sau din alte cauze, în condiţiile în care morgile şi spitalele sunt deja pline, iar carantina strictă a împiedicat rudele să le înmormânteze.

Sâmbătă, guvernul Ecuadorului a spus că va activa un nou sistem digital care va permite familiilor să afle unde au fost îngropate rudele lor decedate. Ecuadorul a confirmat 318 decese cauzate de virus, unul dintre cele mai ridicate bilanţuri din America Latină, a scris Reuters sâmbătă. În schimb AFP a scris că Ecuadorul înregistra duminică 3.465 de cazuri de COVID-19, dintre care 172 au murit. Provincia Guayas, a cărei capitală este Guayaquil, a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din ţară, cu 2.402 persoane infectate, dintre care 122 au murit, motiv pentru care guvernul a decis să trimită acolo armata.

Pe reţelele de socializare au fost difuzate clipuri cu persoane cu măşti care se prăbuşeau pe străzi sau cadavre abandonate. Sonnenholzner, care conduce Comitetul pentru Operaţii de Urgenţă (EOC) activat pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă sanitară, a transmis condoleanţe “tuturor familiilor care au pierdut o persoană dragă în această săptămână”. În Ecuador s-a introdus o restricţie de ieşire din locuinţe de 15 ore pe zi. Confruntat cu pandemia, guvernul preşedintelui Lenin Moreno a declarat stare de urgenţă, urgenţă sanitară, suspendarea lucrului la locul obişnuit de activitate, suspendarea cursurilor şcolare, restricţia traficului şi închiderea frontierelor.

Update 54: Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 674 de decese provocate de coronavirus, bilanțul cel mai puțin ridicat în ultimele zece zile și în scădere pentru a treia zi consecutiv, potrivit cifrelor publicate de ministerul Sănătății, transmite AFP. Decesele de la începutul pandemiei se ridică la 12.418 în Spania, a doua cea mai afectată țară din lume, după Italia.

Update 53: Austria ar putea deveni una dintre primele ţări din regiune care relaxează restricţiile impuse din cauza pandemiei. Guvernul analizează ultimele date pentru a vedea dacă s-ar putea relua activităţile publice, scrie Bloomberg.

Guvernul condus de Sebastian Kurz va analiza datele privind numărul cazurilor de infecţie şi urmează să aplice un plan de relansare treptată a economiei, a anunţat cancelarul austriac. „Să nu ne grăbim să tragem, însă, concluzii doar pentru că există unele semnale pozitive. Dar vă pot promite că, dacă datele ne permit, vom face tot ce putem pentru a reveni la normalitate pas cu pas”, le-a spus Kurz parlamentarilor austrieci.

În același timp, Kurz i-a îndemnat pe austrieci să persevereze cu măsurile de distanțare socială și i-a rugat să se abțină de la sărbătorirea vacanței de Paște cu un număr mare de prieteni. Liderul în vârstă de 33 de ani a purtat o mască de față înainte și după discursul său. Statisticile vor fi analizate duminică, iar măsurile vor fi anunțate luni.

Austria a fost una dintre primele țări europene după Italia, care a închis școlile și magazinele. În ultimele zile, Guvernul lui Kurz a adăugat printre măsurile obligatorii și purtarea obligatorie a măștii de protecție. Restricțiile care vizează limitarea contactului între oameni au reușit să reducă creșterea noilor infecții la mai puțin de 5% pe zi. Numărul de decese zilnice a scăzut timp de patru zile consecutive în această săptămână, vineri fiind înregistrate zece decese, bilanțul total fiind de 168.

Update 52: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va saluta răspunsul britanicilor la provocarea lansată de coronavirus, duminică seară, într-un mesaj special, un gest extrem de rar din partea suveranei, scrie Agerpres. “Sper că, în anii care vor veni, toată lumea va fi mândră de modul în care am rezolvat această provocare”, va spune regina, potrivit fragmentelor difuzate sâmbătă de serviciile sale.

“Iar cei care ne vor urma vor spune că britanicii din această generaţie au fost la fel de puternici ca ceilalţi”, iar “calităţile autodisciplinei, determinării binevoitoare şi camaraderiei caracterizează în continuare această ţară”, va adăuga şefa statului într-un discurs “profund personal”, potrivit serviciilor sale.

Acest mesaj televizat, difuzat duminică la orele 19.00 GMT în atenţia britanicilor şi naţiunilor Commonwealthului, este al patrulea de la începutul domniei de 68 de ani a reginei Elisabeta a II-a. Discursul a fost înregistrat la Castelul Windsor, la vest de Londra, unde regina şi soţul său, prinţul Philip, locuiesc de la 19 martie. În vârstă de 93 şi, respectiv, 98 de ani, ei fac parte din grupul de risc. Anturajul lor a dat asigurări că ei sunt sănătoşi şi urmează directivele guvernului. Prinţul moştenitor Charles (71 de ani) a contactat boala, dar a ieşit recent din carantină şi, de asemenea, se simte bine.

Mesajul regal va avea loc la o zi după anunţul unui nou record cotidian de încă 708 decese în cazul unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus într-o singură zi în Regatul Unit, printre care un copil de cinci ani. Aceasta ridică la 4.313 totalul persoanelor decedate în spitalele britanice de la începutul pandemiei. În total, în ţară au fost înregistrate 41.903 cazuri pozitive. Premierul britanic, Boris Johnson, a fost şi el contaminat. Celelalte trei mesaje ale reginei în timp de criză sau de doliu au avut loc în 1991 cu ocazia primului Război din Golf, în 1997 în ajunul funeraliilor prinţesei Diana şi în 2002 după decesul mamei sale.

Update 51: Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru a le atenţiona în legătură cu posibilul risc, a anunţat vineri Ministerul pentru Tehnologii Digitale, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni. Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.

Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni. Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat. Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină. “Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină”, a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.

Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor. “ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii”, a precizat ministerul.

Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită ‘Home Quarantine’ (‘Carantină acasă’), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni. Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.

Update 50: Statele Unite au depăşit sâmbătă pragul de 300.000 de cazuri înregistrate de COVID-19, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea americană Johns Hopkins, notează AFP, citată de Agerpres. Pandemia a făcut cel puţin 8.162 de morţi în întreaga ţară, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, actualizate continuu. Pragul de 200.000 de cazuri înregistrate a fost depăşit miercuri, o creştere a vitezei posibilă pe fondul unei mai largi disponibilităţi a testelor de depistare în Statele Unite

Update 49: Italia a raportat sâmbătă 681 de noi decese provocate de Covid-19, fiind pentru prima dată când bilanţul zilnic al victimelor pandemiei din această ţară a scăzut sub 700 în mai mult de o săptămână, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

În urma acestora, numărul deceselor provocate de Covid-19 în Italia, cel mai mare din lume, a urcat la 15.362. Numărul total de infecţii – incluzând recuperările şi decesele – a ajuns la 124.632, în creştere cu 4% faţă de vineri. De asemenea, pentru prima dată de la începutul epidemiei a fost înregistrată o scădere a numărului de persoane internate la terapie intensivă, de la 4.068 la 3.994. „Este o veste foarte importantă, deoarece le permite spitalelor noastre să respire”, a declarat şeful Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli.

Update 48: Un cuplu din statul indian Chhattisgarh (centru) şi-a numit gemenii nou-născuţi “Corona” şi “Covid”, în contextul în care ţara se află în izolare, după ce autorităţile au decretat în urmă cu câteva zile carantină naţională din cauza pandemiei de coronavirus, informează sâmbătă DPA, citată de Agerpres.

Gemenii, un băiat şi o fată, au venit pe lume la un spital de stat din capitala statului, Raipur, pe 27 martie, la două zile după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie. Într-un interviu telefonic acordat DPA, părinţii gemenilor au declarat că numele acestora le vor aminti de greutăţile cu care s-au confruntat înainte de naşterea micuţilor.

Mama gemenilor, Preeti Verma (27 de ani), a povestit că nu a avut parte de niciun ajutor, deoarece membrii familiei nu au putut ajunge la Raipur din cauza restricţiilor de circulaţie. “În contextul în care circulaţia maşinilor era oprită, am ajuns amândoi la spital târziu, în noapte, după multă suferinţă. De vreme ce naşterea a avut loc după dificultăţi aşa de mari, am dorit ca numele să fie memorabile şi unice”, a precizat ea, făcând aluzie la faptul că personalul spitalului i-a dat această idee.

Cuplul a povestit totodată că există o anumită presiune din partea bătrânilor familiei să schimbe numele gemenilor. În prezent India este plasată în izolare timp de trei săptămâni până la 14 aprilie, în contextul în care bilanţul pandemiei de COVID-19 în această ţară de 1,3 miliarde de locuitori a ajuns la circa 3.000 de cazuri de infectare şi 68 de decese.

Update 47: Suedia nu a impus măsuri prea dure în lupta cu pandemia de coronavirus și a abordat o atitudine mai relaxată în această privință. Nu a închis nici școlile, nici magazinele, doar a făcut niște recomandări cetățenilor. Suedezii au fost sfătuiți să nu se adune în grupuri mai mari de 50, să evite contactul social dacă au peste 70 de ani și să încerce să lucreze de acasă. Statul nordic a înregistrat până acum peste 6.000 de cazuri și a aproape 358 de morți.

Update 46: Deţinuţii din trei închisori din Italia vor începe să producă măşti chirurgicale, care vor fi utilizate pentru protecţia împotriva noului coronavirus, a anunţat sâmbătă Ministerul Justiţiei din Italia, potrivit agenției DPA, citează Agerpres. Până la mijlocul acestei luni în trei închisori din Milano, Roma şi Salerno vor fi instalate opt echipamente cu o capacitate de producţie de 400.000 de măşti pe zi, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiţiei din Italia. Măştile vor fi distribuite în primul rând deţinuţilor din închisori şi gardienilor, urmând ca surplusul considerabil rămas să fie distribuit personalului medical din spitale.

Update 45: Ucraina a trimis o echipă de medici în Italia pentru a sprijini această ţară în lupta împotriva Covid-19 şi pentru a face un schimb de experienţă, conform preşedinţiei ucrainene, citate de EFE şi Ukrinform, transmite Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri un decret cu privire la acordarea de asistenţă umanitară Italiei. Kievul va furniza Romei, de asemenea, alcool de uz medicinal, conform preşedinţiei ucrainene.

Preşedintele ucrainean, care îşi exprimase deja disponibilitatea de a ajuta Italia într-o reuniune de guvern în cursul săptămânii, a indicat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne vor stabili componenţa echipei medicale. „Specialiştii ucraineni vor acumula o experienţă inestimabilă înainte ca epidemia să ajungă la apogeu în ţara noastră. Şi se vor întoarce acasă când va fi nevoie de ei cel mai mult”, a menţionat Zelenski, adăugând că aceştia vor acţiona în ţară, beneficiind de cunoştinţele dobândite în Italia despre diferite metode de tratare a bolii.

Până în prezent, Ucraina a înregistrat 942 de cazuri de Covid-19 şi 23 de decese. O echipă medicală cubaneză şi una rusească au ajuns recent în Italia, pentru a sprijini această ţară, cea mai lovită din Europa, în lupta împotriva pandemiei. „Este un ajutor bilateral, întrucât şi Italia ne va oferi sprijinul ei. Ne coordonăm în acest sens”, a declarat Zelenski, citat de Ukrinform.

Update 44: Marea Britanie a primit sâmbătă 300 de ventilatoare din China şi mai multe vor fi produse în curând de un consorţiu de industrie aerospaţială, inginerie şi de echipe de Formula 1, a declarat ministrul fără potofoliu Michael Gove, potrivit Reuters, citată de Agerpres. „Am cumpărat ventilatoare invazive de la parteneri din străinătate, între care Germania şi Elveţia, şi astăzi au sosit 300 de noi ventilatoare din China, aş dori să mulţumesc guvernului chinez”, a spus ministrul britanic în cadrul unei conferinţe de presă.

Update 43: Franța a înregistrat 7.560 de morți din cauza Covid-19 de la debutul epidemiei, dintre care 5.532 au decedat la spital, iar 2.028 în căminele de bătrâni și alte centre medico-sociale, a anunțat sâmbătă directorul general al Sănătății, Jerome Salomon, citat de AFP.

Bilanțul indică o creștere cu 441 a numărului de decese înregistrate în spitale în ultimele 24 de ore (erau 5.091 vineri). Totodată, primele bilanțuri cu privire la decesele din centrele medico-sociale, între care și azilurile de bătrâni, au început să fie publicate joi. Vineri, cel puțin 1.416 decese fuseseră raportate în acest timp de instituții. „Ca la acest moment n-am avut nicicând atâția pacienți la reanimare”, a mai subliniat Jerome Salomon în cursul unui briefing de presă, menționând un număr de 6.838 de cazuri grave. „Suntem la începutul perioadei în care putem evalua impactul măsurilor de izolare”, a indicat oficialul francez, făcând apel ca „eforturile să nu fie relaxate” în această perioadă de vacanțe școlare pentru o parte din Franța.

Update 42: Bilanţul epidemiei de COVID-19 din Elveţia a depăşit sâmbătă 20.000 de cazuri de infectare şi 500 de decese, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit Agerpres. Sâmbătă dimineaţă, 20.201 de persoane fuseseră testate pozitiv pentru noul coronavirus, după anunţarea a 1.000 de cazuri noi faţă de ziua precedentă, a precizat ministerul. De asemenea, în această ţară de 8,5 milioane de locuitori, în ultimele 24 de ore, noul coronavirus a provocat moartea a 76 de persoane, ceea ce aduce bilanţul deceselor la 540 de la începutul focarului de COVID-19.

Elveţia este în prezent una dintre ţările cele mai afectate de pandemie raportat la populaţia sa, cu 236 infecţii confirmate la 100.000 de locuitori. “Încă nu am atins apogeul” epidemiei, a declarat reporterilor un responsabil al Ministerului Sănătăţii, Daniel Koch. Acest bilanţ îngrijorător poate fi explicat prin faptul că Elveţia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de testări raportat la populaţie: de la apariţia primului caz de COVID-19 pe 24 februarie, autorităţile sanitare din această ţară au efectuat 150.000 de teste, dintre care 15% s-au dovedit a fi pozitive. În ultimele 24 de ore, în Elveţia au fost efectuate circa 7.000 de teste, dintre care 975 au fost pozitive, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ca şi în alte ţări, numărul bărbaţilor infectaţi este mai mare decât cel al femeilor. De asemenea, în rândul bărbaţilor au fost înregistrate 64% dintre decesele provocate de COVID-19 în Elveţia. Guvernul federal a deblocat circa 60 de miliarde de dolari pentru a atenua impactul economic al pandemiei, care a adus circa 1,3 milioane de lucrători – sau un sfert din totalul forţei de muncă – în şomaj parţial de la începutul crizei, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei.

Update 41: Numărul de internări la terapie intensivă a scăzut pentru prima oară în Italia din momentul în care pandemia a explodat în peninsulă, în urmă cu peste o lună, a anunțat protecția civilă, citată de AFP.

Numărul de bolnavi Covid-19 aflați la terapie intensivă în spitalele italiene a revenit sub pragul de 4.000 (3.994 față de 4.068 cu o zi în urmă). “Este o veste importantă deoarece acest lucru permite spitalelor noastre să respire. Este pentru prima oară când această cifră este în scădere de când gestionăm această urgență”, a explicat șeful protecției civile Angelo Borrelli.

Update 40: Un copil de 5 ani a murit din cauza noului coronavirus în Regatul Unit, care a înregistrat sâmbătă 708 noi decese într-o zi, un nou record care agravează bilanțul total al deceselor la 4.313, a precizat serviciul public de sănătate, citat de Agerpres. Vineri fuseseră raportate 684 noi decese, după o creștere de 569 joi, 563 miercuri și 381 marți. În total, au fost detectate oficial 41.903 de cazuri pozitive, cu o creștere de 3.735 în ultimele 24 de ore.

Marea Britanie ia în calcul doar decesele din spitale și nu testează sistematic toate cazurile suspecte de Covid-19, dar guvernul a anunțat o creștere masivă a numărului de teste în săptămânile următoare. Până în prezent, cea mai tânără victimă în Regatul Unit era un adolescent de 13 ani, fără alte patologii.

În încercarea de a stopa avansul infecției, guvernul a decretat în 23 martie o carantină generală pentru populație, pentru cel puțin trei săptămâni. Sunt deschise doar magazinele pentru produse de primă necesitate iar oamenii nu pot ieși decât pentru a face cumpărături, pentru a se trata sau pentru a face sport o dată pe zi.

Update 39: Noul coronavirus a provocat cel puţin 59.456 de decese în întreaga lume de la apariţia sa în luna decembrie în China, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale sâmbătă, la ora 11:00 GMT, scrie Agerpres. Peste 1.122.320 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 190 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei. Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o mică parte din numărul real de contaminări, în condiţiile în care numeroase ţări testează doar acele cazuri care necesită îngrijiri spitaliceşti. Printre aceste cazuri, cel puţin 211.600 sunt astăzi considerate vindecate.

Italia, care a înregistrat primul deces legat de coronavirus de pe teritoriul său la sfârşitul lunii februarie, este în prezent ţara cea mai afectată de pandemie, cu un număr de 14.681 de decese la 119.827 de cazuri. Potrivit autorităţilor italiene, 19.758 de persoane sunt în prezent considerate vindecate.

După Italia, ţările cele mai afectate sunt Spania cu 11.744 de decese la 124.736 de cazuri, Statele Unite cu 7.159 de morţi la 278.458 de cazuri, Franţa cu 6.507 de decese la 83.165 de cazuri şi Regatul Unit cu 3.605 de morţi la 38.168 de cazuri. China (fără teritoriile Hong Kong şi Macao), unde epidemia a apărut pentru prima dată la sfârşitul lunii decembrie, a înregistrat 81.639 de cazuri de infectare, 3.326 de morţi şi 76.755 de vindecări.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri, Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemie cu 278.458 de contaminări recenzate oficial, dintre care 7.159 soldate cu decese. De asemenea, 9.772 de persoane s-au vindecat.

Europa totaliza sâmbătă la ora 11:00 GMT 43.146 de decese (la 603.778 de cazuri), Statele Unite şi Canada 7.325 de decese (la 290.219 cazuri), Asia 4.123 de decese (la 115.730 de cazuri), Orientul Mijlociu 3.612 decese (la 70.731 de cazuri), America Latină şi Caraibele 885 de decese (la 2.713 cazuri), Africa 332 de decese (la 7.744 de cazuri), iar Oceania 33 de decese (la 6.407 de cazuri). Bilanţul a fost realizat pe baza datelor colectate de către birourile AFP de la autorităţile naţionale şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Update 38: Peste 160.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru a-i controla pe francezii care încearcă să plece în vacanţă în pofida izolării decretate în lupta împotriva coronavirusului, potrivit AFP şi France 24, citate de Agerpres. Autorităţile din departamentele de pe litoralul atlantic au interzis închirierile sezoniere.

Un “dispozitiv excepţional” a fost instituit pentru a împiedica plecările în vacanţă şi pentru a face să fie respectată izolarea în Franţa, unde epidemia de COVID-19 a provocat peste 6.500 de decese, dintre care 1.400 în aziluri de bătrâni şi alte instituţii medico-sociale.

Peste 160.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi de vineri şi pentru tot weekendul pentru a impune aplicarea măsurilor de izolare, “un dispozitiv de control excepţional”, a explicat vineri secretarul de stat de la Interne, Laurent Nunez, pentru RTL. De miercuri, ministrul de interne Christophe Castaner a închis uşa tradiţionalelor mari plecări pentru vacanţa de primăvară şi marele weekend de Paşte. Măsura coincide cu începerea vacanţei şcolare în Franţa. Controalele vor avea loc pe durata întregului weekend “în gări, pe autostrăzi, pe şosele, precum şi în locurile preferate pentru vacanţe”, a spus ministrul.

“Afluxul masiv de populaţie ar putea favoriza contaminarea şi ar putea antrena puternice tensiuni în instituţiile de sănătate deja mobilizate, în special în serviciile de reanimare”, a indicat prefectura din Pyrénées-Atlantiques într-un comunicat. Ţara, aflată în izolare totală din 17 martie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, a înregistrat vineri cel mai grav bilanţ de la începutul epidemiei: 588 de persoane au decedat în 24 de ore, ridicând la 6.500 bilanţul total al deceselor, în timp ce peste 6.600 de persoane se află de asemenea la reanimare, un record “în istoria medicală franceză”, a subliniat directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon, în cursul întâlnirii sale cotidiene cu presa.

Update 37: Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa unei moschei din Berlin, în pofida interdicţiei privind adunările publice, conform informaţiilor furnizate de poliţia germană, citate de dpa, citată de Agerpres. Se pare că mulţimea de credincioşi musulmani a răspuns chemării la rugăciune a moscheii Dar-as-Salam din districtul Neukoelln, din sud-estul capitalei.

Imamul moscheii şi ofiţerii de poliţie sosiţi la faţa locului “au reuşit doar parţial să îi convingă pe cei prezenţi să păstreze distanţa”. În urma cooperării autorităţilor cu imamul moscheii, rugăciunile de vineri au fost în scurt timp oprite. Conducerea moscheii a dat asigurări poliţiei că va insista din nou pe reţelele de socializare asupra faptului că oamenii nu trebuie să răspundă personal chemării la rugăciune şi că astfel de apeluri vor fi suspendate imediat în cazul în care mulţimile vor apărea din nou la moschee. Germania a înăsprit luna trecută restricţiile privind libertatea de mişcare.Populaţia trebuie să reducă toate contactele la minimum absolut, să menţină o distanţă personală de cel puţin 1.5 metri, să iasă doar cu membrii propriei familii sau în grupuri de cel mult două persoane şi să evite adunările.

Update 36: Preşedintele Donald Trump a declarat, vineri, că administraţia sa le recomandă acum americanilor să-şi acopere faţă cu „pânză non-medicală”. Noile recomandări sunt contrare sfaturilor iniţiale care spuneau că folosirea măştilor nu este necesară pentru persoanele care nu erau bolnave. Trump a spus că recomandările, care au venit după o săptămână de deliberări aprinse în interiorul Casei Albe, sunt voluntare şi că el nu le va aplica, scrie CNN.

„Nu cred că o voi face”, a spus Trump, adăugând că ar fi greu de purtat o mască în timpul întâlnirilor pe care le are în Biroul Oval. „Să port o mască pe faţă în timp ce salut preşedinţii, primii miniştri, dictatorii, regi, regine – pur şi simplu nu o văd”, a explicat liderul de la Casa Albă. După săptămâni în care americanii au insistat să nu poarte măşti de faţă pentru a preveni răspândirea coronavirusului, oficialii administraţiei prezidenţiale au început o dezbatere internă privind acest subiect şi au decis o schimbare de poziţie.

În discursul său, Donald Trump a recomandat folosirea de măşti alternative faţă de cele medicale. Totuşi, Casa Albă nu a emis directive cu privire ţesăturile care sunt cele mai bune sau în cel fel se alege cel mai bun material cu care se acoperă gura şi nasul. „Dacă oamenii doresc să poarte măşti, pot să o facă. Dacă doresc să folosească eşarfe, pe care cei mai mulţi le au în casă, pot să facă şi asta”, a spus Trump când a fost întrebat despre ce ar trebui să folosească americanii.

Update 35: Marea Britanie nu-şi va înlătura probabil restricţiile de izolare înainte de sfârşitul lunii mai, a declarat sâmbătă un consilier guvernamental, potrivit căruia ritmul de propagare al epidemiei de coronavirus trebuie mai întâi să se încetinească şi o politică intensivă de testare să fie introdusă, relatează Agerpres.

“Vrem să ne îndreptăm spre o situaţie în care, cel puţin până la sfârşitul lunii mai, să fim capabili să substituim prin măsuri mai puţin intense, bazate mai mult pe tehnologie şi teste, izolarea totală pe care o avem acum”, a declarat Neil Ferguson, profesor la Imperial College din Londra pentru BBC.

În Marea Britanie, care şi-a înăsprit măsurile după o reacţie iniţială limitată în amploare, sunt înregistrate circa 40.000 de cazuri confirmate, dintre care 3.605 decese de la începutul pandemiei. Unele opinii critice avertizează, de asemenea, împotriva impactului sanitar şi social al unei izolări prelungite.Un al doilea înalt consilier al guvernului, specialistul în pandemii Graham Medley, a declarat şi el sâmbătă în The Times că se teme că Marea Britanie va ieşi cu greu dintr-o strategie care riscă să degradeze sănătatea economică şi mentală a numeroşi britanici.

Update 34: Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 809 decese din cauza epidemiei de COVID-19. Este o cifră în scădere pentru a doua zi consecutiv după ce joi au fost anunțate 950 de decese, potrivit unui bilanţ publicat sâmbătă de autorităţi, citate de agențiile de presă străine.

Numărul total al deceselor înregistrate atinge astfel 11.744 în a doua ţară cea mai îndoliată din lume după Italia ca urmare a pandemiei, scrie Agerpres. Numărul de noi cazuri confirmate oficial s-a încetinit de asemenea, la 7.026, ridicând totalul acestora la 124.736.

Update 33: Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială şi a aruncat lumea într-o recesiune care va fi “mult mai gravă” decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să îşi extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să depăşească impactul economic şi sanitar al pandemiei. “Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” a declarat Kristalina Georgieva.

Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass. “Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră” a spus David Malpass într-o postare pe reţeaua LinkedIn.

Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008. De asemenea unele state sunt afectate de scăderea dramatică a preţului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de ţări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanţare de urgenţă de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.

Atât FMI cât şi OMS au făcut un apel pentru ca finanţarea de urgenţă să fie utilizată în principal pentru consolidarea sistemelor medicale, plata doctorilor şi asistentelor şi achiziţionarea de echipamente de protecţie.

 

Update 32: Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

În Ecuador, peste 3000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, potrivit statisticilor compilate de Universitatea Johns Hopkins, iar cel mai mare focar de infecție se află în Guayaquil, un oraș în care cetățenii au criticat măsurile tardive adoptate de Guvern împotriva pandemiei.

“Tot ce se întâmplă este o consecință a măsurilor ineficiente luate de autorități și a faptului că nu s-au pregătit din timp, cunoscând situația din Europa”, a declarat Stalin Briones, pentru CBS. “Vina cade și pe cetățenii care nu au colaborat cu autoritățile și au considerat că au de-a face cu o simplă răceală”.

Primarul orașului Guayaquil, Cynthia Viteri, a transmis, miercuri, că trei camionae frigorifice vor fi folosite pentru depozitarea cadavrelor. “Cadavrele sunt lăsate pe trotuare. Nimeni nu vrea să le recupereze”. Vicepreședintele Ecuadorului, Otto Sonnenholzner, a declarat că “guvernul intenționează să ofere o înmormântare demnă tuturor cetățenilor care pier în aceste zile, nu numai victimelor coronavirusului”. Potrivit publicației Los Angeles Times, autoritățile locale au raportat că peste 400 de cadavre au fost recuperate în aceste zile. Deși se bănuiește că decesele au fost provocate de pandemie, această informație este greu de confirmat din cauza numărului limitat de teste pentru COVID-19.

Update 31: Cifrele oficiale privind evoluția pandemiei de coronavirus în lume au ajuns la 1,1 milioane de cazuri, 59.000 de decese și peste 225.000 de pacienți vindecați de Covid-19, potrivit centralizării Johns Hopkins de pe platforma Arcgis. Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a spus că pandemia ce se răspândește cu repeziciune va provoca o ”recesiune globală majoră” care, cel mai probabil, va lovi cel mai rău țările cele mai sărace și vulnerabile.

Update 30: China s-a oprit sâmbătă dimineaţa timp de trei minute, la ora locală 10:00 (02:00 GMT) într-un moment de reculegere la nivel naţional în memoria persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu COVID-19, informează AFP, preluată de Agerpres.

Sirenele au sunat pe întreg teritoriul celei mai populate ţări de pe planetă, în timp ce maşinile, trenurile şi vapoarele au lansat semnale sonore în semn de omagiere a celor 3.326 de persoane decedate.

În Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori unde a început epidemia şi care a înregistrat cea mai mare parte a deceselor, personalul medical s-a reunit într-o ceremonie în care s-a înclinat în semn de respect pentru victime. În Beijing, automobiliştii şi-au oprit vehiculele şi au claxonat în timp ce pietonii, unii cu pungile de cumpărături în mâini după cum notează AFP, au rămas nemişcaţi, având un aer serios.

Preşedintele Xi Jinping s-a recules alături de principalii lideri ai Partidului Comunist în vastul complex din capitală care găzduieşte sediul puterii, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea naţională CCTV. Pentru marcarea zilei de doliu decretată sâmbătă, drapelul naţional a fost coborât în bernă în toată ţara.

Această reculegere naţională îi include şi pe cei 14 chinezi, în principal membri ai personalului medical, pe care guvernul i-a declarat joi “martiri” ai epidemiei. Printre aceştia se află şi medicul Li Wenliang, care a murit din cauza COVID-19 în Wuhan şi care şi-a alertat colegii în legătură cu răspândirea unui virus asemănător cu SARS. Oftalmologul în vârstă de 34 de ani a fost iniţial mustrat de poliţie pentru răspândirea de “zvonuri”. Moartea sa la începutul lunii februarie a provocat o criză în rândul opiniei publice, care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de autorităţi la un nivel de amploare mai rar întâlnit în societatea chineză. De atunci, guvernul a reabilitat onoarea medicului pentru a potoli indignarea oamenilor.

Update 29: Epidemia de coronavirus a ucis în Franța peste 6.500 de persoane, dintre care 5.091 au murit la spital și cel puțin 1.416 în azilurile de bătrâni și alte instituții medico-sociale, potrivit bilanțului oficial anunțat vineri, scrie AFP.

În cursul ultimelor 24 de ore, au fost înregistrate în spitale încă 588 de decese, a declarat directorul general pentru Sănătate Jérôme Salomon. Bilanțul general, cu cifrele incomplete provenind de la circa 3.000 de aziluri și alte instituții, este de 6.507 morți. În urmă cu o zi, numărul deceselor era de 5.387. “66% dintre Ehpad (instituții pentru găzduirea persoanelor vârstnice dependente) și 34% dintre celelalte instituții medico-sociale” au “semnalat episoade confirmate sau suspecte pentru unul sau mai multe cazuri” de Covid 19, a precizat Salomon.

Primele bilanțuri legate de aceste aziluri pentru bătrâni nu au început să fie publicate decât joi, în condițiile în care numeroși martori au denunțat o situație foarte gravă. În total în Franța sunt internate 27.432 de oameni (+1.186 în 24 de ore) dintre care 6.662 la reanimare, respectiv cu 263 mai mulți decât joi, o creștere care încetinește însă de luni. În total au fost confirmate 64.338 de cazuri, dar Franța are o politică de testare foarte restrictivă, în special din cauza lipsei de echipamente.

Update 28: Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, a declarat vineri un înalt responsabil ştiinţific al Administrației americane, în contextul în care Casa Albă se pregăteşte să recomande populaţiei purtarea măştilor, scrie AFP, citată de Agerpres.

Transmisia pe cale aeriană ar oferi o explicaţie căutată de mult timp pentru gradul de contaminare ridicat cu virusul responsabil de pandemia Covid-19 pentru că se pare că persoanele infectate, dar fără simptome, sunt responsabile de o mare parte din contaminări, fără să ştie. Medicul Anthony Fauci, director al Institutului naţional pentru boli infecţioase şi consilier al lui Donald Trump cu privire la epidemie, a evocat pe Fox News vineri informaţii indicând că “virusul poate în realitate să se transmită când oamenii nu fac decât să vorbească, nu doar când ei strănută sau tuşesc”.

Academia Naţională de Ştiinţă a SUA a detaliat într-o scrisoare trimisă Casei Albe miercuri mai multe rezultate ştiinţifice preliminare care înclină balanţa în favoarea unei transmiteri a virusului prin aerul expirat de oameni (‘aerosoli’ în limbaj ştiinţific) şi nu doar prin picături proiectate în cursul unui strănut direct spre faţa altor persoane sau pe suprafeţe (unde s-a demonstrat că virusul poate supravieţui ore, chiar zile, în funcţie de tipul de suprafaţă). „Lucrările de cercetare disponibile în prezent susţin posibilitatea ca SARS-CoV-2 să poată fi transmis prin bioaerosoli generaţi direct prin expirare de către pacienţi”, scrie Harvey Fineberg, preşedinte al comitetului asupra maladiilor infecţioase emergente într-o scrisoare în numele Academiei văzută de mai mulţi alţi experţi.

El citează patru studii şi subliniază că ar trebui mai mult pentru a înţelege mai bine riscul veritabil al infecţiei prin noul virus. Dacă virusul este prezent efectiv în respiraţie, nu se ştie încă dacă aceasta reprezintă din punct de vedere cantitativ o cale importantă de transmitere. Într-un studiu, cercetători de la Universitatea din Nebraska au regăsit porţiuni din codul genetic al virusului (ARN) în aerul camerelor unde erau izolaţi pacienţi. Găsirea acestor fragmente de virus nu este totuşi echivalentul găsirii întregului virus. Cercetători de la Universitatea din Hong Kong au observat recent că purtarea măştilor reduce cantitatea de coronavirus expirat de bolnavi (experienţa a fost făcută cu alţi viruşi decât SARS-CoV-2).

Şi cercetători chinezi la Wuhan au prelevat eşantioane de aer în diverse camere ale spitalelor din oraş şi au descoperit concentraţii ridicate de noul coronavirus, în special în toalete şi sălile unde cadrele medicale îşi dezbrăcau echipamentele de protecţie. Ţinând cont de aceste rezultate, responsabilii americani se pregătesc să recomande ţării purtarea măştilor – fără îndoială artizanale – fără a se şti deocamdată formularea şi gradul de obligativitate. „Nu cred că aceasta va fi obligatorie”, a spus Donald Trump joi. La New York, primarul a cerut deja locuitorilor să-şi acopere faţa în exteriorul locuinţei.

Update 27: “Ceea ce este mai rău abia urmează”, a avertizat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, reiterându-şi apelul la încetarea focului în lume pentru a ajuta la limitarea propagării COVID-19, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

“Există o şansă pentru pace, dar suntem departe de asta. Nevoia este urgentă. Furtuna COVID-19 soseşte acum în teatrele de conflict”, a adăugat el, prezentând un raport asupra progreselor obţinute de la apelul său lansat în 23 martie. “Virusul a arătat cât de rapid poate să traverseze frontierele, să devasteze ţări şi să bulverseze vieţi. Ceea ce este mai rău abia urmează”, a subliniat şeful ONU.

Potrivit lui, “un număr substanţial de părţi în conflict” şi-au exprimat acordul pentru o oprire a ostilităţilor, în special în “Camerun, Republica Centrafricană, Columbia, Libia, Myanmar, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Ucraina şi Yemen”. “Dar o imensă prăpastie rămâne între declaraţii şi acţiuni – transformarea cuvintelor în pace pe teren şi în vieţile oamenilor”, şi-a exprimat el regretul, evocând chiar situaţii “în care conflictele s-au intensificat”. Salutând sprijinul acordat apelului său de circa 70 de state, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai societăţii civile şi lideri religioşi, între care papa Francisc, şi o petiţie care a reunit peste 1 milion de semnături, Antonio Guterres a apreciat că “eforturi diplomatice solide” sunt încă necesare.

“Pentru a face să tacă armele, trebuie să ne ridicăm vocile pentru pace”, a spus el, fără a menţiona Consiliul de Securitate al ONU, care rămâne împotmolit în diviziunile între SUA şi China, potrivit unor diplomaţi. De la începutul crizei, Consiliul nu a ţinut nici măcar o singură reuniune consacrată COVID-19, nici nu a emis vreo declaraţie sau rezoluţie comună.

Adunarea Generală a ONU a fost joi prima din cadrul Organizaţiei care a întrerupt tăcerea, adoptând prin consens o rezoluţie invitând la o “cooperare internaţională” şi la “multilateralism” pentru a înfrunta în mod unit pandemia şi nu dispersat.”În aceste circumstanţe deosebit de dificile, lansez un apel special tuturor ţărilor care au influenţă asupra părţilor aflate în război cu scopul ca ele să facă tot ce este posibil pentru ca încetarea focului să devină realitatea”, a mai spus Antonio Guterres.

El nu a menţionat anumite ţări în mod special, dar mai multe state se implică de mai mulţi ani în conflicte prin procură, în Siria, în Libia şi în Yemen. “Îi invit pe toţi cei care pot să facă o diferenţă să facă această diferenţă: să ceară şi să facă presiuni asupra combatanţilor în lume pentru ca ei să renunţe la arme”, a insistat el.

Update 26: O comandă de 200.000 de măşti de protecţie împotriva coronavirusului destinate poliţiei din Berlin a fost „confiscată” la Bangkok, au afirmat vineri autorităţile locale din capitala germană, care suspectează o intervenţie americană, transmite AFP, citată de Agerpres.

Comanda de măşti de tip FFP2 „efectuată pe lângă un fabricant american” fusese plătită deja, dar a fost confiscată pe aeroportul din capitala Thailandei, se precizează într-un comunicat al autorităţilor berlineze. Acesta nu face menţiune la provenienţa măştilor, dar, conform mai multor publicaţii germane, echipamentele de protecţie au fost produse în China de către compania americană 3M.

„În stadiul actual, plecăm de la principiul că este legat de interdicţia de export de măşti a guvernului american”, au adăugat autorităţile berlineze. „Considerăm că este vorba despre un act de piraterie modernă”, a denunţat senatorul (ministrul de stat) de interne al Berlinului, Andreas Geisel, citat în comunicatul menţionat. „Nu se procedează astfel cu parteneri transatlantici. Chiar şi în vremuri de criză globală, metodele demne de Vestul Sălbatic nu ar trebui să prevaleze”, a adăugat el.

Întrebat despre această situaţie, ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, nu a dorit să comenteze, limitându-se să afirme că „evoluţia actuală este rea” din cauza cererii mondiale prea mari de astfel de echipamente. Mai mulţi preşedinţi de regiuni franceze au acuzat, la rândul lor, intervenţii americane prin care se oferă un preţ mai mare şi regiunile lor sunt private astfel de măşti pe care China s-ar fi angajat să li le vândă.

SUA au afirmat joi că nu au achiziţionat niciodată din China măşti destinate Franţei. În competiţia mondială şi nemiloasă pentru achiziţia de măşti, incidente survin uneori şi în interiorul Uniunii Europene, unde mai multe state au interzis exportul de material medical sau au decis rechiziţionări, precum Franţa. Potrivit săptămânalului L’Express, Franţa a confiscat pe 5 martie pe teritoriul său măşti produse de firma suedeză Molnlycke şi care aveau ca destinaţie Spania şi Italia. Cehia, de asemenea, a confiscat măşti dintre care o parte trebuiau livrate în Italia.

Update 25: Andrew Cuomo, guvernatorul din New York, a spus joi că statul mai are aparate medicale de ventilaţie suficiente în stocul său pentru a rezista încă şase zile, înainte să se înceapă folosirea de aparate improvizate pentru a trata numărul tot mai mare de pacienţi cu coronavirus.

Andrew Cuomo a declarat joi că virusul va continua să înainteze, provocând ravagii asupra comunităţilor rurale. El a cerut de urgenţă mai multe echipamente şi ventilatoare, dar spune că nu îi este clar de unde vor veni. După ce stocul de ventilatoare tradiţionale se va termina, spitalele se vor baza pe backup-urile de la anestezie şi pe maşinării manuale sau improvizate, iar pacienţii vor începe să împartă ventilatoare.

Maşinile BiPap sunt folosite pentru a trata persoanele cu apnee în somn şi pentru a le menţine respiraţia. Statul a cumpărat deja 3.000 de astfel de maşini, iar Northwell Health face acum eforturi supraomeneşti să le convertească. „La ritmul actual de ardere, avem în stoc stocuri de aproximativ şase zile, ceea ce înseamnă că, în cazul în care rata de utilizare, persoanele care vin în spitale au nevoie de ventilatoare, dacă continuăm să avem aproximativ şase zile. Dacă vârful se întâmplă în acest interval de timp, creşte, este mai lung, avem o problemă cu ventilatoarele ”, a spus Andrew Cuomo, potrivit Mediafax.

În medie, 350 de persoane pe noapte ajung la terapie intensivă şi au nevoie urgentă de maşini de ventilaţie. Cuomo le-a cerut şi fabricilor cu capacitate mare de producţie să producă halate medicale de unică folosinţă, măşti chirugicale şi mănuşi. Guvernatorul a asigurat aceşti producători că vor primi bani buni pentru reamenajarea spaţiilor şi pentru produsele livrate.

Update 24: Emisiile de dioxid de carbon ar putea avea în acest an cea mai mare scădere de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că pandemia de coronavirus blochează economiile, potrivit lui Rob Jackson, președintele Global Carbon Project, relatează Mediafax.

Președintele Global Carbon Project, organizație care urmărește și publică estimări ale emisiilor anuale, a declarat că emisiile de carbon ar putea scădea cu peste 5% – prima scădere de la reducerea de 1,4% de după criza financiară din 2008. „Nu m-ar mira să vad o scadere de 5% sau mai mult a emisiilor de dioxid de carbon în acest an, lucru care nu a fost vazut de la sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Jackson pentru Reuters. „Nici căderea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize de petrol sau financiare din ultimii 50 de ani nu sunt susceptibile să fi afectat emisiile așa cum o face această criză”, a spus el.

Predicția reprezintă o foarte mică veste bună în plină criză: oamenii de știință au avertizat guvernele mondiale că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă până în 2020, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Însă scăderea vine pe fondul unei situații de urgență mondială care a îmbolnăvit peste un milion de oameni și a închis fabrici, a menținut la sol avioane și obligă sute de milioane de oameni să rămână acasă.

Experții avertizează că, fără modificări structurale, scăderea emisiilor cauzate de coronavirus ar putea fi de scurtă durată și să aibă un impact redus asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul deceniilor. După ce emisiile mondiale de gaze cu efect de seră au scăzut în urma crizei financiare globale din 2007-2008, au înregistrat o creștere de 5,1%, potrivit lui Jackson.

Update 23: Patriarhul Kiril, șeful bisericii ortodoxe rusești, a făcut vineri turul Moscovei la bordul unei mașini care transporta o icoană a Fecioarei Maria, rugându-se pentru îndepărtarea epidemiei de coronavirus, scrie AFP.

Microbuzul negru cu geamuri fumurii al Patriarhului Kirill, 73 de ani, a mers pe centura capitalei și apoi a trecut prin apropierea zidurilor Kremlinului. Potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea cu tematică religioasă “Spas”, cortegiul era format și din mașini echipate cu girofaruri și semnale sonore.

În timpul cursei, Kirill a rostit o rugă pentru îndepărtarea pandemiei. Icoana Fecioarei Maria aleasă pentru acest parcurs este considerată de credincioși miraculoasă. “Doamne Dumnezeul nostru (…) apără-ne pe noi de ciuma distrugătoare”, afirma o rugăciune difuzată de “Spas” și pe care patriarhul a recomandat credincioșilor să o citească acasă la ei, în timpul procesiunii.

Rusia are 4.149 de cazuri confirmate de coronavirus și 34 de morți, potrivit bilanțului oficial. Președintele Vladimir Putin a prelungit până la sfârșitul lunii aprilie încetarea muncii impusă de o săptămână, lăsând în seama autorităților regionale să stabilească gradul de izolare impus. Biserica ortodoxă a refuzat să închidă lăcașurile de cult, dar patriarhul Kirill a sfătuit credincioșii să nu se roage de acasă în timpul epidemiei. Patriarhatul Moscovei, foarte apropiat de puterea de la Kremlin, revendică 150 de milioane de credincioși în întreaga lume, în principal în țările fostei URSS.

Update 22: Numărul persoanelor care au murit în Italia din cauza coronavirusului a ajuns vineri la 14.681, cu 760 de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor difuzate de Agenția italiană pentru Protecţie Civilă. Numărul infectărilor a ajuns la aproape 120.000.

Bilanțul de vineri al deceselor e aproape egal cu cel anunțat cu o zi în urmă (766 joi), notează Reuters. Și numărul cazurilor noi de infectare se menține constant, scăzând doar ușor față de ziua precedentă (+4.585 vineri, față de +4.668 joi), ceea ce duce totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate în Italia de la declanșarea epidemiei pe 21 februarie la 119.827.

Update 21: Carantina naţională din Italia pentru încetinirea propagării noului tip de coronavirus va fi probabil prelungită până după 1 mai, a declarat vineri şeful Agenţiei de Protecţie Civilă din Italia, Angelo Borrelli, la postul public de radio RAI, informează Reuters, citată de Agerpres.

Săptămâna aceasta guvernul italian a extins până pe 13 aprilie carantina, care presupune restricţii severe asupra deplasărilor şi suspendarea tuturor serviciilor şi firmelor care nu sunt considerate esenţiale pentru menţinerea reţelei de aprovizionare a Italiei.

Într-un interviu acordat radioului de stat RAI, Borrelli a fost întrebat dacă măsurile ar trebui să rămână în aplicare mai multe săptămâni. “Din păcate, vor fi” (menţinute), a răspuns el. “Nu cred că această situaţie… se va încheia până la 1 mai, trebuie să fim foarte riguroşi”, a spus Angelo Borrelli. Până joi Italia a înregistrat oficial 13.915 de decese cauzate de COVID-19, mult mai multe decât orice altă ţară din lume.

Update 20: Autoritățile spaniole au anunțat că 932 de oameni au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore, informează The Independent. Astfel, bilanțul total al victimelor în Spania a atins 10.935 de oameni.

Numărul cazurilor diagnosticate de COVID-19 a crescut la 117.710 vineri dimineață, cu aproape 7.500 mai multe decât în ziua precedentă, informează ministerul Sănătății spaniol.

Joi, Spania a anunțat cel mai mare număr de victime de până acum – 950 de persoane. Spania este una dintre țările cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus.

Update 19: Ministrul german de interne, Horst Seehofer, intenţionează să extindă controalele mai stricte la frontierele cu alte patru ţări, scrie vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de Agerpres.

Cabinetul federal de la Berlin urmează să discute luni noile propuneri, conform cărora se va permite intrarea din Polonia, Cehia, Belgia şi Ungaria doar a celor care au motive serioase, cum ar fi navetiştii, arată revista. Germania aplică deja restricţii similare la frontierele cu Austria, Franţa, Elveţia, Luxemburg şi Danemarca.

Update 18: Elevii din Franța nu vor mai da bacalaureatul în acest an. Ministrul Educației Jean- Michel Blanquer a anunțat vineri că elevii care ar fi trebuit să dea bacalaureatul general, tehnologic și vocațional vor fi evaluați în acest an doar prin evaluare continue, din cauza epidemiei de coronavirus, anunță RFI.

Părinții au declarat că scenariul anunțat de ministrul Educației le-a fost prezentat în urmă cu câteva zile. “Ne-am așteptat, este scenariul care ne-a fost prezentat în urmă cu câteva zile. Pare cel mai simplu”, a declarat Hubert Salaün, președintele federațieipărinților și elevilor, citat de France Info.

Update 17: Numărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns vineri la 457, în creştere cu 35 faţă de ziua anterioară, a anunţat celula guvernamentală de criză de la Sofia, scrie Agerpres, citând novinite.com.

În spitalele din Bulgaria sunt internaţi 189 pacienţi cu COVID-19, dintre care 18 se află la terapie intensivă. 25 de pacienţi s-au vindecat. Potrivit website-ului koronavirus.gov.hu, citat de MTI, în Ungaria numărul cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând vineri dimineaţă la 623. Numărul persoanelor decedate este de 26, majoritatea fiind pacienţi cu alte morbidităţi.

Autorităţile medicale ungare au făcut până în prezent 17.769 de teste. Ungaria se află în faza transmiterii comunitare a virusului, prin contacte personale. Numărul celor care poartă şi transmit virusul SARS-CoV-2 ar putea fi semnificativ mai mare decât numărul cazurilor confirmate, menţionează koronavirus.gov.hu. Cele mai multe cazuri au fost raportate la Budapesta (261) şi în judeţul Pesta din centrul Ungariei (124), iar cele mai puţine, trei, în judeţul Heves din nordul ţării.

Potrivit Radio Chişinău, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus continuă să crească în Republica Moldova. Datele prezentate online de Ministerul Sănătăţii arată că municipiul Chişinău continuă să fie cea mai afectată localitate de COVID-19 din Republica Moldova. Astfel, 199 din cele 505 de cazuri de îmbolnăvire confirmate până acum sunt din Chişinău (39%), urmat de raioanele Soroca, unde au fost depistate cu noul tip de coronavirus 71 de persoane (14%), şi Ştefan-Vodă, cu 57 de cazuri (11%). În regiunea transnistreană au fost raportate 32 de cazuri confirmate (6%).

Conform site-ului covid19.rs, până joi seară, numărul de persoane confirmate cu coronavirus în Serbia era de 1.171. Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad testase până joi la prânz 5.008 de persoane eligibile (situate în zona de transmitere intensă a virusului şi prezenţa simptomelor de infectare a tractului respirator). Începând de la 1 aprilie, în Serbia au fost testate 637 persoane, dintre care 111 pozitiv.

Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii ucrainean a anunţat că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 era vineri dimineaţă de 804, dintre care 20 de decese, relatează site-ul ukrinform.net. În total, 13 pacienţi s-au vindecat. Cele mai multe cazuri sunt la Kiev (160), regiunile Cernăuţi (143), Ternopil (106) şi Ivano-Frankovsk (74). Laboratorul Centrului de sănătate publică de la Kiev şi laboratoarele regionale au făcut 3.834 de teste.

Update 16: Cadrele medicale din Ungaria vor primi câte un bonus de 500.000 de forinţi (1.380 euro) în acest an, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban, în intervenţia sa săptămânală la postul Radio Kossuth, scrie Agerpres, citând MTI.

Şeful executivului de la Budapesta a menţionat că o decizie privind eventuala prelungire a restricţiilor de circulaţie introduse săptămâna trecută pentru a limita răspândirea pandemiei COVID-19 urmează să fie luată miercuri, 8 aprilie. Măsurile sunt în vigoare până la 11 aprilie. Orban a adăugat că este obligatoriu pentru întreg personalul medical să fie subordonat unui comandament central în caz de urgenţă de sănătate. În acest sens, sunt puse la dispoziţie 110 dormitoare cu o capacitate de 19.820 de locuri şi 58 de hoteluri pentru 5.661 persoane, precum şi 3.543 de vehicule.

Potrivit website-ului koronavirus.gov.hu, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând vineri dimineaţă la 623. Numărul persoanelor decedate este de 26, cele mai multe fiind în rândul pacienţilor cu comorbidităţi. Autorităţile medicale ungare au efectuat până în prezent 17.769 de teste. Ungaria se află în faza transmiterii comunitare a virusului, prin contacte personale. Cele mai multe cazuri au fost raportate la Budapesta (261) şi în judeţul Pesta din centrul Ungariei (124), iar cele mai puţine, trei, în judeţul Heves din nordul ţării.

Update 15: Un plasture cât vârful degetului ar putea fi un potenţial vaccin contra coronavirusului, conform unei echipe de cercetători din Statele Unite ale cărei concluzii au fost publicate într-un jurnal ştiinţific publicat de The Lancet, citat de Press Association și Agerpres.

În testele efectuate pe şoareci de laborator, potenţialul vaccin a produs anticorpi specifici COVID-19, în cantităţi considerate suficiente pentru neutralizarea virusului, a indicat grupul de oameni de ştiinţă.

Potenţialul vaccin este descris într-un studiu apărut în jurnalul EBioMedicine, publicat de The Lancet, considerat primul de acest fel revizuit de alţi oameni de ştiinţă. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, susţin că au reuşit să acţioneze atât de rapid deoarece au avut la dispoziţie o bază de plecare, la care au lucrat în timpul unor epidemii anterioare de coronavirus.

Unul dintre coautorii studiului, Andrea Gambotto, profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh, a declarat: “Aveam experienţă anterioară cu SARS-CoV din 2003 şi MERS-CoV din 2014. Aceste două virusuri, strâns asociate de SARS-CoV-2, ne învaţă că o anumită proteină, numită proteina ‘spike’, este importantă pentru inducerea imunităţii contra virusului. Ştiam exact unde să luptăm cu acest nou virus. De aceea este importantă finanţarea cercetării în domeniul vaccinurilor. Nu se ştie niciodată de unde va veni următoarea pandemie”.

Echipa de cercetători susţine că acest candidat la vaccin urmează o abordare mai bine stabilită în comparaţie cu candidatul la vaccin pe baza ARN mesager (mARN), care a intrat în stadiul de studiu clinic în Seattle. Acest candidat la vaccin, numit de echipa de cercetători PittCoVacc – prescurtarea de la “Pittsburgh Coronavirus Vaccin” – foloseşte fragmente de proteine virale obţinute în laborator pentru a construi imunitatea, în mod similar modului în care funcţionează vaccinurile antigripale actuale.

Cercetătorii au utilizat o abordare nouă pentru administrarea medicamentului, prin plasture cu microace, pentru a-i creşte eficacitatea. Plasturele de dimensiunea vârfului degetului conţine 400 de ace minuscule, ce livrează proteinele “spike” în piele, unde reacţia imunitară este mai puternică. După aplicarea acestui plasture, acele, realizate din zahăr, şi fragmentele de proteine, se dizolvă în piele.

Update 14: Numărul cazurilor de coronavirus raportate oficial în lume a depășit pragul de un milion, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns la peste 53.000. Pe de altă parte, dintre cei raportați cu Covid-19, mai mult de 210.000 au fost declarați vindecați, potrivit centralizării Johns Hopkins de pe platforma Arcgis.

Medicul-șef care conduce sistemul de sănătate australian, Brendan Murphy, a spus însă că, la nivel mondial, numărul de cazuri ar putea fi de ”5-10 ori mai mare” decât milionul raportat.

Update 13: Coreea de Nord nu are cazuri de infectare cu noul coronavirus, a declarat pentru AFP un important responsabil medical de la Phenian, într-un moment în care unele ţări se îndoiesc de absenţa contaminărilor cu COVID-19 pe acest teritoriu, scrie Agerpres.

Acest stat sărac şi izolat diplomatic, înconjurat de China şi Coreea de Sud, două ţări puternic afectate de coronavirus, şi-a închis toate graniţele de la sfârşitul lunii ianuarie şi a luat măsuri drastice de izolare. Pak Myong Su, directorul Departamentului anti-epidemie din cadrul Centrului Naţional pentru Combaterea Epidemiilor, a insistat asupra eforturile care au permis obţinerea acestui succes. “Până în prezent, nimeni nu a fost infectat cu noul coronavirus în ţara noastră”, a precizat marţi Pak.

”Am luat măsuri preventive şi ştiinţifice, cum ar fi inspecţiile şi plasarea în carantină a tuturor persoanelor care intră în ţara noastră, o dezinfectare completă a tuturor mărfurilor, precum şi închiderea frontierelor şi suspendarea legăturilor maritime şi aeriene”, a subliniat el. Până în prezent, doar câteva ţări din lume – adesea insule izolate sau ţări devastate de război – nu au raportat cazuri de COVID-19.

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că pragul de un milion de cazuri confirmate la nivel mondial va fi depăşit în zilele următoare. China şi Coreea de Sud au fost puternic afectate de pandemia de COVID-19, soldată cu peste 45.000 de decese în întreaga lume. Potrivit specialiştilor, Coreea de Nord este deosebit de vulnerabilă în faţa acestui virus din cauza unui sistem medical defectuos. Persoanele care au evadat din această ţară au acuzat Phenianul că a ascuns o epidemie.

Luna trecută, comandantul forţelor americane din Coreea de Sud, Robert Abrams, a declarat că este “aproape sigur” că în Coreea de Nord au fost înregistrate cazuri de COVID-19. Preşedintele american Donald Trump a declarat la rândul său că “se întâmplă ceva” în Coreea de Nord şi a oferit ajutorul ţării sale într-o scrisoare către liderul Kim Jong-un.

Update 12: Banca Mondială (BM) a anunţat că pregătită să aloce 160 de miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a ajuta ţările să reacţioneze la consecinţele sanitare imediate ale pandemiei COVID-19 şi să sprijine redresarea economică, informează AFP, citată de Agerpres.

Consiliul de administraţie al BM a aprobat joi “un prim set de operaţiuni de ajutoare de urgenţă pentru ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume”, se arată într-un comunicat în care este menţionat un “prim set de proiecte, în valoare de 1.9 miliarde de dolari” destinat unui număr de 25 de ţări. “În cadrul acestei proceduri accelerate, este în curs de pregătire sprijin pentru un alt grup de 40 de ţări”, a declarat preşedintele instituţiei David Malpass în timpul unei conferinţe telefonice, precizând că se urmăreşte “remedierea consecinţelor imediate asupra sănătăţii” ale pandemiei.

“Avem deja operaţiuni de răspuns în domeniul sănătăţii în peste 65 de ţări”, a afirmat el. “Ne străduim să consolidăm capacitatea ţărilor în curs de dezvoltare de a răspunde la pandemia COVID-19 şi să scurtăm timpul necesar redresării economice şi sociale”, a adăugat David Malpass. Totodată, a subliniat necesitatea unei “acţiuni de amploare” pentru ţările cele mai sărace, care sunt cele mai vulnerabile şi care vor fi “probabil cele mai afectate”. “Acestea suferă o dublă presiune, economică şi în planul sănătăţii”, a precizat oficialul BM.

Ca răspuns la întreruperile pe scară largă ale lanţului de aprovizionare, BM sprijină, de asemenea, ţările să aibă acces la materiale medicale esenţiale “contactând furnizorii în numele guvernelor”, a mai informat instituţia, care a încurajat şi alte state să acordă sprijin financiar ţărilor în curs de dezvoltare.

“Acest pachet de răspunsuri rapide va salva vieţi”, a declarat, într-un comunicat, directorul operaţional al BM, Axel van Trotsenburg. El a precizat că operaţiunile în aceste ţări “vor fi coordonate la nivel global pentru a asigura partajarea rapidă a celor mai bune practici, inclusiv abordări pentru consolidarea sistemelor naţionale de sănătate”.

India va fi cel mai mare beneficiar al primei etape de asistenţă, cu o facilitate de 1 miliard de dolari, urmată de Pakistan, cu 200 milioane de dolari, şi Afganistan cu puţin peste 100 milioane de dolari. În afara acestor trei state, BM va oferi ajutor ţărilor de pe aproape toate continentele, a mai informat BM. În plus, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) din cadrul BM, destinată sectorului privat, oferă o finanţare de 8 miliarde de dolari “pentru a ajuta companiile private afectate de pandemie şi pentru a păstra locurile de muncă”.

Update 11: Pandemia de coronavirus a dus in Statele Unite la un numar record de 6,6 milioane de cereri pentru indemnizatii de somaj in doar o saptamana si a ucis 950 de americani intr-o singura zi, arata cele mai recente date.

Numarul americanilor care au solicitat indemnizatii de somaj saptamana trecuta a depasit un maxim atins cu o saptamana inainte, activitatile economice fiind blocate de masurile adoptate de autoritati pentru a tine sub control extinderea noului coronavirus, potrivit Reuters, citata de news.ro. “Iti taie respiratia. Evident, reactia imediata la ceva de genul acesta va fi frica”, a spus Justin Hoogendoorn, sef pentru strategie si analize in domeniul tranzactiilor cu venituri fixe la firma Piper Sandler din Chicago.

Statele Florida, Georgia, Mississippi si Nevada au cerut cetatenilor sa ramana acasa, ridicand la 39 numarul de state americane care au impus astfel de masuri. Expertii in sanatate publica afirma ca masurile sunt o necesitate urgenta, dar economistii spun ca ar putea duce la o contractie economica de 30% sau mai mult in trimestrul al doilea. Numarul deceselor provocate de coronavirus in Statele Unite a crescut cu 950, pana la un total de peste 4.800, marcand a treia zi la rand de cresteri record.

Alti 26.000 de americani au fost testati pozitiv pentru coronavirus, numarul total de cazuri confirmate crescand la 214.000, aproape dublu fata de Italia, care se afla pe locul al doilea in lume. La nivel global, numarul de infectii confirmate a trecut de un milion, cu aproape 49.000 de victime. In Italia au avut loc cele mai multe decese provocate de coronavirus, peste 13.000 de morti, potrivit datelor oferite de Johns Hopkins.

Crematoriile din New York si-au prelungit programul de lucru si ard cadavrele in timpul noptii. Numarul decedatilor este atat de mare incat autoritatile din New York cauta locuri de inhumare temporare din alte parti ale statului. Casele funerare si directorii de cimitire descriu ca are loc o crestere a cererii nemaiintalnita in ultimele decenii, in conditiile in care numarul infectiilor de COVID-19, afectiunea respiratorie provocata de noul coronavirus, a depasit 40.000 in New York, numarul deceselor fiind de peste 1.000.

Grupul de lucru al Casei Albe pentru pandemia de coronavirus estimeaza ca boala ar putea ucide intre 100.000 si 240.000 de persoane, chiar daca ordinele de ramanere acasa raman in vigoare, iar americanii le respecta. Coronavirusul este si mai letal in New Orleans, unde rata deceselor pe cap de locuitor este mult mai mare decat in New York. Medicii, oficialii de sanatate publica si datele disponibile arata ca motivul ar putea fi nivelul ridicat de obezitate si afectiunile conexe ale populatiei din New Orleans.

Update 10: Canada a ajuns la peste 10.000 de cazuri de coronavirus și la 127 de decese, conform datelor postate joi de autorități. Astfel, numărul de cazuri de infectări a ajuns joi la 10.132, față de 9.017 miercuri, zi în care bilanțul deceselor era de 105.

Agenția de Sănătate din Canada și-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu răspândirea coronavirusului în centrele pentru vârstnici. În același timp, unii angajați din sănătate au acuzat lipsa de echipamente de protecție personală, cum ar fi măștile. Premierul Justin Trudeau a spus că autoritățile au primit peste un milion de măști miercuri seara. “Acestea se adaugă la cele 10 milioane de măști care au venit în ultimele zile și care acum sunt distribuite cât mai repede posibil”, a spus el în conferința de presă zilnică.

Update 9: Fujifilm a anunțat că a dezvoltat un nou test pentru coronavirusul Sars-Cov-2 care reduce timpul de aflare a rezultatului la aproximativ două ore, potrivit Reuters.

Testul a fost dezvoltat de subsidiara Wako Pure Chemical Corp și va fi lansat pe 15 aprilie, a spus compania într-un comunicat de presă. Kitul de detecție RT-qPCR pentru Sars-Cov-2 va putea furniza rezultate privind prezența coronavirusului care provoacă Covid-19 mai repede decât actualele teste PCR, care au nevoie de 4-6 ore. Medicamentul Avigan, tot al Fujifilm, este testat pentru tratamentul Covid-19 în China, mai menționează Reuters.

Update 8: Testele actuale de diagnosticare a infecţiei virale COVID-19 nu detectează trei bolnavi din zece, potrivit unor estimări, o marjă de eroare care nu ar avea însă legătură cu fiabilitatea lor şi care s-ar explica adeseori printr-o prelevare necorespunzătoare, informează AFP joi, citată de Agerpres.

Este vorba despre ceea ce specialiştii au denumit “fals negativ”: un pacient contaminat, a cărui infecţie nu a fost depistată de un test. Un astfel de “fals negativ” are drept consecinţă neizolarea unei persoane, deşi aceasta este în realitate contagioasă. Câteva cazuri spectaculoase au marcat recent opinia publică. În Franţa, adolescenta de 16 ani decedată la sfârşitul lunii martie după ce a fost infectată cu noul coronavirus fusese testată negativ de două ori, înainte de a fi declarată în cele din urmă pozitivă.

“Aceste falsuri negative apar în până la 30% din cazuri”, a declarat medicul James Gill, profesor onorific la Warwick Medical School din oraşul britanic Coventry. “Din 100 de pacienţi testaţi, 30 rămân nedepistaţi”, a confirmat Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului biologilor din Franţa.

Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de “98% atunci când prelevarea este corectă”, a subliniat medicul Francois Blanchecotte. Tehnica utilizată, denumită RT-PCR, este o metodă de amplificare a materialului genetic al virusului.

Pentru a realiza acest lucru, medicii trebuie să caute virusul în secreţiile bolnavului. Prelevarea este efectuată introducând în profunzime un tampon (asemănător beţişorului de urechi) în nasul pacientului. Acesta este stadiul în care poate să se producă o manevră necorespunzătoare. “Trebuie ca tamponul să fie introdus destul de în profunzime, nu doar la intrarea în nas”, a subliniat Andrew Preston, profesor la Universitatea Bath din Anglia.

Într-adevăr, virusul nu este prezent peste tot: pentru a fi siguri că prelevarea este corectă, medicii nu trebuie să se oprească la nivelul nărilor pacientului, ci să traverseze fosele nazale şi să ajungă până în partea superioară a faringelui. Este o manevră dezagreabilă pentru pacient, dar care, paradoxal, garantează succesul operaţiunii de testare. “Dacă virusul nu este prezent pe tampon, rezultatul va fi negativ”, a insistat profesorul Preston.

În anumite ţări, prelevările nu sunt făcute la nivelul nasului, ci al gurii. “Şi în acel caz, tamponul trebuie să ajungă până în partea din spate a gâtului, nu doar în interiorul obrajilor”, a adăugat profesorul Preston. Aceste imperative tehnice i-au determinat pe anumiţi experţi să se declare neîncrezători faţă de testele realizate în sistem “drive-in”, în timpul cărora pacienţii rămân în automobilele lor.

Un alt factor de eroare este momentul în care a fost realizată prelevarea. “Cantitatea virală poate să varieze în funcţie de pacient şi de stadiul infecţiei”, a explicat Al Edwards, profesor la Universitatea Reading din Marea Britanie.

“Chiar şi cu o tehnică perfectă (de prelevare, n.r.), un pacient infectat poate să nu iasă pozitiv, de exemplu atunci când se află foarte devreme în faza de incubaţie sau chiar la sfârşitul bolii, când cea mai mare parte a virusului a fost eliminată din organism”, a concluzionat specialistul britanic.

Update 7: Arabia Saudită a impus restricţii de deplasare de 24 de ore joi în oraşele sfinte musulmane Mecca şi Medina, extinzând măsurile pentru combaterea răspândirii coronavirusului, care a infectat peste 1.700 de persoane în regat şi a ucis 16, relatează Agerpres.

Ministerul de Interne a anunţat într-un comunicat că există unele excepţii, inclusiv pentru muncitorii esenţiali şi pentru ca populaţia să cumpere mâncare şi să aibă acces la îngrijiri medicale. În cartierele rezidenţiale ale acestor oraşe, maşinile nu pot transporta decât un pasager pentru a limita transmisia virusului, adaugă comunicatul.

Ţara cu 30 de milioane de locuitori a luat măsuri drastice anti-coronavirus, oprind zborurile internaţionale, închizând majoritatea locurilor publice şi suspendând pelerinajul umrah pe tot parcursul anului. Marţi, a cerut de asemenea musulmanilor să-şi pună în aşteptare planurile pentru pelerinajul anual haj până la clarificarea situaţiei pandemiei. Restricţiile de deplasare s-au înăsprit, intrarea şi ieşirea din Riad, Mecca, Medina şi Jeddah fiind puternic limitate. Unele cartiere din Mecca şi Medina erau deja blocate total, dar în restul acestor oraşe, restricţiile fuseseră impuse între orele 15.00 şi 6.00.

Provincia producătoare de petrol Qatif (est), unde primele cazuri de coronavirus în regat au fost raportate luna trecută printre pelerinii musulmani şiiţi întorşi din Iran, este sub izolare de aproape patru săptămâni. Arabia Saudită are cele mai multe infecţii şi decese printre cei şase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului, dar oficiali din sănătatea publică afirmă că experienţa trecută în combaterea Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) a ajutat la pregătirea regatului pentru epidemia cu noul coronavirus.

Update 6: Peru a restrâns joi și mai mult condițiile de deplasare în afara locuinței pentru populație, interzicând bărbaților și femeilor să iasă împreună pe străzi și impunând ieșiri pe bază de sex, relatează AFP.

Conform acestei măsuri neobișnuite anunțate de președintele peruvian Martin Vizcarra, bărbaților li se va permite să își părăsească locuințele luni, miercuri și vineri, în timp ce femeile vor putea ieși afară doar marți, joi și sâmbătă. Nimănui nu i se va permite să se deplaseze în afara casei duminica. „Mai avem doar zece zile rămase, haideți să facem un efort suplimentar pentru a controla această boală”, a afirmat președintele în timpul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, noua măsură va rămâne în vigoare până în 12 aprilie, data la care autoritățile peruane au anunțat încheierea carantinei în vigoare în țară începând cu 16 martie.

O măsură identică a fost aplicată și în Panama, unde au fost confirmate 1.317 de cazuri de contaminare și 32 de decese. În Peru, potrivit ultimelor cifre oficiale de joi, există 1.414 cazuri pozitive și 55 de persoane decedate din cauza coronavirusului COVID-19. Măsura nu se va aplica însă angajaților din sectoarele ce furnizează servicii esențiale în cazul unei stări de urgență, piețelor, băncilor, farmaciilor și spitalelor.

Update 5: Pragul simbolic de 1 milion de cazuri oficial declarate în întreaga lume pentru pandemia de coronavirus a fost depășit joi în jurul orei 19,00 GMT, potrivit bilanțului realizat de AFP pe baza surselor oficiale.

Cel puțin 1.000.036 cazuri de infecție, dintre care 51.718 mortale, au fost detectate în 188 de țări și teritorii, în special în Statele Unite (234.462 cazuri, dintre care 5.607 mortale), unde pandemia progresează în prezent cel mai rapid, în Italia (115.242 cazuri, dar țara cu cele mai multe decese 13.915), Spania (110.238 cazuri, 10.003 morți) și China (81.589 cazuri, 3.318 morți), de unde a pornit pandemia. Numărul de cazuri diagnosticate nu reprezintă totuși decât o parte a numărului real de contaminări, în condițiile în care un mare număr de țări nu testează decât cazurile grave.

Update 4: Vladimir Putin a anunțat joi că în întreaga lună aprilie nu se va lucra, cu excepția produselor de primă necesitate, dar cu menținerea salariilor pentru angajați, scrie AFP. “Amenințarea rămâne. După cum estimează virusologii, vârful pandemiei în lume nu a fost încă atins, inclusiv în țara noastră”, a declarat președintele rus, în a doua intervenție televizată de coronavirus în puțin mai mult de o săptămână.

“Am decis să prelungesc regimul de zile nelucrătoare (în vigoare din 28 martie) până în 30 aprilie inclusiv”, a adăugat el, cu solicitarea ca salariile să fie menținute. Pe lângă magazinele alimentare, farmacii, spitale și comerțul cu produse de primă necesitate, fiecare regiune va putea stabili, potrivit propriei situații epidemiologice, ce companii vor putea să continue să funcționeze.

Moscova, principalul focar al epidemiei, a prelungit de asemenea perioada de carantină până în 1 mai. În raport cu Europa occidentală, Rusia rămâne puțin atinsă de pandemie, cu 3.548 de cazuri confirmate și 30 de decese anunțate oficial. Dar progresează rapid: în 25 martie, înainte de primul discurs al lui Putin, existau 495 de bolnavi și niciun deces. Președintele rus nu a anunțat joi noi măsuri de susținere a economiei, afectată din plin de criza mondială provocată de Covid-19 dar și de prăbușirea cotației petrolului.

Dar a subliniat că “salvarea locurilor de muncă și a veniturilor” rușilor este o prioritate. Săptămâna trecută, Vladimir Putin anunțase o serie de măsuri socio-economice pentru a susține companiile în dificultate. Miercuri, Kremlinul a anunțat că Putin va lucra de acasă, de la reședința sa din periferia Moscovei.

Anunțul a venit după ce medicul șef al unui spital moscovit care tratează bolnavii de Covid-19, și care se întâlnise cu Putin săptămâna trecută, este infectat și el. În prezent, granițele Rusiei sunt practic închise complet.

Update 3: Nava de croazieră Coral Princess, care are la bord 12 cazuri diagnosticate cu noul coronavirus, navighează în prezent spre portul Fort Lauderdale (Florida), a declarat joi pentru AFP compania de transport maritim Princess Cruises, potrivit Agerpres. Până în prezent, au fost depistate 12 cazuri pozitive de coronavirus (7 pasageri şi 5 membri ai echipajului) din 13 teste efectuate “ca răspuns la un mic focar de cazuri de boli respiratorii”, a declarat compania.

Un număr de 1.898 de persoane (1.020 de pasageri şi 878 de membri ai echipajului) se află pe nava Coral Princess, care urmează să acosteze sâmbătă în Fort Lauderdale, potrivit Princess Cruises.

Până la sosirea pe uscat, pasagerii vor rămâne izolaţi în cabinele lor. O altă navă de croazieră cu cazuri de coronavirus la bord, Zaandam, operată de compania Holland America, a ancorat joi în portul Fort Lauderdale, după ce a fost respinsă de mai multe porturi din America Latină. Companiile Princess Cruises şi Holland America fac parte din acelaşi grup, gigantul croazierelor Carnaval.

Update 2: Rețeaua de magazine Aldi a declarat joi că va pune suplimenta numărul transporturilor de paste din Italia, pentru a reumple rafturile după ce cumpărătorii germani le-au golit de produse neperisabile în primele zile ale epidemiei, anunță Reuters, citat de Mediafax.

Primele transporturi aduc 200 de tone de paste, peste 250.000 de pachete de spaghete, a postat pe blog Aldi Sued, care administrază magazinele din sudul Germaniei. „Alimentele de lungă durată, cum ar fi pastele, sunt în prezent mai solicitate ca niciodată”, a spus Aldi, adăugând că va continua să cumpere paste de la furnizorul său din orașul Nola, din zona Napoli. „Nu este nevoie să faceți stocuri de paste”, a spus compania. Guvernul german și comercianții cu amănuntul au spus că nu există o lipsă de produse alimentare, în ciuda pandemiei, care provoacă perturbări în traficul transfrontalier de pasageri.

Companiile și autoritățile sunt dornice să mențină un flux liber de mărfuri. Dar mulți germani – ca și omologii lor din alte țări europene – au stocat paste, hârtie igienică sau conserve. Unele supermarketuri au limitat cantitatea de bunuri ce pot fi cumpărate.

Update 1: Restaurante din Londra au intensificat eforturile de a pregăti gustări pentru personalul medical implicat în eforturile împotriva coronavirusului, informează agenţia de presă Bloomberg, citată de Mediafax. Un bucătar care întruneşte standardele Michelin este coordonatorul celui mai mare efort de a pregăti mâncare pentru angajaţii Serviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS).

Bucătarii restaurantelor şi hotelurilor din Londra s-au mobilizat pentru a le oferi mâncare medicilor, asistenţilor şi altor angajaţi ai spitalelor în care sunt trataţi pacienţi care au coronavirus. Noua echipă formată din circa 20 de bucătari ai restaurantelor de elită s-a instalat în bucătăriile restaurantului Le Pont de la Tour din Londra, unde sunt pregătite zilnic 1.000 de gustări pentru personalul Spitalului Universitar (University College Hospital) din capitala Marii Britanii.

În fiecare zi vor fi 700 de porţii preparate din carne şi 300 de tip vegetarian. Marea Britanie a instituit restricţii de circulaţie din cauza coronavirusului, iar toate restaurantele, barurile, cafenelele şi puburile sunt închise. Bilanţul epidemic a depăşit 2.900 de morţi, iar cetăţenii au voie să iasă din case doar pentru a merge la lucru, pentru exerciţii fizice individuale ori pentru cumpărarea de produse de bază.

„Personalul aflat în prima linie are nevoie de susţinerea noastră prin hrană consistentă, pentru a salva vieţi. Prieteni ori chiar membri ai familiilor noastre ar putea fi afectaţi de acest virus teribil”, afirmă liderul proiectului, chef Larry Jayasekara, premiat cu o stea Michelin când conducea Restaurantul Petrus din Londra. El este ajutat de bucătari din numeroase restaurante londoneze, inclusiv din compania D&D London Ltd., care deţine Le Pont de la Tour.

Costurile proiectului în valoare de 2,5 milioane de lire sterline sunt suportate de doi antreprenori care au dorit să păstreze anonimatul, a precizat Larry Jayasekara. Ei nu sunt singurii bucătari implicaţi în acest proiect. Într-o iniţiativă separată, 500 de mese sunt pregătite zilnic în restaurantul Hotelului Claridge’s, fiind distribuite în spitale şi centre de asistenţă din Londra.

Echipele de bucătari de la Connaught şi Berkeley, alte două proprietăţi ale Grupului hotelier Maybourne, contribuie la acest program, în colaborare cu organizaţia de caritate Helpforce. Leon şi alte restaurante participă la un proiect pentru colectarea de fonduri pentru alte 6.000 de porţii de mâncare care să le fie oferite zilnic angajaţilor spitalelor din Londra şi din alte zone ale Marii Britanii.

Campania de un milion de lire intitulată „Feed NHS” („Hrănim NHS”) este coordonată de actorii Damian Lewis, Helen McCrory şi Matt Lucas. Pe de altă parte, aproape 200 de hoteluri din Marea Britanie au pus la dispoziţie 20.000 de paturi pentru personalul medical.

Autorităţile suedeze au anunţat joi instalarea în acest week-end a unui spital de campanie la Stockholm unde vor fi trataţi pacienţi care suferă de noul coronavirus, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Instalarea spitalului de campanie va fi făcută în incinta unui centru expoziţional situat în suburbia Alvsjo din partea de sud a capitalei suedeze. Acesta va găzdui iniţial 140 de pacienţi şi va putea să îşi crească capacitatea de primire până la 600 de paturi, dacă va fi necesar. În Suedia s-au înregistrat 282 de decese din cele 5.466 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19.

Numărul de cazuri diagnosticate reflectă însă doar o mică parte din numărul real de contagieri, deoarece autorităţile testează doar cazurile grave şi cadrele medicale. Din totalul de 282 de decese, în Stockholm s-au înregistrat 179, 143 de persoane se află la terapie intensivă, iar alte 572 sunt internate în alte unităţi de îngrijire.

Comparativ cu majoritatea ţărilor europene, Suedia s-a remarcat prin adoptarea unei metode mai puţin dure de combatere a răspândirii pandemiei, menţinând economia funcţională şi refuzând să adopte măsuri de izolare. Şcolile, cafenelele, restaurantele şi sălile de sport rămân deschise, dar autorităţile au recomandat persoanelor trecute de 70 de ani şi celor cu risc să rămână acasă. Au fost interzise organizarea de întâlniri cu participarea a peste 50 de persoane.

Citește și: EPIDEMIE CORONAVIRUS / LIVE TEXT. 760 DE PERSOANE AU MURIT ÎN ITALIA ÎN ULTIMELE 24 DE ORE! CE SE MAI ÎNTÂMPLĂ LA NIVEL GLOBAL

Sursa foto: BBC