Live text: Epidemie coronavirus. Premieră într-o țară europeană. Numărul persoanelor vindecate de COVID-19, mai mare decât cel al noilor cazuri! Ce se mai întâmplă la nivel global

Epidemie coronavirus. Mondo News vă prezintă, în format live text, cele mai importante știri, din zona externă, referitoare la epidemia de coronavirus.

Update 56: Numărul externărilor persoanelor afectate de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Belgia a depăşit pentru prima oară numărul spitalizărilor de la declanşarea pandemiei în această ţară, informează duminică institutul belgian al sănătăţii Sciensano, potrivit Agerpres. În total, numărul internărilor în spitale al pacienţilor cu COVID-19 a fost de 499, în timp ce numărul celor externaţi a fost de 504.

În prezent, mai sunt 5.735 paturi ocupate de pacienţii afectaţi de noul coronavirus în centrele medicale belgiene, dintre care 1.261 sunt internaţi la terapie intensivă. Un alt indicator pozitiv, potrivit Sciensano, este faptul că în ultimele 24 de ore numărul celor internaţi la terapie intensivă a crescut cu doar 16 persoane. În ce priveşte decesele, în 24 de ore au fost raportate 164, cifrând numărul total al morţilor la 1.447. În ce priveşte noile cazuri, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.260 noi contagieri, ridicând numărul total la 19.961 de îmbolnăviri.

Între timp, guvernul belgian analizează posibilitatea de a acorda o primă, de între 1.000 şi 1.450 de euro, personalului medical pentru eforturile extraordinare depuse în actuala criză. Unele partide care susţin coaliţia guvernamentală au cerut ca prima să fie acordată şi personalului obligat să rămână la locul de muncă şi aflat în contact direct cu publicul, precum poliţiştii sau angajaţii de la casierie.

Update 55: Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a prezentat scuze sâmbătă pentru situaţia din oraşul Guayaquil, epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară şi unde înregistrări video au arătat cadavre pe străzi, relatează Agerpres.

“În această săptămână am suferit o deteriorare accentuată a imaginii noastre internaţionale, am văzut imagini care nu ar fi trebuit să existe niciodată” şi “vă prezint scuze pentru asta”, a spus vicepreşedintele într-o declaraţie radio-televizată.

La mijlocul acestei săptămâni, soldaţi şi poliţişti au venit să ridice 150 de cadavre aflate în case din Guayaquil, cel mai populat oraş din Ecuador, situat pe coasta Pacificului şi cel mai afectat de boală. Cadavrele au fost puse în containere frigorifice uriaşe, relatează Reuters. Aceste forţe au intervenit din cauza haosului din oraş cauzat de coronavirus, care a încetinit preluarea corpurilor persoanelor care au murit acasă din cauza acestei boli sau din alte cauze, în condiţiile în care morgile şi spitalele sunt deja pline, iar carantina strictă a împiedicat rudele să le înmormânteze.

Sâmbătă, guvernul Ecuadorului a spus că va activa un nou sistem digital care va permite familiilor să afle unde au fost îngropate rudele lor decedate. Ecuadorul a confirmat 318 decese cauzate de virus, unul dintre cele mai ridicate bilanţuri din America Latină, a scris Reuters sâmbătă. În schimb AFP a scris că Ecuadorul înregistra duminică 3.465 de cazuri de COVID-19, dintre care 172 au murit. Provincia Guayas, a cărei capitală este Guayaquil, a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din ţară, cu 2.402 persoane infectate, dintre care 122 au murit, motiv pentru care guvernul a decis să trimită acolo armata.

Pe reţelele de socializare au fost difuzate clipuri cu persoane cu măşti care se prăbuşeau pe străzi sau cadavre abandonate. Sonnenholzner, care conduce Comitetul pentru Operaţii de Urgenţă (EOC) activat pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă sanitară, a transmis condoleanţe “tuturor familiilor care au pierdut o persoană dragă în această săptămână”. În Ecuador s-a introdus o restricţie de ieşire din locuinţe de 15 ore pe zi. Confruntat cu pandemia, guvernul preşedintelui Lenin Moreno a declarat stare de urgenţă, urgenţă sanitară, suspendarea lucrului la locul obişnuit de activitate, suspendarea cursurilor şcolare, restricţia traficului şi închiderea frontierelor.

Update 54: Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 674 de decese provocate de coronavirus, bilanțul cel mai puțin ridicat în ultimele zece zile și în scădere pentru a treia zi consecutiv, potrivit cifrelor publicate de ministerul Sănătății, transmite AFP. Decesele de la începutul pandemiei se ridică la 12.418 în Spania, a doua cea mai afectată țară din lume, după Italia.

Update 53: Austria ar putea deveni una dintre primele ţări din regiune care relaxează restricţiile impuse din cauza pandemiei. Guvernul analizează ultimele date pentru a vedea dacă s-ar putea relua activităţile publice, scrie Bloomberg.

Guvernul condus de Sebastian Kurz va analiza datele privind numărul cazurilor de infecţie şi urmează să aplice un plan de relansare treptată a economiei, a anunţat cancelarul austriac. „Să nu ne grăbim să tragem, însă, concluzii doar pentru că există unele semnale pozitive. Dar vă pot promite că, dacă datele ne permit, vom face tot ce putem pentru a reveni la normalitate pas cu pas”, le-a spus Kurz parlamentarilor austrieci.

În același timp, Kurz i-a îndemnat pe austrieci să persevereze cu măsurile de distanțare socială și i-a rugat să se abțină de la sărbătorirea vacanței de Paște cu un număr mare de prieteni. Liderul în vârstă de 33 de ani a purtat o mască de față înainte și după discursul său. Statisticile vor fi analizate duminică, iar măsurile vor fi anunțate luni.

Austria a fost una dintre primele țări europene după Italia, care a închis școlile și magazinele. În ultimele zile, Guvernul lui Kurz a adăugat printre măsurile obligatorii și purtarea obligatorie a măștii de protecție. Restricțiile care vizează limitarea contactului între oameni au reușit să reducă creșterea noilor infecții la mai puțin de 5% pe zi. Numărul de decese zilnice a scăzut timp de patru zile consecutive în această săptămână, vineri fiind înregistrate zece decese, bilanțul total fiind de 168.

Update 52: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va saluta răspunsul britanicilor la provocarea lansată de coronavirus, duminică seară, într-un mesaj special, un gest extrem de rar din partea suveranei, scrie Agerpres. “Sper că, în anii care vor veni, toată lumea va fi mândră de modul în care am rezolvat această provocare”, va spune regina, potrivit fragmentelor difuzate sâmbătă de serviciile sale.

“Iar cei care ne vor urma vor spune că britanicii din această generaţie au fost la fel de puternici ca ceilalţi”, iar “calităţile autodisciplinei, determinării binevoitoare şi camaraderiei caracterizează în continuare această ţară”, va adăuga şefa statului într-un discurs “profund personal”, potrivit serviciilor sale.

Acest mesaj televizat, difuzat duminică la orele 19.00 GMT în atenţia britanicilor şi naţiunilor Commonwealthului, este al patrulea de la începutul domniei de 68 de ani a reginei Elisabeta a II-a. Discursul a fost înregistrat la Castelul Windsor, la vest de Londra, unde regina şi soţul său, prinţul Philip, locuiesc de la 19 martie. În vârstă de 93 şi, respectiv, 98 de ani, ei fac parte din grupul de risc. Anturajul lor a dat asigurări că ei sunt sănătoşi şi urmează directivele guvernului. Prinţul moştenitor Charles (71 de ani) a contactat boala, dar a ieşit recent din carantină şi, de asemenea, se simte bine.

Mesajul regal va avea loc la o zi după anunţul unui nou record cotidian de încă 708 decese în cazul unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus într-o singură zi în Regatul Unit, printre care un copil de cinci ani. Aceasta ridică la 4.313 totalul persoanelor decedate în spitalele britanice de la începutul pandemiei. În total, în ţară au fost înregistrate 41.903 cazuri pozitive. Premierul britanic, Boris Johnson, a fost şi el contaminat. Celelalte trei mesaje ale reginei în timp de criză sau de doliu au avut loc în 1991 cu ocazia primului Război din Golf, în 1997 în ajunul funeraliilor prinţesei Diana şi în 2002 după decesul mamei sale.

Update 51: Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru a le atenţiona în legătură cu posibilul risc, a anunţat vineri Ministerul pentru Tehnologii Digitale, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni. Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.

Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni. Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat. Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină. “Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină”, a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.

Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor. “ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii”, a precizat ministerul.

Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită ‘Home Quarantine’ (‘Carantină acasă’), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni. Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.

Update 50: Statele Unite au depăşit sâmbătă pragul de 300.000 de cazuri înregistrate de COVID-19, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea americană Johns Hopkins, notează AFP, citată de Agerpres. Pandemia a făcut cel puţin 8.162 de morţi în întreaga ţară, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, actualizate continuu. Pragul de 200.000 de cazuri înregistrate a fost depăşit miercuri, o creştere a vitezei posibilă pe fondul unei mai largi disponibilităţi a testelor de depistare în Statele Unite

Update 49: Italia a raportat sâmbătă 681 de noi decese provocate de Covid-19, fiind pentru prima dată când bilanţul zilnic al victimelor pandemiei din această ţară a scăzut sub 700 în mai mult de o săptămână, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

În urma acestora, numărul deceselor provocate de Covid-19 în Italia, cel mai mare din lume, a urcat la 15.362. Numărul total de infecţii – incluzând recuperările şi decesele – a ajuns la 124.632, în creştere cu 4% faţă de vineri. De asemenea, pentru prima dată de la începutul epidemiei a fost înregistrată o scădere a numărului de persoane internate la terapie intensivă, de la 4.068 la 3.994. „Este o veste foarte importantă, deoarece le permite spitalelor noastre să respire”, a declarat şeful Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli.

Update 48: Un cuplu din statul indian Chhattisgarh (centru) şi-a numit gemenii nou-născuţi “Corona” şi “Covid”, în contextul în care ţara se află în izolare, după ce autorităţile au decretat în urmă cu câteva zile carantină naţională din cauza pandemiei de coronavirus, informează sâmbătă DPA, citată de Agerpres.

Gemenii, un băiat şi o fată, au venit pe lume la un spital de stat din capitala statului, Raipur, pe 27 martie, la două zile după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie. Într-un interviu telefonic acordat DPA, părinţii gemenilor au declarat că numele acestora le vor aminti de greutăţile cu care s-au confruntat înainte de naşterea micuţilor.

Mama gemenilor, Preeti Verma (27 de ani), a povestit că nu a avut parte de niciun ajutor, deoarece membrii familiei nu au putut ajunge la Raipur din cauza restricţiilor de circulaţie. “În contextul în care circulaţia maşinilor era oprită, am ajuns amândoi la spital târziu, în noapte, după multă suferinţă. De vreme ce naşterea a avut loc după dificultăţi aşa de mari, am dorit ca numele să fie memorabile şi unice”, a precizat ea, făcând aluzie la faptul că personalul spitalului i-a dat această idee.

Cuplul a povestit totodată că există o anumită presiune din partea bătrânilor familiei să schimbe numele gemenilor. În prezent India este plasată în izolare timp de trei săptămâni până la 14 aprilie, în contextul în care bilanţul pandemiei de COVID-19 în această ţară de 1,3 miliarde de locuitori a ajuns la circa 3.000 de cazuri de infectare şi 68 de decese.

Update 47: Suedia nu a impus măsuri prea dure în lupta cu pandemia de coronavirus și a abordat o atitudine mai relaxată în această privință. Nu a închis nici școlile, nici magazinele, doar a făcut niște recomandări cetățenilor. Suedezii au fost sfătuiți să nu se adune în grupuri mai mari de 50, să evite contactul social dacă au peste 70 de ani și să încerce să lucreze de acasă. Statul nordic a înregistrat până acum peste 6.000 de cazuri și a aproape 358 de morți.

Update 46: Deţinuţii din trei închisori din Italia vor începe să producă măşti chirurgicale, care vor fi utilizate pentru protecţia împotriva noului coronavirus, a anunţat sâmbătă Ministerul Justiţiei din Italia, potrivit agenției DPA, citează Agerpres. Până la mijlocul acestei luni în trei închisori din Milano, Roma şi Salerno vor fi instalate opt echipamente cu o capacitate de producţie de 400.000 de măşti pe zi, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiţiei din Italia. Măştile vor fi distribuite în primul rând deţinuţilor din închisori şi gardienilor, urmând ca surplusul considerabil rămas să fie distribuit personalului medical din spitale.

Update 45: Ucraina a trimis o echipă de medici în Italia pentru a sprijini această ţară în lupta împotriva Covid-19 şi pentru a face un schimb de experienţă, conform preşedinţiei ucrainene, citate de EFE şi Ukrinform, transmite Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri un decret cu privire la acordarea de asistenţă umanitară Italiei. Kievul va furniza Romei, de asemenea, alcool de uz medicinal, conform preşedinţiei ucrainene.

Preşedintele ucrainean, care îşi exprimase deja disponibilitatea de a ajuta Italia într-o reuniune de guvern în cursul săptămânii, a indicat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne vor stabili componenţa echipei medicale. „Specialiştii ucraineni vor acumula o experienţă inestimabilă înainte ca epidemia să ajungă la apogeu în ţara noastră. Şi se vor întoarce acasă când va fi nevoie de ei cel mai mult”, a menţionat Zelenski, adăugând că aceştia vor acţiona în ţară, beneficiind de cunoştinţele dobândite în Italia despre diferite metode de tratare a bolii.

Până în prezent, Ucraina a înregistrat 942 de cazuri de Covid-19 şi 23 de decese. O echipă medicală cubaneză şi una rusească au ajuns recent în Italia, pentru a sprijini această ţară, cea mai lovită din Europa, în lupta împotriva pandemiei. „Este un ajutor bilateral, întrucât şi Italia ne va oferi sprijinul ei. Ne coordonăm în acest sens”, a declarat Zelenski, citat de Ukrinform.

Update 44: Marea Britanie a primit sâmbătă 300 de ventilatoare din China şi mai multe vor fi produse în curând de un consorţiu de industrie aerospaţială, inginerie şi de echipe de Formula 1, a declarat ministrul fără potofoliu Michael Gove, potrivit Reuters, citată de Agerpres. „Am cumpărat ventilatoare invazive de la parteneri din străinătate, între care Germania şi Elveţia, şi astăzi au sosit 300 de noi ventilatoare din China, aş dori să mulţumesc guvernului chinez”, a spus ministrul britanic în cadrul unei conferinţe de presă.

Update 43: Franța a înregistrat 7.560 de morți din cauza Covid-19 de la debutul epidemiei, dintre care 5.532 au decedat la spital, iar 2.028 în căminele de bătrâni și alte centre medico-sociale, a anunțat sâmbătă directorul general al Sănătății, Jerome Salomon, citat de AFP.

Bilanțul indică o creștere cu 441 a numărului de decese înregistrate în spitale în ultimele 24 de ore (erau 5.091 vineri). Totodată, primele bilanțuri cu privire la decesele din centrele medico-sociale, între care și azilurile de bătrâni, au început să fie publicate joi. Vineri, cel puțin 1.416 decese fuseseră raportate în acest timp de instituții. „Ca la acest moment n-am avut nicicând atâția pacienți la reanimare”, a mai subliniat Jerome Salomon în cursul unui briefing de presă, menționând un număr de 6.838 de cazuri grave. „Suntem la începutul perioadei în care putem evalua impactul măsurilor de izolare”, a indicat oficialul francez, făcând apel ca „eforturile să nu fie relaxate” în această perioadă de vacanțe școlare pentru o parte din Franța.

Update 42: Bilanţul epidemiei de COVID-19 din Elveţia a depăşit sâmbătă 20.000 de cazuri de infectare şi 500 de decese, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit Agerpres. Sâmbătă dimineaţă, 20.201 de persoane fuseseră testate pozitiv pentru noul coronavirus, după anunţarea a 1.000 de cazuri noi faţă de ziua precedentă, a precizat ministerul. De asemenea, în această ţară de 8,5 milioane de locuitori, în ultimele 24 de ore, noul coronavirus a provocat moartea a 76 de persoane, ceea ce aduce bilanţul deceselor la 540 de la începutul focarului de COVID-19.

Elveţia este în prezent una dintre ţările cele mai afectate de pandemie raportat la populaţia sa, cu 236 infecţii confirmate la 100.000 de locuitori. “Încă nu am atins apogeul” epidemiei, a declarat reporterilor un responsabil al Ministerului Sănătăţii, Daniel Koch. Acest bilanţ îngrijorător poate fi explicat prin faptul că Elveţia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de testări raportat la populaţie: de la apariţia primului caz de COVID-19 pe 24 februarie, autorităţile sanitare din această ţară au efectuat 150.000 de teste, dintre care 15% s-au dovedit a fi pozitive. În ultimele 24 de ore, în Elveţia au fost efectuate circa 7.000 de teste, dintre care 975 au fost pozitive, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ca şi în alte ţări, numărul bărbaţilor infectaţi este mai mare decât cel al femeilor. De asemenea, în rândul bărbaţilor au fost înregistrate 64% dintre decesele provocate de COVID-19 în Elveţia. Guvernul federal a deblocat circa 60 de miliarde de dolari pentru a atenua impactul economic al pandemiei, care a adus circa 1,3 milioane de lucrători – sau un sfert din totalul forţei de muncă – în şomaj parţial de la începutul crizei, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei.

Update 41: Numărul de internări la terapie intensivă a scăzut pentru prima oară în Italia din momentul în care pandemia a explodat în peninsulă, în urmă cu peste o lună, a anunțat protecția civilă, citată de AFP.

Numărul de bolnavi Covid-19 aflați la terapie intensivă în spitalele italiene a revenit sub pragul de 4.000 (3.994 față de 4.068 cu o zi în urmă). “Este o veste importantă deoarece acest lucru permite spitalelor noastre să respire. Este pentru prima oară când această cifră este în scădere de când gestionăm această urgență”, a explicat șeful protecției civile Angelo Borrelli.

Update 40: Un copil de 5 ani a murit din cauza noului coronavirus în Regatul Unit, care a înregistrat sâmbătă 708 noi decese într-o zi, un nou record care agravează bilanțul total al deceselor la 4.313, a precizat serviciul public de sănătate, citat de Agerpres. Vineri fuseseră raportate 684 noi decese, după o creștere de 569 joi, 563 miercuri și 381 marți. În total, au fost detectate oficial 41.903 de cazuri pozitive, cu o creștere de 3.735 în ultimele 24 de ore.

Marea Britanie ia în calcul doar decesele din spitale și nu testează sistematic toate cazurile suspecte de Covid-19, dar guvernul a anunțat o creștere masivă a numărului de teste în săptămânile următoare. Până în prezent, cea mai tânără victimă în Regatul Unit era un adolescent de 13 ani, fără alte patologii.

În încercarea de a stopa avansul infecției, guvernul a decretat în 23 martie o carantină generală pentru populație, pentru cel puțin trei săptămâni. Sunt deschise doar magazinele pentru produse de primă necesitate iar oamenii nu pot ieși decât pentru a face cumpărături, pentru a se trata sau pentru a face sport o dată pe zi.

Update 39: Noul coronavirus a provocat cel puţin 59.456 de decese în întreaga lume de la apariţia sa în luna decembrie în China, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale sâmbătă, la ora 11:00 GMT, scrie Agerpres. Peste 1.122.320 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 190 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei. Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o mică parte din numărul real de contaminări, în condiţiile în care numeroase ţări testează doar acele cazuri care necesită îngrijiri spitaliceşti. Printre aceste cazuri, cel puţin 211.600 sunt astăzi considerate vindecate.

Italia, care a înregistrat primul deces legat de coronavirus de pe teritoriul său la sfârşitul lunii februarie, este în prezent ţara cea mai afectată de pandemie, cu un număr de 14.681 de decese la 119.827 de cazuri. Potrivit autorităţilor italiene, 19.758 de persoane sunt în prezent considerate vindecate.

După Italia, ţările cele mai afectate sunt Spania cu 11.744 de decese la 124.736 de cazuri, Statele Unite cu 7.159 de morţi la 278.458 de cazuri, Franţa cu 6.507 de decese la 83.165 de cazuri şi Regatul Unit cu 3.605 de morţi la 38.168 de cazuri. China (fără teritoriile Hong Kong şi Macao), unde epidemia a apărut pentru prima dată la sfârşitul lunii decembrie, a înregistrat 81.639 de cazuri de infectare, 3.326 de morţi şi 76.755 de vindecări.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri, Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemie cu 278.458 de contaminări recenzate oficial, dintre care 7.159 soldate cu decese. De asemenea, 9.772 de persoane s-au vindecat.

Europa totaliza sâmbătă la ora 11:00 GMT 43.146 de decese (la 603.778 de cazuri), Statele Unite şi Canada 7.325 de decese (la 290.219 cazuri), Asia 4.123 de decese (la 115.730 de cazuri), Orientul Mijlociu 3.612 decese (la 70.731 de cazuri), America Latină şi Caraibele 885 de decese (la 2.713 cazuri), Africa 332 de decese (la 7.744 de cazuri), iar Oceania 33 de decese (la 6.407 de cazuri). Bilanţul a fost realizat pe baza datelor colectate de către birourile AFP de la autorităţile naţionale şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Update 38: Peste 160.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru a-i controla pe francezii care încearcă să plece în vacanţă în pofida izolării decretate în lupta împotriva coronavirusului, potrivit AFP şi France 24, citate de Agerpres. Autorităţile din departamentele de pe litoralul atlantic au interzis închirierile sezoniere.

Un “dispozitiv excepţional” a fost instituit pentru a împiedica plecările în vacanţă şi pentru a face să fie respectată izolarea în Franţa, unde epidemia de COVID-19 a provocat peste 6.500 de decese, dintre care 1.400 în aziluri de bătrâni şi alte instituţii medico-sociale.

Peste 160.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi de vineri şi pentru tot weekendul pentru a impune aplicarea măsurilor de izolare, “un dispozitiv de control excepţional”, a explicat vineri secretarul de stat de la Interne, Laurent Nunez, pentru RTL. De miercuri, ministrul de interne Christophe Castaner a închis uşa tradiţionalelor mari plecări pentru vacanţa de primăvară şi marele weekend de Paşte. Măsura coincide cu începerea vacanţei şcolare în Franţa. Controalele vor avea loc pe durata întregului weekend “în gări, pe autostrăzi, pe şosele, precum şi în locurile preferate pentru vacanţe”, a spus ministrul.

“Afluxul masiv de populaţie ar putea favoriza contaminarea şi ar putea antrena puternice tensiuni în instituţiile de sănătate deja mobilizate, în special în serviciile de reanimare”, a indicat prefectura din Pyrénées-Atlantiques într-un comunicat. Ţara, aflată în izolare totală din 17 martie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, a înregistrat vineri cel mai grav bilanţ de la începutul epidemiei: 588 de persoane au decedat în 24 de ore, ridicând la 6.500 bilanţul total al deceselor, în timp ce peste 6.600 de persoane se află de asemenea la reanimare, un record “în istoria medicală franceză”, a subliniat directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon, în cursul întâlnirii sale cotidiene cu presa.

Update 37: Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa unei moschei din Berlin, în pofida interdicţiei privind adunările publice, conform informaţiilor furnizate de poliţia germană, citate de dpa, citată de Agerpres. Se pare că mulţimea de credincioşi musulmani a răspuns chemării la rugăciune a moscheii Dar-as-Salam din districtul Neukoelln, din sud-estul capitalei.

Imamul moscheii şi ofiţerii de poliţie sosiţi la faţa locului “au reuşit doar parţial să îi convingă pe cei prezenţi să păstreze distanţa”. În urma cooperării autorităţilor cu imamul moscheii, rugăciunile de vineri au fost în scurt timp oprite. Conducerea moscheii a dat asigurări poliţiei că va insista din nou pe reţelele de socializare asupra faptului că oamenii nu trebuie să răspundă personal chemării la rugăciune şi că astfel de apeluri vor fi suspendate imediat în cazul în care mulţimile vor apărea din nou la moschee. Germania a înăsprit luna trecută restricţiile privind libertatea de mişcare.Populaţia trebuie să reducă toate contactele la minimum absolut, să menţină o distanţă personală de cel puţin 1.5 metri, să iasă doar cu membrii propriei familii sau în grupuri de cel mult două persoane şi să evite adunările.

Update 36: Preşedintele Donald Trump a declarat, vineri, că administraţia sa le recomandă acum americanilor să-şi acopere faţă cu „pânză non-medicală”. Noile recomandări sunt contrare sfaturilor iniţiale care spuneau că folosirea măştilor nu este necesară pentru persoanele care nu erau bolnave. Trump a spus că recomandările, care au venit după o săptămână de deliberări aprinse în interiorul Casei Albe, sunt voluntare şi că el nu le va aplica, scrie CNN.

„Nu cred că o voi face”, a spus Trump, adăugând că ar fi greu de purtat o mască în timpul întâlnirilor pe care le are în Biroul Oval. „Să port o mască pe faţă în timp ce salut preşedinţii, primii miniştri, dictatorii, regi, regine – pur şi simplu nu o văd”, a explicat liderul de la Casa Albă. După săptămâni în care americanii au insistat să nu poarte măşti de faţă pentru a preveni răspândirea coronavirusului, oficialii administraţiei prezidenţiale au început o dezbatere internă privind acest subiect şi au decis o schimbare de poziţie.

În discursul său, Donald Trump a recomandat folosirea de măşti alternative faţă de cele medicale. Totuşi, Casa Albă nu a emis directive cu privire ţesăturile care sunt cele mai bune sau în cel fel se alege cel mai bun material cu care se acoperă gura şi nasul. „Dacă oamenii doresc să poarte măşti, pot să o facă. Dacă doresc să folosească eşarfe, pe care cei mai mulţi le au în casă, pot să facă şi asta”, a spus Trump când a fost întrebat despre ce ar trebui să folosească americanii.

Update 35: Marea Britanie nu-şi va înlătura probabil restricţiile de izolare înainte de sfârşitul lunii mai, a declarat sâmbătă un consilier guvernamental, potrivit căruia ritmul de propagare al epidemiei de coronavirus trebuie mai întâi să se încetinească şi o politică intensivă de testare să fie introdusă, relatează Agerpres.

“Vrem să ne îndreptăm spre o situaţie în care, cel puţin până la sfârşitul lunii mai, să fim capabili să substituim prin măsuri mai puţin intense, bazate mai mult pe tehnologie şi teste, izolarea totală pe care o avem acum”, a declarat Neil Ferguson, profesor la Imperial College din Londra pentru BBC.

În Marea Britanie, care şi-a înăsprit măsurile după o reacţie iniţială limitată în amploare, sunt înregistrate circa 40.000 de cazuri confirmate, dintre care 3.605 decese de la începutul pandemiei. Unele opinii critice avertizează, de asemenea, împotriva impactului sanitar şi social al unei izolări prelungite.Un al doilea înalt consilier al guvernului, specialistul în pandemii Graham Medley, a declarat şi el sâmbătă în The Times că se teme că Marea Britanie va ieşi cu greu dintr-o strategie care riscă să degradeze sănătatea economică şi mentală a numeroşi britanici.

Update 34: Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 809 decese din cauza epidemiei de COVID-19. Este o cifră în scădere pentru a doua zi consecutiv după ce joi au fost anunțate 950 de decese, potrivit unui bilanţ publicat sâmbătă de autorităţi, citate de agențiile de presă străine.

Numărul total al deceselor înregistrate atinge astfel 11.744 în a doua ţară cea mai îndoliată din lume după Italia ca urmare a pandemiei, scrie Agerpres. Numărul de noi cazuri confirmate oficial s-a încetinit de asemenea, la 7.026, ridicând totalul acestora la 124.736.

Update 33: Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială şi a aruncat lumea într-o recesiune care va fi “mult mai gravă” decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să îşi extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să depăşească impactul economic şi sanitar al pandemiei. “Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” a declarat Kristalina Georgieva.

Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass. “Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră” a spus David Malpass într-o postare pe reţeaua LinkedIn.

Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008. De asemenea unele state sunt afectate de scăderea dramatică a preţului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de ţări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanţare de urgenţă de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.

Atât FMI cât şi OMS au făcut un apel pentru ca finanţarea de urgenţă să fie utilizată în principal pentru consolidarea sistemelor medicale, plata doctorilor şi asistentelor şi achiziţionarea de echipamente de protecţie.

 

Update 32: Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

În Ecuador, peste 3000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, potrivit statisticilor compilate de Universitatea Johns Hopkins, iar cel mai mare focar de infecție se află în Guayaquil, un oraș în care cetățenii au criticat măsurile tardive adoptate de Guvern împotriva pandemiei.

“Tot ce se întâmplă este o consecință a măsurilor ineficiente luate de autorități și a faptului că nu s-au pregătit din timp, cunoscând situația din Europa”, a declarat Stalin Briones, pentru CBS. “Vina cade și pe cetățenii care nu au colaborat cu autoritățile și au considerat că au de-a face cu o simplă răceală”.

Primarul orașului Guayaquil, Cynthia Viteri, a transmis, miercuri, că trei camionae frigorifice vor fi folosite pentru depozitarea cadavrelor. “Cadavrele sunt lăsate pe trotuare. Nimeni nu vrea să le recupereze”. Vicepreședintele Ecuadorului, Otto Sonnenholzner, a declarat că “guvernul intenționează să ofere o înmormântare demnă tuturor cetățenilor care pier în aceste zile, nu numai victimelor coronavirusului”. Potrivit publicației Los Angeles Times, autoritățile locale au raportat că peste 400 de cadavre au fost recuperate în aceste zile. Deși se bănuiește că decesele au fost provocate de pandemie, această informație este greu de confirmat din cauza numărului limitat de teste pentru COVID-19.

Update 31: Cifrele oficiale privind evoluția pandemiei de coronavirus în lume au ajuns la 1,1 milioane de cazuri, 59.000 de decese și peste 225.000 de pacienți vindecați de Covid-19, potrivit centralizării Johns Hopkins de pe platforma Arcgis. Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a spus că pandemia ce se răspândește cu repeziciune va provoca o ”recesiune globală majoră” care, cel mai probabil, va lovi cel mai rău țările cele mai sărace și vulnerabile.

Update 30: China s-a oprit sâmbătă dimineaţa timp de trei minute, la ora locală 10:00 (02:00 GMT) într-un moment de reculegere la nivel naţional în memoria persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu COVID-19, informează AFP, preluată de Agerpres.

Sirenele au sunat pe întreg teritoriul celei mai populate ţări de pe planetă, în timp ce maşinile, trenurile şi vapoarele au lansat semnale sonore în semn de omagiere a celor 3.326 de persoane decedate.

În Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori unde a început epidemia şi care a înregistrat cea mai mare parte a deceselor, personalul medical s-a reunit într-o ceremonie în care s-a înclinat în semn de respect pentru victime. În Beijing, automobiliştii şi-au oprit vehiculele şi au claxonat în timp ce pietonii, unii cu pungile de cumpărături în mâini după cum notează AFP, au rămas nemişcaţi, având un aer serios.

Preşedintele Xi Jinping s-a recules alături de principalii lideri ai Partidului Comunist în vastul complex din capitală care găzduieşte sediul puterii, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea naţională CCTV. Pentru marcarea zilei de doliu decretată sâmbătă, drapelul naţional a fost coborât în bernă în toată ţara.

Această reculegere naţională îi include şi pe cei 14 chinezi, în principal membri ai personalului medical, pe care guvernul i-a declarat joi “martiri” ai epidemiei. Printre aceştia se află şi medicul Li Wenliang, care a murit din cauza COVID-19 în Wuhan şi care şi-a alertat colegii în legătură cu răspândirea unui virus asemănător cu SARS. Oftalmologul în vârstă de 34 de ani a fost iniţial mustrat de poliţie pentru răspândirea de “zvonuri”. Moartea sa la începutul lunii februarie a provocat o criză în rândul opiniei publice, care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de autorităţi la un nivel de amploare mai rar întâlnit în societatea chineză. De atunci, guvernul a reabilitat onoarea medicului pentru a potoli indignarea oamenilor.

Update 29: Epidemia de coronavirus a ucis în Franța peste 6.500 de persoane, dintre care 5.091 au murit la spital și cel puțin 1.416 în azilurile de bătrâni și alte instituții medico-sociale, potrivit bilanțului oficial anunțat vineri, scrie AFP.

În cursul ultimelor 24 de ore, au fost înregistrate în spitale încă 588 de decese, a declarat directorul general pentru Sănătate Jérôme Salomon. Bilanțul general, cu cifrele incomplete provenind de la circa 3.000 de aziluri și alte instituții, este de 6.507 morți. În urmă cu o zi, numărul deceselor era de 5.387. “66% dintre Ehpad (instituții pentru găzduirea persoanelor vârstnice dependente) și 34% dintre celelalte instituții medico-sociale” au “semnalat episoade confirmate sau suspecte pentru unul sau mai multe cazuri” de Covid 19, a precizat Salomon.

Primele bilanțuri legate de aceste aziluri pentru bătrâni nu au început să fie publicate decât joi, în condițiile în care numeroși martori au denunțat o situație foarte gravă. În total în Franța sunt internate 27.432 de oameni (+1.186 în 24 de ore) dintre care 6.662 la reanimare, respectiv cu 263 mai mulți decât joi, o creștere care încetinește însă de luni. În total au fost confirmate 64.338 de cazuri, dar Franța are o politică de testare foarte restrictivă, în special din cauza lipsei de echipamente.

Update 28: Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, a declarat vineri un înalt responsabil ştiinţific al Administrației americane, în contextul în care Casa Albă se pregăteşte să recomande populaţiei purtarea măştilor, scrie AFP, citată de Agerpres.

Transmisia pe cale aeriană ar oferi o explicaţie căutată de mult timp pentru gradul de contaminare ridicat cu virusul responsabil de pandemia Covid-19 pentru că se pare că persoanele infectate, dar fără simptome, sunt responsabile de o mare parte din contaminări, fără să ştie. Medicul Anthony Fauci, director al Institutului naţional pentru boli infecţioase şi consilier al lui Donald Trump cu privire la epidemie, a evocat pe Fox News vineri informaţii indicând că “virusul poate în realitate să se transmită când oamenii nu fac decât să vorbească, nu doar când ei strănută sau tuşesc”.

Academia Naţională de Ştiinţă a SUA a detaliat într-o scrisoare trimisă Casei Albe miercuri mai multe rezultate ştiinţifice preliminare care înclină balanţa în favoarea unei transmiteri a virusului prin aerul expirat de oameni (‘aerosoli’ în limbaj ştiinţific) şi nu doar prin picături proiectate în cursul unui strănut direct spre faţa altor persoane sau pe suprafeţe (unde s-a demonstrat că virusul poate supravieţui ore, chiar zile, în funcţie de tipul de suprafaţă). „Lucrările de cercetare disponibile în prezent susţin posibilitatea ca SARS-CoV-2 să poată fi transmis prin bioaerosoli generaţi direct prin expirare de către pacienţi”, scrie Harvey Fineberg, preşedinte al comitetului asupra maladiilor infecţioase emergente într-o scrisoare în numele Academiei văzută de mai mulţi alţi experţi.

El citează patru studii şi subliniază că ar trebui mai mult pentru a înţelege mai bine riscul veritabil al infecţiei prin noul virus. Dacă virusul este prezent efectiv în respiraţie, nu se ştie încă dacă aceasta reprezintă din punct de vedere cantitativ o cale importantă de transmitere. Într-un studiu, cercetători de la Universitatea din Nebraska au regăsit porţiuni din codul genetic al virusului (ARN) în aerul camerelor unde erau izolaţi pacienţi. Găsirea acestor fragmente de virus nu este totuşi echivalentul găsirii întregului virus. Cercetători de la Universitatea din Hong Kong au observat recent că purtarea măştilor reduce cantitatea de coronavirus expirat de bolnavi (experienţa a fost făcută cu alţi viruşi decât SARS-CoV-2).

Şi cercetători chinezi la Wuhan au prelevat eşantioane de aer în diverse camere ale spitalelor din oraş şi au descoperit concentraţii ridicate de noul coronavirus, în special în toalete şi sălile unde cadrele medicale îşi dezbrăcau echipamentele de protecţie. Ţinând cont de aceste rezultate, responsabilii americani se pregătesc să recomande ţării purtarea măştilor – fără îndoială artizanale – fără a se şti deocamdată formularea şi gradul de obligativitate. „Nu cred că aceasta va fi obligatorie”, a spus Donald Trump joi. La New York, primarul a cerut deja locuitorilor să-şi acopere faţa în exteriorul locuinţei.

Update 27: “Ceea ce este mai rău abia urmează”, a avertizat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, reiterându-şi apelul la încetarea focului în lume pentru a ajuta la limitarea propagării COVID-19, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

“Există o şansă pentru pace, dar suntem departe de asta. Nevoia este urgentă. Furtuna COVID-19 soseşte acum în teatrele de conflict”, a adăugat el, prezentând un raport asupra progreselor obţinute de la apelul său lansat în 23 martie. “Virusul a arătat cât de rapid poate să traverseze frontierele, să devasteze ţări şi să bulverseze vieţi. Ceea ce este mai rău abia urmează”, a subliniat şeful ONU.

Potrivit lui, “un număr substanţial de părţi în conflict” şi-au exprimat acordul pentru o oprire a ostilităţilor, în special în “Camerun, Republica Centrafricană, Columbia, Libia, Myanmar, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Ucraina şi Yemen”. “Dar o imensă prăpastie rămâne între declaraţii şi acţiuni – transformarea cuvintelor în pace pe teren şi în vieţile oamenilor”, şi-a exprimat el regretul, evocând chiar situaţii “în care conflictele s-au intensificat”. Salutând sprijinul acordat apelului său de circa 70 de state, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai societăţii civile şi lideri religioşi, între care papa Francisc, şi o petiţie care a reunit peste 1 milion de semnături, Antonio Guterres a apreciat că “eforturi diplomatice solide” sunt încă necesare.

“Pentru a face să tacă armele, trebuie să ne ridicăm vocile pentru pace”, a spus el, fără a menţiona Consiliul de Securitate al ONU, care rămâne împotmolit în diviziunile între SUA şi China, potrivit unor diplomaţi. De la începutul crizei, Consiliul nu a ţinut nici măcar o singură reuniune consacrată COVID-19, nici nu a emis vreo declaraţie sau rezoluţie comună.

Adunarea Generală a ONU a fost joi prima din cadrul Organizaţiei care a întrerupt tăcerea, adoptând prin consens o rezoluţie invitând la o “cooperare internaţională” şi la “multilateralism” pentru a înfrunta în mod unit pandemia şi nu dispersat.”În aceste circumstanţe deosebit de dificile, lansez un apel special tuturor ţărilor care au influenţă asupra părţilor aflate în război cu scopul ca ele să facă tot ce este posibil pentru ca încetarea focului să devină realitatea”, a mai spus Antonio Guterres.

El nu a menţionat anumite ţări în mod special, dar mai multe state se implică de mai mulţi ani în conflicte prin procură, în Siria, în Libia şi în Yemen. “Îi invit pe toţi cei care pot să facă o diferenţă să facă această diferenţă: să ceară şi să facă presiuni asupra combatanţilor în lume pentru ca ei să renunţe la arme”, a insistat el.

Update 26: O comandă de 200.000 de măşti de protecţie împotriva coronavirusului destinate poliţiei din Berlin a fost „confiscată” la Bangkok, au afirmat vineri autorităţile locale din capitala germană, care suspectează o intervenţie americană, transmite AFP, citată de Agerpres.

Comanda de măşti de tip FFP2 „efectuată pe lângă un fabricant american” fusese plătită deja, dar a fost confiscată pe aeroportul din capitala Thailandei, se precizează într-un comunicat al autorităţilor berlineze. Acesta nu face menţiune la provenienţa măştilor, dar, conform mai multor publicaţii germane, echipamentele de protecţie au fost produse în China de către compania americană 3M.

„În stadiul actual, plecăm de la principiul că este legat de interdicţia de export de măşti a guvernului american”, au adăugat autorităţile berlineze. „Considerăm că este vorba despre un act de piraterie modernă”, a denunţat senatorul (ministrul de stat) de interne al Berlinului, Andreas Geisel, citat în comunicatul menţionat. „Nu se procedează astfel cu parteneri transatlantici. Chiar şi în vremuri de criză globală, metodele demne de Vestul Sălbatic nu ar trebui să prevaleze”, a adăugat el.

Întrebat despre această situaţie, ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, nu a dorit să comenteze, limitându-se să afirme că „evoluţia actuală este rea” din cauza cererii mondiale prea mari de astfel de echipamente. Mai mulţi preşedinţi de regiuni franceze au acuzat, la rândul lor, intervenţii americane prin care se oferă un preţ mai mare şi regiunile lor sunt private astfel de măşti pe care China s-ar fi angajat să li le vândă.

SUA au afirmat joi că nu au achiziţionat niciodată din China măşti destinate Franţei. În competiţia mondială şi nemiloasă pentru achiziţia de măşti, incidente survin uneori şi în interiorul Uniunii Europene, unde mai multe state au interzis exportul de material medical sau au decis rechiziţionări, precum Franţa. Potrivit săptămânalului L’Express, Franţa a confiscat pe 5 martie pe teritoriul său măşti produse de firma suedeză Molnlycke şi care aveau ca destinaţie Spania şi Italia. Cehia, de asemenea, a confiscat măşti dintre care o parte trebuiau livrate în Italia.

Update 25: Andrew Cuomo, guvernatorul din New York, a spus joi că statul mai are aparate medicale de ventilaţie suficiente în stocul său pentru a rezista încă şase zile, înainte să se înceapă folosirea de aparate improvizate pentru a trata numărul tot mai mare de pacienţi cu coronavirus.

Andrew Cuomo a declarat joi că virusul va continua să înainteze, provocând ravagii asupra comunităţilor rurale. El a cerut de urgenţă mai multe echipamente şi ventilatoare, dar spune că nu îi este clar de unde vor veni. După ce stocul de ventilatoare tradiţionale se va termina, spitalele se vor baza pe backup-urile de la anestezie şi pe maşinării manuale sau improvizate, iar pacienţii vor începe să împartă ventilatoare.

Maşinile BiPap sunt folosite pentru a trata persoanele cu apnee în somn şi pentru a le menţine respiraţia. Statul a cumpărat deja 3.000 de astfel de maşini, iar Northwell Health face acum eforturi supraomeneşti să le convertească. „La ritmul actual de ardere, avem în stoc stocuri de aproximativ şase zile, ceea ce înseamnă că, în cazul în care rata de utilizare, persoanele care vin în spitale au nevoie de ventilatoare, dacă continuăm să avem aproximativ şase zile. Dacă vârful se întâmplă în acest interval de timp, creşte, este mai lung, avem o problemă cu ventilatoarele ”, a spus Andrew Cuomo, potrivit Mediafax.

În medie, 350 de persoane pe noapte ajung la terapie intensivă şi au nevoie urgentă de maşini de ventilaţie. Cuomo le-a cerut şi fabricilor cu capacitate mare de producţie să producă halate medicale de unică folosinţă, măşti chirugicale şi mănuşi. Guvernatorul a asigurat aceşti producători că vor primi bani buni pentru reamenajarea spaţiilor şi pentru produsele livrate.

Update 24: Emisiile de dioxid de carbon ar putea avea în acest an cea mai mare scădere de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că pandemia de coronavirus blochează economiile, potrivit lui Rob Jackson, președintele Global Carbon Project, relatează Mediafax.

Președintele Global Carbon Project, organizație care urmărește și publică estimări ale emisiilor anuale, a declarat că emisiile de carbon ar putea scădea cu peste 5% – prima scădere de la reducerea de 1,4% de după criza financiară din 2008. „Nu m-ar mira să vad o scadere de 5% sau mai mult a emisiilor de dioxid de carbon în acest an, lucru care nu a fost vazut de la sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Jackson pentru Reuters. „Nici căderea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize de petrol sau financiare din ultimii 50 de ani nu sunt susceptibile să fi afectat emisiile așa cum o face această criză”, a spus el.

Predicția reprezintă o foarte mică veste bună în plină criză: oamenii de știință au avertizat guvernele mondiale că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă până în 2020, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Însă scăderea vine pe fondul unei situații de urgență mondială care a îmbolnăvit peste un milion de oameni și a închis fabrici, a menținut la sol avioane și obligă sute de milioane de oameni să rămână acasă.

Experții avertizează că, fără modificări structurale, scăderea emisiilor cauzate de coronavirus ar putea fi de scurtă durată și să aibă un impact redus asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul deceniilor. După ce emisiile mondiale de gaze cu efect de seră au scăzut în urma crizei financiare globale din 2007-2008, au înregistrat o creștere de 5,1%, potrivit lui Jackson.

Update 23: Patriarhul Kiril, șeful bisericii ortodoxe rusești, a făcut vineri turul Moscovei la bordul unei mașini care transporta o icoană a Fecioarei Maria, rugându-se pentru îndepărtarea epidemiei de coronavirus, scrie AFP.

Microbuzul negru cu geamuri fumurii al Patriarhului Kirill, 73 de ani, a mers pe centura capitalei și apoi a trecut prin apropierea zidurilor Kremlinului. Potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea cu tematică religioasă “Spas”, cortegiul era format și din mașini echipate cu girofaruri și semnale sonore.

În timpul cursei, Kirill a rostit o rugă pentru îndepărtarea pandemiei. Icoana Fecioarei Maria aleasă pentru acest parcurs este considerată de credincioși miraculoasă. “Doamne Dumnezeul nostru (…) apără-ne pe noi de ciuma distrugătoare”, afirma o rugăciune difuzată de “Spas” și pe care patriarhul a recomandat credincioșilor să o citească acasă la ei, în timpul procesiunii.

Rusia are 4.149 de cazuri confirmate de coronavirus și 34 de morți, potrivit bilanțului oficial. Președintele Vladimir Putin a prelungit până la sfârșitul lunii aprilie încetarea muncii impusă de o săptămână, lăsând în seama autorităților regionale să stabilească gradul de izolare impus. Biserica ortodoxă a refuzat să închidă lăcașurile de cult, dar patriarhul Kirill a sfătuit credincioșii să nu se roage de acasă în timpul epidemiei. Patriarhatul Moscovei, foarte apropiat de puterea de la Kremlin, revendică 150 de milioane de credincioși în întreaga lume, în principal în țările fostei URSS.

Update 22: Numărul persoanelor care au murit în Italia din cauza coronavirusului a ajuns vineri la 14.681, cu 760 de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor difuzate de Agenția italiană pentru Protecţie Civilă. Numărul infectărilor a ajuns la aproape 120.000.

Bilanțul de vineri al deceselor e aproape egal cu cel anunțat cu o zi în urmă (766 joi), notează Reuters. Și numărul cazurilor noi de infectare se menține constant, scăzând doar ușor față de ziua precedentă (+4.585 vineri, față de +4.668 joi), ceea ce duce totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate în Italia de la declanșarea epidemiei pe 21 februarie la 119.827.

Update 21: Carantina naţională din Italia pentru încetinirea propagării noului tip de coronavirus va fi probabil prelungită până după 1 mai, a declarat vineri şeful Agenţiei de Protecţie Civilă din Italia, Angelo Borrelli, la postul public de radio RAI, informează Reuters, citată de Agerpres.

Săptămâna aceasta guvernul italian a extins până pe 13 aprilie carantina, care presupune restricţii severe asupra deplasărilor şi suspendarea tuturor serviciilor şi firmelor care nu sunt considerate esenţiale pentru menţinerea reţelei de aprovizionare a Italiei.

Într-un interviu acordat radioului de stat RAI, Borrelli a fost întrebat dacă măsurile ar trebui să rămână în aplicare mai multe săptămâni. “Din păcate, vor fi” (menţinute), a răspuns el. “Nu cred că această situaţie… se va încheia până la 1 mai, trebuie să fim foarte riguroşi”, a spus Angelo Borrelli. Până joi Italia a înregistrat oficial 13.915 de decese cauzate de COVID-19, mult mai multe decât orice altă ţară din lume.

Update 20: Autoritățile spaniole au anunțat că 932 de oameni au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore, informează The Independent. Astfel, bilanțul total al victimelor în Spania a atins 10.935 de oameni.

Numărul cazurilor diagnosticate de COVID-19 a crescut la 117.710 vineri dimineață, cu aproape 7.500 mai multe decât în ziua precedentă, informează ministerul Sănătății spaniol.

Joi, Spania a anunțat cel mai mare număr de victime de până acum – 950 de persoane. Spania este una dintre țările cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus.

Update 19: Ministrul german de interne, Horst Seehofer, intenţionează să extindă controalele mai stricte la frontierele cu alte patru ţări, scrie vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de Agerpres.

Cabinetul federal de la Berlin urmează să discute luni noile propuneri, conform cărora se va permite intrarea din Polonia, Cehia, Belgia şi Ungaria doar a celor care au motive serioase, cum ar fi navetiştii, arată revista. Germania aplică deja restricţii similare la frontierele cu Austria, Franţa, Elveţia, Luxemburg şi Danemarca.

Update 18: Elevii din Franța nu vor mai da bacalaureatul în acest an. Ministrul Educației Jean- Michel Blanquer a anunțat vineri că elevii care ar fi trebuit să dea bacalaureatul general, tehnologic și vocațional vor fi evaluați în acest an doar prin evaluare continue, din cauza epidemiei de coronavirus, anunță RFI.

Părinții au declarat că scenariul anunțat de ministrul Educației le-a fost prezentat în urmă cu câteva zile. “Ne-am așteptat, este scenariul care ne-a fost prezentat în urmă cu câteva zile. Pare cel mai simplu”, a declarat Hubert Salaün, președintele federațieipărinților și elevilor, citat de France Info.

Update 17: Numărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns vineri la 457, în creştere cu 35 faţă de ziua anterioară, a anunţat celula guvernamentală de criză de la Sofia, scrie Agerpres, citând novinite.com.

În spitalele din Bulgaria sunt internaţi 189 pacienţi cu COVID-19, dintre care 18 se află la terapie intensivă. 25 de pacienţi s-au vindecat. Potrivit website-ului koronavirus.gov.hu, citat de MTI, în Ungaria numărul cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând vineri dimineaţă la 623. Numărul persoanelor decedate este de 26, majoritatea fiind pacienţi cu alte morbidităţi.

Autorităţile medicale ungare au făcut până în prezent 17.769 de teste. Ungaria se află în faza transmiterii comunitare a virusului, prin contacte personale. Numărul celor care poartă şi transmit virusul SARS-CoV-2 ar putea fi semnificativ mai mare decât numărul cazurilor confirmate, menţionează koronavirus.gov.hu. Cele mai multe cazuri au fost raportate la Budapesta (261) şi în judeţul Pesta din centrul Ungariei (124), iar cele mai puţine, trei, în judeţul Heves din nordul ţării.

Potrivit Radio Chişinău, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus continuă să crească în Republica Moldova. Datele prezentate online de Ministerul Sănătăţii arată că municipiul Chişinău continuă să fie cea mai afectată localitate de COVID-19 din Republica Moldova. Astfel, 199 din cele 505 de cazuri de îmbolnăvire confirmate până acum sunt din Chişinău (39%), urmat de raioanele Soroca, unde au fost depistate cu noul tip de coronavirus 71 de persoane (14%), şi Ştefan-Vodă, cu 57 de cazuri (11%). În regiunea transnistreană au fost raportate 32 de cazuri confirmate (6%).

Conform site-ului covid19.rs, până joi seară, numărul de persoane confirmate cu coronavirus în Serbia era de 1.171. Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad testase până joi la prânz 5.008 de persoane eligibile (situate în zona de transmitere intensă a virusului şi prezenţa simptomelor de infectare a tractului respirator). Începând de la 1 aprilie, în Serbia au fost testate 637 persoane, dintre care 111 pozitiv.

Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii ucrainean a anunţat că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 era vineri dimineaţă de 804, dintre care 20 de decese, relatează site-ul ukrinform.net. În total, 13 pacienţi s-au vindecat. Cele mai multe cazuri sunt la Kiev (160), regiunile Cernăuţi (143), Ternopil (106) şi Ivano-Frankovsk (74). Laboratorul Centrului de sănătate publică de la Kiev şi laboratoarele regionale au făcut 3.834 de teste.

Update 16: Cadrele medicale din Ungaria vor primi câte un bonus de 500.000 de forinţi (1.380 euro) în acest an, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban, în intervenţia sa săptămânală la postul Radio Kossuth, scrie Agerpres, citând MTI.

Şeful executivului de la Budapesta a menţionat că o decizie privind eventuala prelungire a restricţiilor de circulaţie introduse săptămâna trecută pentru a limita răspândirea pandemiei COVID-19 urmează să fie luată miercuri, 8 aprilie. Măsurile sunt în vigoare până la 11 aprilie. Orban a adăugat că este obligatoriu pentru întreg personalul medical să fie subordonat unui comandament central în caz de urgenţă de sănătate. În acest sens, sunt puse la dispoziţie 110 dormitoare cu o capacitate de 19.820 de locuri şi 58 de hoteluri pentru 5.661 persoane, precum şi 3.543 de vehicule.

Potrivit website-ului koronavirus.gov.hu, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând vineri dimineaţă la 623. Numărul persoanelor decedate este de 26, cele mai multe fiind în rândul pacienţilor cu comorbidităţi. Autorităţile medicale ungare au efectuat până în prezent 17.769 de teste. Ungaria se află în faza transmiterii comunitare a virusului, prin contacte personale. Cele mai multe cazuri au fost raportate la Budapesta (261) şi în judeţul Pesta din centrul Ungariei (124), iar cele mai puţine, trei, în judeţul Heves din nordul ţării.

Update 15: Un plasture cât vârful degetului ar putea fi un potenţial vaccin contra coronavirusului, conform unei echipe de cercetători din Statele Unite ale cărei concluzii au fost publicate într-un jurnal ştiinţific publicat de The Lancet, citat de Press Association și Agerpres.

În testele efectuate pe şoareci de laborator, potenţialul vaccin a produs anticorpi specifici COVID-19, în cantităţi considerate suficiente pentru neutralizarea virusului, a indicat grupul de oameni de ştiinţă.

Potenţialul vaccin este descris într-un studiu apărut în jurnalul EBioMedicine, publicat de The Lancet, considerat primul de acest fel revizuit de alţi oameni de ştiinţă. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, susţin că au reuşit să acţioneze atât de rapid deoarece au avut la dispoziţie o bază de plecare, la care au lucrat în timpul unor epidemii anterioare de coronavirus.

Unul dintre coautorii studiului, Andrea Gambotto, profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh, a declarat: “Aveam experienţă anterioară cu SARS-CoV din 2003 şi MERS-CoV din 2014. Aceste două virusuri, strâns asociate de SARS-CoV-2, ne învaţă că o anumită proteină, numită proteina ‘spike’, este importantă pentru inducerea imunităţii contra virusului. Ştiam exact unde să luptăm cu acest nou virus. De aceea este importantă finanţarea cercetării în domeniul vaccinurilor. Nu se ştie niciodată de unde va veni următoarea pandemie”.

Echipa de cercetători susţine că acest candidat la vaccin urmează o abordare mai bine stabilită în comparaţie cu candidatul la vaccin pe baza ARN mesager (mARN), care a intrat în stadiul de studiu clinic în Seattle. Acest candidat la vaccin, numit de echipa de cercetători PittCoVacc – prescurtarea de la “Pittsburgh Coronavirus Vaccin” – foloseşte fragmente de proteine virale obţinute în laborator pentru a construi imunitatea, în mod similar modului în care funcţionează vaccinurile antigripale actuale.

Cercetătorii au utilizat o abordare nouă pentru administrarea medicamentului, prin plasture cu microace, pentru a-i creşte eficacitatea. Plasturele de dimensiunea vârfului degetului conţine 400 de ace minuscule, ce livrează proteinele “spike” în piele, unde reacţia imunitară este mai puternică. După aplicarea acestui plasture, acele, realizate din zahăr, şi fragmentele de proteine, se dizolvă în piele.

Update 14: Numărul cazurilor de coronavirus raportate oficial în lume a depășit pragul de un milion, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns la peste 53.000. Pe de altă parte, dintre cei raportați cu Covid-19, mai mult de 210.000 au fost declarați vindecați, potrivit centralizării Johns Hopkins de pe platforma Arcgis.

Medicul-șef care conduce sistemul de sănătate australian, Brendan Murphy, a spus însă că, la nivel mondial, numărul de cazuri ar putea fi de ”5-10 ori mai mare” decât milionul raportat.

Update 13: Coreea de Nord nu are cazuri de infectare cu noul coronavirus, a declarat pentru AFP un important responsabil medical de la Phenian, într-un moment în care unele ţări se îndoiesc de absenţa contaminărilor cu COVID-19 pe acest teritoriu, scrie Agerpres.

Acest stat sărac şi izolat diplomatic, înconjurat de China şi Coreea de Sud, două ţări puternic afectate de coronavirus, şi-a închis toate graniţele de la sfârşitul lunii ianuarie şi a luat măsuri drastice de izolare. Pak Myong Su, directorul Departamentului anti-epidemie din cadrul Centrului Naţional pentru Combaterea Epidemiilor, a insistat asupra eforturile care au permis obţinerea acestui succes. “Până în prezent, nimeni nu a fost infectat cu noul coronavirus în ţara noastră”, a precizat marţi Pak.

”Am luat măsuri preventive şi ştiinţifice, cum ar fi inspecţiile şi plasarea în carantină a tuturor persoanelor care intră în ţara noastră, o dezinfectare completă a tuturor mărfurilor, precum şi închiderea frontierelor şi suspendarea legăturilor maritime şi aeriene”, a subliniat el. Până în prezent, doar câteva ţări din lume – adesea insule izolate sau ţări devastate de război – nu au raportat cazuri de COVID-19.

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că pragul de un milion de cazuri confirmate la nivel mondial va fi depăşit în zilele următoare. China şi Coreea de Sud au fost puternic afectate de pandemia de COVID-19, soldată cu peste 45.000 de decese în întreaga lume. Potrivit specialiştilor, Coreea de Nord este deosebit de vulnerabilă în faţa acestui virus din cauza unui sistem medical defectuos. Persoanele care au evadat din această ţară au acuzat Phenianul că a ascuns o epidemie.

Luna trecută, comandantul forţelor americane din Coreea de Sud, Robert Abrams, a declarat că este “aproape sigur” că în Coreea de Nord au fost înregistrate cazuri de COVID-19. Preşedintele american Donald Trump a declarat la rândul său că “se întâmplă ceva” în Coreea de Nord şi a oferit ajutorul ţării sale într-o scrisoare către liderul Kim Jong-un.

Update 12: Banca Mondială (BM) a anunţat că pregătită să aloce 160 de miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a ajuta ţările să reacţioneze la consecinţele sanitare imediate ale pandemiei COVID-19 şi să sprijine redresarea economică, informează AFP, citată de Agerpres.

Consiliul de administraţie al BM a aprobat joi “un prim set de operaţiuni de ajutoare de urgenţă pentru ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume”, se arată într-un comunicat în care este menţionat un “prim set de proiecte, în valoare de 1.9 miliarde de dolari” destinat unui număr de 25 de ţări. “În cadrul acestei proceduri accelerate, este în curs de pregătire sprijin pentru un alt grup de 40 de ţări”, a declarat preşedintele instituţiei David Malpass în timpul unei conferinţe telefonice, precizând că se urmăreşte “remedierea consecinţelor imediate asupra sănătăţii” ale pandemiei.

“Avem deja operaţiuni de răspuns în domeniul sănătăţii în peste 65 de ţări”, a afirmat el. “Ne străduim să consolidăm capacitatea ţărilor în curs de dezvoltare de a răspunde la pandemia COVID-19 şi să scurtăm timpul necesar redresării economice şi sociale”, a adăugat David Malpass. Totodată, a subliniat necesitatea unei “acţiuni de amploare” pentru ţările cele mai sărace, care sunt cele mai vulnerabile şi care vor fi “probabil cele mai afectate”. “Acestea suferă o dublă presiune, economică şi în planul sănătăţii”, a precizat oficialul BM.

Ca răspuns la întreruperile pe scară largă ale lanţului de aprovizionare, BM sprijină, de asemenea, ţările să aibă acces la materiale medicale esenţiale “contactând furnizorii în numele guvernelor”, a mai informat instituţia, care a încurajat şi alte state să acordă sprijin financiar ţărilor în curs de dezvoltare.

“Acest pachet de răspunsuri rapide va salva vieţi”, a declarat, într-un comunicat, directorul operaţional al BM, Axel van Trotsenburg. El a precizat că operaţiunile în aceste ţări “vor fi coordonate la nivel global pentru a asigura partajarea rapidă a celor mai bune practici, inclusiv abordări pentru consolidarea sistemelor naţionale de sănătate”.

India va fi cel mai mare beneficiar al primei etape de asistenţă, cu o facilitate de 1 miliard de dolari, urmată de Pakistan, cu 200 milioane de dolari, şi Afganistan cu puţin peste 100 milioane de dolari. În afara acestor trei state, BM va oferi ajutor ţărilor de pe aproape toate continentele, a mai informat BM. În plus, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) din cadrul BM, destinată sectorului privat, oferă o finanţare de 8 miliarde de dolari “pentru a ajuta companiile private afectate de pandemie şi pentru a păstra locurile de muncă”.

Update 11: Pandemia de coronavirus a dus in Statele Unite la un numar record de 6,6 milioane de cereri pentru indemnizatii de somaj in doar o saptamana si a ucis 950 de americani intr-o singura zi, arata cele mai recente date.

Numarul americanilor care au solicitat indemnizatii de somaj saptamana trecuta a depasit un maxim atins cu o saptamana inainte, activitatile economice fiind blocate de masurile adoptate de autoritati pentru a tine sub control extinderea noului coronavirus, potrivit Reuters, citata de news.ro. “Iti taie respiratia. Evident, reactia imediata la ceva de genul acesta va fi frica”, a spus Justin Hoogendoorn, sef pentru strategie si analize in domeniul tranzactiilor cu venituri fixe la firma Piper Sandler din Chicago.

Statele Florida, Georgia, Mississippi si Nevada au cerut cetatenilor sa ramana acasa, ridicand la 39 numarul de state americane care au impus astfel de masuri. Expertii in sanatate publica afirma ca masurile sunt o necesitate urgenta, dar economistii spun ca ar putea duce la o contractie economica de 30% sau mai mult in trimestrul al doilea. Numarul deceselor provocate de coronavirus in Statele Unite a crescut cu 950, pana la un total de peste 4.800, marcand a treia zi la rand de cresteri record.

Alti 26.000 de americani au fost testati pozitiv pentru coronavirus, numarul total de cazuri confirmate crescand la 214.000, aproape dublu fata de Italia, care se afla pe locul al doilea in lume. La nivel global, numarul de infectii confirmate a trecut de un milion, cu aproape 49.000 de victime. In Italia au avut loc cele mai multe decese provocate de coronavirus, peste 13.000 de morti, potrivit datelor oferite de Johns Hopkins.

Crematoriile din New York si-au prelungit programul de lucru si ard cadavrele in timpul noptii. Numarul decedatilor este atat de mare incat autoritatile din New York cauta locuri de inhumare temporare din alte parti ale statului. Casele funerare si directorii de cimitire descriu ca are loc o crestere a cererii nemaiintalnita in ultimele decenii, in conditiile in care numarul infectiilor de COVID-19, afectiunea respiratorie provocata de noul coronavirus, a depasit 40.000 in New York, numarul deceselor fiind de peste 1.000.

Grupul de lucru al Casei Albe pentru pandemia de coronavirus estimeaza ca boala ar putea ucide intre 100.000 si 240.000 de persoane, chiar daca ordinele de ramanere acasa raman in vigoare, iar americanii le respecta. Coronavirusul este si mai letal in New Orleans, unde rata deceselor pe cap de locuitor este mult mai mare decat in New York. Medicii, oficialii de sanatate publica si datele disponibile arata ca motivul ar putea fi nivelul ridicat de obezitate si afectiunile conexe ale populatiei din New Orleans.

Update 10: Canada a ajuns la peste 10.000 de cazuri de coronavirus și la 127 de decese, conform datelor postate joi de autorități. Astfel, numărul de cazuri de infectări a ajuns joi la 10.132, față de 9.017 miercuri, zi în care bilanțul deceselor era de 105.

Agenția de Sănătate din Canada și-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu răspândirea coronavirusului în centrele pentru vârstnici. În același timp, unii angajați din sănătate au acuzat lipsa de echipamente de protecție personală, cum ar fi măștile. Premierul Justin Trudeau a spus că autoritățile au primit peste un milion de măști miercuri seara. “Acestea se adaugă la cele 10 milioane de măști care au venit în ultimele zile și care acum sunt distribuite cât mai repede posibil”, a spus el în conferința de presă zilnică.

Update 9: Fujifilm a anunțat că a dezvoltat un nou test pentru coronavirusul Sars-Cov-2 care reduce timpul de aflare a rezultatului la aproximativ două ore, potrivit Reuters.

Testul a fost dezvoltat de subsidiara Wako Pure Chemical Corp și va fi lansat pe 15 aprilie, a spus compania într-un comunicat de presă. Kitul de detecție RT-qPCR pentru Sars-Cov-2 va putea furniza rezultate privind prezența coronavirusului care provoacă Covid-19 mai repede decât actualele teste PCR, care au nevoie de 4-6 ore. Medicamentul Avigan, tot al Fujifilm, este testat pentru tratamentul Covid-19 în China, mai menționează Reuters.

Update 8: Testele actuale de diagnosticare a infecţiei virale COVID-19 nu detectează trei bolnavi din zece, potrivit unor estimări, o marjă de eroare care nu ar avea însă legătură cu fiabilitatea lor şi care s-ar explica adeseori printr-o prelevare necorespunzătoare, informează AFP joi, citată de Agerpres.

Este vorba despre ceea ce specialiştii au denumit “fals negativ”: un pacient contaminat, a cărui infecţie nu a fost depistată de un test. Un astfel de “fals negativ” are drept consecinţă neizolarea unei persoane, deşi aceasta este în realitate contagioasă. Câteva cazuri spectaculoase au marcat recent opinia publică. În Franţa, adolescenta de 16 ani decedată la sfârşitul lunii martie după ce a fost infectată cu noul coronavirus fusese testată negativ de două ori, înainte de a fi declarată în cele din urmă pozitivă.

“Aceste falsuri negative apar în până la 30% din cazuri”, a declarat medicul James Gill, profesor onorific la Warwick Medical School din oraşul britanic Coventry. “Din 100 de pacienţi testaţi, 30 rămân nedepistaţi”, a confirmat Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului biologilor din Franţa.

Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de “98% atunci când prelevarea este corectă”, a subliniat medicul Francois Blanchecotte. Tehnica utilizată, denumită RT-PCR, este o metodă de amplificare a materialului genetic al virusului.

Pentru a realiza acest lucru, medicii trebuie să caute virusul în secreţiile bolnavului. Prelevarea este efectuată introducând în profunzime un tampon (asemănător beţişorului de urechi) în nasul pacientului. Acesta este stadiul în care poate să se producă o manevră necorespunzătoare. “Trebuie ca tamponul să fie introdus destul de în profunzime, nu doar la intrarea în nas”, a subliniat Andrew Preston, profesor la Universitatea Bath din Anglia.

Într-adevăr, virusul nu este prezent peste tot: pentru a fi siguri că prelevarea este corectă, medicii nu trebuie să se oprească la nivelul nărilor pacientului, ci să traverseze fosele nazale şi să ajungă până în partea superioară a faringelui. Este o manevră dezagreabilă pentru pacient, dar care, paradoxal, garantează succesul operaţiunii de testare. “Dacă virusul nu este prezent pe tampon, rezultatul va fi negativ”, a insistat profesorul Preston.

În anumite ţări, prelevările nu sunt făcute la nivelul nasului, ci al gurii. “Şi în acel caz, tamponul trebuie să ajungă până în partea din spate a gâtului, nu doar în interiorul obrajilor”, a adăugat profesorul Preston. Aceste imperative tehnice i-au determinat pe anumiţi experţi să se declare neîncrezători faţă de testele realizate în sistem “drive-in”, în timpul cărora pacienţii rămân în automobilele lor.

Un alt factor de eroare este momentul în care a fost realizată prelevarea. “Cantitatea virală poate să varieze în funcţie de pacient şi de stadiul infecţiei”, a explicat Al Edwards, profesor la Universitatea Reading din Marea Britanie.

“Chiar şi cu o tehnică perfectă (de prelevare, n.r.), un pacient infectat poate să nu iasă pozitiv, de exemplu atunci când se află foarte devreme în faza de incubaţie sau chiar la sfârşitul bolii, când cea mai mare parte a virusului a fost eliminată din organism”, a concluzionat specialistul britanic.

Update 7: Arabia Saudită a impus restricţii de deplasare de 24 de ore joi în oraşele sfinte musulmane Mecca şi Medina, extinzând măsurile pentru combaterea răspândirii coronavirusului, care a infectat peste 1.700 de persoane în regat şi a ucis 16, relatează Agerpres.

Ministerul de Interne a anunţat într-un comunicat că există unele excepţii, inclusiv pentru muncitorii esenţiali şi pentru ca populaţia să cumpere mâncare şi să aibă acces la îngrijiri medicale. În cartierele rezidenţiale ale acestor oraşe, maşinile nu pot transporta decât un pasager pentru a limita transmisia virusului, adaugă comunicatul.

Ţara cu 30 de milioane de locuitori a luat măsuri drastice anti-coronavirus, oprind zborurile internaţionale, închizând majoritatea locurilor publice şi suspendând pelerinajul umrah pe tot parcursul anului. Marţi, a cerut de asemenea musulmanilor să-şi pună în aşteptare planurile pentru pelerinajul anual haj până la clarificarea situaţiei pandemiei. Restricţiile de deplasare s-au înăsprit, intrarea şi ieşirea din Riad, Mecca, Medina şi Jeddah fiind puternic limitate. Unele cartiere din Mecca şi Medina erau deja blocate total, dar în restul acestor oraşe, restricţiile fuseseră impuse între orele 15.00 şi 6.00.

Provincia producătoare de petrol Qatif (est), unde primele cazuri de coronavirus în regat au fost raportate luna trecută printre pelerinii musulmani şiiţi întorşi din Iran, este sub izolare de aproape patru săptămâni. Arabia Saudită are cele mai multe infecţii şi decese printre cei şase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului, dar oficiali din sănătatea publică afirmă că experienţa trecută în combaterea Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) a ajutat la pregătirea regatului pentru epidemia cu noul coronavirus.

Update 6: Peru a restrâns joi și mai mult condițiile de deplasare în afara locuinței pentru populație, interzicând bărbaților și femeilor să iasă împreună pe străzi și impunând ieșiri pe bază de sex, relatează AFP.

Conform acestei măsuri neobișnuite anunțate de președintele peruvian Martin Vizcarra, bărbaților li se va permite să își părăsească locuințele luni, miercuri și vineri, în timp ce femeile vor putea ieși afară doar marți, joi și sâmbătă. Nimănui nu i se va permite să se deplaseze în afara casei duminica. „Mai avem doar zece zile rămase, haideți să facem un efort suplimentar pentru a controla această boală”, a afirmat președintele în timpul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, noua măsură va rămâne în vigoare până în 12 aprilie, data la care autoritățile peruane au anunțat încheierea carantinei în vigoare în țară începând cu 16 martie.

O măsură identică a fost aplicată și în Panama, unde au fost confirmate 1.317 de cazuri de contaminare și 32 de decese. În Peru, potrivit ultimelor cifre oficiale de joi, există 1.414 cazuri pozitive și 55 de persoane decedate din cauza coronavirusului COVID-19. Măsura nu se va aplica însă angajaților din sectoarele ce furnizează servicii esențiale în cazul unei stări de urgență, piețelor, băncilor, farmaciilor și spitalelor.

Update 5: Pragul simbolic de 1 milion de cazuri oficial declarate în întreaga lume pentru pandemia de coronavirus a fost depășit joi în jurul orei 19,00 GMT, potrivit bilanțului realizat de AFP pe baza surselor oficiale.

Cel puțin 1.000.036 cazuri de infecție, dintre care 51.718 mortale, au fost detectate în 188 de țări și teritorii, în special în Statele Unite (234.462 cazuri, dintre care 5.607 mortale), unde pandemia progresează în prezent cel mai rapid, în Italia (115.242 cazuri, dar țara cu cele mai multe decese 13.915), Spania (110.238 cazuri, 10.003 morți) și China (81.589 cazuri, 3.318 morți), de unde a pornit pandemia. Numărul de cazuri diagnosticate nu reprezintă totuși decât o parte a numărului real de contaminări, în condițiile în care un mare număr de țări nu testează decât cazurile grave.

Update 4: Vladimir Putin a anunțat joi că în întreaga lună aprilie nu se va lucra, cu excepția produselor de primă necesitate, dar cu menținerea salariilor pentru angajați, scrie AFP. “Amenințarea rămâne. După cum estimează virusologii, vârful pandemiei în lume nu a fost încă atins, inclusiv în țara noastră”, a declarat președintele rus, în a doua intervenție televizată de coronavirus în puțin mai mult de o săptămână.

“Am decis să prelungesc regimul de zile nelucrătoare (în vigoare din 28 martie) până în 30 aprilie inclusiv”, a adăugat el, cu solicitarea ca salariile să fie menținute. Pe lângă magazinele alimentare, farmacii, spitale și comerțul cu produse de primă necesitate, fiecare regiune va putea stabili, potrivit propriei situații epidemiologice, ce companii vor putea să continue să funcționeze.

Moscova, principalul focar al epidemiei, a prelungit de asemenea perioada de carantină până în 1 mai. În raport cu Europa occidentală, Rusia rămâne puțin atinsă de pandemie, cu 3.548 de cazuri confirmate și 30 de decese anunțate oficial. Dar progresează rapid: în 25 martie, înainte de primul discurs al lui Putin, existau 495 de bolnavi și niciun deces. Președintele rus nu a anunțat joi noi măsuri de susținere a economiei, afectată din plin de criza mondială provocată de Covid-19 dar și de prăbușirea cotației petrolului.

Dar a subliniat că “salvarea locurilor de muncă și a veniturilor” rușilor este o prioritate. Săptămâna trecută, Vladimir Putin anunțase o serie de măsuri socio-economice pentru a susține companiile în dificultate. Miercuri, Kremlinul a anunțat că Putin va lucra de acasă, de la reședința sa din periferia Moscovei.

Anunțul a venit după ce medicul șef al unui spital moscovit care tratează bolnavii de Covid-19, și care se întâlnise cu Putin săptămâna trecută, este infectat și el. În prezent, granițele Rusiei sunt practic închise complet.

Update 3: Nava de croazieră Coral Princess, care are la bord 12 cazuri diagnosticate cu noul coronavirus, navighează în prezent spre portul Fort Lauderdale (Florida), a declarat joi pentru AFP compania de transport maritim Princess Cruises, potrivit Agerpres. Până în prezent, au fost depistate 12 cazuri pozitive de coronavirus (7 pasageri şi 5 membri ai echipajului) din 13 teste efectuate “ca răspuns la un mic focar de cazuri de boli respiratorii”, a declarat compania.

Un număr de 1.898 de persoane (1.020 de pasageri şi 878 de membri ai echipajului) se află pe nava Coral Princess, care urmează să acosteze sâmbătă în Fort Lauderdale, potrivit Princess Cruises.

Până la sosirea pe uscat, pasagerii vor rămâne izolaţi în cabinele lor. O altă navă de croazieră cu cazuri de coronavirus la bord, Zaandam, operată de compania Holland America, a ancorat joi în portul Fort Lauderdale, după ce a fost respinsă de mai multe porturi din America Latină. Companiile Princess Cruises şi Holland America fac parte din acelaşi grup, gigantul croazierelor Carnaval.

Update 2: Rețeaua de magazine Aldi a declarat joi că va pune suplimenta numărul transporturilor de paste din Italia, pentru a reumple rafturile după ce cumpărătorii germani le-au golit de produse neperisabile în primele zile ale epidemiei, anunță Reuters, citat de Mediafax.

Primele transporturi aduc 200 de tone de paste, peste 250.000 de pachete de spaghete, a postat pe blog Aldi Sued, care administrază magazinele din sudul Germaniei. „Alimentele de lungă durată, cum ar fi pastele, sunt în prezent mai solicitate ca niciodată”, a spus Aldi, adăugând că va continua să cumpere paste de la furnizorul său din orașul Nola, din zona Napoli. „Nu este nevoie să faceți stocuri de paste”, a spus compania. Guvernul german și comercianții cu amănuntul au spus că nu există o lipsă de produse alimentare, în ciuda pandemiei, care provoacă perturbări în traficul transfrontalier de pasageri.

Companiile și autoritățile sunt dornice să mențină un flux liber de mărfuri. Dar mulți germani – ca și omologii lor din alte țări europene – au stocat paste, hârtie igienică sau conserve. Unele supermarketuri au limitat cantitatea de bunuri ce pot fi cumpărate.

Update 1: Restaurante din Londra au intensificat eforturile de a pregăti gustări pentru personalul medical implicat în eforturile împotriva coronavirusului, informează agenţia de presă Bloomberg, citată de Mediafax. Un bucătar care întruneşte standardele Michelin este coordonatorul celui mai mare efort de a pregăti mâncare pentru angajaţii Serviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS).

Bucătarii restaurantelor şi hotelurilor din Londra s-au mobilizat pentru a le oferi mâncare medicilor, asistenţilor şi altor angajaţi ai spitalelor în care sunt trataţi pacienţi care au coronavirus. Noua echipă formată din circa 20 de bucătari ai restaurantelor de elită s-a instalat în bucătăriile restaurantului Le Pont de la Tour din Londra, unde sunt pregătite zilnic 1.000 de gustări pentru personalul Spitalului Universitar (University College Hospital) din capitala Marii Britanii.

În fiecare zi vor fi 700 de porţii preparate din carne şi 300 de tip vegetarian. Marea Britanie a instituit restricţii de circulaţie din cauza coronavirusului, iar toate restaurantele, barurile, cafenelele şi puburile sunt închise. Bilanţul epidemic a depăşit 2.900 de morţi, iar cetăţenii au voie să iasă din case doar pentru a merge la lucru, pentru exerciţii fizice individuale ori pentru cumpărarea de produse de bază.

„Personalul aflat în prima linie are nevoie de susţinerea noastră prin hrană consistentă, pentru a salva vieţi. Prieteni ori chiar membri ai familiilor noastre ar putea fi afectaţi de acest virus teribil”, afirmă liderul proiectului, chef Larry Jayasekara, premiat cu o stea Michelin când conducea Restaurantul Petrus din Londra. El este ajutat de bucătari din numeroase restaurante londoneze, inclusiv din compania D&D London Ltd., care deţine Le Pont de la Tour.

Costurile proiectului în valoare de 2,5 milioane de lire sterline sunt suportate de doi antreprenori care au dorit să păstreze anonimatul, a precizat Larry Jayasekara. Ei nu sunt singurii bucătari implicaţi în acest proiect. Într-o iniţiativă separată, 500 de mese sunt pregătite zilnic în restaurantul Hotelului Claridge’s, fiind distribuite în spitale şi centre de asistenţă din Londra.

Echipele de bucătari de la Connaught şi Berkeley, alte două proprietăţi ale Grupului hotelier Maybourne, contribuie la acest program, în colaborare cu organizaţia de caritate Helpforce. Leon şi alte restaurante participă la un proiect pentru colectarea de fonduri pentru alte 6.000 de porţii de mâncare care să le fie oferite zilnic angajaţilor spitalelor din Londra şi din alte zone ale Marii Britanii.

Campania de un milion de lire intitulată „Feed NHS” („Hrănim NHS”) este coordonată de actorii Damian Lewis, Helen McCrory şi Matt Lucas. Pe de altă parte, aproape 200 de hoteluri din Marea Britanie au pus la dispoziţie 20.000 de paturi pentru personalul medical.

Autorităţile suedeze au anunţat joi instalarea în acest week-end a unui spital de campanie la Stockholm unde vor fi trataţi pacienţi care suferă de noul coronavirus, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Instalarea spitalului de campanie va fi făcută în incinta unui centru expoziţional situat în suburbia Alvsjo din partea de sud a capitalei suedeze. Acesta va găzdui iniţial 140 de pacienţi şi va putea să îşi crească capacitatea de primire până la 600 de paturi, dacă va fi necesar. În Suedia s-au înregistrat 282 de decese din cele 5.466 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19.

Numărul de cazuri diagnosticate reflectă însă doar o mică parte din numărul real de contagieri, deoarece autorităţile testează doar cazurile grave şi cadrele medicale. Din totalul de 282 de decese, în Stockholm s-au înregistrat 179, 143 de persoane se află la terapie intensivă, iar alte 572 sunt internate în alte unităţi de îngrijire.

Comparativ cu majoritatea ţărilor europene, Suedia s-a remarcat prin adoptarea unei metode mai puţin dure de combatere a răspândirii pandemiei, menţinând economia funcţională şi refuzând să adopte măsuri de izolare. Şcolile, cafenelele, restaurantele şi sălile de sport rămân deschise, dar autorităţile au recomandat persoanelor trecute de 70 de ani şi celor cu risc să rămână acasă. Au fost interzise organizarea de întâlniri cu participarea a peste 50 de persoane.

Citește și: EPIDEMIE CORONAVIRUS / LIVE TEXT. 760 DE PERSOANE AU MURIT ÎN ITALIA ÎN ULTIMELE 24 DE ORE! CE SE MAI ÎNTÂMPLĂ LA NIVEL GLOBAL

Sursa foto: BBC