ERDOGAN, despre avionul rus: Desi a fost avertizat de zece ori in 5 minute ca a trecut frontiera, a continuat incalcarea

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei, a spus ca fortele aeriene ale tarii pe care o conduce au facut tot posibilul pentru a evita doborarea avionului rus de bombardament Suhoi Su-24, care s-a prabusit marti in Siria.

Erdogan declara ca pilotii acestui avion nu au raspuns mesajelor repetate prin care au fost atentionati ca au patruns in spatiul aerian al Turciei.

”Desi a fost avertizat de zece ori in cinci minute ca a trecut frontiera, a continuat incalcarea” spatiului aerian turc, a aratat Erdogan intr-o declaratie in fata presei la Ankara. ”Incidente si mai grave legate de Siria au fost evitate in trecut numai pentru ca Turcia a dat dovada de sange rece. Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de faptul ca am depus toate eforturile pentru a evita si acest ultim incident. Dar toata lumea trebuie sa respecte dreptul Turciei de a-si apara granitele”, a declarat Erdogan, potrivit Agerpres.

CITESTE SI: NATO: Avionul militar rus doborat INTRASE in SPATIUL AERIAN al TURCIEI

Totodata, presedintele Turciei a precizat ca in sectorul unde zbura respectiva aeronava rusa nu exista combatanti ai Statului Islamic, acea zona fiind controlata de turkmeni (sirieni de etnie turca). Gruparea armata a acestora din urma face parte din randul rebelilor moderati sirieni, despre care Federatia Rusa afirma ca nu ii ataca.

”Ii vom sustine mereu pe fratii nostri care traiesc in aceasta regiune”, a mai afirmat Erdogan, care adauga ca s-au intensificat atacurile impotriva rebelilor care lupta impotriva presedintelui sirian Al-Assad. El nu a facut, insa, referire in mod explicit la raidurile aviatiei ruse.

CITESTE SI: AVION DE VANATOARE RUSESC DOBORAT DE TURCIA: Armata turca a prezentat un GRAFIC cu RUTA avionului Suhoi-24 in spatiul aerian turc (FOTO IN ARTICOL). UPDATE 

Interventia lui Erdogan survine dupa ce autoritatile ruse au sustinut ca aeronava de vanatoare nu a patruns in spatiul aerian turc. Presedintele Putin a clarificat incidentul drept ”o injughiere pe la spate” ce va avea ”consecinte grave”.

Sursa foto: mediafax