ERIC HOLDER, secretarul american al JUSTITIEI, si-a dat DEMISIA. VIDEO

Secretarul american al Justitiei, Eric Holder, numit in 2008 de presedintele Barack Obama si primul afroamerican care ocupa acest post, si-a anuntat demisia joi seara, vizibil emotionat, alaturi de seful statului, de care este foarte apropiat, relateaza AFP.

Presedintele american i-a adus un omagiu celui care “a lucrat cu pasiune pentru a face sistemul nostru judiciar cel mai bun din lume”, reducand “disparitatile injuste ale pedepselor” sau contribuind la gasirea unor “alternative la incarcerare”. Dar Barack Obama a salutat de asemenea toata lupta sa pentru drepturile civice si pentru un “tratament just si echitabil” pentru toti in fata legii, “indiferent de rasa, religie, sex sau convingeri, orientare sexuala sau handicap”.

CITESTE SI: BARACK OBAMA a aprobat, in timpul mandatului sau, RAIDURI AERIENE in 7 tari – ANALIZA 

Cu lacrimi in ochi, Eric Holder, primul ministru de culoare al lui Barack Obama, a evocat memoria lui Robert Kennedy, fratele presedintelui american asasinat, care a ocupat acelasi post inainte de a fi ucis la randul sau in 1968. El a subliniat ca acesta a fost sursa sa de inspiratie pentru lupta sa in cadrul miscarii pentru drepturile civice alaturi de Martin Luther King.

Eric Holder va ramane in functie pana cand un succesor va fi numit si confirmat de Senat, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului, ceea ce ar putea dura cateva luni. Directorul FBI James Comey, al carui nume a fost evocat, a negat ca ar fi fost abordat sau ca ar dori sa ii succeada lui Holder.

La 63 de ani, Eric Holder pune astfel capat unei cariere de 26 de ani in cadrul justitiei americane. El s-a distins in ultimele saptamani dupa ce a pledat pentru reducerea tensiunilor rasiale la Ferguson, in statul Missouri, teatrul unor grave revolte dupa uciderea unui tanar afroamerican de catre un politist alb.

CITESTE SI: Edward Snowden a dat primul interviu video pentru televiziunea germana ARD

Reforma sistemului penal lansata de el in septembrie 2013 a condus la prima scadere populatiei carcerale in Statele Unite dupa 1980. Doar doi dintre predecesorii sai au ramas la conducerea Departamentului de Justitie mai mult ca el.

Holder a facut aluzie in trecut la intentia sa de a parasi administratia inainte de incheierea celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama. Eric Holder a fost numit in 1993, de presedintele Bill Clinton, procuror federal la Washington, apoi adjunct al secretarului Justitiei in 1997.

Sursa foto: abcnews.go.com