ERIC SNOWDEN a dezvaluit ca a solicitat, in mod OFICIAL, azil in Brazilia

EDWARD SNOWDEN, fost consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) si al CIA, in prezent refugiat in Rusia, afirma ca a transmis o CERERE OFICIALA de AZIL in BRAZILIA, intr-un interviu pentru postul brazilian de televiziune Globo, difuzat duminica seara.

“Dreptul meu de AZIL aici, (in Rusia), se incheie la sfarsitul lui august. Daca BRAZILIA imi ofera (AZILUL), vor fi bucuros sa-l accept (…), m-ar placea mult sa traiesc in BRAZILIA”, a declarat EDWARD SNOWDEN, care se afla la originea dezvaluirilor despre amploarea supravegherii electronice americane.

Citeste si: SPIONAJUL american, noi dezvaluiri marca Snowden: NSA poate inregistra toate apelurile telefonice efectuate intr-o tara 

EDWARD SNOWDEN si-a exprimat anterior intentia de a se refugia in BRAZILIA, intr-o scrisoare deschisa adresata brazilienilor.

“Atunci cand eram blocat in aeroportul din Moscova, (dupa revocarea pasaportului american, in urma cu zece luni), am adresat o cerere de azil catre diverse tari, printre care se afla si BRAZILIA. O CERERE OFICIALA”, a precizat SNOWDEN.

Potrivit lui SNOWDEN, Ministerul brazilian de Externe nu a apreciat ca aceasta solicitare a fost facuta in forma corecta. “Pentru mine este vorba despre ceva nou, ca si cum nu as fi respectat procedura”, a mai declarat fostul consultant NSA.

EDWARD SNOWDEN a reafirmat ca nu a “oferit documente vreunei tari in schimbul AZILULUI, dat fiind ca acesta este necesar sa fie acordat din motive umanitare”. Fostul consultant american a adaugat ca atunci cand i-a fost revocat pasaportul american se indrepta catre Ecuador.

Citeste si: EDWARD SNOWDEN a recunoscut: Am fost format ca SPION

“Nu am ales niciodata sa merg in Rusia, ma aflam in drum catre America latina, catre Ecuador, dar pasaportul meu a fost suprimat si nu am mai putut sa continui sa calatoresc”, a spus el. EDWARD SNOWDEN a declarat din nou ca a fost spion american de rang inalt, respingand ideea – propagata, in opinia sa, de catre Washington – potrivit careia a fost doar “un simplu analist”.

O campanie lansata pe Internat pentru ca BRAZILIA sa-i acorde AZIL lui EDWARD SNOWDEN a primit peste un milion de semnaturi, insa Brasilia a anuntat ca nu va raspunde cererii, deoarece este informala.

Sursa foto: theguardian.com