Eroarea uriașă din Ordonanța militară numărul 8! Articolul care lovește din plin cetățenii, piețele agroalimentare și micii comercianți

Graba strică treaba! Cam așa se poate caracteriza unul dintre articolele din Ordonanța Militară numărul 8, mai precis cel referitor la activitatea din piețele agroalimentare.

La articolul 3, punctul 1, din Ordonanța militară numărul 8 se arată că: ”Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19”.

Cum sunt afectate piețele agroalimentare

Autoritățile care au făcut articolul amintit mai sus nu au nicio treabă cu realitatea din piețele agroalimentare din România. Piețele agroalimentare din România au efectiv la tarabe un procent de 30%-50% reprezentat de producători cu certificat, restul fiind comercianți. În mass media numeroase voci spun că producătorii nu sunt prezenți masiv în piețe pentru că nu sunt susținuți. Dar realitatea este de fapt alta.

Producătorii sunt în număr mic în piețe pentru că majoritatea lor își vând marfa en-gros către comercianții din piețe, preferând să ia banii o dată pe toată marfa decât să stea ei prin piețe și să o vândă.

De ce articolul 3 din Ordonanța militară numărul 8 va afecta grav și piețele propriu-zise?  Deoarece o piață de dimensiuni medii are în jur de 4-500 de tarabe iar pentru a putea să se susțină și să-și achite utilitățile (chirie, apă, curent, căldură, salarii, curățenie, servicii media) este nevoie de o medie de închiriere de peste 70%! Un procent imposibil de atins atâta timp cât societățile care administrează piețele sunt obligate să nu mai închirieze tarabe comercianților fără certificat de producător.

În România nu există piețe agroalimentare destinate 100% producătorilor! Pentru că nu există un număr atât de mare de producători care să asigure funcționarea optimă a acestora! Mai mult, toți producătorii sunt sezonieri în funcție de fructele și legumele pe care le cultivă, prin urmare ajung în piețe doar 2-3 luni pe an. Iar piețele au nevoie de venituri pe tot parcursul anului. Este absurd și strigător la cer să te gândești doar la producători și la cei care le oferă condiții să-și vândă marfa nu…..

Cum sunt afectați cetățenii și comercianții

Astfel piețele agroalimentare din România o să fie aproape goale! Iar cetățenii vor fi nevoiți să plătească mult mai mulți bani dacă o să dorească să mănânce, de exemplu, o banană, o portocală, un kiwi sau o mandarină!  Însă acest lucru este perfect valabil și când vine vorba de legumele sau fructele autohtone!

Micii comercianți nu vor mai putea să își desfășoare activitatea și, mai mult ca sigur, mulți vor intra în faliment. La rândul lor cetățenii vor fi privați, începând de astăzi, de o sursă importantă de unde își puteau procura fructe și legume proaspete la prețuri accesibile. Astfel, românii vor fi obligați să-și umple coșul zilnic din supermarketuri și hypermarketuri care, profitând de situația creată de pandemia de coronavirus, au crescut prețurile nejustificat de mult.

Ordonanța militară 8 aduce falimentul asupra tuturor. Primii care vor fi afectați sunt comercianții, urmați de societățile care administrează piețele pentru că nu vor putea face față cheltuielilor lunare și în final producătorii care nu vor mai avea unde să-și desfacă marfa. Astfel fiind afectat tot lanțul economic. În concluzie, articolul 3 din ordonanța militară 8 trebuie modificat cât mai repede cu putință!