Esti consumator de CAFEA? Ai mari sanse sa ai o BOALA PSIHICA! – STUDIU

Se stie ca a bea cafea este aproape ca un drog pentru multi „consumatori”, care chiar recunosc faptul ca nu-si pot incepe ziua fara o cana cu aceasta licoare neagra energizanta si nu-si pot duce activitatile la capat de-a lungul zilei fara alte cesti cu efect miraculos.

Recent insa, acest obicei a fost catalogat drept boala de oamenii de stiinta, deoarece peste 50% dintre consumatorii obisnuiti de cofeina intampina dificultati in a se lasa sau macar a reduce consumul.

Un studiu realizat de cercetatorii americani sugereaza ca multi oameni sunt atat de dependenti de cofeina, incat sufera simptome ale sevrajului si nu pot reduce consumul de cofeina chiar daca isi doresc sa faca acest lucru. Problema a fost denumita „tulburarea utilizarii de cofeina” (Caffeine Use Disorder). Conform studiului, cofeina este cel mai folosit drog de pe Terra, fiind prezent in cafea, ceai, sucuri, analgezice, ciocolata, bauturi si alimente „energizante” si totusi, din diverse motive – majoritatea comerciale -, specialistii din domeniul medicinei nu au catalogat consumul constant de cofeina ca fiind unul ce necesita tratament de specialitate. „Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptabil din punct de vedere social si consumat pe scara larga, ce a fost integrat in obiceiurile si in rutinele noastre”, a declarat Laura Juliano, coautoare a cercetarii, de la Universitatea Americana din Washington.

Este o tulburare mentala!

Asociatia Americana de Psihiatrie a recunoscut oficial anul trecut faptul ca „tulburarea utilizarii de cofeina” este o problema de sanatate ce necesita mai multa cercetare, incluzand-o in DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders), manualul standard in care sunt clasificate tulburarile mentale.

Consumul ocazional de cofeina nu este periculos, insa, daca e practicat frecvent, poate face rau organismului. „Desi multi oameni pot consuma cofeina fara a fi afectati, in anumite cazuri poate produce efecte negative, dependenta fizica, afecteaza functionarea de zi cu zi si poate fi greu de renuntat la consumul sau, toate acestea fiind semne ale unei utilizari problematice”, a completat Juliano.

Peste 50% dintre consumatori nu pot renunta la ea

In ciuda faptului ca nu se vorbeste prea mult despre capacitatea de stimul ce da dependenta a cofeinei, aceasta este o realitate ce trebuie sa dea de gandit. „Exista aceasta intelegere gresita atat in randul cadrelor medicale, cat si in randul oamenilor de rand, ce ii face pe consumatori sa creada ca nu este greu de renuntat la cofeina. Totusi, studiile realizate la nivelul populatiei sugereaza ca mai bine de 50% dintre consumatorii obisnuiti de cofeina relateaza ca au intampinat dificultati in a se lasa sau a reduce consumul de cofeina”, a explicat Juliano.

Modifica functionarea receptorilor din creier

Cafeaua actioneaza direct asupra creierului. Dupa ce e consumata, cofeina este absorbita prin intestinul subtire, se dizolva in sange si ajunge direct la creier. Deoarece structura ei moleculara seamana cu adenosina – o substanta ce se regaseste in mod natural in corpul nostru – cand ajunge in creier blocheaza receptorii pentru adenosina si previne senzatia de oboseala. Practic, preia rolul adenosinei intr-un mod brutal si se instaleaza o stare de alerta timp de cateva ore. In plus, odata cu blocarea receptorilor de adenosina, dopamina – alt stimulant natural al creierului – functioneaza mai eficient, iar surplusul de adenosina ramas in creier antreneaza glandele responsabile cu producerea adrenalinei.

In cazul consumului ocazional, aceste mecanisme perturbate nu au efecte negative, dar la persoanele care beau frecvent cafea se modifica total chimia creierului, deoarece organismul incearca sa pareze si sa echilibreze ceea ce se intampla. Astfel, se creeaza mai multi receptori pentru adenosina si consumatorul simte nevoia sa bea din ce in ce mai multa cafea, deoarece spune ca aceasta „nu mai are efect”. Astfel, se ajunge la situatia in care viata se invarte in jurul acestui drog. Din fericire, chiar si in cazul celor mai pasionati cafegii, corpul isi revine dupa sapte-zece zile de abstinenta de la cofeina.

De la placere la sevraj

Cum isi poate da seama o persoana ca este dependenta de cofeina? Un simptom comun este durerea de cap dupa renuntarea brusca la consumul de cafea. Un alt simptom este oboseala – corpul foloseste cofeina pentru a avea energie, iar daca renuntati brusc la aceasta sursa, va veti simti letargici, va veti concentra greu, veti deveni iritabili si deprimati. Se pot asemana simptomele renuntarii la cofeina cu cele ale gripei, deoarece pot aparea si senzatii de greata, dureri musculare si chiar febra. De aceea se recomanda renuntarea treptata la cafea si consumul sporit de fructe si legume crude, in special in perioada critica ce dureaza circa o saptamana.

Se accepta 200 mg pe zi

Din cauza acestor semnale de alarma firave, dar ingrijoratoare, si pe baza cercetarilor efectuate pana acum, oamenii de stiinta sfatuiesc persoanele care consuma cofeina sa se limiteze la 200 mg pe zi, echivalentul a doua cesti cu cafea. De asemenea, copiii, gravidele, persoanele cu probleme nervoase, care sufera de anxietate ori insomnie, cat si cele care au probleme de inima, hipertensiune sau incontinenta urinara trebuie sa renunte la consumul de cofeina.

• In general, o cescuta cu cafea la filtru contine circa 100 mg cofeina, un espresso 80 mg, iar cea instant 65 mg. Nu trebuie ignorat faptul ca o cescuta cu ceai poate contine 75 mg cofeina

Un remediu, nu un obicei

In Occident, istoria cafelei a inceput in urma cu circa 300 de ani, insa in Orientul Mijlociu ea a fost consumata din vechime. Prima referinta scrisa despre obiceiul de a bea cafea dateaza din secolul al IX-lea, dar exista legende arabe potrivit carora cafeaua era consumata in lupte cu mult timp inainte. De altfel, se stie ca pe vremea cand primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa se obisnuia sa se manance boabele, nu sa se prepare din ele bautura. Triburile est-africane macinau cafeaua cruda, amestecau pulberea cu grasime si din pasta rezultata faceau bile energizante, pe care le dadeau razboinicilor. Asadar, cafeaua a fost in vechime consumata numai in caz de nevoie. Acest lucru este subliniat de renumitul tamaduitor Avicenna, care administra cafeaua in chip de medicament in preajma anului 1000.

• Manifestarile abstinentei de la bautul cafelei in cazul consumatorilor „inraiti“ sunt comparabile cu cele traite de dependentii de droguri sau de alcool

A avansat consumul la nivel mondial

Conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, consumul de cafea a crescut tocmai din cauza faptului ca acest aliment da dependenta. O treime dintre persoanele intervievate au afirmat ca trebuie sa-si inceapa ziua cu o cana cu cafea, iar una din zece femei a declarat ca nu poate trai fara cafea. Potrivit unei statistici ingrijoratoare, 80% dintre oameni consuma cafea, iar acest fapt se datoreaza in mare masura efectului psihostimulant.

Sursa foto: jurnalul