Esti dependent de internet ? Afla raspunsul facand acest test !

Dimineata, dupa ce te trezesti, primul lucru pe care il faci este sa deschizi calculatorul pentru a citi mailurile ? Acest lucru se intampla din ce in ce mai frecvent si tinde sa devina dependenta pentru milioane de oameni.

Incepand cu anul 2002, timpul zilnic pe care oamenii il petrec pe internet a crescut de la 30 la 95 de minute. Jocuri pe calculator, mesaje pe Facebook sau statul pe chat…oare cand devine Internetul o dependenta ? Specialistii nemti au clarificat pentru cotidianul Bild cele mai importante aspecte legatede acest lucru.

Cati oameni sunt afectati? – Pe pan mondial, trei pana la 9% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani sunt on-line pentru ca sunt dependenti de acest lucru. Intr-un studiu britanic, la care au participat 1000 de persoane cu varste intre 18 si 65 de ani, unul din doi oameni au spus ca nu se simt in largul lor, precum cei carora le lipsesc drogurile, daca nu intra o zi pe internet.

Cand risti sa ajungi dependent de internet? – Atunci cand te aşezi la calculator, desi stii ca tocmai ce te-ai ridicat din fata calculatorului, atunci cand preferi sa neglijezi familia pentru a sta pe chat, a da mesaje sau a posta pe facebook, atunci cand preferi sa dormi mai putin doar pentru a sta online cat mai mult timp sau atunci cand la munca incepi sa ai probleme din cauza faptului ca nu te mai poti concentra la activitatile zilnice pentru ca stai prea mult timp conectat.

Cum recunosc o persoana dependenta?

* dupa factorii psihologici: in cazul in care persoana este impiedicata din diverse motive sa fie on-line ea devine furioasa,agitata.

* dupa factorii sociali: persoana este izolata, se exprima mult mai bine in fata monitorului, fiind on-line, decat cu oamenii de langa ea.

* biologice: dependentii de internet sunt nervosi si iritati, deseori somnoroși din cauza ciclului somn-trezire influentat de timpul petrecut online.

Care sunt cele mai mari amenintari in cazul dependentei de on-line?

* pierderea locului de munca, deoarece navigarea in timpul orelor de lucru va rapeste prea mult timp din timpul programului de munca.

* Izolarea sociala – riscati sa aveti doar prieteni virtuali

* esecul unei relatii – partenerul va poate parasi, satul de faptul ca petrecti mai mult timp pe internet decat cu el.

TEST:

Ai o dorinta irezistibila de a sta on-line?

Nu puteti controla momentul de inceput si de sfarsit al activitatii dumneavoastra on-line?

Incercarile de a limita activitatile on-line sau de a renunta la ele au esuat pana acum?

Activitatile on-line sau jocurile pe calculator au efectul dorit in viziunea dumneavoastra?

In cazul in care nu puteti utiliza computerul va simtiti ca un om bolnav, fara chef de nimic?

Neglijati, din cauza activitatilor on-line, obligatii educationale, profesionale sau sociale?

Continuati sa petreceti mult timp on-line constient fiind de partile negative asupra comportamentului?

Daca la trei sau mai multe intrebari raspunsul este DA, trebuie sa consultati un doctor sau un psiholog, pentru ca sunteti dependent de internet, activitati on-line sau de chat si aveti nevoie de consiliere !

Sursa foto: renne.ro