Estonia, prima tara din lume care ofera drept de rezidenta online

Are o populatie de putin peste un milion de cetateni, dar curand Estonia ar putea deveni o tara mult, mult mai mare. Pe internet. Estonia tocmai a devenit primul stat din lume care ofera drept de rezidenta online. Scopul nu e sa umfle cifrele la recensamant, ci sa umfle datele economice. Oricine din orice colt al lumii va putea sa investeasca si sa deschida firme noi fara sa calce in Estonia.

Zece milioane de e-rezidenti pana in 2025 este tinta proiectului votat in majoritate covarsitoare de parlamentarii estonieni. Pentru doar 50 de dolari, strainii pot aplica pentru cardul de identitate digitala – nu e un card de identitate obisnuit si nici macar nu le garanteaza acestora dreptul de a locui in Estonia, dar doritorii pot pune bazele unei afaceri de la distanta si o pot gestiona din orice colt al lumii. E o regandire totala a relatiei companiilor cu statul.

Daca in Romania antreprenorii au de asteptat la cozile ghiseelor de la finante sa-si inregistreze afacerile si sa-si depuna documentele contabile, in Estonia totul se face pe internet iar prezenta fizica a antreprenorilor in tara e irelevanta. Pentru segmentul privat, inovatia poate insemna investitii straine mari, mai multi clienti pentru companiile estoniene si capital directionat din alte tari catre Estonia.

„In Estonia avem 30.000 de companii active. Daca am mai obtine inca 10.000, ar fi un succes urias pentru Estonia”, a spus Taavi Kotka, purtator de cuvant al Ministerului Economiei.

Astfel, statul isi poate largi baza de impozitare fara sa supere pe nimeni. Strainii isi pot plati cu usurinta toate taxele online si au parte de un sistem de impozitare simplu si debirocratizat. Iar profitul reinvestit nu e impozitat.

Pentru alte state insa, miscarea Estoniei s-ar putea lasa cu pierderi. Legislatia estoniana nici macar nu cere companiilor sa detina sedii fizice in tara. Prevederea cuplata cu noul program de resedinta electronica s-ar putea traduce in milioane de dolari directionati de oriunde in lume, in Estonia. Peste 11.000 de persoane din 150 de tari s-au aratat deja interesati sa devina rezidenti virtuali ai Estoniei, scrie presa locala.

Insa, in actuala forma, acest tip de rezidenta e o incrucisare intre o ambitie utopica si realitatea birocratica. Un sistem digital fara granite scartaie totusi in lumea fizica. Pentru a aplica pentru cardul de identitate digitala, strainii trebuie sa mearga la un sediu de politie din Estonia in acest moment. Anul viitor, Guvernul estonian promite sa permita strainilor sa aplice pentru e-resedinta la ambasadele din tara in care se afla.

Desi a devenit independenta de URSS in 1991, in prezent Estonia e deja pe locul 17 in lume la usurinta cu care se fac afaceri, iar Romania e abia pe locul 48.