Eugen Nicolaescu: Pacientii cu afectiuni complexe vor primi consultaţii multidisciplinare in ambulator

Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor “cu risc normal” care au o problema noua sau acuta de sanatate, noteaza Mediafax.

Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede “in mod deosebit” trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistare precoce a bolilor, pentru a “descarca” spitalele de servicii nejustificate, transmite Mediafax.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca acest nou pachet de baza mizeaza pe preventie.

“Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie”, se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.

Nicolaescu a subliniat ca in noul pachet nu mai este vorba despre consultatii, ci despre episoade de ingrijire.

“Pachetul de baza este altfel gandit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Adica de cate ori un pacient are o problema noua de sanatate. Acela se numeste episod de ingrijire si el intra in pachet si va fi dupa aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede in mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitaliceasca la prespitaliceasca, dar mai ales pe preventie, educatie pentru sanatate, evitarea imbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred ca este o schimbare fundamentala in modul in care va functiona in viitor sistemul sanitar romanesc”, a mai spus Nicolaescu.

In categoria serviciilor medicale esentiale – altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala -, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna – la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o data pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale “de rutina”.

Persoanelor intre 18 si 39 de ani care nu prezinta simptome beneficiaza de o singura consultatie preventiva la trei ani, cu mentiunea ca “episodul de preventie” poate cuprinde 1-2 consultatii succesive si setul de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex.

Pentru cei in varsta de cel putin 40 de ani, prevenirea poate contine 1-2 consultatii succesive plus setul de investigatii.

Episoadele anuale de ingrijire cronica cuprinde 1-2 consultatii anuale, in medie, la medicul de familie de supraveghere a evolutiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorari elective de 1-2 ori/an si prescrierea regulata a medicatiei.

Noul pachet de baza defineste si “episodul de ingrijire acuta”, a carui durata este de cel mult trei luni. Astfel, pentru probleme de sanatate nou aparute sau acutizarile unor afectiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate in functie de gradul de risc al pacientului.

In cazul pacientilor cu risc crescut (comorbiditati, varste extreme, categorii vulnerabile), in pachetul de baza sunt mentionate 1-3 consultatii la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigatii paraclinice si prescriere de medicamente.

In privinta fondurilor pentru pachetul de baza, Nicolaescu a spus ca acesta “se va incadra in bugetul pe care Romania il va avea”. “Adica se va incadra pe bugetul pentru 2014. De aceea, nici nu am iesit mai devreme (cu forma finala – n.red.), ca nu aveam Legea bugetului. Acum, putem sa demaram toate actele normative subsecvente”, a explicat ministrul Sanatatii.

Hotararea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal si pachetului de servicii de baza este in dezbatere publica pana la 22 ianuarie 2014.

Sursa foto: adevarul.ro