Eugen Nicolaescu: Unii medici lucreaza o ora pe zi, apoi pleaca la cabinete private

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, aseara, ca in spitalele din Romania sunt si medici care lucreaza o ora-doua pe zi, apoi citesc, stau de vorba ori pleaca la cabinetele medicale private.

“Pe sectie exista uneori chiar si 14 medici care lucreaza o ora sau doua sau trei pe zi. Restul citesc, stau de vorba sau pleaca la alte cabinete private in timpul lucrului. Daca managerul sau seful de sectie si-ar face datoria, atunci s-ar deschide cabinetul de consultatii de ambulator, iar medicul, din cele sapte ore de munca pentru care este platit, ar sta o ora sau doua pe sectia respectiva si in rest s-ar duce la consultatii”, a declarat ministrul Sanatatii, la B1 TV.

Nicolaescu a mai spus ca sistemul romanesc de sanatate este nemultumitor si a precizat ca USL nu s-a angajat in campania electorala sa-i rezolve problemele.

“Nu multumeste pacientul, nu multumeste medicul si asistentul medical (sistemul medical – n.r.). Nu mai vorbesc de conditiile de munca. Lipsesc in foarte multe spitale echipamente de inalta generatie, care sa ii ajute pe medici sa puna diagnostice si corecte, si foarte repede. Cat timp cetatenii si personalul medical nu sunt multumiti, cum sa fie multumita autoritatea statului?”, a mai spus ministrul.

In ceea ce-i priveste pe medicii rezidenti, Eugen Nicolaescu a afirmat ca veniturile acestora vor creste “substantial” in anul 2014, iar cei mai merituosi vor primi chiar si bursa.

“In 2006, medicul rezident avea 330 de lei, in 2008 avea 1.100 de lei. Eu le-am crescut de trei ori. Acum au aproape aceeasi leafa. Le-am spus ca bugetul lui 2013 nu-mi permite mariri, dar in 2014 vom avea cresteri substantiale pentru medicii rezidenti. (…) O sa dam in completare o bursa, care sa se ataseze salariului pe care-l are (rezidentul – n.red.) si sa-i creasca bugetul net. Bursa va fi platita din bugetul de stat”, a subliniat ministrul.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre pachetul de servicii medicale de baza, care va fi oferit pacientilor incepand de anul viitor.

“Realitatea medicala a anului viitor va fi adevarul. Anul acesta, oamenii au impresia, traiesc cu iluzia ca te poti adresa sistemului medical si iti ofera totul gratis, ceea ce stii bine ca nu se poate. De la anul oferim adevarul – pachetul de servicii medicale de baza. Fiecare catatean va avea dreptul la anumite tipuri de servicii de baza, utilizand medicina bazata pe dovezi”, a precizat ministrul Sanatatii, care a adaugat ca toate serviciile incluse in pachetul de baza vor fi gratuite, asa cum vor ramane si urgentele.

Foto: Romania Libera