EUGEN TEODOROVICI explica cum ar putea fi afectata ROMANIA de criza din GRECIA

Autoritatile au luat in calcul riscul unui cost mai mare in ceea ce priveste finantarea Romaniei in piata, avand in vedere situatia din Grecia, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI.

“Nu are cum sa nu ne faca sa ne gandim, pe toti cei care sunt foarte aproape de Grecia. Toate institutiile financiare sunt institutii care actioneaza in Romania in baza prevederilor legale din Romania. BNR, stim foarte bine, face o monitorizare stricta, evitam orice fel de risc pe aceasta zona. Singura chestiune care s-ar mai putea ridica este cea legata de partea de finantare a Romaniei in piata, risc care a fost luat de noi in calcul”, a spus ministrul.

CITESTE SI: SEDINTA EUROGRUP: GRECII nu au venit cu nicio PROPUNERE. UPDATE

Acesta a precizat ca la nivelul ministerului au fost luate in calcul mai multe scenarii.

“Am calculat mai multe scenarii cu mai multe cresteri care ar putea sa aiba loc in functie de ceea ce se intampla in Grecia, cost care e, sa spunem, unul suportabil”, a explicat EODOROVICI.

Alegatorii greci au respins, duminica, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internationali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stanga radicala Syriza, in frunte cu premierul Alexis Tsipras. Acesta din urma se afla marti la Bruxelles, unde participa la un summit de urgenta al liderilor din zona euro pentru a ajunge la un acord care sa permita Greciei sa ramana in zona euro.

CITESTE SI: REFERENDUM IN GRECIA: Dupa numararea VOTURILOR, 61% din greci au votat “NU”. UPDATE

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca isi doreste sa evite o iesire a Greciei din zona euro si ca “este momentul sa se revina la masa negocierilor”, cu cateva ore inaintea unui summit crucial al zonei euro privind situatia AteneiP.

Fondul Monetar International a dat vineri publicitatii un raport in care estima ca Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o restructurare a datoriei.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). De la 1 iulie, tara se afla din punct de vedere tehnic in incapacitate de plati. 

Sursa foto www.romaniatv.net