EUGEN TEODOROVICI: PIB-ul va CRESTE cu 0,6 la suta dupa REDUCEREA TVA

REDUCEREA TVA-ului la alimente va aduce, doar pana la sfarsitul anului, o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,6 la suta, potrivit ministrului Finatelor, EUGEN TEODOROVICI.

”Scazand acest nivel de TVA, media la nivel national va fi de 17,5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaura. Partea de evaziune fiscala scade pentru ca multi din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunta pentru ca n-au de ce sa-si creeze probleme pentru un TVA mult mai mic. La final de an vom avea un 0,6% crestere la PIB fata de ce s-a prognozat pentru 2015”, a declarat EUGET TEODOROVICI la postul B1 TV.

Citeste si: SONDAJ: Ce parere au ROMANII despre REDUCEREA TVA la alimente si bauturi nealcoolice

Ministrul de Finante sustine insa ca Guvernul nu are cum sa ii impiedice pe retailerii care ar incerca sa creasca artificial preturile pentru a profita de Reducerea TVA. EUGEN TEODOROVICI afirma ca membrii Consiliului Concurentei sunt obligati sa monitorizeze evolutia preturilor pentru a impiedica aparitia unor intelegeri intre retaileri.

Citeste si: SENATUL a APROBAT modificarea TVA la 9% pentru ALIMENTE si BAUTURI NON-ALCOOLICE

”Este un efect atipic pentru ca de obicei in cam toate statele, atunci cand pretul petrolului scade pe pietele internationale, efectele se simt si in tara respectiva. Din pacate in Romania preturile fie raman la acelasi nivel sau poate chiar cresc. Asa si cu 9%, din pacate masuri legale de a actiona in piata nu exista, decat Consiliul Concurentei care trebuie sa vegheze ca in piata sa nu se creeze carteluri”, a mai spus EUGEN TEODOROVICI.