Eugen Teodorovici, scrisoare catre comisarii europeni: Criza economica a alimentat discursurile populiste si xenofobe in unele state

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

Criza economica a alimentat discursurile populiste si xenofobe in unele state membre, iar acest lucru afecteaza anumite populatii, precum roma, se arata intr-o scrisoare transmisa marti de Eugen Teodorovici unui secretar de stat din Suedia si comisarilor europeni Johannes Hahn si Laszlo Andor.

Ministrul Fondurilor Europene a transmis aceasta scrisoare dupa ce ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat “furia” fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor.

Eugen Teodorovici ii multumeste secretarului suedez de stat Oscar Waglund Soderstrom pentru discutiile avute la Bucuresti, la 25 martie, si ii comunica angajamentul autoritatilor romane de a continua “dialogul substantial” in aceasta privinta.

“Am luat nota de prezentarea pe care delegatia suedeza a facut-o (la 25 martie – n.r.) referitor la situatia din Suedia, cu referire la romii cu cetatenie romana, dintre care unii practica cersetoria. Suntem constienti ca aceasta situatie a creat tensiuni interne politice si sociale, care au dus la o dezbatere mediatizata a acestui caz”, se arata in scrisoarea obtinuta de Mediafax.

Citeste si: Cum si-au sarbatorit romii Ziua Internationala

“Observam cu ingrijorare ca actuala criza economica a alimentat in ultimii ani discursurile populiste si chiar xenofobe in unele state membre. Acest tip de atitudine afecteaza mai ales cetatenii straini si in particular anumite populatii, precum roma”, mai spune oficialul roman.

Ministrul Fondurilor Europene mai transmite ca atat Romania, cat si Suedia impartasesc un set comun de valori si principii, precum si “responsabilitatea comuna de a le promova si apara”. “Este datoria statelor membre sa aplice regulile liberei circulatii a cetatenilor europeni. Populatia roma reprezinta cel mai mare si cel mai afectat grup de saracia extrema si de excluziunea sociala. Discursuri si atitudini discriminatorii fata de acesti cetateni europeni trebuie combatute prin lege si prin fapta”, potrivit scrisorii adresate secretarului de stat din Suedia, dar si comisarului pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, si celui pentru Munca, Laszlo Andor.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a catalogat drept “un pumn in gura” aruncat Romaniei declaratia oficialului suedez care a sustinut ca Bucurestiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinati romilor.

“Sunt profund ingrijorat de «furioasa» pozitie exprimata recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson si de abordarea total nedreapta si nediplomatica fata de Romania. tara noastra nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene! Romania a fost si ramane deschisa oricarei forme de cooperare in acest sens. Guvernul pe care il reprezint a spus-o in nenumarate randuri: declaratiile de bune intentii trebuie sa se transforme in fapte concrete si exact asa si este. Asadar, exista nu doar interes, ci si vointa politica din partea autoritatilor romane in utilizarea fondurile europene de care beneficiaza, in absolut toate domeniile”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca Romania nu a stopat niciodata negocierile cu celelalte state in problematica roma, iar dialogul a fost “constructiv”, si “deloc furios”, pe baza unui “parteneriat onest” intre state care sa conduca Europa catre o solutie cat mai eficienta legata de comunitatea roma.

Teodorovici a declarat ca “pumnul in gura” aruncat Romaniei, prin vocea ministrului Brigitta Ohlsson, “nu tine deloc seama de parteneriatul de care credeam ca ne bucuram, cu atat mai putin de un set de valori si de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apara si nici de drepturile fiecarui cetatean european, indiferent de etnia sa”.

Oficialul roman a sustinut ca problema comunitatilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene si nu a unui singur stat. in acest sens, toate tarile membre “trebuie sa coopereze pentru ca doar lucrand impreuna, cu rabdare si prietenie, putem sa avem rezultate in viitor prin implementarea de proiecte concrete in Romania, care sa duca la integrarea comunitatilor de romi”.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat, marti, “furia” fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

“Sunt furioasa, dezamagita si imi pare rau. Dar nu vom abandona”, a declarat Ohlsson intr-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Ministrul a dezvaluit ca Guvernul roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.

“Cred ca este o problema de inertie si prestigiu politic: nu se vrea ca alte tari sa se amestece in afacerile politicii interne. in plus, nu este un lucru cu care guvernele si alesii romani sa castige alegeri. Ma infurie dezinteresul pe care l-au aratat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.

Conform unor date de la Comitetul de Actiune al Primariei Stockholm, citate de catre Dagens Nyheter, 90% dintre cersetorii din capitala suedeza sunt romani.

Romania intampina dificultati in absorbirea fondurilor UE. in perioada 2007-2013, ea a cheltuit abia 26,5% din fondurile alocate.

In februarie, dupa ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat “profund ingrijorator faptul ca Romania (…) nu solicita mijloacele UE care exista pentru ameliorarea situatiei romilor, ambasadorul Romaniei la Stockholm a sugerat Suediei sa interzica cersetoria.

Suedia refuza aceasta solutie, preferand sa desfiinteze taberele cele mai insalbre pe care romii le instaleaza la periferia oraselor.

“Stiu cate tabere de romi am vizitat in Europa, in care copiii cresc literalemente in gropi de gunoi”, a declarat Ohlsson marti.

“Consider ca este ingrozitor si sunt revoltata atunci cand oamenii propun interzicerea cersetoriei”, a adaugat ea.

Foto: Realitatea TV