EURO 2016: CROATIA – PORTUGALIA 0-1 (0-0, 0-0) d.p. / Marea plictiseala, decisa de golul veteranului Quaresma!

EURO 2016, OPTIMI de FINALA. Socul zilei de sambata s-a disputat pe arena din Lens, intre CROATIA si PORTUGALIA, doua formatii cu evolutii diametral opuse in faza grupelor. Disputa dintre cele doua formatii a fost una modesta, in primele 90 de minute regulamentare nefiind contabilizat nici macar un sut pe spatiul portii! Pana la urma, veteranul Quaresma (foto) a marcat golul victoriei in minutul 117 si PORTUGALIA s-a calificat in sferturi! 

Cel mai important meci al optimilor de finala din aceasta zi de sambata a adus fata in fata doua formatii de la care toata lumea astepta spectacol, faze incendiare, combinatii spectaculoase si nenumarate ocazii de poarta. In schimb dupa primele 30 de minute ale primei reprize, la capitolul ocazii importante putea fi trecut numarul 0, in conditiile in care “animalul” Pepe a trimis, cu capul, putin peste transversala, dar dintr-o pozitie nesemnalizata de ofsaid (’25). 

In rest, Ronaldo si compania a aparut drept o echipa combinativa si compacta, exact opusul a ceea ce aratase in acel egal halucinant, 3-3 cu Ungaria, din grupe, care a facut din Potugalia singura nationala din istoria EURO calificata din grupe fara victorie. Cu toate aceastea, cheia pentru lacatul defensivei croate nu a fost de gasit, iar Cristiano Ronaldo a jucat mai degraba in linia a doua, preferand postura de servant in dauna celei de finalizator. De cealalta parte, Croatia, cu vedetele Modric si Mandzukic revenite in primul unsprezece, a inceput mai bine, apoi a preferat contraatacul si fazele fixe. Semn clar ca postura de favorita in fata lusitanilor nu este deloc una comoda pentru elevii de sute de milioane de euro ai selectionerului Ante Cacic.  

Ronaldo s-a ferit sa intre tare la firavul sau coleg de la Real Madrid, Modric, insa n-a avut mila de capitanul Srna pe care l-a calcat sanatos, Carballo inchizand ochii la faultul septarului. Au fost si ocaziiile lui Perisic si Strinic, cei doi nereusind sa creeze prea multa panica la poarta aparata de Rui Patricio. 45 de minute incheiate cu o remiza alba si fara prea multe faze notabile. 

La cinci minute de la reluare, selectionerul Santos il arunca in joc pe Renato Sanchez, noul star in varsta de 18 ani al celor de la Bayern Munchen, si cel mai tanar fotbalist lusitan care a evoluat la un turneu final. Insa urmatoarea ocazie apartine croatilor, Brozovic reusind sa creeze panica la poarta lui Rui Patricio. Croatii domina steril, sutul lui Modric trimitand balonul mult peste transversala portii adverse. In tribune lumea se distreaza mai mult decat isi incurajeaza favoritii, cu un plus la capitolul vocalize pentru fanii croati.

Renato Sanchez iese la rampa in minutul 58 insa sutul expediat de tanara vedeta s-ar putea sa-i puna pe ganduri pe oficialii bavarezilor care au oferit o caruta de bani in schimbul sau. Important este ca ritmul partidei de la Lens a devenit mult mai alert decat in prima parte, insa cei 22 de jucatori prefera sa fie, in continuare, prudenti.

Minutul 62 aduce o ocazie importanta la poarta aparata de Rui Patricio, mingea centrata de Srna din lovitura libera fiind reluata cu capul de fundasul Vida care ar fi putut sa-i lase balonul lui Mandzukic, varful de atac al lui Juventus fiind mult mai bine plasat. La faza imediat urmatoare, Nani trimite mingea cu umarul spre poarta lui Subasic si apoi cade in careu lovit de Strinic, insa atitudinea teatrala a jucatorului de 29 de ani care evolueaza in Superlig nu-l impresioneaza pe Carballo. 

Minutul 65 il gaseste pe Ronaldo in careul advers insa Vida rezolva fara emotii in fata starului de pe Santiago Bernabeu. Urmeaza o perioada de zece minute de dominare cvasi-totala a croatilor care beneficiaza si de o lovitura libera pe post de corner scurt insa tabela pare intepenita la 0-0. In minutul 77, William incaseaza primul galben al acestui joc, dar executia “catalanului” Rakitic lasa de dorit. Statistica de la UEFA scoate in evidenta un fapt suparator, pana in minutul 80 nu a fost contabilizat niciun sut pe poarta!!! In conditiile in care cele doua formatii au reusit sa inscrie, impreuna, in faza grupelor nu mai putin de 9 goluri.

Cu trei minute inaintea finalului, Fernando Santos isi face curaj si il arunca in teren pe fostul jucator al Barcelonei si Interului din Milano, Ricardo Quaresma, in replica Ante Cacic face rocada de atacanti, Kalinic inlocuindu-l pe Mandzukic. Cele trei minute de prelungiri ii gasesc pe lusitani in aparare si cele doua reprize suplimentare sunt tot mai probabile. Cornerul executat de Rakitic nu aduce nimic nou si vom avea a doua optime de finala care are nevoie de prelungiri.

Prima ocazie din prelungiri apartine lui Perisic care trimite cu capul peste poarta aparata de Rui Patricio. Rezerva Kalinic recupereaza balonul din bocancul unui adversar, dar intra in unghi si suteaza mult pe langa poarta lusitanilor, iar Brozovic il imita cateva zeci de secunde mai tarziu. Veteranul Vedran corluka da emotii suporterilor si lui Cacic, apoi ocazia lui Perisic  inchide primul act al prelungirilor. 

In minutul 113, Vida trimite cu capul pe langa poarta portughezilor dupa ce Rui patricio alunecase in suprafata de protectie. Minutul 116 aduce o dubla imensa ocazie la poarta lui Rui Patricio, mingea se scurge agonizant prin fata portii apoi Perisic trimite in bara, iar la contraatacul aduce golul lui Quaresma, care impinge mingea in poarta dupa ce Subasic respinsese sutul lui Cristiano Ronaldo. Croatii ataca si cu Subasic, poarta lor ramanand goala mai bine de un minut, insa acelasi Vida rateaza si jocul se incheie!

Portugalia va juca, joi, in sferturile de finala, cu Polonia pe “Stade Velodrome” din Marsilia. 

CROATIA – PORTUGALIA 0-1 (0-0, 0-0) d.p.
Marcator: Quaresma (‘117)

CROATIA (4-2-3-1): Subasic – Srna (c), Corluka, Vida, Strinic – Modric, Badelj – Brozovic, Rakitic (‘110 Pjaca), Perisic – Mandzukic (’88 Kalinic). Selectioner: Ante Cacic. 
PORTUGALIA (4-4-2): Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho, Gomes (’50 Renato Sanchez), Adrien Silva (‘108 Danilo) – Joao Mário (’87 Quaresma) – Nani, Cristiano Ronaldo (c). Selectioner: Fernando Santos.

STADION: Stade Bollaert-Delelis (Lens)
ARBITRU: Carlos Velasco Carballo (Spania).

Sursa foto: uefa