EURO 2016: ELVETIA – POLONIA 5-6 (0-1, 1-1, 4-5) d.l.d. / Polonezii au jucat o repriza si au avut noroc la penalty-uri

Confruntarea dintre ELVETIA si POLONIA a deschis balul optimilor de finala ale Campionatului European din Franta pe Stade Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne. La finele celor 120 de minute de joc, 90 regulamentare plus 30 de prelungiri, tabela de marcaj indica 1-1, loteria penalty-urilor dand castig de cauza POLONIEI

Polonezii, favoriti la casele de pariuri, au inceput in forta meciul de pe arena din Sait-Etienne si au irosit o dubla ocazie de gol dupa numai 45 de secunde, „lancierul” Milik ridicandu-le pulsul celor cateva zeci de mii de suporteri ai lesilor prezenti in tribune. Dupa zece minute de dominare a lesilor a venit randul elvetienilor sa rateze la poarta aparata de Fabianski , sutul lui Dzemaili lovind plasa laterala. Polonia revine si Krychowiak si Milik se intrec in ratari la poarta aparata de Sommer. Ceasornicarii nu se multumesc cu statutul de outsider si replica prin Schar si acelasi Dzemaili, lobul trimis de ultimul fiind scos, greu, de sub transversala, de Fabianski.

In minutul 39 Polonia reuseste deschiderea scorului prin fostul jucator al Borussiei Dortmund, “Kuba” Blaszczykowski (foto) care preia si finalizeaza calm, printre picioarele lui Sommer, mingea centrata perfect de neobostul Grosicki, omul care a arat partea stanga a terenului toata repriza. Pana la finele primului nu s-au mai inregistrat faze notabile si Polonia a incheiat in avantaj prima parte a jocului de la Saint-Etienne.

Elevii lui Vladimir Petkovic au iesit mai hotarati de la cabine si in primele 5 minute au atacat in valuri la poarta lui Fabianski, Shaqiri avand cea mai mare ocazie, polonezii replicand in minutul 53 prin acelasi Blaszczykowski care il intinde serios pe Sommer, goalkeeper-ul elvetian respingand in corner, la cateva secunde dupa ce Lewandowski trimisese si el mingea in bratele portarului Elvetiei. 

Mark Clattenburg a acordat primul avertisment al acestei partide, in minutul 56 dupa o intrare criminala la Lewandowski, atacantul polonez fiind luat cu fulgi cu tot de Schar, care vede doar cartonasul galben desi poate ar fi meritat mai mult, iar fundasul elvetian va fi suspendat pentru urmatoarea partida, asata daca reprezentantii Tarii Cantoanelor vor ajunge in sefrturile de finala ale EURO 2016. Spiritele se incing si capitanul Lichsteiner este faultat tare de Jedrzejczyk.

In minutul 58, Petkovic il scoate din teren pe responsabilul cu ratarile din prima parte, Dzemaili, si il arunca in joc pe neexperimentatul dar mult mai abilul Embolo, unul dintre noii idoli ai suporterilor “ceasornicarilor”. Din minutul 65, polonezii fac pasul in spate si le permit elvetienilor sa domine cvasi total, elevii lui Adam Nawalka asteptand doar momentul unui contraatac. Ocaziile si cornerele la poarta lesilor se inmultesc rapid, iar in minutul 73, Fabianski pluteste ireal si scoate cu varful degetelor din vinclu mingea expediata de Rodriguez din lovitura libera. 

In minutul 77, Elvetia si-a epuizat toate modificarile, in timp ce polonezii le pastreaza pentru final. Lesii sunt de nerecunoscut fata de prima parte iar sutul anemic al lui Lewandowski scoate in evidenta acest lucru. Zeita Fortuna este de partea lui Fabianski, in minutul 79 sutul rezervei Seferovic izbind violent transversala, apoi reluarea lui Rodriguez este retinuta de portarul polonez. Elvetienii ataca cu toate liniile si defensiva Poloniei scartie din toate incheieturile.

Inevitabilul se produce in minutul 81, Shaqiri reuseste un veritabil eurogol, foarfeca de la 16 metri, scorul este 1-1 si se vad prelungirile la Saint-Etienne. Polonezii arunca mingea de poarta lui Fabianski si de la margine se arata 4 minute suplimentare. Lovitura libera executata slab de Milik in minutul 90+3 nu schimba nimic pe tabela, mingea retinuta usor de Fabianski la actiunea imediat urmatoare  si fluierul lui Clattenburg anunta cele 30 de minute suplimentare. 

In prima repriza a prelungirilor jocul s-a domolit, dar tot elvetienii au parut ca incearca mai mult, in timp ce in tabara polonezilor s-a consemnat primele modificari, ambele in linia mediana, Maczynski (Jodlowiec 101), Grosicki (Peszko 104). In cel de-al doilea mitan al prelungirilor, ceasornicarii au fortat evitarea loviturilor de departajare, Derdyok reia din centrarea lui Shaqiri insa Fabianski are un nou reflex de zile mari in minutul 112, apoi retine in fata aceluiasi Derdyok in minutul 118. O ocazie uriasa irosesc si polonezii in minutul 119, cand Piszczek nu reuseste sa trimita mingea in poarta adversa dupa o balba colectiva in defensiva elvetiana. Pazdan a incasat si el un galben, la fel si Djorou. 

A urmat loteria penalty-urilor, polonezii avand nervii mai tari si reusind sa se califice in sferturile de finala ale EURO 2016 unde vor intalni formatia invingatoare din sfertul CROATIA – PORTUGALIA. 

ELVETIA v POLONIA 1-1 (0-1, 1-1, )
Marcator: Shaqiri (81) / Blaszczykowski (39)

Lovituri de pedeapsa (la poarta peluzei dominata de suporterii elvetieni): Elvetienii au tras primii!

Liechsteiner 1-0 
Lewandowski 1-1
Xhaka rateaza!
Milik 1-2
Shaqiri 2-2
Glik 2-3
Schar 3-3
Blaszczykowski 3-4
Rodriguez 4-4
Krychowiak 4-5

ELVETIA: Sommer – Rodriquez, Djorou, Schar, Lichsteiner – Behrami, Xhaka – Mehmedi, Dzemaili, Shaqiri – Embolo. Selectioner: Vladimir Petkovic.
POLONIA:  Fabianski – Jedrzejczyk, Pazdan, Glik, Piszczek – Grosicki, Maczynski , Krychowiak, Blaszczykowski – Milik, Lewandowski. Selectioner: Adam Nawalka.

STADION: Geoffroy-Guichard (Saint-Etienne)
ARBITRU: Mark Clattenburg (Anglia).

Sursa foto: the guardian