EURO 2016, GRUPA E: BELGIA-ITALIA 0-2 (0-1): Squadra Azzurra incepe cu o victorie clara

Capul de afis al zilei a patra de la Campionatul European s-a disputat, la Lyon, intre greii din GRUPA E, BELGIA si ITALIA. Belgienii porneau favoriti dar experienta italienilor si-a spus cuvantul si Squadra Azzurra s-a impus cu 2-0, gratie reusitelor lui Giaccherini (32) si Pelle (90+2).

In prima repriza meciul de pe arena Stade des Lumieres cele doua echipe au jucat pe contre, cu un plus de partea belgienilor, elevii lui Wilmots fiind vazuti de specialisti printre favoritii la trofeul continental. Nainggolan il pune la incercare pe veteranul Buffon dupa numai 10 minute insa portarul italian isi demonstreaza clasa si respinge. Inchizatorul belgian mai suteaza o data spre poarta insularilor insa balonul se duce pe langa buturile aparate de Buffon. In minutul 32 se produce deschiderea scorului in urma unei faze bine lucrata de elevii lui Antonio Conte. Bonucci trimite o pasa de 40 de metri in diagonala care ajunge la Giaccherini (foto), aflat in careul advers, care opreste mingea cu un stop perfect si il executa pe Courtois. 

Golul vicecampioanei continentale inca in exercitiu a fost anuntat de ocazia lui Pelle. Dupa primirea golulului, acelasi Pelle isi mai trece in cont o ocazie, apoi De Bruyne si compania se arunca in atac, sutul septarului belgian fiind blocat, in ultimul moment, de interventia salutara a unui fundas italian. Belgienii sunt extrem de nervosi si pauza ii gaseste in avantaj pe italieni.

Dup revenirea de la cabine, in minutul 53, Lukaku trimite peste dupa un serviciu ideal venit din partea lui Hazard, apoi Pelle il intinde serios pe Courtois dupa ce loveste bine balonul cu capul (58). Dupa o ora de joc, Wilmots renunta la Nainggolan si il arunca in joc pe echipierul lui Napoli, Dries Mertens, un mijlocas cu pronuntat caracter ofensiv, pentru a forta egalarea.

Treptat, italienii renunta la ofensiva preferand sa faca ce stiu ei mai bine, sa se apere, iar forcing-ul constant al belgienilor pare sa nu-i deranjeze, acestia asteptand calmi trecerea timpului si ocazia de a contraataca periculos. Egoistul Hazard se pierde in driblinguri, uriasul Lukaku nu poate sa ii pacaleasca pe fundasii centrali ai Italiei si timpul trece in favoarea lui De Rossi si compania. Intra si Origi si Carrasco la belgieni, se inmultesc si cartonasele galbene pentru italieni chiar daca la centru se afla englezul Clattenburg. 

Ploua cu cornere la poarta lui Buffon, lovitura de cap a lui Origi trimite balonul aproape de cadrul portii, insa defensiva Squadrei Azzurra pare indestructibila si ocrotita de zeita Fortuna in aceasta seara. In minutul 84, Ciro Immobile, aruncat si el in lupta de Conte, scapa pe contraatac si suteaza puternic insa Courtois se arcuieste si trimite in corner, tanarul goalkeeper belgian reusind sa retina balonul la faza imediat urmatoare.

In ultimul minut, Fellaini balbaie o minge in careul advers, pentru ca in prelungiri italienii sa mai inscrie o data prin Graziano Pelle la finele unei faze scoala creata de elevii lui Conte.

CLASAMENT GRUPA E:

1. Italia 1 1 0 0 2-0 3p
2-3. Suedia 1 0 1 0 1-1 1p
2-3. Irlanda 1 0 1 0 1-1 1p
4. Belgia 1 0 0 1 0-2 0p

Sursa foto: uefa.com