EURO 2016: ITALIA – SPANIA 2-0 (1-0) / Squadra Azzurra s-a razbunat si va intalni Germania in sferturi!

“Stade de France” a gazduit, luni seara, cel mai asteptat meci din cadrul OPTIMILOR de FINALA ale EURO 2016, inclestarea dintre granzii ITALIA si SPANIA, practic reeditarea finalei precedente, atunci ibericii impunandu-se cu un zdrobitor 4-0. Italia a jucat excelent s-a razbunat pentru finala pierduta acum patru ani si se califica in sferturi unde va intalni Germania!

Fata de finala de acum patru ani, lucrurile s-au schimbat radical. ITALIA a aratat inca din primele secunde ale partidei de la Saint Denis ca stie sa atace, sa puna presiune si sa-si creeze ocazii pe banda rulanta la poarta adversa. Elevii lui ANTONIO CONTE au pornit ca din pusca si in minutul 11, insularii aveau trecute in cont patru ocazii la poarta lui De Gea. Eder, in doua randuri, Pelle si apoi Giacherrini l-au scos in evidenta pe goalkeeper-ul iberic, la faza din minutul 11 acesta respingand in bara!

Capitanul Sergio Ramos a avut o incercare jalnica de a-l determina pe turcul Cakir sa acorde un penalty, apoi in minutul 20 sutul slab al lui Fabregas este blocat de efortul comun al lui Bonucci si Parolo. Acelasi Parolo trimite cu capul, putin pe langa buturile spaniole, in minutul 25, pentru ca, patru minute mai tarziu, Sergio Ramos sa fie foarte aproape de autogol dupa centrarea foarte buna a lui De Sciglio!

Inevitabilul s-a produs in minutul 33, dupa ce Eder executa puternic o lovitura libera de la 19 metri, perpendicular pe poarta adversa, De Gea respinge in fata, insa acolo apare excelent Chiellini care inscrie deschizand scorul. Un deznodamant logic tinand cont de cursul jocului de pana in acest minut. Spaniolii sunt nervosi, nu leaga mai mult de trei pase, tiki-taka este istorie, in timp ce italienii continua sa rateze ocazie dupa ocazie la poarta lui De Gea. Florenzi ii da mingea printre picioare lui De Rossi apoi sutul sau este retinut de De Gea, iar in ultimul minut de joc, Giacherrini patrunde in careu si suteaza tare sub bara, De Gea reuseste o parada senzationala si respinge cu varful degetelor mingea in corner. Prima parte se incheie cu un avantaj minim de partea Italiei, insa tabela indica un scor mincinos tinand cont de ostilitatile din primele 45 de minute.  

Nolito ramane la cabine si Del Bosque il arunca in teren pe bascul Aduriz in speranta de a resuscita atacul inexistent al campioanei europene en-titre, insa prima ocazie a partii secunde are loc tot la poarta aparata de De Gea, Pique respingand cu un ultim efort in corner din fata lui Pelle. In minutul 49 Morata ii da emotii, pentru prima oara in acest meci, coechipierului de la Juventus, insa veteranul Buffon reuseste sa retina balonul dupa lovitura de cap a atacantului spaniol. Prima ocazie clara pentru Spania! Ibericii si-au revenit si Fabregas trage putin pe langa in minutul 52.

Conte simte pericolul si face rocada intre inchizatorii De Rossi si Thiago Motta, romanul fiind, poate, cel mai slab echipier al Squadrei Azzurra in aceste prime 53 de minute. Pelle vede galben dupa faultul asupra lui Busquets, apoi participa la faza in care De Gea este providential in fata lui Eder! In minutul 59, Pique il faulteaza pe Eder, Cakir lasa jocul sa continue, banca italiana explodeaza iar reluarea le da dreptate. In minutul 60, Morata rateaza o noua ocazie la poarta lui Buffon si jocul se incinge!

La urmatorul atac, Italia rateaza incredibil ocazia de a-si dubla avantajul pe tabela de marcaj! Eder reuseste o actiune personala de toata frumusetea, ii trimite in dreapta lui Giacherrini, acesta din urma trimite in fata portii adverse insa nimeni nu reuseste sa reia spre poarta lui De Gea in ciuda indeciziei fundasilor. In minutul 70, Aduriz trage, de la marginea careului, putin pe langa poarta lui Buffon, doua minute mai tarziu, duelul celor doi veterani fiind castigat de Buffon care boxeaza mingea de pe capul lui Aduriz.

Nervii lui Conte explodeaza in minutul 75 cand tehnicianul loveste balonul de joc strigand la jucatorii sai dupa ce au pierdut extrem de usor mingea! Iniesta trece pe langa egalare in minutul 76, sutul mijlocasului catalan fiind scos de sub transversala de Buffon! Veteranul italian este de netrecut, Pique suteaza si el, in minutul 77, dar Buffon respinge inca o data! Spania ataca in valuri, insa Italia stie cel mai bine sa se apere. Si o demonstreaza, reusind sa stearga, incet dar sigur, amintirea acelui 0-4 din finala precedentului turneu final al Europenelor.

Eder nu ajunge la mingea trimisa in adancime, in careul advers, de Parolo si spaniolii revin in atac, dar Florenzi ii trimite, calm, mingea lui Buffon. Aduriz nu a rezistat prea mult, bascul s-a accidentat, si este inlocuit de Pedro in minutul 82, in acelasi minut iese si Eder in locul sau intrand Insigne. Conte face si ultima schimbare, logica, dupa alte doua minute Florenzi lasandu-i locul in teren lui Darmian. Rezerva Insigne este aproape de gol cu cinci minute inaintea finalului.

Ibericii forteaza insa se lovesc de fortareata defensiva a Italiei. Fabregas faulteaza in atac, Motta vede si el cartonasul galben si inchizatorul va rata partida din sferturi cu Germania.  Buffon este imperial in minutul 90 cand respinge balonul trimis foarte bine de Pique, Italia pleaca pe contraatac si Pelle inscrie aducand linistea in tabara insularilor! Italia se razbuna pentru finala pierduta acum patru ani si se califica in sferturi unde va intalni Germania!

ITALIA – SPANIA 2-0 (1-0)
Marcatori: CHIELLINI (’33), PELLE (90+1)

ITALIA: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Florenzi (84 Darmian), Parolo, De Rossi (’53 Motta), Giaccherini, De Sciglio – Pelle, Eder (82 Insigne). Selectioner: Antonio Conte.
SPANIA: De Gea – Juanfran, Pique, Ramos, Alba – Fabregas, Busquets, Iniesta – Silva, Morata (’70 Vazquez), Nolito (’46 Aduriz / 82 Pedro). Selectioner: Vicente Del Bosque.

STADION: “Stade de France” (Saint-Denis)
ARBITRU: Cuneyt Cakir (Turcia).

Cartonase galbene: De Sciglio (25), Nolito (30), Pelle (54)
Statistica: Chiellini a inscris golul sau cu numarul 7 in tricoul Italiei. Rezerva Aduriz si-a anuntat retragerea dupa acest turneu final.

Sursa foto: uefa