EURO 2016: TARA GALILOR – IRLANDA de NORD 1-0 (0-0) / Inclestarea britanica din optimi decisa de un autogol

EURO 2016, OPTIMI de FINALA. Arena Parc des Princes din Paris a gazduit, sambata dupa amiaza, al doilea meci din cadrul OPTIMILOR de FINALA ale EURO 2016. O confruntare suta la suta britanica in conditiile in care partida dintre TARA GALILOR si IRLANDA de NORD a fost condusa de o brigada din Anglia care l-a avut la centru pe MARTIN ATKINSON.

Un meci care se anunta inca dinaintea primului fluier drept o infruntare mai putin spectaculoasa in care accentul se va pune mai mult pe elementul fizic. Si exact asa s-a intamplat. In prima parte am vazut doua echipe atletice, cu o disponibilitate fizica de invidiat si foarte putine faze spectaculoase.

Pentru nord-irlandezi a ratat STUART DALLAS care a sutat violent din afara careului (‘9) si l-a obligat Hennessey sa se arcuiasca si sa respinga in corner. Acelasi Dallas a incasat si un cartonas galben pentru o talpa aplicata lui BALE si va rata sferturile in cazul in care verzii vor accede in faza urmatoare a competitiei. 

In minutul 18 a venit randul galezilor sa rateze o ocazie importanta, mingea centrata in careu de Bale fiind prelungita cu capul de Vokes apoi Ramsey a trimis-o in poarta lui McGovern insa fundasii nord-irlandezi au facut pasul inainte la timp si l-au lasat pe mijlocas in afara jocului, golul fiind anulat, pe buna dreptate, pentru ofsaid.

In minutul 57, McGovern a respins o lovitura libera bine executata de superstarul lui Real Madrid, Gareth Bale, iar la contraatacul urmator a venit randul galezului Taylor sa vada galben in fata ochilor dupa ce l-a obstructionat pe Lafferty cu scopul a pune capat atacului rapid al nord-irlandezilor. In minutul 67, capitanul nord-irlandez Davis s-a ales si el cu un cartonas galben dupa un fault asupra celui mai “tavalit” fotbalist de pe teren, Gareth Bale.

In minutul 75, Tara Galilor a reusit sa deschida scorul dupa ce Bale a trimis o centrare sutata, la firul ierbii, iar nefericitul McAuley si-a trimis balonul in proprie poarta. In minutul 80 meciul s-a intrerupt pret de cateva minute dupa ciocnirea violenta dintre cei doi Williams de la Tara Galilor, duelul nefericit facandu-i k.o pe ambii.  O’Neill a incercat sa impulsioneze atacul echipei sale inlocuindu-l pe nefericitul McAuley cu mijlocasul ofensiv Magennis insa tot galezii au ramas mai periculosi in ofensiva. Patru minute suplimentare s-au aratat de la margine, nord-irlandezii au atacat si cu portarul McGovern, insa Tara Galilor a trimis toate baloanele in afara terenului, Ramsey a incasat si el un galben si elevii lui Coleman merg mai departe. Fair-play-ul britanic a ramas neschimbat, prima imagine surprinsa de camerele de luat vederi fiind cu cei doi tehnicieni, Coleman si O’Neill, imbratisati.

Tara Galilor se impune si va juca in sferturi impotriva castigatoarei din partida Ungaria-Belgia.

TARA GALILOR – IRLANDA de NORD 1-0 (0-0)
Marcatori: McAuley (’75-aut.)

TARA GALILOR: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor – Allen, Ledley (’62 Williams), Ramsey – Bale, Vokes (’55 Robson Kanu). Selectioner: Chris Coleman.
IRLANDA de NORD: McGovern – Hughes, McAuley (’84 Magennis), Cathcart, J. Evans – C. Evans – Ward (’69 Washington), Norwood, Davis, Dallas – Lafferty. Selectioner: Michael Martin Andrew O’Neill.

ARBITRU: MARTIN ATKINSON (Anglia)
STADION: Parc des Princes (Paris).

Sursa foto: the guardian