EURO HANDBAL SUEDIA 2016: ROMANIA obtine o victorie superba in fata campioanei olimpice RUSIA, scor 22-17

ROMANIA a intalnit, miercuri seara, reprezentativa RUSIEI, campioana olimpica de la Rio de Janeiro, intr-un meci contand pentru Grupa D a Campionatului European de Handbal din Suedia.  La finalul celor 60 de minute de joc, ROMANIA a reusit o victorie superba in fata campioanei olimpice en-titre ( scor 22-17), RUSIA, echipa pe care nu mai reusise sa o invinga de 20 de ani.

In urma acestui rezultat ROMANIA si-a asigurat in mare parte calificarea in grupele principale de la Euro, iar daca nu vom avea surprize, o victorie impotriva Croatiei in duelul de vineri (0ra 19.30) ne va propulsa intr-o pozitie buna in duelul pentru semifinale.

In prima repriza tricolorele au facut un joc excelent gratie, in special, prestatiei de exceptie facuta de portarita Denisa Dedu cea care i-a luat locul in primul 7 experimentatei Paula Ungureanu. Dedu a inchis, la propriu, poarta in fata atacurilor furibunde ale tinerelor jucatoare din RUSIA, experimentatul Evgheni Trefilov alegand sa inceapa procesul de reconstructie al campioanei olimpice en-titre chiar la turneul final al Europenelor din Suedia. 

In aceste conditii, Neagu si compania au condus, pe tot parcursul primei reprize, chiar si cu o diferenta de cinci goluri, 7-2 (min 16), insa dupa primele 30 de minute de joc efectiv, ROMANIA a intrat la cabine cu un avantaj de doar doua goluri, 11-9, rusoaicele profitand de un moment de acalmie al elevelor lui Martin Ambros si reintrand in joc. Trebuie remarcat ca, selectionerul Martin Ambros a pregatit fara cusur tehnico-tactic meciul cu RUSIA. Cu o defensiva mobila, agresiva, care sa le inhibe rusoaicelor elanul, tricolorele au mai reglat din hibele partidei cu Norvegia. Au fortat pe centru, jocul cu pivotul fiind superior celui din confruntarea cu nordicele, iar Cristina Neagu a aruncat eficient la poarta din toate pozitiile.

Partea a doua a partidei debuteaza cu o ratare a tricolorelor, iar RUSIA nu ezita si obtine rapid egalarea pe tabela de marcaj. Fetele noastre se dezmeticesc repede si revin in ritmul meciului de pe parchetul salii din Helsinborg, astfel ca dupa primele zece minute ale reprizei a doua, ROMANIA are din nou avantaj de doua goluri, 16-14.

CITESTE SI: EURO HANDBAL SUEDIA 2016: ROMANIA a debutat cu stangul in fata NORVEGIEI, scor 21-23

Pana in minutul 50 al partidei tabela ramane “intepenita” la scorul de 16-14, inclestarea dintre ROMANIA si RUSIA fiind caracterizata, in aceasta perioada din partea secunda, de ratari monumentale de ambele parti. Dedu are o noua perioada excelenta cand nu poate fi invinsa de adversare, insa Chiper si Neagu nu reusesc, la randul lor sa trimita mingea in poarta rusoaicelor. Martin Ambros solicita un time out exact la doua secunde dupa ce scorul devenise 17-17, RUSIA profitand de superioritatea conferita de eliminarea unei tricolore iar lucrurile reintra in normal cu 4 minute inaintea finalului, ROMANIA revenind la conducere, scor 19-17.

Neagu inscrie, apoi  Buceschi transforma un sapte metri in minutul 59 si nimic nu se mai poate intampla, scorul fiind 21-17 in favoarea ROMANIEI. Time out cerut de Ambros care se aude in microfoanele de fond ale arenei spunandu-le elevelor sale “faceti ce vreti” si tanara Udristoiu pune bomboana pe coliva rusoaicelor cu o executie superba si scorul final este 22-17! Ce victorie frumoasa obtin tricolorele dupa doua decenii de asteptare…..

ROMANIA v RUSIA 22-17 (11-9)

MARCATOARE pentru ROMANIA: Neagu (7), Pintea (2), Geiger (4), Buceschi (5), Iuganu (2), Manea (1), Udristoiu (1)
ARBITRE: Vanja Antic / Jelena Jakovlevic (ambele din Serbia)
SALA: HELSINBORG ARENA

MECIURI DISPUTATE in GRUPA D:
RUSIA v CROATIA 32-26
ROMANIA v NORVEGIA 21-23
ROMANIA v RUSIA 22-17

CLASAMENT GRUPA D:

1. ROMANIA 2j (43-40) 2 p 
2. Norvegia 1j (23-21) 2p    
3. Rusia 2j (49-48) 2 p  
4. Croatia 1j (26-32) 0p

Primele trei se vor califica in Grupele Principale. Vor fi doua Grupe Principale, iar primele doua clasate se vor califica in semifinalele competitiei. Locurile trei din cele doua grupe se vor intalni in meciul pentru locul cinci de la CE.

Sursa foto: gsp