EURO HANDBAL SUEDIA 2016: ROMANIA v DANEMARCA 17-21 (10-12) / Tricolorele au fost eliminate MERITAT

In aceasta seara, cu incepere de la ora 19.30, nationala de handbal feminin a ROMANIEI va disputa in Helsingborg Arena un meci pe viata si pe moarte importiva reprezentativei similare a DANEMARCEI.

UPDATE 2: “Am facut niste meciuri foarte bune, suntem in primele sase echipe. Acum toata lumea se astepta sa jucam pentru medalii, dar inaintea turneului nu se astepta nimeni sa ajungem pana aici. Tinem capul sus, avem un antrenor nou si o echipa noua. Imi pare sincer rau, imi doream o medalie, dar am venit cu probleme, nu ne-am antrenat. Am dat tot ce am avut mai bun si tinem capul sus”, a spus Cristina Neagu la TVR.

“Ne-am fi dorit sa castigam, sa demonstram ca putem si mai mult, dar asta a fost, atat s-a putut astazi. Nu avem ce face, trebuie sa privim inainte. Consider ca am aratat ca suntem o echipa puternica si sunt sigura ca pe viitor putem ajunge si in fazele superioare. Sunt sigura ca Romania va avea un cuvant de spus”, a conchis Denisa Dedu.

UPDATE 1: In prima repriza fetele antrenate de Martin Ambros au tinut pasul cu adversarele nordice doar in primele zece minute, ROMANIA avand in Buceschi o veritabila gura de tun, Eliza marcand de patru ori in poarta DANEMARCEI. In poarta, veterana Paula Ungureanu a scos cateva mingii imposibile si totul parea ca este bine. Primul semnal de alarma a aparut in momentul in care golgheterul Cristina Neagu, tinuta om la om pe tot terenul, nu a mai reusit sa-si puna in valoare sutul de temut. 

Apararea DANEMARCEI e foarte eficienta. Cristina Neagu e tinuta foarte departe de pozitia optima de aruncare, iar singura solutie e pasa cu pivotul. Crina Pintea capitalizeaza un astfel de assist, dar ROMANIA nu reuseste sa varieze schemele in atac si se loveste ca de un zid alb-rosu pe care-l il evita doar uneori. Inscrie Dornonville, Neagu arunca de doua ori de la distanta, dar e ghicita de fiecare data Sandra Toft, care face un meci foarte bun si o blocheaza si pe Pintea. Prima repriza se incheie cu o interventie fabuloasa a Paulei Ungureanu la o aruncare a lui Fisker si o racheta a lui Neagu care aproape darama poarta adversa. Intram cu 10-12 la cabine si Andros Martin are o misiune dificila la pauza, pentru ca cheia pentru desfacerea defensivei DANEMARCEI nu e usor de gasit.

Procentajele ROMANIEI nu sunt grozave dupa prima repriza. S-a gresit destul de mult, s-a simtit din plin miza partidei. Cristina Neagu a inscris un singur gol din sase aruncari (17%). Stine Nielsen are procentaj 100% de la nordice (3 goluri din trei aruncari). Este nevoie de o mai buna circulatie pe faza de atac, de mai multa imaginatie. 

Dupa patru minute de la revenirea de la vestiare, Cristina Neagu inscrie superb insa, din pacate pentru fetele noastre este doar un simplu foc de paie, pentru ca danezele tureaza motoarele la maxim si demonstreaza ca se mobilizeaza mult mai bine in meciurile cu miza, iar in minutul 40, ROMANIA se poate lauda ca a ratat din toate pozitiile si gol primit in superioritate numerica, in schimb DANEMARCA conduce cu cinci goluri pe tabela de marcaj a arenei Helsingborg. Ce-i drept si portarita Sandra Toft este intr-o zi excelenta si apara aproape tot…..iar in minutul 46, danezele maresc diferenta la sase goluri, scor 19-13.

Martin Ambros, recunoscut pentru calmul sau comparativ cu selectioneri ca Trefilov, urla de pe margine si efectul se vede instataneu, Laslo si Neagu reducand diferenta de pe tabela la patru goluri cu unsprezece minute inaintea finalului. Doamne ajuta poate acesta este momentul revirimentului! In minutul 51 avem atacul si superioritate numerica dupa eliminarea lui Jorgensen, dar Iuganu o ia la tinta pe Toft, singura noastra jucatoare care evolueaza la potential maxim fiind Paula Ungureanu…..ROMANIA rateaza atac dupa atac (7 LA NUMAR!), iar nordicele inscriu de doua ori si scorul este 21-15 cu patru minute inaintea finalului…..s-a cam terminat! Golul superb marcat de Laslo conteaza doar la impresia artistica nu si pentru calificare. Zamfir inscrie si ea si meciul se incheie cu scorul de 21-17 in favoarea DANEMARCEI! ROMANIA a fost eliminata MERITAT si nordicele urca in careul de asi din Suedia. 

O noua calificare irosita in ultimul meci si vorba din popor “ne-am inecat ca tiganul la mal” tinde sa devina laitmotivul partidelor in care evolueaza formatiile romanesti in disciplinele pe echipe. 

In semifinale, DANEMARCA va intalni Olanda, castigatoarea Grupei I Principala in timp ROMANIA va juca in partida pentru locurile 5-6 de la acest turneu final fie impotriva Germaniei, fie impotriva Frantei. 

ROMANIA v DANEMARCA 17 – 21 (10-12)
MARCATOARE pentru ROMANIA: Neagu (3), Iuganu (1), Pintea (2), Buceschi (4), Zamfirescu (1), Geiger (1), Manea (1), Udristoiu (1), Zamfir (1), Laslo (2)

ROMANIA: Dedu, Ungureanu – portari; Udriştoiu 1, Szucs, Geiger 1, Pintea 2, Buceschi 4, Neagu 3, Florica, Laslo 2, Iuganu 1, Zamfir 1, Manea 1, Zamfirescu 1, Chintoan, Chiper. Selectioner: Ambros Martin.
DANEMARCA: Toft, Reinhardt – portari; Okkels, Fisker 1, Hansen 9, Woller, Heindahl, Grigel, Nielsen 3, Tranborg 4, Kristiansen, Dornonville de la Cour 1, Jensen 1, Spellerberg, S. Jorgensen 2, Haugsted. Selectioner: Klavs Bruun Jorgensen.

ARBITRI: MARIN Andreu si GARCIA Ignacio (ambii din Spania) 
SALA: HELSINGBORG ARENA

STIRE INITIALA

Partida, transmisa in direct la TVR 2, este una de a fi sau a nu fi in SEMIFINALELE Campionatului European care se desfasoara in aceste zile in Suedia. ROMANIA si DANEMARCA se vor duela pentru a se alatura NORVEGIEI (deja calificata) in careul de asi de la EURO.

Conform clasamentului actual si al calculelor, ROMANIA nu trebuie sa piarda in fata DANEMARCEI, tricolorele avand si optiunea unui rezultat de egalitate. Miercuri se vor disputa in etapa a IIIa a Grupei II Principala urmatoarele partide:

Ungaria – Rusia (de la 17:15)
DANEMARCA v ROMANIA (de la 19:30)
Cehia – Norvegia (de la 21:45).

CLASAMENT GRUPA II PRINCIPALA:

1 Norvegia 4j 8 p/ calificata
2 ROMANIA 4j 6p (102-89)
3 Danemarca 4j 5p (102-96)
4 Rusia 4j 3p (90-95)
5 Cehia 4j 2p (108-111)
6 Ungaria 4j 0p (85-103).

Cei doi selectioneri au prefatat partida dintre ROMANIA si DANEMARCA astfel:

MARTIN AMBROS (ROMANIA): “Stim de ce suntem aici si vom lupta chiar daca energia noastra nu va fi la nivel maxim. Vom cauta solutii, iar daca nu reusim cu capul, vom trage de noi cu sufletul. Danemarca va juca aproape ca acasa, vor fi multi, dar si noi simtim sustinerea fanilor romani. Va fi o zi speciala” – a declarat selectionerul spaniol al ROMANIEI pentru Lead.ro.

KLAVS BRUUN JORGENSEN (DANEMARCA): “Sper sa avem mai mult control decat atunci (n.r. face referire la meciul impotriva Romaniei din turneul preolimpic). Stiam si atunci ca Neagu va fi o jucatoare dominanta si mereu am avut problema asta cu ea, ne inscrie multe goluri. Va fi similar si acum, dar sper sa putem sa o oprim mai bine. E principalul pericol, dupa mine e cea mai mare jucatoare din lume”, a spus selectionerul danez citat de Lead.ro.

Sursa foto: prosport