EURO U21. România – Croația 4-1 (2-1) / Debut perfect al tricolorilor mici! Reacții după victoria istorică! Video

EURO U21. Naționala de tineret a României debutează la turneul final al CE, competiție unde a obținut calificarea după o pauză de 20 de ani. Lăudată pentru potențialul pe care ar putea să-l aibă și cu obiectiv clar pătrunderea în semifinale, tricolorii dau piept cu puternica reprezentativă a Croației în primul meci al turneului final. Meciul de la Serravale (San Marino) va fi în direct pe TVR1 cu începere de la ora 19.30.

Update 5: 

“Trebuie să felicităm echipa României, a meritat victoria. Cred că este o rușine. Nu aș vrea să vorbesc despre colegi, cred că și-au dorit să dea tot ce au avut mai bun. În calitate de căpitan al acestei generații, voi începe cu mine. Cred că nu am depus suficient efort și nu am fost eu.

Am luat două goluri în zece minute și nu am știut cum să revenim, deși Vlasic ne-a readus în joc. Nu am fost buni ca echipa. Vreau să le cer scuze tuturor în numele echipei. În cele două jocuri rămase vom arăta de ce suntem aici.

Trebuie să trecem rapid peste această înfrângere. Trebuie să vorbim și să încercăm să corectăm ce e de corectat. Pe o scară de la 1 la 10, acest joc este evaluat cu 1. Doar Franța poate fi mai bună. Nu este o problemă să pierzi, dar problema este să pierzi în acest mod, fără dorință și efort. Nu știu de ce a fost așa”, a declarat Alen Halilović, căpitanul naționalei de tineret a Croației.

Marin Jakoliš: “România a fost mai bună decât noi la toate capitolele”

“Cred că fiecare dintre noi și-a dorit să dea 150% din calitățile sale, nu știu ce s-a întâmplat pe teren. România a fost mai bună decât noi la toate capitolele. Nu am fost buni la mingile lungi, nu am fost rapizi, nu am fost agresivi. Au fost peste noi în orice moment al jocului și au meritat victoria. Să mergem acum să batem Franța și Anglia. Niciun jucător nu are nevoie de o motivație mai mare decât prezența la Campionatul European. Trebuie să ridicăm capul, să ne privim în ochi și să spunem ce a fost rău, ce a fost bine și să continuăm”, a spus Marin Jakoliš, atacantul Croației.

Nenad Gračan, selecționerul naționalei de tineret a Croației, a avut numai cuvinte de laudă pentru echipa României, după înfrângerea suferită de elevii săi la debutul de la Euro (scor 1-4). Tehnicianul croat a declarat că formația lui Mirel Rădoi are jucători valoroși și se poate bate de la egal la egal cu oricine, lucru demonstrat deja în calificări.

“Nu ne așteptam la o astfel de înfrângere, dar aș vrea să felicit echipa superbă a României. Am fost surprinși la început, am primit două goluri și apoi am comis multe greșeli. Cheia este un fotbal competitiv și continuitate la echipele de club.

Din păcate, am avut și mulți accidentați. Am încercat să rezolvăm această problemă pentru aceste două săptămâni, dar nu am reușit. Au fost două perioade în care am acționat mai sigur, la 2-1 am avut șanse să egalăm, dar al treilea gol al României i-a afectat pe jucători și a fost greu să întoarcem apoi. Acum trebuie să ne odihnim și să ne pregătim pentru ceea ce urmează.

I-am avertizat la antrenament că partea dreaptă trebuie să fie închisă, dar ei și-au creat ocazii acolo, iar faza de apărare nu a fost bine făcută. Brekalo a făcut un RMN și probabil campionatul s-a încheiat pentru el. Îl doare genunchiul, nu a mai putut continua, iar această accidentarea a lui ne-a bulversat complet.

Hagi este un jucător remarcabil. Are calitate, dă ritm jocului României, dar ei au și alți jucători valoroși. De aceea șapte dintre ei au jucat deja pentru echipa mare. România dovedise deja în calificări că se poate bate de la egal la egal cu oricine, inclusiv cu Franța și Anglia. Cu o astfel de agresivitate, poate face multe, agresivitatea a fost cheia. În plus, ei au profitat de toate greșelile noastre.

Este un mare succes că ne aflăm aici, adversarii sunt puternici, vom încerca să învățăm din această înfrângere. În sport, o înfrângere poate fi câștigătoare dacă înțelegi care au fost cauzele”, a declarat Nenad Gračan, potrivit site-ului oficial al Federației din Croația.

Update 4: Naţionala de tineret a câştigat meciul cu Croaţia de la Euro-2019, scor 4-1, la 25 de ani de la victoria echipei conduse în teren de Gheorghe Hagi, în faţa Columbiei (scor 3-1), la Cupa Mondială din SUA. Rugat să comenteze această situaţie, Hagi a răspuns: Destiny (destin), potrivit News.ro.

“Au jucat bine, meritele sunt ale lor, ale tuturor celor care au muncit acolo. Bravo lor! Ne-au făcut fericiţi, aşa cum am zis. E bine că au câştigat şi sperăm să fie în continuare la fel. Nu am mai vorbit în ultimele zile, pentru că acum vorbeşte el (n.r. – Ianis Hagi) şi ceilalţi pe teren. Ne trebuie echilibru şi să vină celelalte meciuri. Când munceşti bine, totul se construieşte. Băluţă a învăţat să dribleze de la maică-sa şi de la taică-su, de la Popescu, de la academie. Destiny (n.r. – despre faptul că meciul s-a jucat la 25 de ani după România – Columbia). Probabil că e ceva care arată bine şi să sperăm să fie în continuare frumos”, a declarat Hagi.

Update 3: Mirel Rădoi (38 de ani) a recunoscut la finalul partidei cu Croația U21 că nu se aștepta ca elevii săi să învingă cu o asemenea diferență de scor (4-1), în debutul la Campionatul European de tineret. După meci, selecționerul naționalei de tineret a declarat că îi va lăsa pe jucători să se bucure pentru această victorie spectaculoasă, dar îi va aduce cu picioarele pe pământ în timp util pentru meciul cu Anglia de vineri, 21 iunie, ora 19:30.

„Nici nu îndrăzneam să mă gândesc la un asemenea scor. Mă bucur pentru băieți, mă bucur pentru atmosferă, pentru că ne-am simțit ca acasă. Cel mai important e că i-am făcut bucuroși pe oameni. Mă bucur că s-a creat această emulație cu naționala de tineret și suntem urmați la fiecare meci de către suporteri. Următorul meci va fi mai dificil. În seara asta, ne vom bucura de această primă victorie a României la Campionatul European și apoi ne vom concentra pe celelalte meciuri”, a declarat Mirel Rădoi, la TVR.

Update 2: La final, Ilie Dumitrescu a fost bucuros pentru ce a văzut şi i-a lăudat pe câţiva dintre componenţii lotului: “Sunt foarte fericit, Rădoi mi-a plăcut mult. Echipa naţională U21 are intensitate de joc, am văzut jucători maturi, au văzut ce înseamnă să fii la echipa mare. Am văzut identitate de joc, am avut posesia, am controlat jocul. Inclusiv la golul lui Băluţă, unde era el… Mi-a plăcut mult cum au stat în teren. Am văzut relaţii de joc, automatisme. Şi la 3-1 am controlat jocul. Cuplul de fundaşi centrali, Paşcanu-Nedelcearu, Băluţă şi Cicâldău imperiali în faţa apărării. Băluţă a dat pase cu călcâiul, a fost peste Gică Popescu”, a declarat fostul internaţional român pentru DigiSport, la finalul meciului.

Dan Petrescu a intervenit şi el şi a susţinut că e cea mai mare surpriză de la EURO 2019: “Am văzut ultimul gol, pe care l-am aşteptat la VAR (n.r. – golul lui Adrian Petre), am văzut doar trei minute. Cred că e cea mai mare surpriză de la CE de până acum, nimeni nu se aştepta. Inclusiv Rădoi are un merit mare, a reuşit să-i aducă la un nivel fizic bun. Manea nu a dat o centrare în doi ani la CFR, acum a dat. Eram cu un prieten şi îi spuneam. Dar e un fundaş lateral care face bine treaba pe partea de apărare. Toată lumea trebuie să laude echipa naţională, dar nu prea mult. Cum nici la înfrângeri nu trebuie să-i criticam foarte mult”, a spus şi “Bursucul” pentru sursa citată.

„Mă așteptam la forța atacului nostru. Nu știam că vom marca 4 goluri, dar știam că avem forță în atac. Suntem fericiți că am început cu dreptul. Asta ne-am dorit. E bine pentru moralul nostru. De pe margine (n.r. Rădoi) ne-a transmis să stăm în atac 90 de minute. Fotbalul e imprevizibil și trebuie să fii constant. La nivelul ăsta jocul colectiv trebuie să fie foarte bun”, a declarat Ianis Hagi la TVR 1.

George Pușcaș și-a completat colegul: „A fost un meci greu. Au fost ocazii în ambele părți. E bine că am deschis scorul rapid. Apoi a trebuit să fim concentrați să ținem de minge. În prima repriză a fost incredibil de cald. Mă simt bine, chiar dacă a fost un meci greu. Peste trei zile vom juca din nou. Am intrat în istorie cu această victorie, dar nu vrem să ne oprim aici. Vrem să demonstrăm că suntem o generație care-și dorește mai mult. Ne bucurăm că suporterii ne-au dat o mână de ajutor incredibilă”.

Update: Echipa de tineret a României a reușit un debut senzațional la turneul final al Campionatului European U21, tricolorii mici impunându-se, în primul meci al grupei C, cu 4-1 în fața Croației. Cu George Pușcaș în postura de one man show, elevii lui Mirel Rădoi au obținut primele trei puncte în fața unei asistențe entuziasmată de evoluția favoriților. 

Un start minunat și o repriză a doua aproape perfectă ne-au adus prima victorie, una uriașă, la Euro U21. Jucătorii pregătiți de Mirel Rădoi s-au impus cu un incredibil 4-1 în fața reprezentativei similare a Croației la capătul unui meci în care nu s-a pus problema învingătoarei.

Partida disputată pe stadionul din Serravalle, San Marino, acolo unde mii de români s-au aflat în tribune, a început tare, cu o primă ocazie irosită de Pușcaș. În minutul 8, același Pușcaș încearcă să suteze spre poartă, un adversar lovește balonul cu mâna, iar arbitrul dictează penalți după ce consultă reluările. Tot Pușcaș a pus stăpânire pe balon și a reușit să transforme lovitura de la 11 metri.

Trei minute mai târziu, atacantul lui Palermo a trimis spre poartă cu o lovitură de cap, croații au respins de pe linie, însă Ianiș Hagi a fost atent pe recuperare și a reușit să ducă scorul la 2-0. Din păcate, un moment de ezitare a dus la golul de 2-1. Ianis a greșit o pasă în propria jumătate, Vasic a preluat, a țâșnit spre poartă și l-a învins pe Radu cu un șut în forță.

Până la pauză am mai irosit câteva ocazii importante prin Man sau Ivan, însă jocul echipei a fost unul îmbucurător. Partea secundă a început cu o bară a lui Ianis Hagi, acesta trimițând excelent din lovitura liberă, pentru că în minutul 58 Băluță să ducă scorul la un 3-1 de vis. Jucătorul lui Brighton a recuperat un balon în marginea careului advers, a sutat pe colțul scurt și a înscris la primul lui meci în tricoul naționalei de “tineret”.
Scorul final a fost stabilit de Adrian Petre, acesta punctând din centrarea lui Cristi Manea. Inițial reușită a fost anulată pentru offside, însă arbitrajul video consultat a stabilit că atacantul roman se află în poziție regulamentară.

România a câștigat cu 4-1 și a adunat primele trei puncte în grupa C. De la ora 22:00, Anglia și Franța se vor întâlni în al doilea meci al grupei.

Cum s-au marcat golurile:

4-1:  Min. 90+2. După revizuirea VAR, România închide tabela de marcaj prin Adrian Petre, scor 4-1! Cristi Manea a centrat perfect și Adrian Petre a marcat la numai câteva zeci de secunde după ce fusese trimis pe teren de Mirel Rădoi!
3-1: Min  66. Tudor Băluță pătrunde în careu, îl întoarce pe croatul Filip Benkovic ca în curtea școlii și marchează la colțul scurt, cu un șut plasat.
2-1 : Min 18. Nikola Vlasic reduce din handicap, după o incursiune printre fundașii români și un șut plasat în dreapta lui Radu. 2-1 pentru România!
2-0: Min 14. Ianis Hagi reia în plasa porții din mijlocul careului, o minge respinsă in extremis de croați, după o fază creată de același Pușcaș. România conduce cu 2-0!!!
1-0: Min 11. George Pușcaș a deschis scorul pentru România, din penalty, în minutul 11. Tot el a și obținut penalty-ul, în urma verificărilor VAR, după ce un fundaș croat a blocat șutul spre poartă cu mâna.

România vs Croația 4-1 (2-1)
Marcatori: Pușcaș (11-pen), Hagi (14), Băluță (66), Adrian Petre (90+2) / Vlasic (18)

România: Ionuţ Radu – Manea, Nedelcearu, Paşcanu, Fl.Ştefan – T.Băluţă, Cicâldău – Man, Hagi, Ivan – Puşcaş.
Croația: Posavec – Uremovic, Benkovic, Katic, Sosa – Vlasic, Sunjic, Moro – Halilovic, Jakolis, Brekalo.

5000 de suporteri români au susținut echipa națională de tineret la partida din această seară.

Știre inițială

România vs Croația (echipe probabile):

România: Ionuț Radu – Fl. Ștefan, Pașcanu, Nedelcearu, Manea – Cicâldău, Băluță – Ivan, Ianis Hagi, Dennis Man – Pușcaș.
Croaţia: Posavec – Uremovic, Nikola Katic, Benkovic, Sosa – Sunjic, Vlasic, Basic – Halilovic, Jakolis, Brekalo.

Arbitru: Bobby Madden, ajutat de asistenţii Frankie Connor şi David Roome (toți din Scoția), iar arbitri VAR (arbitrajul video) vor fi Stuart Atwell şi Paul Tierney (Anglia). Arbitru de rezervă va fi Georgi Kabakov (Bulgaria).

Celălalt meci al grupei:

Anglia vs Franța – de la ora 22:00, la Cesena.

Programul grupei C:

18 iunie 2019: România – Croația (San Marino, 19:30), Anglia – Franța (Cesena, 22:00).
21 iunie 2019: Anglia – România (Cesena, 19:30), Franța – Croația (San Marino, 22:00).
24 iunie 2019: Franța – România (Cesena, 22:00), Croația – Anglia (San Marino, 22:00).

Grupele de la CE Under 21 2019

Grupa A: Italia, Spania, Polonia, Belgia
Grupa B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria
Grupa C: Anglia, Franța, România, Croația.

Din cele 3 grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde.

Lotul deplasat de Mirel Rădoi la CE Under 21:

Portari: 1 Ionuț Radu (Genoa), 12 Cătălin Cabuz (Hermannstadt), 23 Daniel Vlad (FCSB).
Fundași: 2 Radu Boboc (FC Viitorul, 3 Florin-Bogdan Ștefan (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), 4 Alexandru Pașcanu (Leicester City), 5 Ionuţ Nedelcearu (FC Ufa), 6 Cristian Manea (CFR Cluj), 15 Virgil Ghiţă (FC Viitorul), 18 Adrian Rus (Sepsi OSK Sf. Gheorghe).
Mijlocași: 10 Ianis Hagi Ianis Hagi (FC Viitorul), 14 Vlad Dragomir (Perugia), 16 Dragoş Nedelcu (FCSB), 17 Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS), 20 Andrei Ciobanu (FC Viitorul), 21 Tudor Băluţă (FC Viitorul), 22 Darius Olaru (Gaz Metan Mediaș), 8 Dennis Man (FCSB), 7 Florinel Coman (FCSB), 13 Denis Drăguş (FC Viitorul).
Atacanți: 9 George Puşcaş (Palermo), 11 Adrian Petre (Esbjerg fB), 19 Andrei Ivan (Rapid Viena).

Antrenor: Matei Mirel Rădoi.

Mirel Rădoi: “Mă tem ca băieţii să nu fie copleşiţi de emoţia unei asemenea competiţii”

Selecţionerul Mirel Rădoi a declarat, luni, că singura lui teamă înaintea debutului la Campionatul European de tineret, împotriva Croaţiei, este ca jucătorii să nu fie copleşiţi de importanţa competiţiei, scrie News.ro.

“Va fi o partidă dificilă, ambele echipe au o organizare defensivă foarte bună, dar şi cu jucători în atac care pot face diferenţa, în orice moment, jucători care pot dezechilibra o apărare, în orice clipă. Sper să-i facem fericiţi pe cei care vor asista la acest joc. Mă tem ca băieţii să nu realizeze în acest moment importanţa acestei competiţii, să nu fie copleşiţi de emoţia unei asemenea competiţii. Din punct de vedere mental, aceasta este singura problemă, fizic, tehnic şi tactic stau destul de bine. Dacă vor trece de acest prag, împotriva oricărui adversar vom evolua, le va fi foarte greu să ne bată. Sperăm să fie o atmosferă frumoasă, să ne simţim ca acasă.

În acelaşi timp, poate fi un dezavantaj, pentru că în momentul în care poate interveni o situaţie foarte delicată pentru echipa noastră, ne putem pierde concentrarea şi echilibrul în timpul partidei şi atunci ne putem arunca cu toţii în atac, fără să avem un echlibru în apărare. Vom avea un sistem fix de joc şi <vinovat> pentru asta e Ianis, pentru că în momentul de faţă poziţia asta pe care el joacă, acea a mijlocaşului ofensiv, o face foarte bine, are multe pase de gol, e zona în care el se simte foarte bine, loveşte mingea cu ambele picioare, şutează, are ultima pasă, dribling şi atunci eu cred că aceea este zona în care se simte foarte bine”, a declarat Rădoi, într-o conferinţă de presă.

Tehnicianul vorbeşte de un nivel foarte ridicat al turneului, după ce a văzut partida Italia – Spania, scor 3-1, din Grupa A.

“Dacă nu se filma de aproape, nu ai fi ştiut că sunt echipele sub 21 ale Italiei şi Spaniei, la intensitatea cu care s-a jucat. Multe echipe vor avea aceste probleme, pentru a ţine acest ritm 90 de minute, trebuie ca în momentul în care nu ai posesia balonului să faci presing. Ca să faci presing, trebuie să fii foarte bine organizat. Din punctul ăsta de vedere, băieţii sunt pregătiţi şi eu cred că până la urmă ăsta este nivelul unui campionat european. Ne-am chinuit doi ani să ajungem aici şi eu cred că, atât din punct de vedere tactic, cât şi din cel fizic, trebuie să ne ridicăm la nivelul unui campionat european”, a precizat el.

Ianis Hagi este încrezător în faptul că România poate fi surpriza turneului final

“Suntem unde ne-am dorit, pentru asta am luptat în calificări, să ajungem printre cele mai bune echipe din Europa şi în momentul de faţă nu avem nimic de pierdut. Este cea mai grea grupă după părerea mea, dar sunt încrezător, putem fi surpriza Campionatului European, avem o generaţie talentată şi până la ora jocului vom fi pregătiţi sută la sută mental, fizic şi tactic. Nu cred că se pune problema să ne gândim la bani, suntem tineri, avem toată cariera în faţă şi cel mai important lucru pentru noi este să facem performanţă şi să ne gândim cum să facem o ţară întreagă mândră.

M-am născut cu presiunea şi indiferent unde voi merge şi ce voi face mereu va exista această presiune pe mine. Dar iubesc acest sport, asta mi-am dorit să fac şi nu o văd ca o presiune. Iubesc fotbalul şi asta contează cel mai mult şi pasiunea pe care o port acestui sport îmi dă lejeritatea de a intra pe teren şi de a mă bucura de fotbal. Aşa cum suporterii au fost alături de noi şi la echipa mare, aşa vor veni şi la tineret şi cred că sigur va fi un avantaj pentru noi să ne simţim ca acasă, să jucăm cu publicul din spate şi să ne ajute să scoatem rezultate pozitive”, a spus Ianis Hagi.

Croații au început cu jignirile: „Vin 300 de infractori în galeria românilor! Fanii noștri să aibă grijă”

Cotidianul croat Sportske Novosti scrie că vor fi doar o sută de suporteri croați la meciul de debut al naționalei României U21: „Restul biletelor le-au luat românii. Va fi ca la București!” Adversarii nu se tem de noi, sunt convinși că au o echipă mai bună, dar sunt speriați de fanii noștri. Și ei, și polițiștii italieni, susține Sportske Novosti.

Într-un reportaj realizat în Peninsulă, cotidianul croat scrie că “așa cum am înțeles, forțele de ordine locale se tem cel mai mult de suporterii români. Un număr uriaș de români trăiește în Italia, unii susțin că ar fi 1,2 milioane. Mii și mii de români au venit aici să muncească după intrarea în Uniunea Europeană. Mulți dintre ei s-au stabilit în San Marino, așa că naționala lor de tineret se va simți ca acasă. Vor fi doar o sută de croați în tribune. Restul biletelor le-au cumpărat românii. Ei anunță că pregătesc o scenografie impresionantă pe stadion, vor fi numai steaguri românești. Va fi ca la București”.

Sportske Novosti trage semnalul de alarmă. Ar fi aflat de la polițiști că „sunt 300 de români foarte periculoși. Trebuie să fie supravegheați permanent. Nu sunt nici măcar huligani, ci infractori. Într-un asemenea mediu îngrijorător, suporterii noștri trebuie să fie atenți”.

Gică Popescu: “Nu cred că naționala mică a avut vreodată un lot așa valoros”

Tricolorii lui Mirel Rădoi vor avea susținere importantă la EURO U21 2019. Gică Popescu a plecat și el în Italia, pentru a fi alături de România U21 la turneul final. Președintele de la FC Viitorul a precizat că are toată încrederea în naționala mică.

“I-am văzut foarte încrezători pe băieți, deși nu avem o grupă ușoară. Eu sper să treacă de grupe, este foarte important meciul de debut. Naționala de tineret are capacitatea să meargă mai departe din această grupă. Este o oportunitate pe care lotul extraordinar al lui Mirel Rădoi nu trebuie să o piardă.

Ar fi extraordinar dacă am putea merge mai departe. Este o oportunitate fantastică, nu cred că naționala mică a avut vreodată un lot așa valoros, cu fotbaliști care să joace la echipe așa de importante”, a spus Gică Popescu, potrivit Digi Sport.

Fostul internațional român a vorbit despre atuurile pe care le are naționala lui Rădoi: “Mulți dintre ei fac parte și din naționala mare și au jucat și acolo. Nouă dintre jucătorii naționalei mari sunt jucători de la tineret. În momentul în care joacă la echipa mare, totul pare mai simplu atunci când se întorc la echipa U21. Cred că suntem într-o poziție foarte bună, pe care băieții o vor fructifica”.

Întrebat dacă tricolorii mici pot să devină noua Generație de Aur sau chiar dacă ar putea depăși generația lui Gică Popescu și Gheorghe Hagi, fostul căpitan al Barcelonei a spus: “M-aș bucura să fie peste generația noastră, dar deocamdată nu au realizat nimic. Sperăm să fie măcar debutul unei generații de platină”.

Sursa foto: sport