Eurobarometru 2013: Romania, printre cele mai optimiste tari in ceea ce priveste viitorul UE

Un sondaj Eurobarometru dat publicitatii marti, cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, arata ca Romania este una dintre cele mai optimiste tari in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene.

Astfel, tara noastra ocupa locul 6 in privinta optimismului cu privire la viitorul blocului comunitar, in timp ce statele cele mai pesimiste sunt Grecia, Cipru si Portugalia. 

Primele locuri ale celor mai optimiste persoane in ceea ce priveste viitorul UE sunt ocupate de danezi (72%), estonieni (64%), lituanieni (64%), maltezi (63%) si polonezi (63%).

Un aspect ingrijorator este acela ca peste doua treimi dintre locuitorii tarilor membre ale blocului comunitar cred ca vocea lor nu conteaza in Uniunea Europeana (67%). Acesta este cel mai ridicat nivel din toamna lui 2004, cand a fost pusa pentru prima data aceasta intrebare.

In privinta perceptiei situatiei economice nationale, Eurobarometrul pe 2013 arata ca datele raman stabile. Doar 26% dintre europeni considera ca situatia economiei lor nationale este “foarte buna” sau “mai degraba buna”.

In Romania, doar 8% dintre locuitori cred ca situatia economica a tarii este buna. In schimb, in tari precum Suedia, Germania si Luxemburg, trei sferturi dintre persoanele interogate considera ca situatia economica a tarii lor este buna.

In alte patru state membre, mai putin de 10% dintre persoanele interogate considera ca situatia economica a tarii lor este buna: Romania (8%), Irlanda si Italia (7%) si Franta (6%).

Sondajul a fost efectuat in perioada 10 – 26 mai in fiecare dintre cele 28 de state membre (Croatia a aderat oficial la 1 iulie, dar a fost inclusa in sondaj).