REDUCEREA DATORIEI GRECIEI sau un GREXIT TEMPORAR, solutiile EUROGRUPULUI pentru GRECIA.UPDATE

 UPDATE 22:15 Cei 19 sefi de stat si de guverne din zona euro examineaza duminica seara, intre altele, un GREXIT TEMPORAR, in cazul in care nu se ajunge la un acord asupra unui PLAN DE SALVARE A GRECIEI, si daca tara are nevoie sau nu de o REDUCERE A DATORIEI, potrivit unui document al Eurogrup obtinut de agentiile de presa.

In concluzia documentului – de patru pagini – cu propuneri, transmis sefilor de stat, pe care Associated Press precizeaza ca l-a obtinut, ministrii Finantelor afirma ca Greciei i se vor oferi “NEGOCIERI RAPIDE CU PRIVIRE LA O SUSPENDARE DIN ZONA EURO, cu o eventuala restructurare a datoriei”, in cazul in care nu se ajunge la un acord asupra unui plan de salvare, scrie Mediafax.

Masura unui eventual Grexit temporar a fost pusa intre paranteze in document – ceea ce inseamna ca le-a fost transmisa liderilor spre examinare.

Alta problema aflata pe masa celor 19 lideri este daca Grecia ARE SAU NU NEVOIE DE O REDUCERE A DATORIILOR. In proiectul transmis liderilor zonei euro, sunt exprimate “ingrijorari serioase” cu privire la sustenabilitatea datoriei Greciei, dar nu pare sa existe un consens asupra a ceea ce este de facut.

Aceasta problema, la fel ca ca cea a unei iesiri temporare a Greciei din zona euro (Grexit), a fost pusa intre paranteze in documentul obtinut de AP, ceea ce arata ca este supusa liderilor. 

Guvernul grec a transformat reducerea datoriilor intr-un element-cheie al strategei sale de negociere in ultimele cateva luni. Grecia are o datorie de aproximativ 320 de miliarde de euro (355 de miliarde de dolari), reprezentand 180% din PIB-ul sau anual. O taiere directa a datoriei este improbabila, insa Grecia ar putea obtine termene de rambursare mai lungi sau taierea dobanzilor pe care le plateste pentru aceste datorii.

Guvernul grec parea ca a acceptat, duminica seara, o serie de cereri din partea creditorilor europeni, pe care anterior le-a denuntat si respins prin referendum. Printre propunerile din proiectul de patru pagini transmis sefilor de state si de guvern pe care Grecia le-a acceptat se afla si una potrivit careia reprezentanti ai institutiilor creditoare urmeaza sa aiba un fel de “baza” la Atena.

UPDATE 20:20  Un eventual NOU PROGRAM DE ASISTENTA FINANCIARA pentru GRECIA este estimat la 82-86 miliarde de euro, potrivit documentului oficial al EUROGRUP transmis duminică liderilor statelor membre ale zonei euro, relatează AFP.

”Eurogrupul ia notă de faptul că un eventual program ar avea nevoie de finanțări cuprinse între 82 și 86 miliarde de euro. Eurogrupul invită instituțiile (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) să exploreze posibilitățile de reducere a acestui pachet” prin fiscalitate sau privatizări, relevă documentul citat.

Același document menționează, ca una dintre opțiunile avute în vedere, că ”în cazul eșuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situația de a i se propune NEGOCIEREA RAPIDA A UNEI IESIRI TEMPORARE DIN ZONA EURO, cu posibilitatea restructurării datoriei sale”.

Ministrii de Finante din zona euro (EUROGRUP) au redactat duminica o LISTA DE CONDITII SUPLIMENTARE ce trebuie sa fie indeplinite de guvernul grec pentru a putea incepe NEGOCIERILE pentru cel de al treilea program de asistenta financiara, au declarat pentru Reuters si AFP o serie de surse europene.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: EUROGRUPUL “FACE EFORTURI” pentru a ajunge la un CONSENS cu Atena

Atena a solicitat recent un NOU AJUTOR FINANCIAR DE LA ZONA EURO — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — si a propus finalizarea unui program de reforme ambitios.

”Eurogrupul a ajuns la concluzia ca nu exista inca o baza pentru a incepe negocierile pentru un nou program” se arata intr-un comunicat de presa consultat de Reuters. Pentru a putea incepe astfel de negocieri, ministrii de Finante din zona euro vor ca Grecia sa modifice TAXA DE VALOARE ADAUGATA SI SISTEMUL DE PENSII, sa EXTINDA BAZA DE IMPOZITARE pentru a creste veniturile la buget si sa creasca independenta Oficiului national de statistica (Elstat).

”Numai dupa implementarea legala a masurilor mentionate mai sus pot incepe negocierile cu privire la un memorandum de intelegere” se mai arata in acest comunicat ce va fi prezentat si liderilor din zona euro care se reunesc duminica seara la Bruxelles.

CITESTE SI: Declaratii contradictorii ale lui MERKEL si HOLLANDE cu privire la negocierile cu GRECIA

Potrivit AFP, care citeaza un diplomat european, textul, care este inca in statul de proiect, include si propunerea Germaniei privind crearea in afara Greciei a unui FOND CARE SA REGRUPEZE ACTIVE GRECESTI in valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizarile promise de autoritatile de la Atena. In schimb, in ultima versiune a documentului nu mai este inclusa si o a doua idee germana, cea referitoare la o iesire a Greciei din zona euro pentru o perioada de cinci ani, insotita de o restructurare a datoriei Greciei.

In cursul acestei seri, liderii din zona euro ar urma sa preia stafeta de la ministrii de Finante pentru a decide, daca demareaza sau nu, negocierile cu Atena pentru al treilea plan de ajutor, conditie sine qua non pentru a evita iesirea Greciei din zona euro.