Europa, la un pas de razboi nuclear! Se putea intampla in 1983

Europa a trait periculos in 1983, cand NATO si URSS au fost la un pas de a declansa un razboi nuclear. Documente secrete recent declasificate ale cabinetului britanic au dezvaluit acest fapt.

Marea Britanie si Statele Unite au fost foarte aproape de a provoca Uniunea Sovietica in lansarea unui atac nuclear pe scara larga impotriva Occidentului. Se crede ca incidentul ar fi fost mult mai grav decat criza rachetelor din Cuba din anul 1962.

Totul s-a intamplat din cauza exercitiilor militare ale NATO, desfasurate in cadrul Operatiunii Able Archer, care au implicat 40.000 de militari si au simulat trecerea de la un razboi conventional la unul nuclear, potrivit Daily Mail.

Documentele cabinetului britanic dezvaluie ca exercitiile militare ale NATO din noiembrie 1983 au fost atat de realiste, incat sovieticii au crezut in mod gresit ca un atac nuclear al Vestului este iminent.

In replica, Uniunea Sovietica si-a desfasurat submarinele care aveau la bord rachete nucleare sub gheata Antarcticii si mai mult de o duzina de avioane dotate cu arme nucleare.

Documentele secrete au fost obtinute in urma unei cereri facute, in baza legii accesului liber la informatii, de catre grupul Nuclear Information Service (NIS).

“Am fost la o apasare de buton de un razboi nuclear ireversibil. Acest fapt, in opinia mea, a fost mult mai grav decat criza rachetelor din Cuba”, a spus directorul NIS, Peter Burt.