Europa League, optimi de finala, retur: Pirlo o califica pe Juve. Portugalia si Spania, cate doua echipe in sferturi. FOTO

Europa League si-a stabilit, astazi, echipele care merg in faza sferturilor de finala. In derby-ul italian al serii, Juventus a reusit sa castige pe terenul Fiorentinei cu golul veteranului Pirlo. Dupa 1-1 in tur, “Batrana Doamna” se califica in extremis in faza urmatoare a competitiei.

La Firenze, fanii viola asteptau o calificare din partea favoritilor, mai ales ca la Torino echipa evoluase excelent, remizand 1-1. Calculele hartiei nu s-au potrivit, insa, cu realitatea din teren. Pirlo a stricat bucuria gazdelor in minutul 71 cu o super reusita. “Rosul” primit cu doar doua minute inainte de Gonzalo Rodriguez prevestea parca seara trista pentru gruparea viola.

Portugalia si Spania sunt tarile cu cate doua reprezentante in sferturile de finala ale Europa League. Porto, Benfica, Valencia si FC Sevilla merg mai departe.

“Dragonii” din Porto au dat marele test in infernul de pe San Paolo, contra lui Napoli. Dupa un firav 1-0 in tur, multi specialisti mizau pe o calificare a echipei din sudul Italiei.

Citeste si: LIGA CAMPIONILOR: Manchester United si Borussia Dortmund, ultimele echipe calificate in sferturile Champions League

Meciul chiar incepuse sub aceasta impresie, dupa reusita lui Pandev din minutul 21. Italienii nu au putut mari, insa, avantajul. Mai mult, in partea secunda, Nabil Ghilas a punctat pentru Porto(69) si misiunea napoletanilor devenea aproape imposibila.

Si pentru ca iluzia sa dispara complet, oaspetii au mai punctat o data prin Ricardo Quaresma(76). Napoli a salvat, totusi un punct la coeficient pe final, cand a inscris Duval Zapata(90).

Cealalta echipa lusitana, Benfica, merge si ea mai departe in competitie, tot dupa eliminarea unui adversar cu nume. “Vulturii” au remizat acasa, scor 2-2, cu Tottenham si dupa succesul clar, 3-1, de pe White Hart Lane sunt in “sferturile” Europa League. Garay(34) si Perez(90 penalty) au inscris pentru gazde, in timp ce pentru echipa lui Chiriches, Chadli a reusit dubla(78, 79).

Cel mai tensionat meci al serii a fost derby-ul andaluz dintre Betis si FC Sevilla. Dupa 2-0 in deplasarea de pe Ramon Sanchez Pizjuan, specialistii mizau pe o calificare facila pentru Betis. Nici pe departe! Rivala din oras a intors fabulos rezultatul prin reusitele lui Reyes(20) si Bacca(75).

S-a ajuns in prelungiri, acolo unde niciuna dintre combatante nu a fost capabila sa se desprinda. La loteria loviturilor de departajare, oaspetii au avut nervii mai tari, impundandu-se cu 3-2. 

In primele doua reprize de lovituri, nu a ratat nimeni. Sevilla si Amaya pentru Betis, respectiv Gameiro si Moreno pentru FC Sevilla au dus scorul la 2-2. A urmat apoi ratarea lui N’Diaye(Betis), pentru ca imediat Rakitic sa ii aduca pe oaspeti in avantaj.

Intreaga presiune a cazut pe umerii lui Nono, care trebuia sa inscrie pentru a mentine sansele de calificare de partea echipei sale. Nono a ratat, iar Betis pierde o calificare pe care o credea la indemana.

Ca si Chiriches si Cosmin Moti paraseste competitia. Ludogorets a fost eliminata de Valencia, la capatul unei duble in care nu a reusit sa inscrie. Dupa un net 3-0 in Bulgaria, “liliecii” nu au mai fortat pe teren propriu, asa ca au invins doar cu 1-0. Alcacer a dat singurul gol al partidei de pe Mestalla(59). La oaspeti, Moti a fost titular, primind cartonas galben in minutul 26.

AZ Alkmaar este singura reprezentanta a Olandei in sferturile Europa League. “The Cheese Farmers” au remizat alb in deplasarea de la Anzhi, rezultat care coroborat cu victoria la limita, 1-0, din tur asigura calificarea olandezilor.

Lyon a pierdut cu 1-2 confruntarea din Cehia cu Plzen, insa nu si calificarea. In tur, francezii se impusesera cu 4-1. Kolar(60) si Tecl(62) pentru Viktoria Plzen, respectiv Gomis(45), pentru Lyon au punctat in meciul retur. Tecl a ratat si un penalty pentru gazde in minutul 70.

Cu un om in minus aproape 80 minute, Basel a reusit sa se impuna in Austria contra lui Salzburg , 2-1, si este in sferturile de finala. Suchy si-a lasat echipa in inferioritate inca din minutul 9 si se parea ca austriecii vor reusi o calificare surprinzatoare. Asta, mai ales dupa ce Jonathan Soriano(22) a deschis scorul.

Basel n-a renuntat, insa, la lupta si in minutul 50 vedeta Streller a reusit egalarea. Echipa din orasul lui Roger Federer a mai punctat o data prin Gaston Sauro(69), oferindu-si un final de meci linistit. Alan de la gazde a fost si el eliminat pentru cumul de cartonase galbene(86).

In urma acestei victorii, Basel merge mai departe. Mansa tur s-a terminat 0-0.

Sursa foto: uefa.com