EUROPARLAMENTARE 2014: Castigatorii alegerilor din Franta, Germania, Italia, Austria, Grecia, Polonia

EUROPARLAMENTARE 2014: Castigatorii alegerilor din Franta, Germania, Italia, Austria, Grecia, Polonia

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Alegatorii din 21 de state ale Uniunii Europene s-au prezentat la vot, duminica, pentru desemnarea a 600 de eurodeputati din totalul de 751. Mai jos va prezentam primele rezultate exit poll-uri din Franta, Germania, Italia, Austria, Grecia, Polonia, precum si din alte tari europene.

Marea Britanie: UKIP va castiga alegerile europene, anunta Farage

Partidul eurofob UKIP va castiga alegerile europene in Marea Britanie in fata partidelor traditionale, a dat asigurari duminica seara liderul formatiunii, Nigel Farage, catalogand aceasta victorie istorica drept un “cutremur”.

Fidesz a castigat alegerile europarlamentare in Ungaria

Partidul conservator Fidesz al liderului ungar Viktor Orban a castigat alegerile legislative din Ungaria, duminica, in timp ce partidul de extrma dreapta Jobbik a inregistrat un regres de sase puncte in raport cu alegerile legislative din aprilie, relateaza AFP.

Vezi aici rezultatele exit-poll-urilor la alegerile din Romania

Nationalistii flamanzi, castigatori in alegerile legislative din Belgia, vor sa formeze Guvernul

Nationalistii flamanzi, marii castigatori ai alegerilor legislative de duminica din Belgia cu aproximativ o treime din voturi in Flandra, vor sa formeze Guvernul federal, a declarat liderul lor, Bart De Wever, citat de AFP.

“Nu vrem o criza politica de lunga durata si, prin urmare, vrem sa preluam initiativa la nivel federal pentru a vedea ce putem face”, a declarat De Wever in fata sustinatorilor sai.

Obtinand aproximativ intre 32 si 34% din voturi in zona flamanda, atat in scrutinului federal, cat si in cel regional, primarul orasului Anvers a castigat pariul sau de a depasi pragul simbolic de 30%, in contextul in care celelalte formatiuni s-au aliat impotriva sa.

“Initial, trebuie sa cautam in Flandra partenerii necesari pentru a forma un Guvern” regional “puternic si, in calitate de cel mai mare partid, vom stabili foarte curand contactele necesare”, a spus Bart De Wever.

“Trebuie, de asemenea, sa aparam interesele Flandrei la nivel federal”, a subliniat el.

Citeste si: Prezenta la vot la alegerile europarlamentare organizate in Romania

Potrivit rezultatelor partiale, socialistii, adversari inversunati ai Noii Aliante Flamande (N-VA), raman preferatii francofonilor din Valonia si Bruxelles.

Liderul PS francofon, Paul Magnette, a sugerat ca o reinnoire a actualei coalitii de dreapta, stanga si centru in jurul premierului Elio Di Rupo, fara participarea N-VA, ramane posibila.

Clasati pe locul al doilea in Flandra, crestin-democratii CD&V au felicitat N-VA, “marele castigator” al alegerilor si au anuntat ca il vor lasa pe Bart De Wever “sa preia initiativa”, ei urmand sa raspunda “tuturor invitatiilor”.

Italia: Partidul lui Renzi se claseaza primul, in fata miscarii lui Grillo – exit-poll

Partidul Democrat, formatiunea de centru-stanga a premierului italian Matteo Renzi, se claseaza primul dupa alegerile europene, devansand Miscarea Cinci Stele (M5S) a euroscepticului antisistem Beppe Grillo, potrivit primelor sondaje citate de presa duminica seara, relateaza AFP.

Potrivit Institutului Piepoli-Censis, PD si-ar adjudeca intre 29,5% si 32,5% din sufragii, M5S s-ar situa la 28%, iar Forza Italia, partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi s-ar clasa al treilea, cu 18-20% din voturile exprimate.

Alt sondaj, efectuat de Institutul EMG preconizeaza un avans si mai important pentru PD, cu 33%, fata de 26,5% pentru M5S si 18% pentru Forza Italia.

Eurofobii polonezi vor intra in Parlamentul European

Un mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), este pe punctul de a intra in Parlamentul European (PE) cu patru deputati, obtinand 7,2% din voturi in alegerile de duminica, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne si publicat duminica seara, relateaza AFP.

Condusa de Janusz Korwin-Mikke, in varsta de 72 de ani, un matematician excentric si fost disident anticomunist ultraliberal, aceasta miscare sustine ca vrea sa intre in PE pentru “distruge Uniunea Europeana din interior”.

Platforma Civica (PO), partidul de centru-dreapta de la putere al premierului Donald Tusk, a obtinut victoria in alegeri cu 32,8% din voturi si 19 deputati, in fata Partidului Dreptatii si Justitiei (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care a obtinut 31,8% din voturi (19 deputati), potrivit acestui sondaj realizat de institutul Ipsos.

Partidul Social-Democrat (SLD) s-a clasat pe locul al treilea (9,6% din voturi, cinci deputati), in fata KNP si aliatului PO, Partidul taranesc (7,0% si patru deputati).

Rata participarii la vot este de 22,7%, potrivit institutului Ipsos.

Polonia trimite 51 de alesi in Parlamentul European.

Partidul Popular Danez, antiimigratie, pe primul loc dupa alegeri – exit-poll

Partidul Popular Danez, o formatiune antiimigratie, se claseaza pe primul loc in Danemarca, cu 23% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, difuzat duminica seara de catre televiziunea publica DR, relateaza AFP.

Acest sondaj acorda formatiunii trei din cele 13 mandate de care va dispune Danemarca in Parlamentul European (PE), in fata socialistilor (la putere), care ar obtine 20,2% din sufragii.

Ultranationalistii, pe primul loc in europarlamentarele din Franta – exit-poll

Formatiunea ultranationalista si xenofoba Frontul National se claseaza pe primul loc in scrutinul europarlamentar din Franta, cu 25%, conform sondajelor de tip exit-poll difuzate de Le Monde.

Conform sondajelor efectuate de institutele Ipsos/Steria, pe locul al doilea se situeaza partidul de centru-dreapta Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP, de opozitie), cu 20,3 la suta.

Alianta Partidul Socialist – Partidul Radical de Stanga (PS-PRS) este creditata cu 14,7 la suta; Uniunea Democratilor si Independentilor (UDI) si Miscarea Democrata (Modem) au obtinut, impreuna, 10 la suta.

Conservatorii CDU/CSU au castigat europarlamentarele in Germania – exit-poll

Conservatorii din CDU/CSU, condusi de cancelarul Angela Merkel, sunt pe primul loc in scrutinul europarlamentar din Germania, arata sondaje de tip exit-poll.

Alianta CDU/CSU este creditata cu 36% din voturi (fata de 37,9% in 2009), iar social-democratii (SPD), cu 27,5%, fata de 20,8% in 2009.

Noul partid antieuro AFD, infiintat in 2013, a obtinut 6,5%.

Stanga radicala se claseaza pe primul loc in europarlamentarele din Grecia – exit-poll

Partidul de extrema-stanga Syriza are un usor avans fata de formatiunea Noua Democratie (ND, dreapta), a premierului Antonis Samaras, conform sondajelor de tip exit-poll efectuate in cadrul scrutinului europarlamentar din Grecia.

Syriza, condusa de Alexis Tsipras, a obtinut intre 26% si 30% din voturi, iar ND, intre 23% si 27%, conform sondajelor de opinie.

Crestin-democratii au castigat euroalegerile in Austria – exit-poll

Partidul de centru-dreapta OVP (crestin-democrat) se claseaza pe primul loc in scrutinul europarlamentar din Austria, cu 27,9 la suta, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, informeaza AFP.

Partidul Libertatii (FPÖ, extrema-dreapta) este pe locul al treilea, cu 19,9% din voturi, fata de 12,7% in 2009.

Social-democratii (SPÖ) au obtinut 23,9%, conform estimarilor realizate de agentia de stiri APA.

Verzii au obtinut 14,2% la europarlamentare, cu 4% mai mult decat in 2009.

Rata de participare din Franta era de 15,7% la ora 12.00

Rata de participare la scrutinul europarlamentar, in Franta, era, la ora 12.00 (13.00, ora Romaniei), de 15,7%, anunta Comisia electorala centrala de la Paris, citata de ziarul Le Monde.

In scrutinul europarlamentar din 2009, la aceeasi ora, prezenta la urne era de 14,81%.

Prezenta la vot in Italia, in scrutinul europarlamentar, era de 16,5% la ora 12.00

Prezenta la urne in scrutinul europarlamentar din Italia era, la ora 12.00 (13.00, ora Romaniei), de 16,5%, anunta Comisiai electorala centrala de la Roma, citata de publicatia La Stampa.

In anul 2009, la aceeasi ora, prezenta la vot a fost de 17,8%. Prezenta la vot in Ungaria era de 11,5% la ora 11.00

Prezenta la vot in Ungaria, in scrutinul europarlamentar, era de 11,53 la suta la ora 11.00 (12.00, ora Romaniei), anunta Comisia electorala ungara, citata de MTI. Cea mai ridicata rata de participare la vot s-a inregistrat la Budapesta (13,83%), iar cea mai scazuta la Szabolcs-Szatmar-Bereg (8,76%). in scrutinul europarlamentar din 2009, la aceeasi ora, participarea la vot la Budapesta era de 13,77%.

Duminica, scrutinul europarlamentar se desfasoara in 21 de state membre ale Uniunii Europene.

Marea Britanie si Olanda au organizat alegerile europarlamentare joi, Irlanda vineri, iar Cehia vineri si sambata.

Cetatenii din Letonia, Malta si Slovacia au votat sambata.

Primele sectii de votare s-au deschis la ora 7.00, in Romania, Grecia si Lituania.