Europarlamentarii romani si-au primit certificatele doveditoare ale alegerii in Parlamentul European

Europarlamentarii romani au primit, joi dupa-amiaza, certificatele doveditoare ale alegerii in Parlamentul European. Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat, joi, ca alianta PSD-UNPR-PC a obtinut, in urma alegerilor de duminica, 16 mandate in PE, PNL – 6 mandate, PDL – 5 mandate, UDMR – 2 mandate, PMP – 2 mandate, iar Mircea Diaconu un mandat, potrivit rezultatelor finale.

Putin dupa ora 17.00, BEC a inmanat certificatele de europarlamentar candidatilor care au obtinut mandate in PE. La ceremonie au fost prezenti si Victor Ponta si Crin Antonescu, pentru prima data fata in fata dupa alegeri.

Fostul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, nu a putut participa la eveniment din cauza unei probleme de sanatate. Totodata, Mircea Diaconu nu a fost prezent la ridicarea certificatului, din primele informatii deoarece i-a fost contestat mandatul. 

Astfel, au obtinut mandate in PE: Corina Cretu, Ecaterina Andronescu, Catalin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Draghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dancila, Ionel Sorin Moisa, Victor Bostinaru, Claudiu Ciprian Tanasescu, Doru Frunzulica, Constantin Rebega, Ana Claudia tapardel, Andi Lucian Cristea din partea Aliantei PSD-UNPR-PC, Norica Nicolai, Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Eduard Hellvig de la PNL, Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda de la PDL, Iuliu Winkler, Csaba Sogor de la UDMR, Cristian Preda, Siegfried Muresan de la PMP si Mircea Diaconu.

Citeste si: BEC a anuntat rezultatele alegerilor europarlamentare de duminica

In urma scrutinului pentru Parlamentul European, Alianta electorala PSD-UNPR-PC a intrunit 2.093.234 de voturi, PNL – 835.531 de voturi, PDL – 680.853 de voturi, candidatul independent Mircea Diaconu – 379.582 de voturi, UDMR – 350.689 de voturi, iar PMP – 345.973 de voturi.

Celelalte formatiuni politice care au propus candidati la alegerile de duminica, precum si restul candidatilor independenti nu au intrunit pragul electoral de 5% pentru a li se atribui mandate in PE.

In ziua scrutinului pentru Parlamentul European s-au prezentat la urne 5.911.794 de cetateni cu drept de vot, din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente si in cele speciale – 18.221.061. Pe liste suplimentare au votat, duminica, 689.371 de alegatori.

Potrivit procesului verbal incheiat de Biroul Electoral Central privind centralizarea voturilor si atribuirea mandatelor la alegerile europarlamentare, 345.011 voturi au fost declarate nule.

Citeste si: BLAGA: Alianta PNL cu PDL va fi fuziune prin comasare. Candidatul la Presedintie, stabilit in trei etape