Europarlamentarul CATALIN IVAN lanseaza o noua initiativa ANTI-CORUPTIE: Oamenii cinstiti nu simt nevoia sa se ascunda!

Eurodeputatul PSD Catalin Ivan a depus, vineri, la Parlamentul Romaniei un proiect de lege menita sa contribuie la lupta impotriva coruptiei si la combaterea saraciei. Este vorba despre o initiativa cetateneasca de a interzice in Romania folosirea actiunilor la purtator, atat in relatiile comerciale normale cat, mai ales in cazul companiilor care fac afaceri cu Statul Roman, se arata intr-un comunicat de presa remis mondonews.ro.

Conform datelor oficiale de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in Romania functioneaza in prezent 384 de astfel de societati ai caror proprietari sunt imposibil de identificat. Aceste firme au incheiat, in ultimii zece ani, contracte de miliarde de euro cu Statul.

Potrivit reprezentantilor organizatiei Funky Citizens, statul roman a atribuit in 2015 contracte de achizitii publice de 18,8 miliarde de euro, iar alti 1,4 milioane euro au fost cheltuiti prin achizitii directe. „Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro. Aceste date demonstreaza necesitatea transparentizarii sistemului”, a afirmat Elena Calistru, reprezentantul Funky Citizens.

„Pe langa vulnerabilitatile legate de spalare de bani sau chiar finantarea mascata a terorismului, vorbim aici de miliarde de euro pe care Statul roman nu le poate urmari si care dispar in neant. Nu stim cine se afla in spatele acestor companii care fac afaceri cu banii contribuabililor romani, prin urmare, in cazul unor fraude sau fapte de coruptie nu putem urmari banii si nici nu poate fi recuperate prejudiciul. Romania nu isi mai poate permite luxul de a <<rataci>> miliarde de euro!” a motivat europarlamentarul PSD aceasta initiativa.

„Pentru o tara cu foarte multe probleme sociale, economice si politice, coruptia este o problema de siguranta nationala. Stoparea modalitatilor prin care banii publici ajung in buzunare private este vitala pentru dezvoltarea economica, dar si pentru consolidarea democratiei in Romania”, a afirmat Adrian Negrescu, cofondator RoAction. 

Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor plaseaza actiunile la purtator in top atunci cand vine vorba de vulnerabilitatile sectorului economic romanesc in fata operatiunilor de spalare a banilor. „Astfel de companii (cu actiuni la purtator – n.r.) reprezinta mijloace excelente pentru primirea, detinerea si transferul averii in mod anonim. Actiunile la purtator, in anumite jurisdictii, reprezinta in special un instrument util in crearea schemelor internationale de spalare a banilor”, se arata intr-un manual pentru combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, publicat de Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor.

Teoretic, exista obligativitatea ca numele proprietarilor de actiuni la purtator sa fie inscrise intr-un registru intern al companiei de catre directorii acesteia sau membrii consiliului de administratie. Nu sunt insa instrumente legale prin care autoritatile sa verifica daca beneficiarii actiunilor la purtator sunt inscrisi in registre interne si daca acestea sunt tinute la zi si nici nu sunt sanctiuni daca nu se respecta legea.

„Acest proiect de lege nu s-a nascut din neant, ci este rezultatul unor serii de dezbateri pe care le-am organizat impreuna cu parteneri foarte importanti implicati in combaterea coruptiei, a spalarii de bani si a infractiunilor economico-financiare. Toate aceste institutii, organizatii non-guvernamentale si toti acesti profesionisti si-au bazat punctele de vedere si recomandarile (din acest proiect legislativ – n.n.) pe studii realizate de-a lungul mai multor ani. Concluziile lor sunt extrem de pertinente si trag un foarte serios semnal de alarma” a explicat europarlamentarul Catalin Ivan. Dezbaterile la care face referire europarlamentarul roman au avut ca parteneri DIICOT, Funky Citizens, Transparency International, Frames Media Network si Rise Project.

Rise Project a prezentat, in cadrul unui eveniment RoAction, cazul concret al unei firme care are actiuni la purtator si care a derulat contracte de 210 milioane de euro cu statul roman. Firma respectiva a castigat, in ultimii 10 ani, cel putin 84 de contracte publice. „Artificiul actiunilor la purtator, utilizat la scara planetara de politicienii corupti sau grupari de crima organizata este accesibil si in Romania. Mai simplu chiar decat in paradisurile fiscale”, a declarat Ana Poenariu, reprezentantul Rise Project.

„Modificarea legislatiei achizitiilor publice, a modului in care statul relationeaza cu mediul privat, este menita a limita coruptia din acest domeniu. Romania trebuie sa transparentizeze accesul la banii publici”, a declarat Irina Lonean, de la Transparency International.

Exista si alte state care au interzis actiunile la purtator, de exemplu: Belgia (interzise din data de 1 Ianuarie 2008 prin “Act of 14 December 2005”), Cehia (interzise din data de 20 Iunie 2013 prin “Act No. 134/2013 Coll.”), Cipru, Malta, Marea Britanie (interzise din data de 26 Mai 2015 prin “Small Business, Enterprise and Employment Act”)”

„Niciun om cinstit nu simte nevoia sa se ascunda. Transparenta reprezinta cea mai puternica arma de lupta impotriva coruptiei. Trebuie sa privim acest proiect de identificare a tuturor beneficiarilor afacerilor din Romania ca pe un instrument de combatere a saraciei!” a afirmat Catalin Ivan la depunerea documentelor si a initiativei legislative.

Sursa foto: realitatea