Europarlamentarul MIRCEA DIACONU a castigat definitiv procesul cu ANI

MIRCEA DIACONU a castigat definitiv procesul in care Agentia Nationala de Integritate (ANI) a contestat, in iunie 2014, calitatea sa de membru in Parlamentul European. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a contestat in 11 iunie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti, calitatea de membru in Parlamentul European a lui MIRCEA DIACONU, aminteste Newsro.

In octombrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca inadmisibila cererea ANI, inclusiv solicitarea de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central din 29 mai 2014 privind centralizarea voturilor si atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata cu recurs de ANI la instanta suprema, care in 18 martie a dat o decizie definitiva in acest caz, respingand actiunea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

CITESTE SI: PRESEDINTELE ANAF, GELU STEFAN DIACONU, NEAGA IMPLICAREA IN DOSARUL LUI MIRCEA GOVOR

ANI a sustinut ca MIRCEA DIACONU, declarat incompatibil printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), din iunie 2012, nu putea candida la alegerile europarlamentare.

MIRCEA DIACONU a candidat ca independent la alegerile europarlamentare, dupa ce si-a dat demisia din PNL. In 26 martie 2012, cand si-a depus candidatura, ANI a trimis la BEC o adresa in care arata ca MIRCEA DIACONU nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale. In acest context, BEC a respins candidatura lui Diaconu. Decizia a fost contestata de Diaconu la Tribunalul Bucuresti, care in 5 aprilie i-a admis actiunea, decizia ramanand definitive prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti din 9 aprilie. In urma decizie instantei, MIRCEA DIACONU a putut candida si a castigat un mandat de europarlamentar in 2014.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a gasit in incompatibilitate pe MIRCEA DIACONU, in ianuarie 2011, in conditiile in care din decembrie 2008 era senator si director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Bucuresti. In decembrie 2011, Diaconu si-a dat demisia din functia de director al Teatrului Nottara. Demisia a venit la trei luni dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia fata de decizia ANI, ramasa definitiva in iunie 2012, ca urmare a hotararii irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ulterior deciziei definitive, ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare decizia instantei, iar in urma unui vot negativ, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale, care in noiembrie 2012 a stabili ca este un conflict juridic de natura constitutionala. In decembrie 2012, MIRCEA DIACONU a demisionat din Senat.

Sursa foto: realitatea