Europarlamentarul RAMONA MANESCU s-a intalnit cu ministrul Culturii, Artelor si Patrimoniului din QATAR

Europarlamentarul PNL / PPE RAMONA MANESCU s-a intalnit cu ministrul Culturii, Artelor si Patrimoniului din Qatar, Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari. Europarlamentarul liberal, in calitate  de presedinte al Grupului Parlamentar de prietenie UE-Qatar, a onorat invitatia primita de institutia amintita prin vocea ministrului Al-Kawari.

Discutiile dintre RAMONA MANESCU si AL-KAWARI au avut ca tema subiectele de interes comun intre Uniunea Europeana (UE) si Qatar in domeniul culturii, mai ales modul in care cele doua pot colabora in protejarea patrimoniului cultural mondial. Traficul ilegal cu obiecte de patrimoniu furate de jihadistii grupariii STAT ISLAMIC a fost un alt subiect sensibil care a fost discutat de cei doi oficiali.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU SALUTA IMPLINIREA A 67 DE ANI DE LA SEMNAREA DECLARATIEI UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

In continuare va prezentam concluziile europarlamentarului RAMONA MANESCU dupa intalnirea cu ministrul Culturii, Artelor si Patrimoniului din Qatar:

“In calitate de presedinta a Grupului Parlamentar de Prietenie UE – Qatar, am avut placerea de a avea o intalnire cu Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, Ministrul Culturii, Artelor si Patrimoniului din Qatar, la invitatia acestuia. Discutiile au avut ca tema subiectele de interes comun intre Uniunea Europeana si Qatar in domeniul culturii, mai ales modul in care cele doua pot colabora in protejarea patrimoniului cultural mondial.

In ultimul an si jumatate, de cand Daesh s-a afirmat ca o amenintare majora la adresa pacii si stabilitatii Orientului Mijlociu, am fost cu totii martorii unei agresiuni fara precedent asupra a tot ce inseamna patrimoniu cultural si istoric al unei vaste regiuni. Teritoriul care a cazut sub controlul Daesh, din punct de vedere istoric si cultural, are o importanta deosebita la nivel mondial, bazinul raurilor Tigru si Eufrat reprezentand spatiul in care au aparut si s-au dezvoltat primele civilizatii ale lumii. Este o istorie ce se intinde, fara intrerupere, pe mai mult de 10.000 de ani, care ofera zonei vechii Mesopotamii o bogatie a patrimoniului cultural si istoric fara egal.

De aceasta bogatie si de importanta ei la nivel mondial a profitat si Daesh, folosindu-se de siturile aflate in registrul UNESCO pentru a-si sustine propaganda sa morbida, pentru a-si exersa amestecul de ideologie rastalmacita si barbarie, dar mai ales pentru a-si finanta activitatile teroriste din traficul ilegal cu obiecte de arta si piese apartinand patrimoniului cultural.

Bogatia istorica si culturala a vechii Mesopotamii a ajuns sa genereze venituri anuale de peste 100 de milioane de dolari pentru Daesh prin traficul ilegal. Cei care accepta sa achizitioneze astfel de obiecte de pe piata neagra, sustin cu banii lor nu doar aceasta organizatie terorista ci si o intreaga retea globala de traficanti si crima organizata.

In discutiile cu Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, am regasit o ingrijorare profunda cu privire la implicatiile acestui trafic ilegal cu obiecte de partimoniu generat de Daesh, care au un aspect financiar imediat, dar care, pe termen lung, afecteaza profund procesul de pace si intoarcere la normalitate a unei vaste regiuni, devastata astazi de razboi. Atunci cand violentele vor inceta, populatia Siriei si Irakului va avea nevoie de o reconectare cu simboluri care, inaintea acestui conflict, asigurau o unitate ce trecea dincolo de diferentele religioase sau politice. Trecutul multi-milenar al acestor tari, pe care il vedem sub forma patrimoniului cultural, este un element cheie al acestui proces de intoarcere la normalitate. Protejarea si pastrarea mostenirii culturale si istorice a Siriei si Irakului conteaza enorm in asigurarea unui viitor pentru aceasta regiune.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: EDUCATIA, INSTRUMENT-CHEIE IN COMBATEREA RADICALIZARII SI RECRUTARII

Eforturile actuale de limitare si reducere a traficului ilegal cu obiecte de patrimoniu sunt mult ingreunate de faptul ca pe intreg teritoriul controlat de Daesh s-a dus o campanie de jefuire a siturilor istorice, in special in zona Palmira si Nimrud. Aceste acte de barbarie au pus la dispozitia retelei de traficanti care alimenteaza piata neagra mii de piese de patrimoniu ce nu au fost catalogate si inregistrate anterior, facand foarte dificila identificarea si urmarirea lor.

In colaborarea dintre Uniunea Europeana si Qatar in domeniul stoparii acestui trafic ilegal, un element cheie este comunicarea si informarea reciproca. Munca miilor de istorici si muzeografi din intreaga lume care incearca sa identifice obiectele traficate si sa le recupereze este usurata prin facilitarea accesului la informatii si baze de date.

Un alt instrument pe care il avem la dispozitie este inasprirea pedepselor asupra celora care sunt dovediti ca alimenteaza aceste retele de traficanti. Jefuirea siturilor istorice, in special a celor aflate in patrimoniul UNESCO, este o crima impotriva umanitatii, iar acest lucru trebuie facut cunoscut.

In acest context, candidatura Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari  pentru pozitia de Director General al UNESCO ofera sansa ca pe aceasta pozitie sa ajunga o persoana cu multa experienta si mai ales apropiata celor mai grave probleme cu care s-a confruntat patrimoniul cultural mondial in ultimii 70 de ani. Este o perioada dificila, in care instrumentele destinate unei lumi normale se vad depasite de barbaria actiunilor unei grupari teroriste ce nu respecta niciun tabu. Ministrul Culturii, Artelor si Patrimoniului din Qatar poate aduce o energie noua si forte proaspete in lupta pentru apararea si prezervarea unui patrimoniu care ne apartine tuturor. Din aceste motive, Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari se bucura in demersul sau atat de sprijinul meu cat si de sustinerea intregului Grup Parlamentar de Prietenie UE – Qatar.

In finalul discutiilor, am primit din partea Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari asigurarea ca autoritatile din Qatar vor ramane un partener hotarat al Uniunii Europene si al tuturor celorlalte tari si institutii implicate in efortul global de limitare a traficului ilegal cu obiecte care apartin patrimoniului cultural si istoric. Doar cu perseverenta, determinare si o intelegere clara a efectelor profunde pe care distrugerea si jaful practicat asupra elementelor de patrimoniu il au, putem pune capat acestui flagel”, a notat RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: mondonews