Europol va crea o POLITIE pentru COMBATEREA PROPAGANDEI JIHADISTE pe retelele de socializare

EUROPOL a anuntat luni ca luna viitoare va fi creata o unitate de politie la nivel european cu scopul de a inchide conturile de pe retelele de socializare online folosite de reprezentanti ai gruparii jihadiste STATUL ISLAMIC (SI) pentru a face PROPAGANDA si a RECRUTA STRAINI pentru cauza lor, informeaza Reuters.

Aceasta mica unitate de politie va monitoriza internetul si va incerca sa inchida conturile activistilor Statului Islamic in cateva ore de la detectarea lor, intr-un efort de a combate masinaria de propaganda, care ar LANSA ZILNIC CIRCA 100.000 de TWEET-URI.

“Este o estimare rezonabila si indica amploarea problemei cu care ne confruntam”, a declarat, la Radio BBC, Rob Wainwright, directorul Europol, agentia de politie cu sediul la Haga ce va coordona noua unitate.

Aproape 5.000 de persoane din vestul Europei ar fi plecat in Siria si Irak, majoritatea pentru a se alatura Statului Islamic, starnind ingrijorare in randul statelor europene ca cetatenii lor s-ar putea intoarce radicalizati si pregatiti sa comita atacuri. Wainwright a spus ca gruparea Statul Islamic este avansata din punct de vedere tehnologic si ca ACTIVEAZA PE RETELELE DE SOCIALIZARE CA NICIO ALTA ORGANIZATIE TERORISTA DE PANA ACUM.

CITESTE SI: AL QAIDA pierde teren in fata celor de la STATUL ISLAMIC

Noua unitate de politie, care va fi formata initial din 10/20 de specialisti din intreaga Europa, va colabora cu retelele de socializare pentru a putea viza conturile folosite de figuri proeminente ale SI in mai multe limbi.

Un raport din martie realizat de think-tank-ul Brookings Institution estima la un minim de 46.000 si un maxim de 90.000 numarul conturilor de Twitter care sustin Statul Islamic. Wainwright a recunoscut ca va fi imposibil sa se inchida toate conturile de pe internet de acest fel.

Peter Neumann, directorul Centrului International pentru Studiul Radicalizarii si Violenta Politica de la Londra, care a studiat cu atentie folosirea internetului de catre luptatorii europeni in regiune, a spus ca aceasta noua unitate ar trebui sa aiba un impact, dar ca va depinde foarte mult de COOPERAREA COMPANIILOR DE SOCIAL MEDIA.

“Nu este vorba doar de reducerea furnizarii de materiale extremiste pe internet, ci si de inmultirea numarului de mesaje contrateroriste care ataca direct discursul extremist. Trebuie sa acceptam ca nu vom putea niciodata sa inchidem totul”, a declarat el pentru Reuters.

La inceputul acestei luni in ROMANIA doi cetateni tunisieni, studenti, au fost expulzati pentru ca faceau propaganda pe facebook pentru Statul Islamic. Citeste mai multe detalii AICI. 

*foto: Rob Wainwright, directorul EUROPOL/ sursa foto: The Guardian