Eurostat despre percepția românilor asupra independenței Justiției

Percepția cetățenilor asupra gradului de independență a sistemului judiciar din România a scăzut în ultimii doi ani, fiind sub media înregistrată în statele Uniunii Europene, arată date prezentate de Direcția pentru statistică a Comisiei Europene (Eurostat), informează Mediafax.

Potrivit Eurostat, în anul 2018, 47% dintre cetățenii români au o percepție favorabilă asupra independenței sistemului judiciar, în scădere față de nivelul de 50% în 2017 și de 51% în 2016. Comparativ, gradul de percepție asupra independenței Justiției este la media de 56% la nivelul celor 28 de țări ale Uniunii Europene în 2018, în creștere față de 55 la sută în 2017 și de 52% în 2016.

În privința corupției, Eurostat prezintă concluziile organizației Transparency Internațional: România, locul 25 din 28 în cadrul Uniunii Europene privind percepția gradului de corupție.

Organizația Transparency Internațional a prezentat în februarie raportul anual privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) la nivel global, gradul de corupție în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experți și oameni de afaceri din cele 180 de țări incluse în analiză.

Potrivit clasamentului pe anul 2017 privind corupția realizat de Transparency Internațional, România se situează pe locul 59 la nivel mondial, având 48 de puncte, la fel că în 2016.

Indicele Transparency Internațional folosește o scala de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupție, iar 100 de puncte, lipsa corupției. “Anul acesta, peste două-treimi din țările lumii au înregistrat punctaje sub 50, media fiind de 43 de puncte. Din nefericire, aceste performanțe slabe nu reprezintă o noutate”, observă Transparency Internațional.

Grecia și Iordania ocupă același loc cu România în clasamentul privind corupția. La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, România se situează pe locul 25 (la egalitate cu Grecia), înaintea Ungariei (45 de puncte) și Bulgariei (43 de puncte).

Sursă foto: adevărul