Eurostat: Aproape 40% dintre romani nu au folosit niciodata internetul

Internet

Datele publicate de Eurostat pe 2014 arata ca, desi avem printre cele mai rapide conexiuni la internet din Europa, cand vine vorba de folosirea acestuia stam inca rau comparativ cu tarile de traditie. Astfel, aproape 40% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, sub o treime il folosesc zilnic si sub o zecime stocheaza fisiere in servicii dedicate de “cloud”

Datele cuprinse in raportul Eurostat includ, in afara de cele 28 de membre UE, si trei tari super-dezvoltate: Islanda, Norvegia si Elvetia. Potrivit Eurostat, 78% dintre cetatenii UE au folosit macar o data internetul in ultimele trei luni. In Islanda ponderea este de 98%, in Norvegia, de 96%, in tari precum Finlanda, Danemarca, Suedia si Marea Britanie procentul fiind de peste 90%. Romania are un procent de 54%, iar Bulgaria, 55%.

Cati folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic? 65% dintre europeni si doar 32% dintre romani, islandezii fiind cei mai dependenti (94%). Tarile din regiune stau astfel: Bulgaria (46%), Ungaria (66%), Polonia (51%), Slovacia (62%).

Citeste si: Prima tara din lume care ofera drept de rezidenta online

Interesant este ca 18% dintre cetatenii UE spun ca nu au folosit niciodata internetul, cele mai mici ponderi fiind in Danemarca (3%), Luxemburg (4%) si Olanda (5%). In Islanda doar un procent din populatie spune ca nu a folosit niciodata interentul, in timp ce in Norvegia procentul e de doar 3%.

Romanii sunt pe primul loc in ceea ce priveste ponderea celor care nu au folosit niciodata internetul (39%), Bulgaria nu este departe (37%), urmeaza Grecia (33%) si Italia (32%). Ramane astfel acea “digital divide” uriasa diferenta intre tarile cele mai avansate si cele ramase in urma. Cum stau alte tari din regiune: Croatia (28%), Polonia (28%), Ungaria (22%), Slovacia (15%).

S-a dezvoltat mult si internetul mobil, 51% dintre cetatenii UE folosind astfel de servicii, ponderea avand variatii mari intre 24% in Italia si 25% in Romania si 75% in Danemarca si 76% in Suedia. Ceva mai bine ca Romania stau tari precum Bulgaria (27%) si Lituania (32%).

Sunt interesante datele despre serviciile dedicate de cloud-computing, datele fiind despre servicii pentru stocarea de poze, muzica, filme sau alte fisiere. O cincime dintre cetatenii UE su stocat documente pe servicii cloud, tarile cel mai bine plasate fiind Danemarca, Marea Britanie, Luxemburg si Suedia (toate cu peste 35%). In Polonia, Lituania si Romania sub zece procente dintre cei intrebati au folosit servicii cloud. In randul tinerilor cu varste intre 16 si 24 de ani e mai mare ponderea celor care au folosit serviciile cloud, insa dintre internautii europeni, un sfert nu stiau de existenta internautilor europeni.