EUROSTAT: Romania, cea mai mica scadere a productiei industriale din UE

Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) a crescut cu 0,7% in luna aprilie 2014 comparativ cu luna martie 2014, insa Romania se numara printre statele membre unde productia industriala a scazut de la o luna la alta, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat). 

In randul statelor membre mai mari cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Portugalia (6,7%), Lituania (4,9%) si Olanda (3,5%). Singurele state care au inregistrat scaderi ale productiei industriale au fost Malta (minus 6,0%), Croatia (minus 2,9%), Danemarca (minus 0,9%), Romania si Finlanda (ambele cu o scadere de 0,3%). 

Vezi aici cum decurg negocierile dintre autoritatile romane si FMI

In cazul Romaniei, scaderea din luna aprilie vine dupa ce in luna martie Romania s-a situat in randul tarilor UE care au inregistrat cea mai mare crestere a productiei industriale. 

In ritm anual, luna aprilie 2014 comparativ cu luna aprilie 2013, productia industriala in Uniunea Europeana a crescut cu 2,1% iar in zona euro a crescut cu 1,4%. in acest caz Romania se numara printre statele unde productia industria a crescut (3,2%), fiind insa devansata de Irlanda (15%), Ungaria (10,1%), Cehia (9,2%) si Portugalia (5,8%). 

Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in aprilie 2014, comparativ cu aprilie 2013, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 2,6% datorita industriei prelucratoare (+3,9%). in aceeasi perioada analizata, productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+7,8%).