EUROVISION 2014 ajunge in Danemarca. Cezar Ouatu, uitat de comunitatile de romani

Romania s-a clasat pe locul al 13-lea in finala Eurovision de la Malmo. Melodia It’s my life, cantata de Cezar Ouatu, a adunat 65 de puncte. Competitia a fost castigata de reprezentanta Danemarcei. Pentru prima oara in ultimii ani, Romania nu a mai primit puncte de la tari in care comunitatea de romani este foarte mare, iar Moldova ne-a acordat 10 puncte.

Romania nu a primit puncte de la tari in care se afla comuntati mari de romani Reprezentantul Romaniei la Eurovision nu a primit de la niciuna dintre tari 12 puncte. Moldova ne-a acrodat 10 puncte, la fel si Grecia. Pentru prima oara in ultimii ani, Romania nu a mai primit puncte de la tari in care comunitatea de romani este foarte mare: nici Spania si nici Israel nu au acordat puncte Romaniei, in timp ce Italia ne-a acordat un singur punct.

In final, Cezar Ouatu s-a clasat pe locul 13 cu 65 de puncte, cu doua locuri in spatele Republicii Moldova.

Cele mai multe puncte le-am obtinut de la Moldova si Grecia – cate 10 – si de la Malta, care ne-a acordat 7 puncte.

Cezar a mai primit puncte de la Azerbaidjan – 6 puncte, Norvegia – 6 puncte, Islanda – 6 puncte, Albania – 5 puncte, Suedia – 4 puncte, Austria – 4 , Marea Britanie – 4 , Italia – 1 punct , Franta – 1 punct si Muntenegru – 1 punct.

Eurovision 2013 a fost castigat de reprezentanta Danemarcei, Emmelie de Forest, cu piesa Only Teardrops (281 de puncte). Pe locul al doilea s-a clasat reprezentantul Azerbaidjanului, cu piesa Hold me (234 puncte), iar Ucraina a terminat pe trei (214 puncte).

Cezar in finala Eurovision 2013 Cezar Ouatu a declarat, in noaptea de sambata spre duminica, dupa finala Eurovision, ca si-ar fi dorit un loc mai bun in clasamentul final, subliniind ca Romania ramane o tara “negata oarecum” de Europa.

“Eu, profesional si personal, ma simt implinit. Mi-as fi dorit un loc mai bun in clasamentul final, pentru mine si pentru Romania, dar stiu ca ceea ce a tinut de mine am facut. Show-ul nostru a iesit foarte bine, am muncit cu totii enorm si le multumesc tuturor celor care au facut posibil ca aceasta munca de echipa sa prinda forma. Le multumesc tuturor celor care au crezut in mine si au votat Romania. Romania ramane, insa, o tara negata oarecum de Europa, asa ca, in aceasta seara, cele doua mari familii – Scandinavia si ‘Mama Rusie’ – au invins. Eu am fost favorit la titlu din partea fanilor, dar, geopolitic vorbind, nu mai tine de mine”, a declarat artistul.

Cele mai bune performante ale Romaniei in competitia Eurovision au fost de doua ori locul al treilea, obtinut in 2010 de Paula Seling si Ovi cu piesa ‘Playing with fire’ si in 2005 de Luminita Anghel si Sistem cu ‘Let Me Try’, si o data locul al patrulea, in 2006, prin Mihai Traistariu cu ‘Tornero’.

TVR 1 – lider de audienta cu finala Eurovision 2013

Seara finalei Eurovision 2013 de sambata, 18 mai, a adus TVR 1 in pozitia de lider de audienta la nivelul tuturor categoriilor de public in intervalul 22.00-01.30.

1.515.000 de telespectatori (8% rating si 22,8% cota de piata) au urmarit in medie, la nivel national, concursul in care Cezar, reprezentantul Romaniei, s-a clasat pe locul 13. Urmatorul post tv, Kanal D, a obtinut mai putin de jumatate de audienta postului public pe acelasi interval (mai exact 648.000 de telespectatori).

La nivel urban, finala Eurovision, castigata anul acesta de Danemarca, a fost urmarita de 1.004.000 de telespectatori, ceea ce corespunde unui rating mediu de 9,6% si unei cote de piata de 26,6%. si la nivelul publicului comercial, TVR 1 si-a adjudecat pozitia de lider de audienta cu 7,1% rating mediu si 21,3% cota de piata medie.

Momentul in care Cezar a urcat pe scena de la Malmö Arena, precum si intervalul de anuntare a notelor au fost cele mai urmarite de telespectatorii din Romania. Astfel, minutul de aur al transmisiei TVR s-a inregistrat, la nivel national, la 23.12, cand 1.878.000 de romani (rating 9,9%, share 23,6%) urmareau evolutia lui Cezar. La nivel urban si comercial, minutul cel mai urmarit s-a inregistrat la 22.53. Un total de 1.236.000 de telespectatori din mediul urban (11,8% rating, respectiv 26,4% share) se uitau atunci la TVR 1, la anuntarea punctajelor. in acelasi minut, la nivel comercial, TVR 1 a inregistrat un rating de 9,5% si o cota de piata de 23,7%.

Danemarca a caștigat concursul Eurovision 2013, cu melodia Only Teardrops, interpretata de Emmelie de Forest, care a obținut 281 de puncte in urma voturilor publicului si ale juriului international. Pe urmatoarele doua pozitii s-au clasat Azerbaidjan si Ucraina. Finala Eurovision din 18 mai a fost difuzata in direct la TVR 1, TVR HD, TVR International si online, pe www.tvrplus.ro.

*Rating (RTG%) reprezinta numarul mediu de telespectatori pe minut ai unei emisiuni (sau interval orar) difuzata de o statie TV. Ratingul poate fi exprimat in cifre absolute (mii telespectatori) sau ca procent din universul targetului analizat.

**Cota de piata (Market Share – SHR%) reprezinta raportul procentual dintre numarul mediu de telespectatori (RTG%) ai unei emisiuni (sau interval orar) de la o statie TV si numarul mediu de telespectatori de pe toate statiile TV, calculat pentru acelasi interval orar (sau emisiune).

Sursa: Kantar Media, date prelucrate de Serviciul Analiza si Strategie Programe, Directia Programe, TVR

Sursa text-foto: TVR