EUROVISION 2015: ISTORIA CONCURSULUI MUZICAL EUROPEAN AJUNS LA EDITIA NR. 60

EUROVISION 2015. Finala celei de-a 60-a editii a competitiei Eurovision Song Contest are loc, anul acesta, la 23 mai 2015, la Viena, Romania fiind reprezentata de trupa Voltaj, care interpreteaza piesa ”De la capat/All over again”.

ISTORIA EUROVISION. Eurovision Song Contest a fost organizat anual, din 1956. In 1955, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU) a avut ideea unui concurs international, unde tarile, reprezentate de televiziunile publice, sa participe in cadrul unui spectacol televizat, care sa fie transmis simultan in toate tarile participante. Concursul muzical Eurovision a fost transmis, in fiecare an, fara intrerupere, din 1956, continuitate ce i-a conferit statutul de cel mai longeviv program de televiziune din lume.

EUROVISION 2015. Ideea concursului Eurovision a prins contur in timpul unei intalniri la Monaco, in 1955, la initiativa lui Marcel Bezençon, director al televiziunii elvetiene si membru al EBU. Competitia a avut la baza formatul Festivalului de la Sanremo si a fost privita ca un experiment tehnologic pentru televiziunea in direct, la vremea aceea reprezentand un act de curaj sa aduni atatea tari impreuna intr-o retea internationala extinsa. Televiziunea prin satelit nu exista la momentul respectiv, iar Eurovision detinea o retea terestra prin microunde. Astfel, a luat nastere ”Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne”.

EUROVISION 2015. Competitia a fost transmisa, de-a lungul timpului, in Europa, dar si in Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Iordania, Republica Coreea, Noua Zeelanda si Statele Unite, desi aceste state nu participa in concurs. In anii 2008 si 2011, s-a inregistrat un numar record de tari participante — 43, dupa ce, la editia din 2008, au intrat in familia Eurovision statele Azerbaidjan si San Marino. In 1958, s-a introdus regula ca statul victorios sa organizeze urmatoarea editie a concursului, reprezentand o oportunitate unica pentru promovarea tarii-gazda ca destinatie turistica. Totusi, chiar de la inceputul istoriei, au existat si exceptii de la aceasta regula: la editiile din 1960, 1963, 1972 si 1974 concursul a fost organizat de BBC, dupa ce tarile victorioase ale editiilor anterioare au refuzat, in principal, din cauza costurilor.

Prima editie a concursului muzical Eurovision a avut loc la 24 mai 1956, la Lugano, Elvetia, unde au participat reprezentanti din Belgia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Castigatoarea primei competitii a fost Lys Assia, cu piesa ”Refrain”. Artista a mai participat la editiile din 1957 si 1958 si a avut o cariera internationala de succes.

CITESTE SI: EUROVISION 2015: TOPUL MELODIILOR cu SANSE la TROFEU, potrivit CASELOR DE PARIURI 

EUROVISION 2015. In 1957, la editia organizata la studiourile Hessischer Rundfunk, din Frankfurt, reprezentanta Olandei, Corry Brokken, a cucerit trofeul Eurovision pentru interpretarea piesei ”Net Als Toen”. André Claveau a primit trofeul din 1958, reprezentand Franta, cu ”Dors, mon amour”. Spre deosebire de predecesoarele lui, artistul avea in spate o cariera muzicala consolidata, debutand in 1936 si continuand in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Olanda a revenit pe podiumul competitiei, in 1959, datorita artistei Teddy Scholten, care a interpretat melodia favorita — ”Een Beetje”.

ISTORIA EUROVISION. Editiile Eurovision din anii ’60 au adus Frantei trei victorii, prin reusitele artistelor Jacqueline Boyer (1960), Isabelle Aubret (1962) si Frida Boccara (1969). Sfarsitul acestui deceniu a adus o premiera pentru competitie, in 1969, pe primul loc clasandu-se patru artiste castigatoare. Astfel, la editia de la Madrid, au fost premiate melodiile: ”Un Jour, Un Enfant” (Frida Boccara), ”De Troubadour” (Lenny Kuhr — Regatul Tarilor de Jos), ”Vivo Cantando” (Salome — Spania) si ”Boom Bang-A-Bang” (Lulu — Marea Britanie). Cea din urma a inregistrat cel mai mare succes comercial dintre piesele victorioase ale acelui an. Aceasta editie a provocat nemultumiri in randul altor tari participante, care au boicotat urmatoarea editie. Astfel, s-au introdus noi reguli de departajare.

EUROVISION 2015. Anii ’70 au reprezentat o era emblematica pentru Eurovision, castigatorii acestui deceniu numarandu-se printre numele eterne ale muzicii internationale. In 1972, Vicky Leandros, reprezentanta din Luxemburg, a castigat concursul cu piesa ”Apres Toi”, un succes major care i-a deschis calea pentru o cariera lunga, presarata cu succese in Europa, Canada, SUA si chiar in Japonia. Si in anul urmator, statul Luxemburg a fost victorios, prin reusita cantaretei Anne-Marie David.

ISTORIA EUROVISION. Anul 1974 este poate cel mai rasunator din istoria competitiei, aceasta pagina apartinand grupului ABBA, care a reprezentat Suedia. De altfel, grupul se afla in clasamentul cu cele mai multe albume vandute in lume. Totusi, la inceputul anilor ’70, trupa inca nu trecuse de pragul succesului. In 1973, au intrat in finala nationala a selectiei pentru Eurovision, cu piesa ”Ring, Ring”, dar nu au ajuns sa-si reprezinte tara. Insa, in 1974, Agnetha, Frida, Benny si Björn si-au castigat dreptul de participare la concursul Eurovision din Marea Britanie, cu binecunoscuta melodie ”Waterloo”, care a triumfat detasat in competitie si a condus in clasamentele europene si din intreaga lume. ”Waterloo” a fost cea mai apreciata piesa din istoria concursului. Pentru ABBA au urmat succese pe linie, cu piese precum ”Mamma Mia”, ”Dancing Queen”, ”Money Money Money”, ”One Of Us”, ”Thank You For The Music”, ”Gimme Gimme Gimme”.

CITESTE SI: FINALA EUROVISION 2015 CALIN GOIA, incarcat cu ENERGIE de catre ROMANII din VIENA

EUROVISION 2015. In 1975, Olanda a reintrat pe podium, cu piesa interpretata de grupul Teach-In, ”Ding-A-Dong”. Desi de atunci Tarile de Jos nu au mai revendicat trofeul, piesa castigatoare a ramas in lista hiturilor clasice Eurovision. Si Brotherhood of Man a ramas un nume vibrant in muzica europeana, acordurile melodiei castigatoare din 1976, ”Save Your Kisses For Me”, fiind recunoscute si in prezent, piesa fiind votata la editia aniversara din 2005 in topul primelor 14 melodii din istoria concursului. Marie Myriam a adus trofeul Frantei in 1977 cu ”L’oiseau et l’enfant”.

ISTORIA EUROVISION. Dupa intrarea in concurs in 1973, Israelul a cucerit primele victorii in 1978 si 1979. Primul succes a fost bifat de Izhar Cohen & the Alphabeta, cu ”A-Ba-Ni-Bi”, iar in urmatorul an, Gali Atari & Milk and Honey au inscris ”Hallelujah” in topul cantecelor favorite. In urmatorul deceniu au intrat in concurs trei tari noi: Maroc (1980), Cipru (1981), Islanda (1986), dar trofeele au ramas in tari din partea continentala a Europei. Cea mai rasunatoare victorie a decadei a fost cea adusa de Céline Dion Elvetiei, in 1988, cu piesa ”Ne Partez Pas Sans Moi”, clasata la numai un punct diferenta de piesa de pe urmatorul loc. Anul 1989 a adus trofeul Eurovision Iugoslaviei, reprezentata de grupul Riva, care provenea din Croatia. ”Rock Me” a fost piesa castigatoare la editia cu numarul 34, de la Lausanne.

EUROVISION 2015. Dupa ruperea Cortinei de Fier, anii ’90 au adus cel mai puternic aflux de state noi in concurs: in 1993 — Bosnia si Hertegovina, Croatia, Slovenia, in 1994 — Estonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria, iar in 1998 — Republica Moldova. Totodata, acest deceniu a marcat evolutii majore in tehnologie si multe schimbari in competitie. Spre exemplu, 1994 a fost primul an in care voturile s-au transmis din fiecare tara, printr-o conexiune satelit in direct, de catre purtatori de cuvant.

EUROVISION 2015. Artistul italian Toto Cutugno a ridicat trofeul anului 1990, la Zagreb, cu melodia ”Insieme: 1992”. El avea deja un CV impresionant, cu numeroase trofee castigate la Sanremo. In 1991, artistul a prezentat editia de la Roma, alaturi de castigatoarea anului 1964, Gigliola Cinquetti. La editia din 1994, Romania si-a facut debutul la Eurovision, Dan Bittman intrepretand in limba romana ”Dincolo de nori”. Paul Harrington & Charlie McGettigan au fost favoritii editiei de la Dublin, cu interpretarea ”Rock ‘n’ Roll Kids”. In 1996, Eimear Quinn a adus Irlandei a patra victorie din ultimii cinci ani de concurs. Interpretarea piesei ”Walking On Sunshine”, de catre Katrina and the Waves in 1997, a fost una din celei mai apreciate din istoria Eurovision, iar hitul a adus grupului o cariera infloritoare dupa aceasta victorie.

CITESTE SI: FINALA EUROVISION 2015: TRUPA VOLTAJ va intra in concurs cu numarul 20 

ISTORIA EUROVISION. Dana International, reprezentanta Israelului, a cucerit trofeul in 1998, in urma interpretarii ”Diva”, in limba ebraica, victorie care a propulsat-o pe artista in topurile internationale. Ea a participat si la editia aniversara ”Congratulations 2005” si a compus piesa participanta in 2008. In 2011, artista si-a reprezentat din nou tara in concurs, dar nu a reusit sa ajunga in finala.

EUROVISION 2015. In 2000, Olsen Brothers au impresionat juriul si telespectatorii in cea mai mare masura, cu ”Fly On The Wings Of Love”. Incepand din acest an, reprezentantii statelor Franta, Germania, Marea Britanie si Spania sunt calificati automat in finala, indiferent de pozitiile ocupate de tari in trecut, datorita statutului lor de cei mai mari patru contribuitori financiari catre EBU.

ISTORIA EUROVISION. Editia din 2001 a insemnat prima victorie pentru Estonia, cand duetul Tanel Padar & Dave Benton au cucerit marele premiu cu ”Everybody”. In 2003, Sertab Erener, din Turcia, a castigat trofeul cu ”Everyway That I Can”, aducand prima victorie pentru Turcia din istorie, la a 25-a participare. In 2004, reprezentanta Ucrainei, Ruslana, a facut ravagii cu ”Wild Dances”. Anul 2005 a adus Romaniei cea mai buna clasare, respectiv locul trei, ocupat de Luminita Anghel si Sistem. In 2006, scena de la Atena a fost cutremurata de interpretarea hard rock a grupului Lordi — ”Hallelujah”. Astfel, la a 40-a participare, Finlanda reuseste sa impresioneze audienta si castiga trofeul Eurovision. Mihai Traistariu, care se numara printre favoritii la primul loc in sondaje, se claseaza pe locul patru, cu piesa ”Tornero”. Alexander Rybak, reprezentantul Norvegiei, a fost marele castigator al anului 2009, cu o poveste cantata — ”Fairytale”.

EUROVISION 2015. In 2010, Paula Seling si Ovi au adus din nou Romaniei un loc pe podim, cu piesa ”Playing with Fire”, clasandu-se pe locul al treilea, la opt puncte diferenta de locul al doilea. Reprezentanta Germaniei, Lena, a cucerit trofeul concursului. In 2011, trofeul a fost ridicat de reprezentantii Azerbaidjanului, pentru prima data. In 2012, castigatoarea a fost Loreen, care a reprezentat Suedia cu piesa ”Euphoria”. In 2013, reprezentanta Danemarcei, Emmelie de Forest, a castigat trofeul cu ”Only Teardrops”.

ISTORIA EUROVISION. Editia din 2014 a Eurovision Song Contest a devenit memorabila, dupa ce ”evenimentul si-a depasit granitele, iar povestile sale au atras atentia intregii lumi”, dupa cum evidentiaza pagina oficiala a concursului muzical. ”De la audienta neasteptata a show-urilor difuzate, pana la senzatia globala creata de castigatorul editiei, spectacolul de la Copenhaga a devenit unul de referinta”, considera organizatorii. Reprezentantul Austriei, Tom Neuwirth, sub numele de scena sau ”alter ego” Conchita Wurst, a castigat editia 2014 cantand ”Rise Like a Phoenix”.

EUROVISION 2015. Irlanda detine recordul pentru cele mai multe victorii, in numar de sapte, iar Franta, Luxemburg, Marea Britanie si Suedia sunt urmatoarele in clasament, cu cate cinci trofee.

Sursa text: agerpres.ro