EUROVISION 2015: Organizatorii au stabilit CAND va participa Romania la concurs

Romania va concura in prima semifinala a concursului EUROVISION care se va desfasura pe 19 mai la Viena, potrivit tragerii la sorti care s-a desfasurat luni in Austria.

Romania va concura in partea a doua a primei semifinale. In prima parte a primei semifinale se afla: Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, iar in cea de-a doua parte: Serbia, Danemarca, Belarus, Romania, Rusia, Albania, Georgia si Ungaria.

In prima parte a celei de-a doua semifinale a Eurovision, care va avea loc pe 21 mai, concureaza: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, iar in cea de-a doua: Elvetia, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru si Suedia.

Tot prin tragere la sorti s-a stabilit in care semifinala vor vota tarile calificate automat in finala. Astfel, Spania, Austria si Franta vor vota pentru tarile din prima semifinala, iar Germania, Italia si Marea Britanie pentru cele din cea de-a doua semifinala.

Citeste si: Ponta nu a ratat nici Eurovisionul! Pozele cu Paula Seling si Ovi le-a postat imediat pe Facebook

Reprezentantul Romaniei la Eurovision va fi ales in cadrul unui show live, pe 8 martie.

Compozitorii care doresc sa inscrie piese pentru Selectia Nationala a Eurovision 2015 o pot face incepand de luni pana pe 8 februarie. Piesele pot fi trimise prin posta sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobantilor nr. 191, sector 1, Bucuresti), pe suport CD, cu mentiunea “Pentru Selectia Nationala Eurovision 2015” inscrisa pe plic, sau electronic, la adresa eurovision@tvr.ro.

Producatorii Selectiei Nationale a Eurovision 2015 sunt Iuliana Marciuc si Bogdan Ghitulescu, iar Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, sefa delegatiei Romaniei la Viena.

In perioada 9-11 februarie, piesele vor fi audiate de juriu, iar pe 12 februarie vor fi anuntate cele 12 piese care vor intra in concurs.

Concursul EUROVISION 2015 va avea loc la Viena, cu semifinalele pe 19 si 21 mai si finala pe 23 mai.

EUROVISION este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Citeste si: CASTIGATORUL EUROVISION 2014 – SURPRIZA celui mai important concurs muzical din EUROPA

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993. Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori, locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi — Oslo, 2010) si o data, locul al patrulea (Mihai Traistariu — Atena, 2006).

Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala EUROVISION (172 de puncte) este “Tornero”, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

Paula Seling si Ovi au reprezentat Romania la EUROVISION 2014 cu piesa “Miracle”, ocupand locul al 12-lea in finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Sursa foto: esc-plus.com